Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 12 juni 2010

Fotbollens historia

Nu är det Fotbolls VM 2010, världen är i uppror på grund av några män som jagar en boll. "Låt dem ha var sin", sa en gammal dam när hon såg vuxna män slåss om samma boll...

Som författare av historiska böcker blir jag givetvis nyfiken på fotbollens historia. Visst tycker jag om fotboll, men jag tänker inte sitta klistrad framför tv-n hela sommaren för det. Om nu inte Sverige tar sig till final...

Hur började då det hela? Tja, man kan aldrig vara riktigt säker. Väggmålningar, inskriptioner och teckningar visar att man i praktiskt taget alla civilisationer har spelat något som liknar fotboll i mer än 2.000 år. Redan 3.000 f.Kr. spelades den här typen av bollspel i Kina.

I Egypten tillverkade man för 4.000 år sedan bollar av trä, läder och papyrus. Under samma tid ägnade sig inuiterna i Arktis åt en fotbollsliknande sport aqsaqtuk, som då givetvis spelades på is...

Omkring år 800 ägnade sig Mayaindianerna åt en våldsam idrott som även var en krigsritual. Det förlorande laget straffades med halshuggning och sedan användes deras huvuden som bollar...

Grekernas fotbollsspel var lekfull och graciös och bollens rörelse förknippades med gudarnas humör.

I Romarriket var fotbollssporten våldsammare och mer hänsynslös och kallades harpastum. Det sägs att det var Julius Caesars legionärer som införde fotbollen till England cirka 55-54 f.Kr.

Andra säger att det var vikingarna som förde fotbollen till England, genom att sparka boll med de besegrade kungarnas huvuden. Omkring år 1000 instiftades den årliga traditionen The Danes Head "Danskens huvud" i staden Chester. Traditionen uppkom för att markera årsdagen för en seger över vikingarna då lokalbefolkningen spelade boll med de besegrade vikingahövdingarnas huvuden. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att så varit fallet.

Från 1100-talet utvecklades fotbollen till en blodig pöbelsport i England. Sporten gick ut på att flytta en boll från en kyrkoport till en annan och alla medel var tillåtna. En kamp mellan socknens gifta och ogifta män. En form av legitimerat våld. 1349 förbjöd kung Edvard III pöbelkamperna.

I Italien i trakterna runt Florens spelades också en våldsam form av fotboll, som i stort sett var en kampsport. Laget bestod av 27 spelare. Omotiverat våld accepterades.

Fram till hösten 1863 fanns det många typer av fotboll. Då hölls ett möte på Freemansons Arms och efter det spelas ungefär samma fotboll som idag. Ett regelverk sattes upp och trycktes i fickformat.

Den första officiella landskampen spelades 1872 mellan Skottland och England. I år, 2010 fyller Fotbolls VM åttio år. Det första Världsmästerskapet spelades i Uruguay 1930.

Efter som jag är kvinna vill jag även passa på att berätta lite om Damfotbollen. Den första damfotbollsmatchen som dokumenterats spelades redan 1895. Men det var först kring första världskriget som sporten blev riktigt populär. Kvinnorna på ammunitionsfabriken Dick Kerr i Lancashire England började då spela fotboll. Det kvinnliga fotbollslaget blev så populärt att de fortsatte att spela efter krigsslutet.

För att vara anständiga bar kvinnorna stora mössor, långa strumpor och långärmade tröjor. En liten bit av knäna syntes...

Eftersom fotboll inte var någon passande motionsform för kvinnor, förbjöd det engelska fotbollsförbundet damer att spela på herrplaner 1921. Efter det tog det mycket lång tid innan sporten accepterades, det var först 1991 som den första VM turneringen för damer skedde.

Den moderna formen av fotboll spred sig från Storbritannien till resten av världen. I Sverige tog fotbollen fart när skottska gästarbetare 1891 kom till Svenska gardinfabriken i Göteborg för att arbeta. Dessa män blev grunden till Örgrytes fotbollslag.

Här hittar du speltider och platserna matcherna spelas på under Fotbolls VM 2010.

Fotboll, vad är det?

Lite mer fotbollshistorik.

Fotbollsbilder.

Här hittar du en spännande dokumentär om Fotbollens historia.

Svensk fotbollshistoria.

Ja, det var en liten tillbakablick på fotbollens historia. Något att tänka på när du bänkar dig framför tv:n för att se dagens fotbollsmatch.

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim

8 kommentarer:

 1. Svergie är inte med i fotbolls VM ;)

  SvaraRadera
 2. Det är ju tur att man slutat sparka boll med folks huvuden i alla fall ;o)

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym. Ja där ser du, inte konstigt att jag inte har intresserat mig för Fotbolls VM 2010... Jag är bättre på historia än nutid. Kramisar Kim

  Hej Helena. Ja, tack och lov för det. Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Jag håller med den gamla damen. Varför inte ge pojkarna en varsin boll istället ;)

  Här i Italien är fotboll ofta blodigt allvar och jag var under en lång period inte välkommen att se på fotboll tillsammans med min L efter att ha råkat skrattat till en gång när motståndaren fick in ett osannolikt mål. Fast det gjorde mig inte något ;)

  SvaraRadera
 5. Hej Helly. Jag är av samma inställning som damen. Förstår att du inte hade något emot att stanna hemma i fortsättningen. Jag bodde i Tyskland när Italien vann match mot Tyskland och det var inte kul att vara ute på gatorna då, med italienare som körde runt i stan med italienska flaggan och tyskar som hade svårt att svälja förlusten.

  SvaraRadera
 6. Det HÄR var det enda jag har funnit intressant med fotboll! TACK för en intressant historisk tillbakablick!

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Hej Marianne. Ungefär samma nivå som jag står när det gäller fotboll. Kram Kim

  SvaraRadera
 8. Jag tror springtävlingar är världens äldsta idrottsgren och lika gammal som människan själv, att två grottmänniskor på jägarstenåldern kopplade av från jakten och fisket och tog en tävling vem som var snabbast från punkt A till punkt B. De lär nog även ha tävlat i att paddla. Bollspel har nog utvecklats i olika tidiga samhällen, oberoende av varandra.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!