Mina Bloggsidor

lördag 1 mars 2014

Idag startar #Blogg100 Häng med från start!

Det här är alldeles nytt för mig, ändå antog jag utmaningen att medverka i #Blogg100, eftersom det egentligen inte är någon utmaning för mig, eftersom jag skriver blogginlägg varje dag. Här delar jag med mig av mina Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Resupplevelser och Livserfarenheter. I min blogg berättar jag även om mina böcker, hur ett bokomslag blir till och mycket mer.

Kanske du också vill vara med? #Blogg100 startar idag, 1 mars 2014 och håller på i 100 dagar.


Så här gör du för att vara med i Blogg100 2014
1. Anmäl dig via det här formuläret – om du vill. Då kommer du att stå med på den officiella listan med alla som deltar i utmaningen. (Det går såklart bra att vara med även utan att anmäla sig. Vi gör det här för vårt eget bloggandes skull, och för att det är kul!)

2. Regler för Blogg100 – Tredje gången gillt
  • Blogg100 startar lördagen den 1 mars 2014
  • Varje dag, 100 dagar i rad, måste minst ett nytt inlägg publiceras på din egen blogg.
  • Tagga inlägg, tweets och annat relaterat med taggen #blogg100
  • Det finns inga krav på hur långt inlägget ska vara. (Ett inbäddat youtubeklipp är också ett inlägg).
  • Det är helt okej att förhandspublicera inlägg, men det blir kanske roligare att skriva tätare inpå själva publiceringen.
  • Det är frivilligt, men här finns logotypen för Blogg100, om du vill ladda ner den eller bädda in den i anslutning till inläggen på din blogg.
  • Om du vill kan du gå med i Facebook-gruppen för Blogg100 där vi pratar om bloggandets utmaningar och delar tips och erfarenheter.
Tips: Tänk lätt och snabbt, snarare än tungt och svårt. När du tvingas publicera många inlägg i följd kommer de längre texterna och analyserna att dyka upp automatiskt efter ett tag. Det är det som är vitsen med #blogg100.

Fest: I slutet av de 100 dagarna samlas vi och firar att vi lyckades, eller sörjer att vi inte kom hela vägen i mål. Men kul blir det oavsett.

Vill du veta mer kan du kika in på Bisonblog, den som drar igång arrangemanget.

Hoppas du hänger med på #Blogg100

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 28 februari 2014

Vepor till Läromedelsmässorna

Här kan du se veporna som jag ska ha med till läromedelsmässorna nästa vecka.



Normalt brukar jag bara ha en vepa, för den historiska äventyrsboken, som i år är Anastasias öde.
Eftersom Rädda min lillebror kommer ut betydligt tidigare, redan i maj månad, bestämde vi oss för att ha en vepa på den boken också.
Eftersom det är en läromedelsmässa har vi även gjort en vepa om mina föreläsningar i Skapande Skola.
Kom och hälsa på mig under någon av dagarna, så kan jag berätta mer om mina böcker och föreläsningarna.

5 mars Läromedelsmässan på Yllan i Kristianstad

6 mars Inspirationsdag för lärare i Lund
på  Färs & Frosta Sparbank Arena.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 27 februari 2014

Ljuvlig skogspromenad med hundarna

Efter en intensiv skrivardag, tog jag lunchpromenad i skogen tillsammans med mina hundar Tudor, Pluto och Tickie. Igår var en strålande vårdag, +9 grader och sol. En sådan där dag då man inte vill gå in.

Det var en ny runda för Tudor, 8 månader, så han följde snällt efter den gamle berner sennenhanen som var van vid denna promenad.

Vi kom fram till en skogsbäck, också det första gången för Tudor, som misstänksamt undersöker bäcken (längst bak i bild), medan Tickie står beskyddande och iakttar vattnet.

Tudor var lite obeslutsam om han skulle våga kliva ner i vattnet eller inte. Saken blev inte bättre av att ingen av de vuxna hundarna ville kliva ner i det kalla vattnet.

Vattnet porlar och ljudet lockar Tudor att leta upp en bra plats att kliva i vattnet.

Sedan tog han mod till sig och klev i vattnet.

Tudor verkade tycka om att bada i det kalla vattnet, för han hoppade omkring ett tag. Tur att det inte var så djupt just här.

Pluto står och vaktar medan Tudor badar. Vi har alldeles nyss klivit över mark nyligen uppbökad av vildsvin, starka lukter.

Nu ligger de alla tre och sover så gott och jag kan ägna mig åt att skriva på Anastasias Öde.

Ibland är det extra härligt att leva. Idag var en sådan dag!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 26 februari 2014

Hur skriver man en bok? / Att skriva en bok



Hur skriver man en bok / Att skriva en bok
Får ofta frågan om hur man skriver en bok. På min hemsida www.kimselius.se lämnar jag tips och råd om skrivande, även på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/ under Kimselius Skrivtips. Idag tänkte jag berätta för dig hur du ska göra för att skriva din bok.


Hur gör man då när man ska skriva en bok?
Det allra första är att ha en bra idé. Helst något unikt som ingen annan redan har skrivit. Det är ingen idé att försöka haka på de mest populära böckerna och försöka skriva något liknande. Nej, låt din berättelse vara något annorlunda, något nytt och spännande.

1:a punkten: Ha en bra idé.


Börja skriva
När du väl har kommit på din idé ska du börja din berättelse.  Många ovana börjar sin berättelse med en lång beskrivning av hjälten. Helt fel!

Börja med att kasta in läsaren i handlingen genom att huvudpersonen råkar ut för något. Det behöver inte vara något dramatiskt, det gäller bara att låta läsaren liksom öppna en dörr och ta ett kliv in i huvudpersonens värld.

Det kan vara mitt i ett telefonsamtal som väcker undran: ”Nej, det menar du inte? När hände det här?”

Om du börjar boken så kommer läsaren förmodligen att vilja läsa vidare, eftersom läsaren vill veta vad det är som har hänt. Själva tonen låter dramatisk, eller hur?

2:a punkten: Låt läsaren kliva in i huvudpersonens värld direkt.


Tillhör du dem som har svårt för att komma på slutet?
Ofta är det så att en idé får dig att kasta dig över datorn/papper och penna och börja skriva, sedan är det helt stopp. Du kommer helt enkelt inte vidare. Då är det bra att bygga upp berättelsen innan du sätter dig för att skriva. Det kan du göra genom en tankekarta, gula lappar (post-it-lappar), eller något annat sätt som du tycker ger dig en överblick över din berättelse.

När du bygger upp berättelsen innan du skriver, är det viktigt att du vet hur boken ska sluta. Ja, det är även viktigt att veta när du skriver berättelsen rakt upp och ned, annars blir det liksom bara en mängd ord som inte leder någon vart.

Gör dig en klar bild av din berättelse innan du skriver.

3:e punkten: Bygg upp din berättelse innan du skriver.


Fortsätt skriv
När du väl har kommit på vad du ska skriva är det bara att sätta igång.  Sitt inte och vänta på inspiration, den kommer när du väl sätter igång, med andra ord när du sätter dig vid datorn, eller framför papper och penna. Låt berättelsen leva sitt eget liv inom dig, ta med den vart du än går, låt den ligga i bakhuvudet och växa, för då kommer orden lättare till dig när du väl sätter dig för att skriva.

Forma berättelsen runt den person du skriver om, eller den händelse du vill berätta. Gå inte för fort fram och dra inte ut på det alltför länge. Om det är en deckargåta gäller det att du inte avslöjar vem som är mördaren redan i mitten av boken, om det inte är meningen att mördaren ska avslöjas, för att läsaren sedan ska kunna följa både mördaren och huvudpersonen.

Låt det inte bli för långa dialoger, med andra ord, låt dem inte bara prata. Berätta även vad de gör medan de talar med varandra. Tänk på hur du gör när du talar med någon, inte sitter du helt still och bara stirrar på den som pratar. Du kanske fingrar på din mobil, drar handen genom håret, vrider blicken mot någon som passerar… Det finns mycket som händer när man talar.

4:e punkten: Vänta inte på inspiration.


Miljöskildringar
En bok med bra miljöskildringar gör så att det känns som om läsaren har varit på den plats boken utspelar sig. Grip tag i läsaren, kasta dem in i en annan värld, antingen du tar dem till Paris, en liten by i Sverige eller en fantasivärld.

Viktigt att tänka på när du skriver miljöskildringarna är, precis som när du bygger upp personerna, att du inte bara radar upp fakta i långa stycken, utan att du väver in miljöskildringarna i själva berättelsen. ”Hon vände blicken mot det höga Eiffeltornet som hägrade över hustaken, medan han försökte få tag på en taxi som skulle föra dem dit.” Därefter kan du berätta lite om vad hon ser/hur Eiffeltornet ser ut.

5:e punkten: Väv in miljöskildringarna i handlingen.


Personskildringar
När man skriver en berättelse är det ofta goda och/eller onda personer med i berättelsen. Tänk på att livet inte är svart och vitt, utan det finns nyanser av gråtoner också. Låt därför de onda personerna ha lite godhet i sig, och de goda personerna även ha onda tankar inom sig vid vissa tillfällen.

Du kan använda dig av personer du känner för att bygga upp dina personer, ta något speciellt säreget drag, någon som alltid virar håret runt fingret, någon som haltar, en person som har ett speciellt ord som alltid dyker upp i samtal och så vidare.

Bygg gärna upp din person innan du börjar skriva. Föreställ dig hur huvudpersonen är som person, är det någon du tycker om, eller hatar? Låt huvudpersonen bli en del av ditt liv, genom att ständigt ha personen i dina tankar.

6:e punkten: Svart, vitt och gråtoner.


Slutet
Många har så bråttom till slutet av boken, att bli färdig, att de hafsar igenom mitten, den blir liksom bara en transportsträcka till slutet.

Låt inte din berättelse bli sådan, låt även mitten vara bärande och ge läsaren något att tänka på, låt mitten föra läsaren mot slutet genom en god berättelse, istället för att få läsaren att bara vilja att boken tar slut så de kan lägga den ifrån sig.

Om du planerar att skriva mer än en bok, kan det vara bra att tänka på att slutet kan få läsaren att vilja läsa fler böcker av dig. Därför är det viktigt hur du skriver slutet. Inte en cliffhanger med ett slut där du lämnar huvudpersonen i en knipa, utan med ett slut som får det att knipa i hjärtat på läsaren och känna ”den här författaren vill jag läsa mer av”. Då har du lyckats skriva en bra bok och ett bra slut!

7:e punkten: Avsluta berättelsen så att läsaren vill läsa fler böcker av dig.


Korrekturläsning
Det här är nog den viktigaste punkten av alla. Om du inte korrekturläser ditt manus noga blir det ingen bok. Det räcker inte att läsa berättelsen en gång, rakt upp och ned. Du måste läsa berättelsen om och om igen, ändra, lägga in ändringarna, skriva ut nytt papper och läsa igen, ändra och så vidare. Du ska inte bara leta stavfel och grammatiska fel, utan även se om du har tappat den röda tråden någonstans, eller om kapitlen inte hänger ihop, om berättelsen inte förs framåt, utan liksom hakar upp sig i mitten, där du har tappat lite av inspirationen eftersom du bara vill att boken ska ta slut.

Det finns många sätt att korrekturläsa på: Du kan ändra stilen eller storleken på texten, du kan bredda marginalerna eller göra dem smalare. Du kan läsa på datorn och på papperskopior. Att läsa texten utskriven gör att du ser felen bättre, hur konstigt det än låter. Ett mycket bra sätt att korrekturläsa när du har läst din text många gånger, är att läsa manuset högt. Då hör du vad som är fel!

8:e punkten: Korrekturläs många gånger


Fatta mod och skicka iväg din berättelse
Nu sitter du där med din berättelse färdig, då är det lätt att plötsligt tappa tron på dig själv och det du har skrivit. Gör inte det. Tro på din berättelse. Har du skrivit från hjärtat, en annorlunda berättelse, fått bra personskildringar och lyckats skildra miljön ordentligt, är handlingen fängslande från början till slut, ja då är det en bra berättelse.

När det är dags att skicka iväg berättelsen till förlag ska du skriva ut en alldeles ny, ren papperskopia att skicka iväg, eller skicka ett mejl med berättelsen, läs på förlagens hemsida hur de vill ha sina manus. Här hittar du alla förlag.

Skriv i huvudet på varje sida, namnet på berättelsen, ditt namn och adress, samt sidnummer (något som du kan lägga in automatiskt).

Innan du skickar iväg din berättelse bör du skriva ett följebrev, där berättar du lite om dig själv och din berättelse, samt lämnar fullständiga uppgifter om dig så att förlaget lätt kan nå dig. Skriv även upp eventuellt andra berättelser du har liggande hemma i dina lådor/din dator.

Sedan är det bara att mejla eller posta.

Nu börjar den olidliga väntan på svar. Sitt då inte modlös och tappa tron på dig själv, utan kasta dig in i nästa berättelse, för när förlaget svarar med ett ja, är det bra att ha något mer att erbjuda dem.

9:e punkten: Tro på dig själv och din berättelse!


Sammanfattning av punkterna:
1:a punkten: Ha en bra idé.
2:a punkten: Låt läsaren kliva in i huvudpersonens värld direkt.
3:e punkten: Bygg upp din berättelse innan du skriver.
4:e punkten: Vänta inte på inspiration.
5:e punkten: Väv in miljöskildringarna i handlingen.
6:e punkten: Svart, vitt och gråtoner.
7:e punkten: Avsluta berättelsen så att läsaren vill läsa fler böcker av dig.
8:e punkten: Korrekturläs många gånger.
9:e punkten: Tro på dig själv och din berättelse!

Det skulle vara jättekul om du hörde av dig och berättade för mig om du har använt dig av mina tips och har fått din berättelse utgiven av ett förlag.


Lycka till!

Det är okej om du delar den här texten, bara du berättar att det är jag, Kim M Kimselius, som är författare till texten och även lägger en länk till min blogg Kim M. Kimselius är här nu! och det här inlägget.

Du hittar fler skrivtips på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 25 februari 2014

"Berättelser för alla smaker" Mysrys av Kim M Kimselius

Blekinge Läns Tidning har recenserat min bok Mysrys. Så här skriver Vilja Brorson om boken.

Korta berättelser för alla smaker
Kim M Kimselius
Mysrys, Novellsamling

Kim M Kimselius har gjort en serie historiska böcker om Theo och Ramona. Men den här boken är helt annorlunda jämfört med de andra. Det här är en novellsamling. I den finns det väldigt mycket känslor, som till exempel sorg, hat och rädsla.

Boken innehåller 42 olika noveller och alla är bra på sitt sätt.

En novell som jag gillade extra mycket var kapitel 8: Allt är inte som det ser ut.
Den handlar om Emelia som kommer hem och genast känner att något är annorlunda. Hon ser fotavtryck på golvet och eftersom hennes pappa aldrig skulle tillåta att golvet var så ostädat förstår hon att något har hänt. I hallspegeln ser hon vad som håller på att hända i vardagsrummet. Hon ser sin mamma i spegeln och hon ser att hennes mamma är rädd. I stället för att gå in i vardagsrummet bestämmer sig Emelia för att gömma sig i garderoben och i smyg ta reda på vad som händer. När hon hör att någon börjar prata om henne försöker hon ringa efter hjälp.

Just den här novellen var riktigt spännande och det är många andra också, men om man inte gillar spänning eller är på humör för det, så kan man hitta andra typer av noveller i den här boken.

Och det är det som är kul med noveller. Det är korta (oftast) berättelser för alla smaker.

Vilja Brorson, BLT


Tack för den fina recensionen Vilja.

Om du blev intresserad av boken kan du fråga efter Mysrys hos din bokhandlare, eller köpa den hos någon av internetbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 24 februari 2014

Ansök om Kristian Gidlunds utmärkelse hos Unga Skribenter

Drömmer du om att bli författare, vill du ha hjälp att nå dina drömmars mål? Då kanske Unga Skribenter kan hjälpa dig.

Unga Skribenter finns för att uppmärksamma, stimulera och utveckla unga talangers arbete.

Varje år har du, med det skrivna ordet som drivkraft, en möjlighet att tilldelas Kristian Gidlunds Utmärkelse för Unga Skribenter. Från höst till vår kan du ansöka själv eller nominera någon annans verk.
 
Med utgångspunkt i Kristian Gidlunds skrivande, finns och drivs drivs Unga Skribenter av Mando Diao för att fortsätta stimulera, utveckla och uppmärksamma andra unga talangers arbete.  


Kristian Gidlunds Utmärkelse för Unga Skribenter kan tilldelas vem som helst, som på ett kreativt, ärligt och kärleksfullt sätt arbetar med det skrivna ordet. Skribenten ska vara under 35 och bosatt i Sverige. Två vinnare meddelas och tilldelas utmärkelsen i maj 2014.

Skicka ansökan för dig själv eller någon annan till Kristian Gidlunds utmärkelse för unga skribenter. Ansökningarna tas emot via formuläret som du kommer till när du klickar nedan, till och med den sista mars 2014. Samtliga ansökningar publiceras på hemsidan under Unga Skribenter.

Ansök och nominera.

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 23 februari 2014

Boktips: Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir


 

Med Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir har jag hittat en ny favoritförfattare. Det här är en mycket annorlunda bok, som kombinerar andar med en kriminalberättelse, som får håret att resa sig på dig. En sträckläsningsbok om du tycker om det lite overkliga, som jag gör. Jag var helt fast och kunde helt enkelt inte sluta lyssna på boken. Mycket bra inläsning av Angela Kovács.

Har tidigare lyssnat på andra isländska författare som inte har tilltalat mig, eftersom de beskriver Island som ett grått, trist och tråkigt land. Jag är förälskad i Island och Eldnatt gav just den bild av Island som jag själv har upptäckt: En plats där allt är möjligt, där det overkliga väntar bakom nästa krök, där magin tycks sippra ur varenda håla i marken. En magisk bok som utspelar sig på en magisk plats. Läs den!!!

Eldnatt fångar med första meningen. Här får jag möta en familj, vars barnflicka blivit ihjälkörd strax utanför huset. Oförklarliga saker börjar hända i huset. Samtidigt får advokaten Thóra Gudmundsdóttir i uppdrag att få en handikappad mans mål omprövat. Han sitter inspärrad på en sluten avdelning, dömd för att ha bränt ned, och dödat alla i det gruppboende han tidigare bott på.

När Thóra börjar rota i fallet dyker det upp undanhållna bevis som för henne fram till den oväntade upplösningen.

Isländska Yrsa Sigurdardóttir har blivit översatt till fler än 30 språk. Hennes böcker om advokaten Thóra Gudmundsdóttir har lovordats i press från USA i väst till Japan i öst och hennes romaner har legat högt på försäljningslistorna i ett flertal europeiska länder. Hennes sätt att kombinera gamla legender med modern spänning har skapat henne en unik plats i nordisk kriminallitteratur.


"Sigurdardóttir levererar suveränt kyliga atmosfärer och återkommande rysningar av spänning; hon sällar sig med all rätt till frontlinjen av nordiska kriminalförfattare." THE TIMES

"Islands svar på Stieg Larsson." DAILY TELEGRAPH

"Står sig vid en jämförelse med den allra främsta ursprungkriminalliteraturen, oavsett ursprung." TIMES LITERARY SUPPLEMENT

Medan jag lyssnade på den här boken längtade jag efter att få berätta för dig om den. Ska bli mycket spännande att få höra om du har läst den och vad du isåfall tyckte om den.

Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 26 böcker.  Foto Bertil Knoester.