Mina Bloggsidor

onsdag 8 december 2010

Chokladens historia

Kakaoträdet kommer från det tropiska Sydamerika där det odlades långt före européernas ankomst. Det var troligtvis toltekerna och mayafolket som var först med att odla kakaon, som enligt legenden var en gåva från guden Quetzalcoatl.

Kakobönorna jästes och rostades för att sedan malas i en stenmortel till en fet och grynig massa som kryddades med bland annat kanel, vanilj och chilipeppar. Sedan blandades kakomassan med majsmjöl och formades till runda kakor som fick torka.

Dessa kakor revs och vispades ner i kokande vatten och då fick man den feta drycken Xocolatl som ansågs ha både magiska och medicinska egenskaper.

Atzekerna tog över vanan att dricka varm choklad efter att de hade underkuvat toltekerna och mayafolket. När spanjorerna år 1519 kom till Mexiko och steg in i den aztekiske härskarens Montezumas skattkammare blev de förvånade eftersom de istället för att hitta silver och guld fann att rummet var fullt av kakaobönor.

Eftersom kakaobönorna ansågs så värdefulla vid denna tid användes de som betalningsmedel. För 4 bönor kunde man köpa en pumpa, en natt på en finare bordell kostade 10 bönor och en duktig slav kostade så mycket som 100 kakaobönor.

När Cortéz återvände till Spanien 1521 förde han med sig kakaobönor till Europa. Men kakaodrycken blev inte så värst populär hos spanjorerna, till en början. Det var först när man upptäckte att man kunde söta den bittra drycken med socker som man började dricka chokladdrycken på allvar och drycken spred sig snabbt hos den europeiska adeln.

Det fick till följd att spanjorerna anlade kakaoplantager i Amerika och Karibien och under åttio år hade spanjorerna monopol på all odling och handel med kakao. Efter att handeln släppts fri år 1606 började även andra europeiska länder (England, Frankrike och Holland) odla de värdefulla bönorna i sina tropiska kolonier.

Från början utnyttjade man ursprungsbefolkningen som billig arbetskraft. Men de infödda blev smittade av europeiska sjukdomar och dog. Då importerades slavar från Afrika. Under tiden spreds chokladens popularitet i Europas övre samhällsklasser. Det öppnades chokladhus i storstäderna och överallt diskuterades det om chokladdrycken var rena hälsokosten eller om den var ett skadligt njutningsmedel.

En del påstod att chokladen ökade den sexuella aptiten och den berömda Casanova drack ofantliga mängder av drycken för att orka förföra alla de damer han mötte.

Även här i Norden var chokladen en lyxvara redan under 1600-talet och det skulle dröja ytterligare hundra år innan den blev allt mer vanligt förekommande. Under alla dessa år användes den feta och gryniga chokladkakan bara som bas i chokladdryck.

Det var först efter 1828 som ätchoklad började framställas, tack vare en uppfinning som revolutionerade chokladtillverkningen. Det var holländaren Hendrik van Houten som uppfann en hydralisk press som kunde pressa ut större delen fett ur kakaobönorna och på så sätt framställa ett torrt kakaopulver. På så sätt fick man fram kakaosmör som gjorde det möjligt att tillverka mild och god ätchoklad.

Det kakaopulver som framställdes industriellt blev betydligt billigare än de gamla rivkakorna och det var först nu som chokladen spreds även till de lägre samhällsklasserna.

De första industriella tillverkade chokladkakorna såldes av den engelska Bristol av Fry's Chocolate Factory. Men det var schweizarna Henri Nestlé och Daniel Peter som tillverkade den första mjölkchokladen genom att tillsätta torrmjölk i chokladsmeten.

Nestlé är ett av de världsledande företagen när det gäller choklad och har även utvecklats till ett jätteimperium inom alla typer av livsmedel.

Kakoträdet odlas numera i många länder med tropiskt klimat runt om på jorden. 70 % av världens kakaoodling finns i Västafrika på Elfenbenskusten. I Asien odlas 16 %, medan det i kakaons ursprungsland Amerika endast odlas 14 %. Två tredjedelar av världens choklad förbrukas i Nordamerika och Europa.

Numera deklarerar tillverkarna procenten chokladhalten, bönans ursprung och kvalitet på grund av det stora intresset för mörk choklad. Det finns kurser för chokladprovning och mängder av böcker om choklad. Det sägs också att mörk choklad med hög kakaohalt är nyttig, på många olika sätt.

Under andra världskriget ingick choklad i soldaternas dagliga matranson. Chokladen var ett viktigt näringstillskott som snabbt kunde ätas under strid och har alltsedan dess använts av USA:s armé. Eftersom de flesta av USA:s militära insatser sker i heta ökenklimat har armén i samarbete med den amerikanska chokladtillverkaren Hersey utvecklat en chokladkaka som klarar temperaturer på upp till 60 grader utan att smälta.

Jag älskar choklad och på Bokmässan i Göteborg fick jag möjlighet att både provsmaka choklad och träffa chokladkocken Jan Hedh och Kersti på Zebeda Choklad och jag gjorde videointervjuer med dem, som du kan se om du klickar på respektive länk.

Nu har jag blivit jättesugen på choklad. Tur att jag har 70% Marabou choklad hemma. Min absoluta favorit! Blev du också chokladsugen?

Läs mer om choklad.

Kramisar Kim

5 kommentarer:

  1. mmmmm, Kim, blir riktigt chokladsugen!

    SvaraRadera
  2. Härligt att ni blev chokladsugna Monika och Anneli. Hoppas att ni, precis som jag, hade choklad hemma. Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Så klart jag blev det! :) Alltid, varje dag!

    SvaraRadera
  4. Hej Trillingnöten. Hoppas du hade choklad hemma! Jag har små 10 grams Marabou 70% choklad hemma, perfekt storlek att ta till när jag är chokladsugen. Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!