Mina Bloggsidor

lördag 23 januari 2010

Min allra första bok

Här ser du den allra första bok jag skrev när jag var åtta år. Den fick mig att bestämma mig för att jag skulle bli författare.

Redan då var fantasin viktigare än stavningen. Något annat jag var väldigt noga med var att bokstäver och siffror skulle se väldigt snygga ut. Ibland vägrade jag att rätta något som var fel, bara för att jag tyckte att siffran
eller bokstaven var så snygg...

Den som hjälpte mig med rättningen var min äldre syster Birgitta. Hon rättade min text och fick m
ig att renskriva hela boken, vilket jag är mycket glad för nu, men då gjorde det mig galen, jag tyckte att boken dög som den var, för bokstäverna var ju snygga.

(Jag lovar er att Birgitta blev galen på mig ibland, ja ibland blev hon så arg att hon bara struntade i mig och gick därifrån. Skyll dig själv då! sa hon. Jag gav mig inte, vilket gjorde att jag fick fel senare i skolan när jag lämnade in det jag hade
räknat eller skrivit.)

Resultatet blev mycket bra, eller vad tycker du?

Eftersom jag inte var så gammal ville jag ha bilder med i min bok och då ritade jag dem. Eller så klippte
jag ut bilder ur mammas veckotidningar och klistrade in.

Först skrev jag hela boken och därefter, allra sist, kom bilderna. Precis som i de böcker jag gör nu. Tror ni att det har något sammanhang?


När jag är ute och föreläser berättar jag om min allra första bok och det är då många som säger att de vill se boken och läsa den.

Nu har alla de och du, möjlighet att få se lite ur den bok som "gjorde mig till författare".

Nå, vad tycker du?

Kramisar Kim

fredag 22 januari 2010

Boudicas strid mot Romarna och Theos Pompeji

Nu är omslagen helt klara, med de rätta rubrikerna inlagda. Arbetsnamnet "Romarriket" har fått sin rätta titel: "Boudicas strid mot Romarna". "Theos Pompeji" är fortfarande "Theos Pompeji", men rubriken har fått en annan stil och färg.

Ja, nu är det bara att skriva färdigt böckerna så att du och jag får hålla böckerna i våra händer, på riktigt!

Jag längtar! Gör du också det? Vad tycker du förresten om omslagen nu när de är helt klara?

Kramisar Kim

Skriva synopser med mera

Igår fick jag en förfrågan att berätta om hur man skriver synopser, därför tar jag upp det ämnet idag.

Synops: Kort sammanfattning av innehållet i planerat filmmanuskript, översiktlig sammanställning av innehåll i bok. (Hämtat ur Nordstedts Svenska Ordbok)

Med andra ord ska du på ett fåtal sidor berätta vad en bok på flera hundra sidor handlar om. Ibland har du bara två A-4-sidor på dig och då gäller det att vara så konkret som möjligt, få med det viktigaste i handlingen, samtidigt som du måste fånga läsaren. DET är inte lätt!

Mina första försök till synopsis slutade på 12-13 A-4 sidor, för jag ville ha med ALLT. Därefter försökte jag stryka ned i texten, men det blev inte bra. Till slut kom jag underfund med att istället för att sitta och bläddra i boken och skriva synopsen, skulle jag med egna ord berätta vad boken handlade om, precis som när man skriver en recension.

En av de böcker jag skulle skriva synops på var Vikingaträl. Jag satte mig en förmiddag och läste, från pärm till pärm. När jag hade boken inom mig, färsk i minnet, satte jag mig ned och skrev ned handlingen, det viktigaste, det jag skulle berätta för en vän om jag skulle tala om boken. Det bar mig emot att skriva ned slutet, eftersom jag aldrig avslöjar slutet när jag berättar om en bok. Men när man skriver en synops bör man även berätta hur boken slutar.

Istället för att "skriva" en sammanställning av boken Vikingaträl "berättade" jag om boken, på papperet. När jag därefter läste igenom synopsen tyckte jag det lät mycket, mycket bättre än mina första försök.

Där fanns den spännande början, den röda tråden i berättelsen, de dramatiska händelserna och det spännande slutet. Jag var nöjd och så även de som läste synopsen.

Det är lätt att man tar med för mycket när man ska skriva en synops, man vill så gärna berätta ALLT! Men om de som ska ta emot synopsen ville läsa allt, då hade de läst boken...

Det finns förmodligen oändliga sätt att skriva en synops. Om du ska göra en kanske du ska pröva dig fram, precis som jag gjorde.

Mitt tips är:
Läs igenom boken i ett sträck, sätt dig därefter och skriv synopsen direkt, utan att bläddra i boken. Skriv som om du berättade för en vän om en bok du tycker mycket om. "Berätta" om hur boken börjar, ha med den röda tråden/det som binder samman berättelsen, ta med dramatiska händelser och berätta hur boken slutar. Allt detta på ca två A-4 blad. Det är ingen lätt uppgift, men ge inte upp! Lycka till!


Igår berättade jag om att jag fick priset som Årets Eringsbodare, jag berättade även om att jag sponsrade Eringsbodas fotbollslag. Då letade jag efter bilderna på laget och tröjorna, men hittade de inte. Idag fann jag bilderna och har nu lagt in dem, så ni kan se hur fina tröjorna är.

Jag är speciellt glad över att de är röda, för det är liksom "min" färg, som ni kanske har märkt, eftersom jag ofta är klädd i rött.

Ja, det här med fotbollströjorna var bara en liten parantes i dagens inlägg.

Om du har fler frågor angående synopser får du gärna ställa frågor här i kommentarer. Har du andra tips om vad du vill jag ska skriva om får du gärna kommentera om det också.

Ha det så bra. Vi hörs snart igen!

Kramisar Kim

torsdag 21 januari 2010

Skrivlänkar och lite annat

Hej alla skrivsugna!

Ni har väl inte missat alla länkar som finns till höger här på min blogg? Här hittar du både hjälp att läsa igenom din berättelse, skrivtips, skrivarskolor och mycket mer. Efterhand läggs det till fler användbara länkar, så ta för vana att gå in och titta lite då och då.

Nu undrar ni säkert vad det är för bild som ligger i det här blogginlägget...

Det är nämligen så att jag sponsrar Eringsbodas fotbollslag, och en dag blev jag uppringd av tränaren för fotbollslaget som undrade om han kunde titta in som hastigast. Det gick bra, och en halvtimma senare dök han upp med sin dotter i sällskap. Jag hoppades att han kanske hade en fotbollströja till mig, men han hade något helt annat, vilket var en total överraskning för mig.

Han berättade att jag hade blivit utsedd till "Årets Eringsbodare 2009" med motiveringen: "För att rätt kunna förstå nutiden måste man förstå dåtiden. Med dina böcker har du gjort det möjligt att kunna resa i både tid och rum. Du förmedlar en unik möjlighet att på ett spännande sätt lära sig både historia och geografi. Samtidigt är du en god ambassadör för Eringsboda och sätter i olika sammanhang vår by på kartan." (Styrelsen i Eringsboda Samhälls- och Hembygdsförening).

Det kändes som om jag hade fått nobelpriset, överraskningen kunde inte ha varit större. Jag blev rörd till tårar.

Ett fint diplom fick jag motta samt en specialtillverkad gumma av vår kända konstnär Per Tano, som (om jag inte har missuppfattat det) normalt bara tillverkar gubbar. Ja, det var verkligen en oväntad överraskning som jag är oerhört stolt över.

För er som inte vet vad Eringsboda är, så är det den by där jag bor och den ligger i Blekinge.

Hoppas mina inlägg inspirerar er att skriva och får er att känna samma glädje som jag, över att sätta samman ord till fängslande berättelser!

Kramisar från Kim

onsdag 20 januari 2010

Skriva en bok

En fråga jag ofta får är: Hur skriver jag en bok?

Mitt första svar brukar vara: Det viktigaste att tänka på när man ska skriva en bok är att skriva direkt från hjärtat, om något som angår just dig, något du brinner för att berätta, något du själv vill läsa.

Störst chans att få ett förlag intresserat av din bok är att skriva något som ingen annan redan har berättat, en unik historia. Ta gärna hjälp av dina egna erfarenhet, en miljö du är bekant med, en miljö dina läsare kanske kommer att känna igen. Eller så väljer du en fiktiv miljö.

Jag har en idébok där jag skriver ned alla idéer som dyker upp inom mig. (den rödsvarta boken här på sidan). Den boken följer med på alla resor och där skriver jag även kapitel till böcker jag håller på med, eller kommande böcker (se nästa bild).

Eftersom de allra flesta av mina bö
cker är historiska äventyrsböcker skrivna runt riktiga historiska händelser är det viktigt för mig att jag håller mig till fakta när jag skriver. Därför läser jag otroligt många faktaböcker innan jag börjar skriva min bok. Jag skriver upp all fakta som jag tycker är viktig för min berättelse. Och då har jag en speciell skrivbok för varje ny bok jag ska skriva (se tredje bilden). Den boken kan jag sedan slå i och leta fakta medan jag arbetar med boken.

Jag har även skrivit gula lappar under inläsningen av fakta. Gula Post-it-lappar. Där skriver jag t.ex: "Kejsare Wu mördade sin egen dotter" eller "Låt Theo stå förebild för terrakotta armén." På de gula lapparna skriver jag även ORDLISTA: "kejsare Wu", "Terrakotta armén" och så vidare. (Hämtat ur arbetet med boken "Kinesiska Draken".)


Med de gula lapparna bygger jag upp hela berättelsen. (Hade tänkt att fotografera de gula lapparna för de nya böckerna, men jag upptäckte att lapparna var för avslöjande för handlingen, så jag avstod från att fotografera dem.)

Funderar du på att skriva en bok? Du får gärna ställa frågor här i kommentarer till detta inlägg, så besvarar jag dem. Du kan även gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips", där berättar jag mer om
hur du kan bygga upp din bok. Där hittar du även många länkar, liksom här på min blogg under länkar. Under länkar på min hemsida hittar du länk till Unga Fakta Panelen, där jag svarar på just frågor om skrivandet.

Tveka inte, fatta pennan och börja skriv! Lycka till!

Kramisar Kim

tisdag 19 januari 2010

Radiointervjun

Just nu när jag skriver detta lyssnar jag på radioprogrammet som jag var med i iförmiddags: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2160505&BroadcastDate=&IsBlock=

Det var jättekul! Tycker nog att jag skrattar lite för mycket i programmet, men det är för att jag och programledaren Annelie hade så kul.

Varje gång jag kommer till Radio Blekinge känns det lite som att komma hem. Alla hejar på mig och känner igen mig och det ger mig en känsla av trivsel och jag mår bra.

När jag ändå var inne i "storstan" Karlskrona (dit jag har cirka 5 mil) passade jag på att uträtta många ärenden, eftersom jag inte är inne i stan så mycket nu när jag är i skrivarskedet.

På väg hem ringde Jan och berättade att det hade hänt en stor trafikolycka alldeles innan Eringsboda och han sa att jag kanske skulle välja en annan väg. Jag svängde av för att ta en omväg hem, men den vägen var så dålig att jag genast vände och tog mig ut på stora 122:an igen. Jag blev glad när jag kom till Eringsboda och ingen trafikolycka dykt upp, eftersom de hade sagt på radio att vägen skulle vara avstängd flera timmar. Jag mötte däremot två ambulanser, den ena i full fart, med blinkande blåljus.

Så svängde jag av mot Ronneby, vägen hem. När jag kört den en bit och nästan var framme vid avtagsvägen in till min väg, DÅ kom trafikolyckan. Hela vägen var spärrad. En lastbil hade vält och en personbil var inblandad i olyckan. Det stod flera långtradare och väntade på att platsen skulle rensas.

Det var bara att bara att svänga in på en liten igensnöad väg (som jag nästan körde fast på), vända och ta en annan väg hem. Den var halkig! Puh! Till slut var jag då hemma. Precis när jag svängde in vid grinden kom en brandbil på vår väg, förmodligen för att ta sig förbi olycksplatsen.

Det blev en lång och händelserik dag, med många trevliga möten och autografskrivning när jag var på stan. Passade på att besöka bokhandeln i Karlskrona och bokhandlaren bokade genast in mig för boksläpp av Kimberlie. Så nu vet ni alla läsare, att boken släpps i Karlskrona! Jag återkommer med tiden när vi bestämt dag för boksläppet.

Oj, ser att det är dags för hundarna att få sin mat och därefter sin eftermiddagspromenad. Därefter MÅSTE jag sätta mig och jobba med min bok, längtar så!

Kramisar Kim

måndag 18 januari 2010

Boudicca, kelternas krigardrottning

Boudicca är min senaste lästa researchbok i arbetet med boken om Theo och Ramona och romarriket. Boken handlar om kelternas krigardrottning Boudicca.

När Boudicca föddes fanns fortfarande varg och björn i skogarna i Britannia (England). Hon tillhörde Icena stammen hos kelterna som var modiga och stolta krigare.

Det fanns många olika stammar bland kelterna och de slogs med varandra. Medan Boudicca växte upp anlände romarna till Britannia. Kelterna slogs mot romarna, men en efter en föll stammarna.

Boudicca gifte sig med stammens hövding Prasutagus som ingick allians med romarna för att skona sitt folk. Många av Iceni stammens krigare var arga på kungen pga detta. Boudicca födde två döttrar som växte upp till vackra unga flickor. Kung Prasutagus blev sjuk och dog.

Då bestämde sig drottning Boudicca för att hon skulle styra över stammen i sina döttrars namn, men romarna ansåg inte att en kvinna kunde leda sitt folk. Dessutom hade hon ju bara döttrar, sa romarna.

Kung Pasutagus hade testamenterat halva sitt kungarike till romarna för att bibehålla freden, men romarna lade beslag på hela kungariket. De anföll Boudicca och hennes folk och misshandlade dem. Romarna ansåg att drottning Boudicca inte var något hot och lät henne leva.

Det var romarnas största misstag...

Blev ni nyfikna på att veta mer om Krigardrottningen Boudicca?

Tanken med detta inlägg är att du ska kunna följa arbetet med mina böcker om Romarriket (arbetstitel) och Theos Pompeji. Med andra ord kommer jag efterhand att berätta mer om vad jag har läst och vad jag arbetar med.

Tycker du att det låter som en bra idé? Kommentera gärna.

Kramisar Kim

söndag 17 januari 2010

Ny grupp på Facebook: Kimselius Böcker

Nu finns det en ny grupp på Facebook som heter "Kimselius Böcker". Där kan du berätta vad du tycker om de böcker som har kommit ut och du kan läsa vad andra tycker om böckerna.

Tanken är också att jag ska lägga ut information om böckerna, allteftersom jag har något att berätta om dem.

Om du inte redan har blivit medlem i "Kimselius Böcker" på facebook, gå med nu!

Kramisar Kim

Mugg med Theo och Pluto som motiv?

På Bokmässan i Göteborg 2009, sålde vi Theo och Ramona-muggar. Vad tror du om att göra nya muggar till Bokmässan 2010 med motivet Theo och Pluto?

Skulle du vara intresserad av en sådan mugg?

Vilken färg tycker du att den muggen skulle ha, grå som den tidigare, så att Theo och Pluto framträder tydligt? Eller tycker du att den skulle ha en annan färg?

Kom med dina förslag i kommentar här nedanför. Ser fram emot dina svar!

Kramisar Kim