Mina Bloggsidor

tisdag 25 maj 2010

Skrivprocess, skicka till bokförlag, ge ut din bok

Äntligen har man fattat mod, samlat ihop sitt material, stoppat det i kuvert och skickat manuset till ett bokförlag. Sedan börjar väntan...

Som många av er säkert vet, sitter jag som expert i panelen hos Unga Fakta. Där får jag många frågor från unga författare, som drömmer om att bli etablerade författare. Bland annat fick jag en fråga om hur man gjorde när man skickade till ett bokförlag. Personen bad mig svara snabbt för personen ville att boken skulle komma ut den här sommaren... Jag fick frågan första veckan i maj.

Liksom frågeställaren hade jag samma tro och förväntan när jag skickade in mitt manus till B. Wahlströms förlag för många år sedan. Till slut glömde jag av att jag hade skickat mitt manus till dem, för tiden gick och jag skrev nya böcker som jag stoppade i min byrålåda.

Efter TVÅ ÅR svarade förlaget att de ville ge ut min bok. Genast kände jag "YES" och trodde boken snart skulle komma ut, men det tog ytterligare två år innan boken fanns ute i handeln.

Nu behöver det ju inte alltid ta så lång tid för att få ut en bok, men jag vill att alla som drömmer om att bli författare ska veta att det kan ta väldigt lång tid.

Hur gör du då när du har skrivit färdigt ditt manus och vill att det ska bli en färdig bok?

Jo, du skickar ditt färdiga manus till ett bokförlag! Det bästa sättet att hitta rätt bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det brukar stå längst fram i boken. Där står för det mesta fullständig adress, telefon, e-mejl med mera. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Läs igenom ditt manus noggrant. Kör stavningsprogram på datorn. Numrera sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Word-programmet. Där kan du lägga in sidnummer, ditt namn, adress och telefonnummer på första sidan av ditt manus, därefter kommer all information automatiskt på alla följande sidor. Skriv din berättelse med 1,5 eller dubbelt radavstånd. GLÖM INTE BIFOGA NAMN, ADRESS OCH TELEFONNUMMER!!!

Skicka som papperskopior, ej som e-post, det blir alldeles för dyrt för förlagen att få manus som e-post.

Böcker är olika tjocka. För att du ska få någonting att gå efter, bör ditt manus innehålla ungefär så här många sidor: Bilderböcker omkring 6-8 A-4 manussidor. Barnböcker 5-11 år cirka 50-100 manussidor. Ungdomsböcker omkring 100-150 manussidor.

När förlaget/förlagen (jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser din berättelse. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer på förlaget som ska tycka till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse.

Om förlaget skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att du har skrivit en dålig berättelse. Det kanske inte passade just det här förlaget, de kanske inte hade råd att ge ut fler böcker just då, det kanske inte var rätt person som läste ditt manus etc. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får cirka 3.000 obeställda manus per år! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de trycker upp som bok.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.Ta till dig korrigeringarna och förbättra din berättelse, istället för att bli ledsen för kritiken. Både du och redaktören vill ju att din bok ska bli bra.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/CD/mail till förlaget. På förlaget gör man sidorna helt klara: sidnumrering, kapitelindelning, bilder och så vidare.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt långt före boken, eftersom det är omslaget förlaget annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före boken kommit ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Därefter skickas manus till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis som de ska göra i boken. Boken trycks. Tryckerierna har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. När boken är färdigtryckt går den iväg till ett bokbinderi som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Sedan skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut till bokhandlarna så att du och alla andra kan köpa böckerna. En del böcker kommer ut i bokklubbar och på biblioteken.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett antal gratisexemplar av sin bok, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.


Användbara länkar till förlag

Barnens Bibliotek är en sida full med tips och användbar information. Här hittar du bland annat en sida där några förlag lämnar tips och berättar om vad de kräver för att ta emot ett manus. Här finns även adressen till några förlag. På denna sida kan du även läsa om många unga personer som har lyckats förverkliga sina drömmar om att få ge ut en bok. Klicka här >>

Albert Bonniers förlag hittar du här >>

Opal förlag hittar du här >>

Norstedst förlag hittar du här


Print-On-Demand

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, till exempel en enda bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på till exempel http://www.books-on-demand.com/, www.instantbook.se, www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Sök på www.google.se under Print-On-Demand, så hittar du många. Kanske har du ett Print-On-Demand tryckeri i din närhet.


Digitalboken

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.


När du vill ha lite mer hjälp med din bokutgivning

Då kan du kontakta www.bokutgivning.se De lovar att du och din bok får samma uppmärksamhet och professionella bemötande som hos de stora förlagen. De säger sig ha lång erfarenhet av att hjälpa författare som själva vill ge ut sina böcker med allt som det innebär praktiskt, från typsättning och design av omslag till tryck, försäljning och distribution till privatpersoner, bokhandlare och bibliotek. I nära samarbete med författaren ger de ut exakt den bok du önskar dig. De hjälper dig med allt praktiskt samtidigt som du hela tiden har inblick i deras arbete och kan godkänna varje steg så att den färdiga boken blir vad du förväntar dig. Du betalar ingenting i förväg utan köper endast de exemplar som kvarstår efter tre månaders försäljning. Är detta någonting för dig, besök www.bokutgivning.se


Ta tag i författardrömmen och skaffa dig en författarcoach:

Att anlita en författarcoach är som att skaffa sig en personlig tränare. Du får stöd och uppföljning, men i slutändan ligger ansvaret på dig att skriva boken. Det är precis på samma sätt som när du tränar: det är bara du som kan göra det.

Författarcoachen erbjuder dig Silverpaketet - från bokidé till färdig produkt


Skrivtipslänkar, Skrivarskolor och liknande länkar:
Du kan kika in på mina tidigare länkar här på bloggen

Författarcoachens sida: Här hittar du skrivtävlingar, skrivtips, länkar till olika skrivsajter och skrivarkurser.

På Kristina Simars sida kan du få hjälp med att läsa igenom ditt manus, skrivtips och hitta användbara länkar.

För dig som jobbar med Text & Bild är detta en sida du inte kan vara utan.

Hos Multimanus får du hjälp med det mesta som gäller skrivandet.


Hos Skriv en Bok kan du lägga upp din egen berättelse och läsa andras berättelser.

Har du författardrömmar är kanske Falkens Skrivarskola något för dig?


Här kan du få hjälp och råd av en författare.


Till Skrivarungar kan du skicka in din berättelse, men också hitta massor av olika tips.


Kapitel 1

Detta är en digital sajt där du kan lägga ut din bok och ha chans att få din bok utgiven på Piratförlaget. Här hittar du även återkommande skrivtävlingar. Tveka inte att skicka in din berättelse till Kapitel 1.


Avslutande ord

Vill avsluta med att säga att det krävs mycket träning för att bli författare. Du ska läsa, läsa, läsa och skriva, skriva och skriva, MYCKET! Du måste utveckla ditt ordförråd och få din speciella skrivstil.

Att vara författare är inte alltid så lätt. Många kan inte försörja sig på att vara författare. De har andra yrken där de tjänar pengar och skriver sina berättelser på fritiden. Även om man har gett ut en bok är det inte säkert att man får nästa bok utgiven. Det krävs att nästa bok är minst lika bra som den första, för att förlaget ska vilja ge ut även nästa bok.

Författare är ett yrke precis som alla andra. Man kan gå utbildning för att bli författare, det finns skrivarverkstäder och skrivarläger. Det finns även högskoleutbildningar för författare. Du hittar dessa linjer på www.google.se om du söker på Skrivarlinjer, Skrivarutbildning etc, eller här på min blogg under Skrivarlänkar.

För det mesta ger förlagen inte ut manus skrivna av yngre personer. Men det är alltid värt ett försök att skicka in. Du måste vara arton år för att skriva på ett kontrakt. Men dina föräldrar kan skriva på i ditt ställe. Du kan också skicka in till t.ex. Kamratposten och andra tidningar, eller till Unga Fakta.

Jag önskar dig all lycka i ditt skrivande, och minns att det kan ta lång tid innan du får ditt första manus utgivet. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och debuterade först när jag var 43. Med andra ord: GE INTE UPP! Tro på dig själv så ska du se att även du når ända fram till målet.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim M. Kimselius

(Första fotot är på min debutbok Tillbaka till Pompeji, den andra bilden på Tillbaka till Pompeji är hur boken ser ut idag och så är det några bilder på mig och mina böcker.)


7 kommentarer:

  1. Vilket spännande och intressant blogginlägg!
    Jag har själv haft lite höga förväntningar med att ge ut Drömfångaren, men jag insåg att det inte händer så snabbt om jag vill att den ska bli bra. Så jag jobbar på att få den färdigskriven till den sista oktober, sen ska jag ha "paus" i November innan jag börjar korrigeringen och omskrivningen av den.
    Det är ganska jobbigt att skriva om eller korrigera ett manus, man vet vad som inte passar in, men man vet inte hur man ska ta bort det och täppa till det hål som blir kvar...
    Hur brukar du göra?

    Jag borde nu sitta och läsa på urvalsprov, som jag skriver imorgon, men allt jag vill göra är läsa och skriva. Jag köpte tre nya böcker idag :S så nu borde jag leta reda på en till bokhylla så böckerna får plats och inte behöver ha det så trångt :)
    Kramar

    SvaraRadera
  2. Jätteintressant och informativt inlägg. Tänk att det kan ta 4 år att få en bok publicerad. Hjälp i havet! Man kan ju undra lite smått varför det tar så lång tid för dem... Låter nästan som de jobbar som invandrarverket...

    SvaraRadera
  3. Hej Terese. Det låter förståndigt att låta manus vila ett tag och därefter bearbeta det igen. Eftersom jag jobbar med gula lappar brukar ja ha rätt bra flyt i skrivandet när jag sätter mig ned för att skriva. Då blir det inga "hål att täppa till". Däremot kan jag känna att jag har gjort tankehopp och då skriver jag ihop texten bättre. Sådant ser man lättast när manuset har vilat ett tag. Lycka till! Kramisar Kim

    Hej Helly: Javisst är det hemskt att det ska ta så lång tid ibland. Tror att mitt manus hamnade längst ned i högen och så kom det hela tiden nya manus... Tja... Att det därefter tog två år innan boken kom ut beror på att förlagen har lång planering framåt. Skrattar åt din kommentar om invandrarverket... Härligt! Instämmer! Kram Kim

    SvaraRadera
  4. Hej.

    Vill bara sända ett "tack" för bra tips och länkar!

    Med vänlig hälsning,

    Christer Johansson (eller Sten Blekman när den här bloggen skrivs: http://blogg.aftonbladet.se/stenblekman

    SvaraRadera
  5. Hej Christer. Vad roligt att du har hittat min blogg och tycker om den. Tack! Är Sten Blekman din pseudonym? Kramisar Kim

    SvaraRadera
  6. Hej igen, Kim!

    Ja, Sten Blekman är min pseudonym. Jag använder "honom" och bloggen "En blogg eller nåt ..." som daglig uppvärmning inför annat skrivande.

    Med vänlig hälsning,

    Christer

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!