Ljudbok är samlingsnamnet på olika format av inlästa böcker såsom ljudböcker på CD, ljudböcker på kassett, talböcker eller ljudböcker i Mp3-format. Det finns också e-ljudböcker.
De flesta böcker finns numera som CD-bok och du kan välja ljudböcker i MP3-format, du kan lyssna på boken direkt från din dator eller från en Mp3-spelare. I många CD-böcker finns det även en Mp3-fil.
Vad är en Mp3-bok?
En Mp3-bok är en nedladdningsbar ljudbok. Böckerna tillhandahålls i Mp3-format som fungerar i alla vanliga Mp3-spelare. Om du har en Apple Ipod kan du välja att ladda ned boken i Apples format AAC för att kunna dra nytta av de inbyggda ljudboksfinesserna i Ipod.
Vad är en E-ljudbok?
En E-ljudbok är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok och samtidigt se texten på skärmen. Text och ljud är synkroniserat så att det stycke eller den mening som läses upp markeras på skärmen. Ljudet spelas upp via Internet. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk utan buffras, strömmas, allt eftersom de spelas upp. E-ljudböckerna fungerar endast i Windows med Internet Explorer.
Vad är en streamad ljudbok?
En streamad ljudbok är en ljudbok som spelas upp via Internet och som du kan lyssna på via en dator som är ansluten till Internet och som uppfyller tjänstens krav på webbläsare och operativsystem. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk utan buffras, strömmas, allt eftersom de spelas upp.
Bibioteken har två olika format av ljudböcker: streamade ljudböcker med enbart ljud och e-ljudböcker med både ljud och text. Båda ljudboksformaten är onlinetjänster vilket innebär att du använder tjänsterna medan du är uppkopplad mot Internet. Ljudfilerna laddas inte ned till din dator.
Går det då att ladda ned ljudböckerna till din Mp3-spelare? Nej det gör det inte. Ljudböckerna på biblioteket fungerar med så kallad streamingteknik. Det innebär är att du lyssnar på ljudboken via en dator som är ansluten till Internet. Ljudboksfilerna sparas inte ned till hårddisken utan buffras, strömmas, allt eftersom de spelas upp.
Vad är en talbok?
En form av ljudböcker är talböcker. Talböcker är inläsningar av tryckta böcker. Personer med läshandikapp kan låna och köpa dem från TPB, Talboks- och punktskriftsbiblioteket, via folkbibliotek, skolbibliotek och högskolebibliotek.
Nya talböcker framställs i DAISY-format vilket gör att det går att bläddra, söka, sätta bokmärken i talboken och att den oftast ryms på en enda cd-romskiva. Bibliotek med tillstånd från regeringen kan ladda ned talböcker från TPB:s digitala bibliotek.
Vad är en e-bok?
Det är inte en ljudbok utan en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa den direkt på din dator, handdator eller på en särskild läsplatta. En e-bok är alltså en datorfil. Vanligen köper eller lånar du e-boken via Internet. Då laddar du ner boken från affärens eller bibliotekets hemsida.
Alla barn och ungdomar som har svårt att läsa får låna talböcker. Det kan till exempel vara barn med synskada, läsproblem, rörelsehinder, utvecklingsstörning och hörselskada.
Om barnen eller du som förälder är tillfälligt sjuk och har svårt att läsa tryckt text får du också låna talböcker. Du behöver inte visa något intyg utan du säger bara att du behöver låna talböcker.
På ditt vanliga bibliotek kan du låna både ljud- och talböcker. Biblioteken i sin tur kan ladda ned talböcker från TPB. TPB står för Tal- och Punktskriftsbiblioteket. Om boken du vill låna inte finns inläst kan biblioteket be TPB att läsa in den.
Om DAISY
DAISY = Digitalt anpassat informationssystem. Det är en svensk uppfinning som skapades av TPB och Labyrinten AB. DAISY-formatet är idag en internationell standard och används världen över för att producera, lagra och läsa digitala talböcker. DAISY gör det möjligt att lyssna på en bok på samma sätt som du läser en: du kan lägga bokmärken, göra markeringar och fortsätta läsa där du slutade, till skillnad från vissa cd-böcker där du måste börja om från början i föregående ljudspår.
DAISY-talboken är gjord så att du lätt kan hitta i den och få plats med innehållet på en eller två cd-romskivor. Därför bör du läsa boken med en särskild talboksspelare eller i dator med läsprogram för DAISY-talböcker. Talboksspelare förskrivs av landstinget som hjälpmedel eller lånas från bibliotek. Du kan självklart också köpa en egen talboksspelare. Du kan lyssna på DAISY-talböcker i vissa cd-spelare med Mp3-funktion. Men tänk på att då kan inte alla DAISY-funktioner användas. Det kan även vara problem med att lyssna på talböcker med lång speltid i Mp3-spelare.
Du kan även läsa och lyssna samtidigt i sin dator. Då behövs ett läsprogram. När du lyssnar på DAISY text och ljud med läsprogram kan du samtidigt se en elektronisk version av den tryckta boken på skärmen med både text och bild.
Läsprogrammet Amis kan du ladda ned gratis från www.tpb.se. Med hjälp av det kan du höja och sänka uppspelningshastigheten utan att röstens tonhöjd påverkas och du kan ställa in textens storlek, kontrast och bakgrundsfärg. Har du äldre barn kan du från TPB även ladda ned och använda EasyReader utan kostnad.
Med Easy-Reader kan du välja läshastighet, förflytta dig mellan bokens kapitel och underavsnitt, infoga bokmärken, välja om programmet ska läsa upp fotnoter, bildbeskrivningar och sidnummer, söka på ord och söka på sida.
Om talboken innehåller både text och ljud visas text och eventuella bilder på skärmen under uppläsningen.
Har du yngre barn eller själv vill använda det så kan EasyReader köpas via återförsäljare som du hittar på TPBs hemsida.
Är du lite mer tekniskt intresserad kan du använda dig av tjänsten "egen nedladdning". Det är egentligen inte svårt, men tar tid att lära sig. När man registrerat sig hos biblioteket för denna tjänst kan man själv ladda ned böcker från vilken uppkopplad dator som helst.
För dig som bor i Stockholm kan det vara värt att veta att alla elever som läser talböcker inom Stockholm Stad kommer att kunna ladda ned sina böcker själva. Projektet samordnas av Stockholms skolors Mediotek och TPB.
Har du en Iphone, Ipad och Ipod Touch och Androidmobil,
kan du använda dig av Daisy reader, en kostnadsfri mobilapp som gör det möjligt att lyssna på talböcker strömmande, som funnits sedan våren 2011. Här är det enkelt att logga in, söka upp en bok och bara börja lyssna på en gång. Var som helst och när som helst. Appen är gjord för att det ska vara så enkelt som möjligt för låntagaren att lyssna på talböcker. Inga speciella spelare, inga webb-adresser, inga filer att spara på datorn. Bara att gå direkt in i appen och lyssna strömmande. För att få tillgång till TPB:s talböcker via Daisy Reader måste man ha ett låntagarkonto hos TPB som man får via sitt bibliotek.
Till sist ett tips som alla kan ha glädje av:
På www.bibblansvarar.se kan man skriva och få hjälp att hitta svar på frågor om allt mellan himmel och jord. De som svarar på frågorna är bibliotekarier från olika delar av Sverige och man kan ställa frågor på tio olika språk utöver svenska. Frågorna ställs via e-post och man får svar senast nästa vardag. Vissa av frågorna som är särskilt intressanta eller vanliga publiceras i en svarsbank som det går att söka i på teman eller ämnesord. Om man tycker att man har fått ett bra svar på sin fråga kan man dela svaret på Facebook. Bibblan svarar kommer också att svara på frågor via en Facebooksida och på Twitter. Jag har fått svar på Twitter när jag efterlyste fler Mayaböcker. Snabbt och bra svar!
Ja, nu kan du det mesta om de olika formaten. Vill du läsa mer om e-böcker kan du kika in här. Vill du läsa om läsplattor klickar du här.
Ha en skön läs/lyssnarstund!
Kramisar Kim
Det kom en mycket intressant kommentar som jag tycker du bör läsa:
Hej och tack för en bra text! Jag arbetar på Talboks- och punktskriftsbiblioteket och vill gärna förtydliga två saker.
Läsprogrammet EasyReader
Enbart studenter på högskola och universitet kan få läsprogrammet EasyReader från TPB. Studenterna får EasyReader eller ReadHear Mac eftersom vi har ett uppdrag att anpassa kurslitteratur till dem.
Egen nedladdning på skolbibliotek
Under 2012 kommer skolor i hela landet att kunna erbjuda sina elever att ladda ned talböcker själva. Skolorna väljer själva om de ska erbjuda eleverna den möjligheten eller inte. Finns inte möjligheten på skolbiblioteket kan eleven vända sig till sitt folkbibliotek.
Med vänlig hälsning
Pia Hasselrot
Läsprogrammet EasyReader
Enbart studenter på högskola och universitet kan få läsprogrammet EasyReader från TPB. Studenterna får EasyReader eller ReadHear Mac eftersom vi har ett uppdrag att anpassa kurslitteratur till dem.
Egen nedladdning på skolbibliotek
Under 2012 kommer skolor i hela landet att kunna erbjuda sina elever att ladda ned talböcker själva. Skolorna väljer själva om de ska erbjuda eleverna den möjligheten eller inte. Finns inte möjligheten på skolbiblioteket kan eleven vända sig till sitt folkbibliotek.
Med vänlig hälsning
Pia Hasselrot
Källor:
Familjemagasinet
TPbs hemsida
www.gugglan.se
Biblioteket för alla
Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se
Jag tycker det är intressant hur mycket boken har utvecklats genom åren. Nu är det inte bara den tryckta boken längre utan även andra format.
SvaraRaderaJag hade praktik på talboksavdelningen på vårt stadsbibliotek för några år sen och det var väldigt intressant att lära sig om formaten och den låntagargruppen.
Jag har en utmaning till dig i min blogg som du gärna får göra :)
Hej Mochride
SvaraRaderaJa, det finns otroligt många olika format på boken.
Vad spännande att du har praktiserat på talboksavdelningen på biblioteket!
Spännande. Ska kika in och se vad det är för något!
Kram Kim
Vilken jättebra och tydlig sammanställning Kim!
SvaraRaderaJag köpte faktiskt en iPad till R i julklapp. Först tyckte han nog att det var onödigt, men sedan blev det hans bästa kompis hela julhelgen, han bar den med sig överallt och skulle kolla både det ena och andra, ha ha. Gissar att vi därmed har en "läsplatta" i huset, jag som varit skeptisk tidigare och vi har inte laddat dit någon bok ännu, men det är väl bara en tidsfråga...
Hej Ingrid
SvaraRaderaTack! Jo, när man får nya tekniska saker känns de onödiga först, men sedan undrar man hur man kunnat klara sig utan den här prylen så länge...
Du kan ladda hem Theos Pompeji på Ipaden, för den boken finns som e-bok... Billig och bra!
Kram Kim
Det är verkligen så! Vissa saker är svårt att förstå att man tyckte livet var lika bra utan :) . Mobiltelefonen är absolut en av de saker jag känner mest så för. Jag FÖRSTÅR inte hur våra liv skulle kunna fungera idag om vi alla plötsligt blev tvungna att lägga mobilerna i sådär 6 månader... Huu.
SvaraRaderaNix, Theo vill vi helst ha i pappersversion med dedikation från den fina författaren :) ! Kram.
Hej Ingrid
SvaraRaderaNej, utan mobilen är det svårt att klara sig nu för tiden, ändå gick det tidigare. Hmm...
Åh, vad kul! Du kanske jag får besök av din syster på Underbara Ungar i år också?
Kram Kim
Hej och tack för en bra text! Jag arbetar på Talboks- och punktskriftsbiblioteket och vill gärna förtydliga två saker.
SvaraRaderaLäsprogrammet EasyReader
Enbart studenter på högskola och universitet kan få läsprogrammet EasyReader från TPB. Studenterna får EasyReader eller ReadHear Mac eftersom vi har ett uppdrag att anpassa kurslitteratur till dem.
Egen nedladdning på skolbibliotek
Under 2012 kommer skolor i hela landet att kunna erbjuda sina elever att ladda ned talböcker själva. Skolorna väljer själva om de ska erbjuda eleverna den möjligheten eller inte. Finns inte möjligheten på skolbiblioteket kan eleven vända sig till sitt folkbibliotek.
Med vänlig hälsning
Pia Hasselrot
Hej Pia
SvaraRaderaTack för att du tog dig tid att förtydliga texten. Jag lägger in din kommentar direkt i mitt blogginlägg så ingen missar den!
Stort tack för hjälpen!
Kram Kim
Du får säkert besök av min syster, men just den boken köper hon inte, för det var den hon köpte sist :) . Jag är jätteglad för den!
SvaraRaderaHej Ingrid
SvaraRaderaSer fram emot att träffa henne på Underbara Ungar i år också!
Kram Kim