Mina Bloggsidor

lördag 9 april 2016

Boktips Miniatyrmakaren av Jessie Burton


Miniatyrmakaren av Jessie Burton
En bok fylld av magi och levande människor som berör. Vad händer sedan? Det är känslan som hänger kvar när boken är slut. Jag vill läsa mer av den här författaren.

Berättelsens huvudperson är Nella Oortman som kommer till Amsterdam för att börja sitt nya liv som hustru hos den rike köpmannen Johannes Brandt. När hon anländer möts hon av hans bitske syster Marin. Det är först senare som Johannes dyker upp, med en mycket annorlunda brudgåva, en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Nella blir ledsen, trots sina 18 år blir hon behandlad som ett barn av sin nyblivna man, när han ger henne ett dockskåp. Snart förändrar skåpet hennes liv. Hon tar kontakt med en mystisk miniatyrmakare som skickar pyttesmå figurer som visar  verkligheten i det stora huset på ett skrämmande sätt.

Nella inser att hushållet Brandt har många hemligheter, när hon upptäcker dem förstår hon i vilken fara dem alla svävar. Är det miniatyrmakaren som styr deras liv? Är hon nyckeln till allt det som händer dem?

Det här var en mycket annorlunda bok, som tar läsaren med till en tid då kvinnor inte hade något att säga till om, annat än genom sin far och sin man. Nellas kamp att göra sin röst hörd i ett hushåll som styrs av hennes mans syster, trots att det är Nella som borde vara den som bestämmer, är en kamp som berör. Jessie Burton skildrar skickligt människornas förakt och illvilja, samt den historiska tiden. Boken tar slut alldeles för fort, jag vill läsa mer och jag vill läsa det nu! Läs boken!!!


JESSIE BURTON [född 1982] är en brittisk författare som gjort enorm succé med sin första roman Miniatyrmakaren [The Miniaturist], som snabbt blivit 2000-talets bäst säljande brittiska debutroman. Boken har hyllats av kritikerna, fått en rad utmärkelser och jämförts med bland annat Donna Tartts Den hemliga historien och Tracey Chevaliers Flicka med pärlörhänge. Miniatyrmakaren kommer också att produceras i en påkostad dramaserie av produktionsbolaget som ligger bakom filmatiseringen av Hilary Mantels roman Wolf Hall. Jessie Burton är bosatt i sydöstra London. 

Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 8 april 2016

Boktips Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan


Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan
När jag avslutade boken var mina spontana anteckningar: "Så bra bok! Älskade den! Underbara miljöskildringar!"

Det här är något av det bästa jag har läst på länge. En helt underbar bok. När jag avslutar den lever jag fortfarande kvar i den lilla fiskebyn där Polly hamnar efter att ha förlorat allt; jobb, bostad och pojkvän. Att hon hamnar på ön beror på att det var den enda plats där hon hade råd att bosätta sig. Jag känner stormarna ryta runt husknuten, jag vandrar på blomsterängarna fram till bikuporna, jag känner doften av saltmättat hav. Jenny Colgan har lyckats ta mig med till en annan plats för några timmar och jag är oerhört tacksam för det.

Boken handlar om Polly, men också om ön som lider av arbetslöshet och konkurser. Det är en by som håller på att avfolkas. Polly är storstadskvinna och gör allt fel, enligt byborna. Hon tar hand om en skadad lunnefågelunge, som det finns i tusentals. Veterinären råder henne att avliva den, men den blir hennes enda vän i en lägenhet ovanpå ett nedlagt bageri. Hon träffar fiskaren Tarnie och hans besättning, som hjälper henne bära in de fåtal möbler hon tagit med hemifrån. Som tack för hjälpen bakar Polly bröd, brer smörgåsar och bjuder besättningen på det. Något som inte ses med blida ögon av hennes hyresvärdinna som driver enda bageriet på ön. Kvinnan är gammal och köper in gammalt bröd från fastlandet. När ryktet om Pollys färska, välsmakande bröd sprids, besöker folk henne i hemlighet för att köpa bröd av henne.

Polly får tips om att biodlaren Hucks honung nog skulle göra bröden ännu mer välsmakande. På så sätt träffar hon den amerikanske, mystiske Huck och hans mycket rike vän Reuben. Då tar händelserna fart på allvar.

Det här är en helt ljuvlig bok som absolut inte gick att lägga undan förrän den var färdigläst. Till min lycka upptäckte jag att det snart kommer fortsättning på boken: Sommar på strandpromenaden. Den ska jag läsa så fort den kommer ut!

Lyckliga dig som ännu inte har läst Det lilla bageriet på strandpromenaden. Du har några härliga, avkopplande timmar framför dig. Läs den och må bra! Jag lovar, du kommer att sitta med ett leende på läpparna det mesta av tiden.


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 7 april 2016

Att inspirera och inspireras

Att inspirera och låta sig inspireras
Just nu är det en intensiv föreläsningsperiod för mig. Jag reser land och rike runt för att inspirera elever att läsa och skriva. Jag tillåter mig även att inspireras under resans gång. Den här veckan har jag varit i Borås och träffat helt underbara elever i Viskaforsskolan. Att se dem sitta djupt fokuserade, utan att röra sig, utan att säga ett ord, i nästan en hel timma, lyssnande på mig, det inspirerar. Att därefter få höra deras kommentarer och förstå att jag har inspirerat dem, det ger en djup känsla av tillfredsställelse.


Borås och Viskaforsskolan
När jag anlände till Borås i måndags var det +18 grader och strålande sol. Jag var alldeles för varmt klädd, det insåg jag genast jag gav mig ut på promenad för att utforska staden. Mitt på stora torget stod påskpyntet fortfarande kvar.

Nästa dag var det dags att med hjälp av gps hitta ut ur Borås i morgonrusningen. Den här gången blev jag svettig av nervositet innan jag hade letat mig ut ur staden. Det var mycket pollen i luften och jag hade problem med att ta mig uppför den långa, branta backen till skolbyggnaden. Väl där fick jag ett varmt välkomnande.

Fyra föreläsningar senare var det dags att lämna skolan och alla inspirerande elever. Jag var trött, men nöjd. Det var många som ville passa på att träffa mig när jag var i Borås, min guddotter Linda var snabbast och vi stämde träff.

 Jag satt i receptionens oas och väntade på henne.

Vi gick på RAW-kafé och drack Smoothies. Jag valde brännässlesmoothies. Har plockat och torkat brännässlor som jag ska ha i mina smoothies här hemma. Supergott!

Borås utsmyckningar
Borås har återkommande konstutställningar, där konstnärerna får smycka stadens hus. Linda tog mig med på en två timmars rundtur i staden för att visa både stora och små magiska utsmyckningar.

Det här blev min favorit. En liten, liten utsmyckning, längst ned på en husgrund. Målat så det ser ut som om dörren är öppen.

Min guddotter, brorsdotter, Linda var en utmärkt guide i Borås kulturliv. Och ett mycket trevligt sällskap.

Det här var en mäktig fågel som sträckte sig utefter en hel byggnad. Tänkte på min bok Staden på andra sidan Fjäderpennan och Ödesfåglarna som är med i boken.

Det här var en mäktig målning som var svår att fånga, jag tyckte den gjorde sig bäst på avstånd.

"Ser du kvinnan i fönstret?" frågade Linda och jag tittade, utan att hitta henne. Linda pekade ut kvinnan, som även hon var ett konstverk.

Jag tror det var här jag tappade nyckelkortet till hotellrummet. Det fanns i samma ficka som mobilen, som jag ständigt plockade upp för att ta nya foton. Ibland åkte nyckelkortet med, men jag upptäckte det alltid, trodde jag. När jag skulle fotografera nästa gång fanns inte nyckelkortet kvar i fickan.

Färden gick vidare till ån, där jag hittade många härliga utsmyckningar, bland annat mannen vars överdel sticker upp ur vattnet...

...Pojken som sitter på bropelaren och fiskar...

...Bläckfisken och sjöodjuret som slåss.

Borås stadspark är vacker med allt sitt vatten.


 En kanin ser mycket skyldig ut, undrar vad den har hittat på för bus...

"En synvilla!" sa Linda om den här hästen och vagnen. Och det verkar inte vara bättre, för jag tog många kort på den här utsmyckningen, alla blev suddiga...

Den här lilla ledsna pojken i regnkläder är döpt till Ute. Alla som passerar honom klappar honom på huvudet. Det gjorde jag också, och smekte hans kind, för det var något alldeles extra med honom, något magiskt, som om en kraft bodde i den lille pojken. När jag berättade om honom för gymnastikläraren dagen efter, berättade han för mig hur han hade cyklat rakt på statyn en gång och fallit omkull. Nu minns jag den lille pojken av olika anledningar.

Linda lämnade mig vid Ute och tog bussen hem. Jag vandrade tillbaka till hotellet och fotograferade ännu en färggrann husvägg.
När jag närmade mig hotellet ljöd vackert klockspel från tornet och följde mig en bit på vägen. Klockan slog 18.00. Jag gick till mitt rum och satte mig för att arbeta med Döden på Island.

Nästa dag checkade jag ut från hotellet, körde till Viskaforsskolan och tog mig med lätthet uppför backen. Det hade regnet hela natten och regnade fortfarande. Allergin var mycket bättre och jag andades mycket lättare än dagen innan.

Tre intensiva, inspirerande lektioner gick alltför fort. När jag var tillbaka i lärarrummet för att säga adjö fick jag höra många fina kommentarer som lyfte mig. När jag därefter fick frågan om jag ville återkomma nästa år, blev jag ännu gladare, för då visste jag att jag hade lyckats inspirera eleverna och kanske även lärarna.

Jag älskar att inspirera och låta mig inspireras. Att leva i nuet och ta vara på varje ögonblick, att göra något gott och få medmänniskor att le, att få dem att känna att jag ser dem, att de är speciella, varenda en av dem, för varje människa är unik och förtjänar att synas och inspireras.

I onsdags bloggade jag lite om Borås på Kim M Kimselius Författarblogg.

Nu laddar jag om, skriver intensivt på mina böcker, inspirerad av alla ord, alla blickar, alla kramar från elever och lärare på Viskaforsskolan. En mycket inspirerande upplevelse.

Vad inspireras du av?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Bonniers Type And Talk tipsar om egenutgivning 13 april 2016

Egenutgivningen växer och blir allt mäktigare. Något som de stora förlagen har anammat och nu stöttar. Bonniers självpubliceringstjänst Type and Tell har nu även startat Type and Talk. Där kan du lyssna på föredrag om just egenutgivning. Kanske något för dig? Läs mer om föreläsningen nedan.

Type & Talk presenterar
Självpublicering - ett föredrag om nuläget och framtiden


När? 13 april klockan 18.00–19.30
Var? Bonnierförlagen, Sveavägen 56.
Pris? 100 kr, betalas i förskott via swish till 1236803175 (OBS skriv TT i meddelanderaden, annars kan vi inte hålla reda på att du betalat!) eller med kort eller swish på plats.
Anmälan? http://goo.gl/forms/oqGxu6jDgM senast 12/4!
Vi bjuder på kaffe och macka (veg)!

Vi vet att många av er är nyfikna på självpublicering och vill lära er mer om hur det fungerar. Därför lanserar vi nu Type & Talk, ett nytt koncept där alla som vill kan få ta del av kunskap om självpublicering, skrivande och allt annat som hör bokutgivning till. Vi kommer erbjuda allt från workshops och föreläsningar till onlinekurser och du behöver inte vara kund hos oss för att få delta. Vi inleder med ett spännande föredrag om självpublicering som fenomen!

Självpubliceringstjänsten Type & Tell lanserades i september 2015, där Lotten Skeppstedt är produktansvarig. En av hennes främsta arbetsuppgifter är att lyssna till vad skribenter behöver för att själva skapa och ge ut professionella böcker, något som alla – oavsett tidigare erfarenheter – i dag kan förverkliga genom Type & Tell!

Allt fler författare ger i dag ut sina böcker på egen hand, utan förlag. De betalar för tjänster som de vill ha hjälp med, såsom redigering, formgivning, tryckning och distribution. Författaren behåller alla rättigheter och bestämmer själv över sin bok – hur den ska paketeras, säljas och prissättas.

Lotten, som arbetat med skön- och facklitteratur på Bonnierförlagen sedan 2009, berättar att inställningen till och synen på självpublicerade böcker har förändrats i Sverige under de senaste två-tre åren.

– Traditionella bokförlag och bokläsare är mer nyfikna på självpublicerade titlar än någonsin tidigare. Både etablerade författare och oerfarna skribenter vågar testa att ge ut på egen hand – de har ju inget att förlora! I takt med att fler får upp ögonen för självpublicering sker en demokratisering av bokbranschen. Inte nog med att fler skribenter än någonsin tidigare i dag kan göra sina röster hörda – förra året var 2 av 10 bästsäljande titlar på Sveriges största nätbokhandel egenutgivna. Det vi ser är början på ny era inom svensk bokbransch och det är fantastiskt kul att Bonnierförlagen med Type & Tell omfamnar denna utveckling!

Har du funderat på att ge ut din bok själv? Är du nyfiken på självpublicering som fenomen både i Sverige och internationellt? Onsdagen den 13 april klockan 18 bjuder vi på en lägesrapport och frågestund om självpublicering med Lotten Skeppstedt hemma hos Type & Tell.

Varmt välkommen till en kväll med tema självpublicering!

Type & Talk är samtal, kurser, föreläsningar och workshops som presenteras av Type & Tell.



Ha det så kul, berätta gärna vad du tyckte om föreläsningen. Tyvärr kan jag inte vara där och lyssna, eftersom jag är iväg och föreläser på annat håll.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 6 april 2016

Linnéuniversitets fantasykurs

Linnéuniversitetet startar nu en kurs i fantasylitteratur. Sista ansökningsdag är 15 april 2016. Läs mer nedan. Visst låter det spännande?

Att skriva fantasylitteratur

Kursen är konstnärlig och inriktas på skrivandet av en fantasyroman. De studerande arbetar under kursens gång fram skönlitterära, konstnärligt syftande texter av fantasykaraktär, vilka utvecklas i samråd med undervisande lärare. Genom studiet av fantasy som genre och läsningen av fantasytexter får de studerande en grund för skapandet av en egen skönlitterärt gestaltad fantasyvärld. Kursen ges på distans med stöd av en webbaserad lärplattform. Akademiska lärare med erfarenhet av att skriva fantasy undervisar.

Distanskurs på Linnéuniversitetet
Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.
Att studera på distans kan gå till på flera olika sätt, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.

Viktigt

Sista ansökningsdag 15 april
Kursen löper helt på distans med stöd av en webbaserad lärplattform.

Urvalet till kursen sker genom urvalsprov i form av ett arbetsprov som skickas per post i två exemplar till adressen nedan poststämplat senast den 15 april. Ansökan sker i övrigt via www.antagning.se. Arbetsprovet ska bestå av skönlitterär text i fantasygenre på mellan fem och tio sidor i A4-format med 12 punkters storlek och 1,5 radavstånd.

Arbetsprovet sänds till:
Linnéuniversitetet
Inst. för film och litteratur
Att. Magnus Eriksson
351 95 VÄXJÖ.
Märk kuvertet med "Att skriva fantasylitteratur".

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 5 april 2016

Stolt över mina skrivkursdeltagare

Stolt skrivkursledare
Det är inte utan att jag nästan spricker av stolthet över mina skrivkursdeltagare. Den ena roliga händelsen efter den andra, bokkontrakt, utgivna böcker, tävlingar som vunnits, publiceringar i tidningar. Det är sådant mina skrivkursdeltagare berättar om.

Den här gången är det Anni Svensson som jublar av glädje över att hon har vunnit ett litteraturpris. Jag gratulerar och instämmer i jublet. Nedan kan du läsa Annis blogginlägg om händelsen.

Anni_happy_160329nr2
Idag gjorde jag tjolahoppsasteg för andra gången i mitt liv. Jag fick nämligen veta att jag vunnit mitt livs första skrivartävling. Bara en gång tidigare har jag varit med i en sån tävling och då vann jag inte, men nu är det jag som är vinnare!

Det känns både helt fantastiskt och lite osannolikt. Men jag är ju den som brukar tjata om hur viktigt det är att följa sina drömmar. Och envis är jag ju som bekant. Det känns så otroligt kul att en novell jag skriver (och som legat i byrålådan en tid) har potential. För idag utsågs just min inledning till det vinnande bidraget! Hurra!

Vad handlar det om egentligen då och vad har jag vunnit? Jo, så här såg uppgiften ut:

”Författaren Peo Bengtsson, som är aktuell med sin senaste roman Vara Frank, erbjuder dig möjligheten att diskutera inledningen i ditt skrivprojekt över telefon i en timme. Allt du behöver göra är att delta i tävlingen på Litteratursalongens Facebooksida. För att delta i tävlingen behöver du bara skriva inledningen till ett skrivprojekt (max 60 ord). Vinnaren utser av Peo Bengtsson. Om du skulle vara den lyckliga vinnaren (och det är jag!) skickar du din inledning på max 3 000 ord och en korts synopsis till Peo Bengtsson som sedan kontaktar dig för en timmes coachning över telefon.”

Min inledning som jag tävlade med:
”Det är över nu”, viskar han som sitter på stolen bredvid sängen samtidigt som den blonda sköterskan med försiktiga steg lämnar rummet. Som om hon inte vill väcka någon som sover eller störa mannen på stolen. Vad är över? tänker jag, fortfarande med blicken riktad mot rummets enda fönster. Här sitter jag i taket, kikar på kroppen i sängen och…

Du kan läsa mer på Litteratursalongen.se: ”Och vinnaren är…

Nu ska jag fira! Och kom ihåg – ingenting är omöjligt, även med små steg kommer man långt
/Anni


Stort grattis Annie, jag är så stolt över dig! Fortsätt skriv!

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

måndag 4 april 2016

Spännande dygn i Stockholm

Spännande dygn i Stockholm
Den 30 mars föreläste jag för Skönlitterära Författarsällskapet Stockholm Nord. Men det blev mycket mer än bara en föreläsning. Det blev ett oerhört inspirerande dygn för mig.

Kim M Kimselius blir fotograferad av Kjell E. Genberg.
Foto Kristina Svensson
Allt började med att författaren Kjell E. Genberg hämtade mig på Bromma flygplats och inhyste mig hela dagen i sitt hus, där han berättade om sitt författarskap. Många ser mig som en ikon och idol, eftersom jag har kommit ut med runt 40 böcker och varit etablerad författare i 19 år, samt ger ut på på eget förlag.

Kjell E Genberg har gett ut över 250 böcker! Det du! Jag ligger långt efter. Samtidigt känns målet att skriva 100 böcker innan jag dör inte ouppnåeligt.

Kjell E. Genberg
Genberg är en mycket produktiv författare, som vid ett tillfälle skrev en novell på 20 minuter, till tidningen. Han skrev som regel "tjugo manussidor om dagen och därmed en hel bok om Ben Hogan på en dryg arbetsvecka".


Genberg skrev 56 böcker om western-hjälten Ben Hogan (som sålde cirka 40 000 exemplar/bok) mellan 1972 och 1977. Böckerna om Hogan har en sammanhållen ramberättelse, utspelar sig inom en ganska begränsad yta, och omfattar drygt 1000 namngivna rollfigurer. År 1975 kom ett äventyr ur Ben Hogan som seriealbum. Böckerna har även översatts, spelats in som ljudböcker.


Senare skrev Genberg 12 böcker i serien Rallarliv samt otaliga deckare. Hans bokserie Enheten, inspirerad av mordet på Olof Palme, blev en uppmärksammad försäljningsframgång.


Från 1994 var han länge utgivare av kriminallitteraturtidskriften Dast-Magazine, där han även är/varit bokredaktör.


Han har även varit verksam som serieförfattare. Åren 1970-1971 producerade han, tillsammans med den uruguanske tecknaren Carlos Canel, material till serietidningen Modde. Under 1984 kom elva nummer av serietidningen Mika, till stor del med seriemanus av Genberg.

Genberg har också använt sig av pseudonymer som Christian Aage, Matt Jade, Shell Earlin och K. Earl Ginsburg samt har skrivit tillsammans med ett flertal andra svenska deckarförfattare under den gemensamma pseudonymen Bo Lagevi. Information hämtad från Wikipedia där du kan läsa betydligt mer om Kjell Genberg.

Kim M Kimselius. Foto Kjell E. Genberg
Kim M Kimselius dygn i Stockholm
Kjell fotograferade mig, och på det allra första kortet här på inlägget ser du fotograferingen. Vi pratade om hans författarskap. Även om han var nyfiken på mig, och ställde många frågor, sa jag att han fick vänta till kvällens föreläsning, nu ville jag veta så mycket som möjligt om honom.

Vi pratade och pratade och pratade och Kjell visade mig alla sina böcker. Författaren Kristina Svensson kom på besök, samt chefredaktören för tidningen Dast. Det blev många givande samtal.

Kim M. Kimselius på restaurangen, Scandic Sollentuna
Sedan bar det av till Scandic hotell i Sollentuna där jag blev bjuden på en god middag, innan jag ställde mig framför publiken och berättade om min väg till författarskapet. Till min glädje hade några av mina fans dykt upp. Så även min väninna, Anki, som hämtade mig hem till sig så jag fick övernatta hos min Stockholmsfamilj.

Kim M Kimselius föreläser för Skönlitterära Författarsällskapet Stockholm Nord.
Jag fick en fin blomsterbukett och en halv resväska med böcker med mig hem, så det blev tungt bagage på hemvägen.

Det blev lite av minisemester, eftersom mitt plan inte gick förrän på eftermiddagen och jag fick tillbringa en härlig förmiddag tillsammans med min Stockholmsfamilj, hundpromenad, shopping och god mat.

När jag skulle flyga hem blev jag plötsligt vansinnigt flygrädd. Jag vet inte vad som hände, men jag började skaka och gråta och kände att jag skulle tuppa av, eftersom jag hyperventilerade. Flygvärdinnan Sara fångade upp mig när jag kom på planet och tog hand om mig. Strax satt flygvärdinnan Malin bredvid mig och tog min hand, den släppte hon inte förrän vi väl hade landat i Ronneby. Malin var mellan två flygningar. Istället för att koppla av i Bromma, flög hon lite sightseeing till Ronneby. Tack och lov!

Kanske var jag helt slut efter det intensiva dygnet, med lite sömn, många upplevelser och anspänning. Eller så sitter helvetesåret 2015 fortfarande kvar i generna och får mig att klappa ihop vid minsta överbelastning. Tur att jag inte ska till Stockholm förrän i juni igen! Puh!

Att träffa en författare, som efter 250 utgivna böcker, fortfarande är en ödmjuk och härlig person, som villigt delar med sig av sin livserfarenhet, det var höjdpunkten på hela resan. Jag vet att det inte är sista gången Kjell E. Genberg och jag ses. Jag ser fram emot nästa gång.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 3 april 2016

Boktips Journal 64 av Jussi Adler-Olsen


Journal 64 av Jussi Adler-Olsen
Är mycket glad att jag fick tips om den här författaren vid en av mina signeringar. Nu läser jag böckerna, en efter en, och njuter lika mycket varje gång. Den här är inget undantag.

Jag älskar att få återknyta bekantskapen med Carl Mörk och hans assistenter Assad, som verkar ha ett hemligt förflutet och Rose som är bitsk och inte låter någon sätta sig på henne, inte ens hennes chef. Alla arbetar de på Avdelning Q, nere i källarvalven. Skulle vilja sträckläsa alla böckerna i tur och ordning, men jag ger mig till tåls och låter det gå en tid mellan varje bok, för jag vet att jag snart bara har en enda bok kvar i väntan på att författaren ska skriva ytterligare en bok.

Det som gör att Jussi Adler-Olsens böcker är så bra, är att han lyckas överraska läsaren. Dessutom är hans personporträtt enastående och det känns som jag står bredvid varje person och ser dem, samtidigt som jag är inne i deras huvuden och tar del av deras tankar.

Just den här boken, Journal 64, berörde mig djupt och fick mig att bli arg, samtidigt som det föll tårar över kvinnornas öden.

Jag får följa flickan Nete Hermansens öde, hur allt går fel i livet när hennes mamma dör när Nete är en liten flicka. Den ena händelsen efter den andra för henne in på fel spår i livet. Till slut hamnar hon på Kvinnohemmet på ön Sporgö för att glömmas bort. Här hör grymhet, tvång och förnedring till vardagen. Det är helt omöjligt att ta sig ifrån den isolerade ön utanför Danmarks kust.

När ett gammalt fall hamnar på Avdelning Q:s bord stöter gruppen på Nete Hermansens namn. När de börjar rota i fallet inser de att de har stött på något betydligt större än vad de någonsin anar. Mäktiga män som fortfarande är i livet gör allt för att skydda sin hemlighet och drar sig inte ens för att utplåna hela avdelning Q.

Oerhört spännande! Läs den!!!

Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.