Här kommer en bildkavalkad från lövmarknaden i Karlskrona 2012. Jag var där tidigt, eftersom jag skulle signera mina böcker hos Bokia som ligger alldeles vid stora torget där många av lövmarkadens stånd är.
De dominerande färgerna på lövmarknaden är rött och blått = jordgubbar och blåklint. Här är det jordgubbar och körsbär.
Det blåste rejält och håret stod åt alla håll när jag blev fotograferad med blåklinten i bakgrunden.
Älskar att komma tidigt på lövmarknaden, när det fortfarande går att se vad som finns i de fina marknadsstånden.
Det är en glädje för kropp och själ att se alla dessa underbara blombuketter.
Det finns blommor i överflöd och jag undrar hur många som får nästan alla blommorna med tillbaka igen. Men jag vet sedan föregående år att det ibland kan gapa rätt tomt bland blomsterhandlarnas krukor, för alla vill ha blåklint till midsommarstången.
Blommor, blommor och mer blommor.
Jag älskar blåklint!
Det finns lite andra saker än blommor och bär.
De här tavlorna tyckte jag var väldigt fina och hade tänkt gå tillbaka för att köpa dem. Men när jag hade signerat färdigt var där så mycket folk att det knappt gick att ta sig fram.
Många passade på att vila på kyrktrappan, med en langos eller en glass.
Därefter gick jag till Bokia för att signera. Där här gången stod jag utomhus och rakt framför mig hade jag hela marknadsplatsen. Det var kallt och blåsigt när vinden ven runt hörnet. Men det var sommar och då ska man vara ute, eller...
Den här fina gamla damen passerade mig och jag bad om att få ta ett foto. Hon berättade att hon hade fått posera för många fotografer under dagen, det förstår jag. I bakgrunden ser du lövmarknaden.
Min fb-vän och fan Ing-Marie kom på besök och även i år hade hon en ros med sig. Dessutom kom hon tillbaka med en hel kartong gräddbullar, som jag har smakat på och njutit av. TACK Ing-Marie!!!
Ja, då var det bara att gå hem igen. Batteriet på kameran tog slut lagom till signeringen, så därifrån är det bara två bilder. Ändå vet jag att jag blev fotograferad många gånger, men då med andra människors kameror och mobiler. Avslutar med den här bilden på mig, iförd min kashmir/siden-sjal från Singapore, min blus från Mexiko och sidenkjolen jag lät sy upp i Singapore för att matcha blusen. Visst lyckades jag pricka färgerna?
Hoppas du hinner ta dig till Lövmarknaden i Karlskrona nästa år, för det är verkligen en upplevelse! Vi ses där, om inte förr!
Här kan du se bilder från förra årets lövmarknad.
Kramisar Kim
Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Här kan du köpa mina böcker:
Mina Bloggsidor
▼
lördag 23 juni 2012
fredag 22 juni 2012
Varför firar vi Midsommar
Idag är det Midsommarafton, en dag många firar stort med släkt och vänner, sill och nubbe, skratt och dans, en glädjens dag.
I Sverige är firandet koncentrerat till midsommarafton, och majstången är helgens viktigaste symbol. I Danmark, Norge och delar av Finland, liksom på andra ställen i Europa, tänder man midsommareldar, en sed som tidigare var utbredd också i Sverige. Midsommarnatten var en vanlig tid för kärleksorakel, det gällde att plocka sju olika blomster, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar, lyckades man sedan somna utan att säga ett ord skulle man i drömmen se den man skulle komma att gifta sig med.
För i tiden var midsommarfesterna populära tillställningar, där man kunde roa sig efter att ha tänt eldar och rest majstänger i byarna. Ungdomar på den skånska landsbygden drog i långdans från gård till gård för att bli bjudna på mat. Vid midsommar smyckades hus, kyrkor, vagnar och båtar med blomster och grönska.
I städerna blev detta möjligt genom lövmarknader, som hölls strax före midsommarhelgen. Igår besökte jag lövmarknaden i Karlskrona, en alltid lika trevlig marknad där man kan köpa blomsterkransar, blåklint, prästkragar och annat smått och gott som hör en marknad till.
I södra Sverige hörde det till midsommarens folkliga seder att färdas till en hälso- eller lyckobringande källa och dricka dess vatten. Annars domineras midsommarens folktro av äktenskapstydorna: sju slags blommor under kudden, att vaka vid en källa, eller att drömma om sin tillkommande efter att ha ätit salt kärleksgröt eller drömsill. Midsommarnattens dagg samlades och användes som jäst och som medicin.
Redan Olaus Magnus nämner att bönderna vid midsommar lade lövkors på åkrarna för att skydda sina grödor mot oväder. När det ställde till med oreda i böndernas veckoräckning kalenderreformen 1753 lät man i stället "midsommarräppen" sluta vid "gamla midsommar", 5-6 juli.
Vid de mellansvenska bruken var midsommaren årets största högtid och arbetarna bjöds på sill, öl och brännvin. I vår egen tid har det utvecklats en fast svensk midsommarmeny bestående av matjessill, nypotatis, öl och snaps samt färska jordgubbar med vispgrädde eller jordgubbstårta till efterrätt.
Den urgamla midsommartraditionen började redan på Vikingatiden då man ville fira midsommaren. Man firade att det var den längsta dagen på året.
Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Även om ursprunget till midsommar är förkristet, har kyrkan valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar i Sverige med dans kring midsommarstången.
Midsommardagen som är allmän flaggdag i Sverige, infaller i Sverige sedan 1953 och i Finland sedan 1955, alltid på en lördag 20 juni-26 juni. Tidigare inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag. Detta är fortfarande fallet i t.ex. Estland, Lettland och Norge. Före 1925 kallades midsommardagen bara för Johannes döparens dag.
Midsommarafton är dagen före midsommardagen och infaller numera på en fredag 19-25 juni. (Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen och andra lagtexter jämställs den med allmän helgdag.) Eftersom ursprunget till firandet är att glädja sig över årets längsta dag, så är den korrekta dagen att fira Midsommar på när sommarsolståndet infaller, oftast den 21 juni. Bruket att inte fira på den av staten utsedda midsommarafton utan istället fira midsommar den 21 juni och helt enkelt ta ut ett par extra semesterdagar är en trend som börjar sprider sig.
När ni idag njuter av midsommaraftonen tänk på att det nu bara bli mörkare och mörkare. Se till att utnyttja kvällarnas ännu ljusa timmar för snart är vintern med köld och blåst återigen här, även om det dröjer ännu ett tag.
Minns en midsommarafton när jag bodde utanför Stockholm. Vi hade huset fullt med festande människor. Frampå småtimmarna började folk somna lite här och var. Vi var tre personer som bestämde oss för att sätta oss utomhus för att se hur natten förvandlades till dag. Det var en nästan magisk stämning, tyst i huset, det blev mörkt, men endast för en kort stund och sedan kom ljuset igen. Det minnet är starkt inom mig för det var något trolskt, urtidsmässigt med stunden.
Hoppas ni alla får en fin midsommarafton och har tyckt om mitt inlägg om midsommarafton.
Här kan du läsa fler faktainlägg.
Kramisar från Kim
Bilden föreställer mig i midsommarkrans inköpt på lövmarknaden i Karlskrona.
Vinn en signerad bok: (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland.
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst.
Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Här kan du köpa mina böcker.
torsdag 21 juni 2012
Möt mig på Lövmarknaden i Karlskrona
Idag är jag iväg och signerar hos Bokia i Karlskrona. Där är det lövmarknad, något alldeles speciellt.
Har du ännu inte upplevt en lövmarknad kan jag varmt rekommendera dig ett besök i Karlskrona idag. Här hittar du allt du behöver inför midsommarafton.
Så här såg det ut förra året på Lövmarknaden i Karlskrona:
Lövmarknaden i Karlskrona är något alldeles speciellt. Torget med omnejd fylls av blommor i överflöd, mest framträdande är Blåklint och Prästkragar. Här finns otaliga med olika hantverkare, men även godis, sockervadd, leksaker, tofflor, jordgubbar, körsbär... Ja, allt som hör en marknad till.
Idag signerade jag för första gången under Lövmarknaden. Men jag hade inget eget bord, utan befann mig inne i Bokhandeln. Genom de stora panoramafönstren såg jag utkanten på Lövmarknaden, där det var packat med folk.
Jag kom till butiken 1,5 timma före signeringstiden, eftersom jag tänkte jag skulle hinna äta lunch och kanske se lite av marknaden innan. Men så blev det inte. Böckerna låg uppackade på ett stort bord och folk stod redan och väntade... Det var bara att sätta igång och signera, vilket jag glatt gjorde.
Det tog ett tag innan jag kom på att jag kanske skulle ta upp kameran ur väskan, så fotona gör inte alls rättvisa av hur mycket folk det var där. Mitt nya butiksrekord för den här butiken är nu 63 sålda böcker, vilket är jättebra!
Vid sidan om mig hade jag en författarkollega: Lasse Larsson som signerade sina fantastiskt vackra böcker om Karlskrona och Blekinge. Vi hann få en liten pratstund då och då och tiden gick väldigt fort. Lasse berättade för mig att några flickor förtjust hade kommit fram till böckerna och pekat ut vilka böcker de hade läst och då sa en liten flicka som var med dem: "Åh, det är ju sagan om Theo!" Det tyckte jag lät fint!
Fansen kom och hälsade på, trots att de inte hade några böcker att köpa, eftersom de redan alla böckerna. De väntar med spänning på att böckerna om andra världskriget ska komma ut. Ja, nu är det inte lång tid kvar, för På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa kommer i augusti!
Det är så roligt att träffa alla entusiastiska fans. Ibland kom de in i butiken flera gånger bara för att titta på mig... och säga hej!
Här var ett gäng som kom precis när det var dags för mig att ge mig av. Maria med flera böcker i famnen, är min facebookvän och hon kom med andan i halsen, efter att ha cyklat som en galning genom halva Karlskrona för att hinna i tid. De övriga är en familj som alla älskade mina böcker och köpte en var, även mamman i familjen som flera gånger berättade hur bra mina böcker var. En mycket bra avslutning på min signering, trodde jag... För när jag varit ute i personalrummet och kom tillbaka ut i butiken hade fler människor kommit som ville köpa mina böcker... En sanslöst rolig dag.
Till slut gav jag mig i alla fall av, trots att det stod fans och väntade på att föräldrarna skulle komma, det var de som hade pengarna. Jag kom ut i ett somrigt, blåsigt och soligt Karlskrona där "festen" var i full gång. Här bands det kransar och lövades midsommarstång.
De här bilderna visar verkligen varför det heter "Lövmarknad".
Det var rofyllt att komma ut i grönskan, även om det var mitt inne i stan.
Ser du hur midsommarstången börjar ta form?
På väg till bilen passade jag på att kika in i alla hantverksstånden som låg samlade här.
Det var hemslöjd...
Hemmagjorda hattar...
Blåklint, jordgubbar och hembakt...
Vackra blomsterarrangemang, blåklint och prästkragar...
Om du tror att jag var alldeles ensam bland marknadsstånden tar du fel, jag fick stoppa upp folk, eller snabbt knäppa ett kort, sticka kameran mellan människor och verkligen jaga platser där det gick att fotografera. På ovanstående bild ser du hur mycket folk det är.
Här kunde man köpa och provsmaka Barkbröd... Något jag tyckte var intressant att smaka eftersom jag har arbetat med andra världskriget under en längre tid. Tyckte barkbrödet smakade sött, vilket kvinnan tyckte var konstigt. Sedan förstod jag att det var den söta doften av brända mandlar som slunkit ned tillsammans med barkbrödet...
De här figurerna tyckte jag var mycket charmiga, och hade nog köpt någon av dem till min väninna på Nya Zeeland om det inte var för att de var så tunga...
När jag precis skulle svänga in i gången där det var STORA blomsterstånd, jordgubbar och körsbär, mötte jag några personer som kom ut ur den gången. Den ena sa "Det var så trångt att jag knappt kunde andas". Det fick mig att hejda mig en sekund, sedan tog jag ett djupt andetag och trängde mig in mellan alla människor.
Har du aldrig besökt en Lövmarknad i Karlskrona tycker jag du ska passa på i år, för det är något alldeles speciellt. Lövmarknaden hålls alltid torsdagen före midsommarafton, bara för att alla ska kunna köpa blommor och blomsterkransar till midsommar. Kika in här och läs mer om lövmarknaden och se marknaden och Karlskrona från ovan.
Vi ses på Bokia i Karlskrona idag mellan 12.00-14.00!
Kramisar Kim
Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Snapphanar!
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst.
Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Här kan du köpa mina böcker.
Har du ännu inte upplevt en lövmarknad kan jag varmt rekommendera dig ett besök i Karlskrona idag. Här hittar du allt du behöver inför midsommarafton.
Så här såg det ut förra året på Lövmarknaden i Karlskrona:
Lövmarknaden i Karlskrona är något alldeles speciellt. Torget med omnejd fylls av blommor i överflöd, mest framträdande är Blåklint och Prästkragar. Här finns otaliga med olika hantverkare, men även godis, sockervadd, leksaker, tofflor, jordgubbar, körsbär... Ja, allt som hör en marknad till.
Idag signerade jag för första gången under Lövmarknaden. Men jag hade inget eget bord, utan befann mig inne i Bokhandeln. Genom de stora panoramafönstren såg jag utkanten på Lövmarknaden, där det var packat med folk.
Jag kom till butiken 1,5 timma före signeringstiden, eftersom jag tänkte jag skulle hinna äta lunch och kanske se lite av marknaden innan. Men så blev det inte. Böckerna låg uppackade på ett stort bord och folk stod redan och väntade... Det var bara att sätta igång och signera, vilket jag glatt gjorde.
Det tog ett tag innan jag kom på att jag kanske skulle ta upp kameran ur väskan, så fotona gör inte alls rättvisa av hur mycket folk det var där. Mitt nya butiksrekord för den här butiken är nu 63 sålda böcker, vilket är jättebra!
Vid sidan om mig hade jag en författarkollega: Lasse Larsson som signerade sina fantastiskt vackra böcker om Karlskrona och Blekinge. Vi hann få en liten pratstund då och då och tiden gick väldigt fort. Lasse berättade för mig att några flickor förtjust hade kommit fram till böckerna och pekat ut vilka böcker de hade läst och då sa en liten flicka som var med dem: "Åh, det är ju sagan om Theo!" Det tyckte jag lät fint!
Fansen kom och hälsade på, trots att de inte hade några böcker att köpa, eftersom de redan alla böckerna. De väntar med spänning på att böckerna om andra världskriget ska komma ut. Ja, nu är det inte lång tid kvar, för På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa kommer i augusti!
Det är så roligt att träffa alla entusiastiska fans. Ibland kom de in i butiken flera gånger bara för att titta på mig... och säga hej!
Här var ett gäng som kom precis när det var dags för mig att ge mig av. Maria med flera böcker i famnen, är min facebookvän och hon kom med andan i halsen, efter att ha cyklat som en galning genom halva Karlskrona för att hinna i tid. De övriga är en familj som alla älskade mina böcker och köpte en var, även mamman i familjen som flera gånger berättade hur bra mina böcker var. En mycket bra avslutning på min signering, trodde jag... För när jag varit ute i personalrummet och kom tillbaka ut i butiken hade fler människor kommit som ville köpa mina böcker... En sanslöst rolig dag.
Till slut gav jag mig i alla fall av, trots att det stod fans och väntade på att föräldrarna skulle komma, det var de som hade pengarna. Jag kom ut i ett somrigt, blåsigt och soligt Karlskrona där "festen" var i full gång. Här bands det kransar och lövades midsommarstång.
De här bilderna visar verkligen varför det heter "Lövmarknad".
Det var rofyllt att komma ut i grönskan, även om det var mitt inne i stan.
Ser du hur midsommarstången börjar ta form?
På väg till bilen passade jag på att kika in i alla hantverksstånden som låg samlade här.
Det var hemslöjd...
Hemmagjorda hattar...
Blåklint, jordgubbar och hembakt...
Vackra blomsterarrangemang, blåklint och prästkragar...
Om du tror att jag var alldeles ensam bland marknadsstånden tar du fel, jag fick stoppa upp folk, eller snabbt knäppa ett kort, sticka kameran mellan människor och verkligen jaga platser där det gick att fotografera. På ovanstående bild ser du hur mycket folk det är.
Här kunde man köpa och provsmaka Barkbröd... Något jag tyckte var intressant att smaka eftersom jag har arbetat med andra världskriget under en längre tid. Tyckte barkbrödet smakade sött, vilket kvinnan tyckte var konstigt. Sedan förstod jag att det var den söta doften av brända mandlar som slunkit ned tillsammans med barkbrödet...
De här figurerna tyckte jag var mycket charmiga, och hade nog köpt någon av dem till min väninna på Nya Zeeland om det inte var för att de var så tunga...
När jag precis skulle svänga in i gången där det var STORA blomsterstånd, jordgubbar och körsbär, mötte jag några personer som kom ut ur den gången. Den ena sa "Det var så trångt att jag knappt kunde andas". Det fick mig att hejda mig en sekund, sedan tog jag ett djupt andetag och trängde mig in mellan alla människor.
Har du aldrig besökt en Lövmarknad i Karlskrona tycker jag du ska passa på i år, för det är något alldeles speciellt. Lövmarknaden hålls alltid torsdagen före midsommarafton, bara för att alla ska kunna köpa blommor och blomsterkransar till midsommar. Kika in här och läs mer om lövmarknaden och se marknaden och Karlskrona från ovan.
Vi ses på Bokia i Karlskrona idag mellan 12.00-14.00!
Kramisar Kim
Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker) Läs mer om Snapphanar!
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst.
Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Här kan du köpa mina böcker.