Mina Bloggsidor

lördag 13 augusti 2011

Arbetsprocess

Här har jag hämtat ett inlägg från Oskar KällnerDebutantbloggen. Han berättar om sin arbetsprocess. Mycket intressant läsning! Här kan du läsa vad Oskar skriver:

Jag älskar att läsa om hur andra författare arbetar med sina texter. Det är något fascinerande att se hur lika och olika vi fungerar. Dessutom finns det alltid något man kan lära sig och jag är väldigt tacksam gentemot alla de som delat med sig av sina erfarenheter. Så i en anda av att dela med sig tänkte jag skriva något om min arbetsprocess med det nya manuset.

Min arbetsordning ser ut som följer:
  • Grovmanus
  • Grovredigering
  • Alfaläsning
  • Alfaredigering
  • Betaläsning
  • Betaredigering
  • Korrekturläsning
  • Sista korrigeringarna

GROVMANUS
Det viktigaste när man skriver en bok är ju att faktiskt skriva. Det kanske låter lite väl simplistiskt, men det är inte alltid det enklaste. Det har skrivits hyllmeter om skrivkramp och hur man förlöser sin kreativitet. (Här på bloggen finns t.ex. dessa inlägg av Augustin och Annelie.) Min egen filosofi är att bara köra på. För att kväsa min inre kritiker så struntar jag medvetet i allt inte blir perfekt och bara skriver istället.
Jag har upptäckt att jag är en periodare. Jag kan skriva mycket i några veckor och sedan kanske jag inte skriver något alls på en månad. Men under de kreativa perioderna så kan texten bara rasa ut ur fingrarna. För att få det att fungera behöver jag hålla en hög hastighet. Och varje gång min inre kritiker börjar protestera så lyssnar jag med ett halv öra huruvida det är något vettigt, annars trycker jag ner honom och tänker: Det där fixar jag i redigeringen…

GROVREDIGERING
Målet med det höga tempot är att skriva sig igenom hela boken. Först när jag kommit ut på andra sidan kan jag se boken i sin helhet och gå tillbaka och fixa alla de där problemen som min inre kritiker gastade om. Kanske är det några scener som behöver läggas till. Kanske är det karaktärer som ändrat personlighet från min första idé till hur de faktiskt blev på slutet. Kanske är det formuleringar som, när jag nu läser dem med lite distans, helt enkelt inte fungerar. Kanske är det detaljer som stavningen av vissa namn, eller att kontrollera att den där karaktärens ögonfärg är den samma genom hela boken. Man slätar helt enkelt ut groparna och försöker färdigställa manuset så långt det bara går.

Läs resten av Oskars blogginlägg HÄR.

Visst var det intressant läsning?

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 12 augusti 2011

30 sätt att hjälpa en författare vars böcker du tycker om

Om du har en vän som är författare, eller en favoritförfattare, kan du använda dig av dessa punkter för att hjälpa din författarvän/favoritförfattare. Om du är författare, sprid dessa punkter till alla dina vänner för att de ska kunna hjälpa dig!

1. Köp din väns/favoritförfattares bok. Uppmana andra att köpa boken. Gå till din lokala bokhandlare och ditt bibliotek och uppmana dem att ta hem boken. Köp boken som present att ge bort.

2. Vänta in med att köpa boken. Vänta inte till storhelgerna för att köpa boken som present. För det första: Ju fortare du köper boken, desto mer självförtroende och inspiration ger du din vän. För det andra: Media och andra beslutsfattare ser till hur mycket boken säljer direkt. Ju fler böcker som säljs i början av bokens liv, desto mer uppmärksamhet kommer den att få från beslutsfattarna inom media och konsumtion.

3. Var ska du köpa boken? I första hand från din närliggande bokhandel, det hjälper författaren att få sin bok till din bokhandeln. För det andra: I en bokhandelskedja, för om de börjar sälja boken lokalt, kanske det gör att de köper in boken till hela kedjan. För det tredje: Författarens hemsida, där tjänar författaren mest pengar på att du köper boken. För det fjärde: Köp direkt från författaren. För det femte: Köp från någon internetbutik, Bokus, Bokia, Adlibris osv. (helst från någon av de länkar författaren har på sin hemsida.)

4. Rekommendera författarens bok.  Om du tycker om boken, rekommendera den till dina vänner. Blogga om den, twittra om den, skriv om den på Facebook. Rekommendera boken till Bokklubbar. Recensera boken på så många sociala nätverk du kan, även hos internetbokhandlarna.

5. Tala om för din vän/författaren vad du tycker om boken. Ge din vän/författaren ditt stöd genom att berätta att du tycker om boken. Var den lättläst? Fick den dig att gråta eller skratta? Lärde du dig något ifrån boken?

6. Hjälp din vän/författaren att få föreläsningar. Om din vän har lätt för att tala inför andra kan du rekommendera din vän till skolor, idrottsklubbar, bokklubbar, Rotary etc.

7. Rekommendera din väns/författarens hemsida. Länka till den från din hemsida, din blogg, din facebooksida osv. Twittra om den. När din vän/förefattaren skriver ett blogginlägg, länka till det. Om din vän/författaren twittrar något bra, retweet it (skicka vidare). Lägg ett bra citat från din väns/författarens blogg på din sida. Eller twittra om citatet/blogginlägget.

8. Lägg upp en Wikipediasida för din vän/författaren. Eftersom författare in kan lägga upp sin egen Wikipediasida, kan du hjälpa till med det. Varje författare förtjänar en Wikipedia sida. På Wikipediasidan kan du skriva en kort biografi, räkna upp de böcker författaren skrivit och lägga en länk till författarens hemsida.

9. Hjälp din vän/författaren med media. Om du känner någon som arbetar på en tidning, tv, radio, recensent, bloggare etc, skicka dem en bok, eller en kort berättelse om författaren och boken. Eller berätta för din vän/författaren om din kontakt och presentera författaren för din kontakt.

10. Be! En bön och ett gott ord hjälper alltid. Be för din vän/författaren och boken. Om du inte brukar be, kanske du kan be någon annan hjälpa dig att sända en bön.

11. Fråga. Fråga din vän/författaren om du kan hjälpa till med något. Kanske du har någon talang, kontakter, specialkunskaper etc, som kan vara just precis det som författaren behöver. Eller så kanske författaren bara behöver lite hjälp med att packa och skicka iväg böcker, eller hjälp med några telefonsamtal.

12. Gör en videoinspelning om boken och lägg ut den på Youtube och andra videosajter.

13. Hjälp din vän göra video om boken. Varje författare behöver en kameraman och någon som kommer med goda råd. Lägg även denna gång filmen på Youtube och andra videosajter.

14. Titta efter specialbutiker. När du kör omkring i din hemstad eller närliggande stad, håll ögonen öppna efter specialbutiker som kanske kan vara intresserade av din väns/författarens bok. Barn/Ungdomsböcker i leksaksaffärer, Historiska böcker i Museibutiker. Ta gärna kontakt med butiken själv, eller lämna kontaktuppgifter till din vän/författaren.

15. Titta efter andra försäljningsmöjligheter. Om din väns/författarens bok handlar om hälsa eller är en barn/ungdomsbok kanske den kan intressera läkarmottagningar eller tandläkare. Återigen: Ta kontakt själv eller lämna kontaktuppgifterna vidare till din vän/författaren.

16. Föreslå kataloger, föreningar, och andra  försäljningsmöjligheter. Om du ser en postorderkatalog som har liknande böcker som din väns/författarens bok, berätta för din vän/författare om katalogen. Detsamma gäller föreningar, grupper, bolag osv. som kan vara intresserade av att köpa några exemplar av din väns/författarens bok.

17. Hjälp till med att sälja rättigheter. Om du tycker att din väns/författarens bok skulle bli en perfekt film och du har kontakter med en skådespelare eller filmproducent som du tror skulle vara intresserad av att göra film av boken, presentera din vän för din kontakt. Det samma gäller Tv-producenter, radioreportrar, agenter etc.

18. Var en mentor. Var ett bollplank för din väns försäljningsidéer, boksläpp, bokomslag etc. Dela med dig av din erfarenhet (om du har några) om marknadsföring, skrivandet, förlagsverksamhet, tryckning, design osv.

19. Starta en hjälpgrupp. Bilda en grupp om några kunniga personer som kan hjälpa din vän/författaren med skrivandet, publiceringen, eller försäljningen av vännens/författarens bok. Ni kan träffas ofta, minst en gång i månaden, eller talas vid per telefon eller på nätet.

20. Skriv ett rekommendationsbrev, eller skriv en introduktion till boken. Skriv en bra recension som kan användas på bokomslaget eller i marknadsföringen.

21. Sociala nätverk för din vän/författaren. Twittra om din väns bok. Retweeta (skicka vidare) vännens/författarens twitter. Engagera dig i en konversation med henne på Facebook eller Twitter. Skriv kommentarer på din väns/författarens blogg. Många inlägg synliggör din vän/författaren mer på nätet och hos sökmotorerna.

22. Kämpa för din väns/författarens bok. När du besöker en bokhandel kan du se efter om din väns/författarens bok finns inne. Om den gör det, sätt boken med framsidan utåt i bokhyllan, då syns boken bättre.

23. Sprid din väns/författarens bok. Om du har råd att köpa några extra böcker, kan du lämna dem lite varstans på stan. Lämna en bok på bussen, donera en bok till ditt bibliotek, lägg en bok i ett väntrum. Varje bok som kommer ut i stora världen hjälper till att visa upp din väns/författarens bok och gör också att du sprider kunskapen om att boken finns.

24. Låt din vän/författaren bo hos dig. Om din vän/författaren ska resa runt och signera sina böcker i närheten av där du bor, kan du erbjuda dig att vännen/författaren får bo hos dig.  Kör omkring vännen/författaren till de olika mediauppdragen och signeringsuppdragen. Hämta/lämna vännen/författaren på tågstationen/flygplatsen. Gör så mycket du kan för att signeringsturen i din stad ska bli så bra som möjligt för din vän/författaren. Du kan också, om du vill, hjälpa din vän/författaren med att boka en signerings-, föreläsningstur, mediaintervjuer och andra författarevenemang.

25. Rekommendera din väns/författarens bok till din bokklubb. Om du tillhör en bokklubb kan du rekommendera din väns/författarens bok som läsning i klubben, eller i varje fall berätta om boken för de andra i bokklubben.

26. Sälj böckerna på dina evenemang. Om du är föreläsare, håller seminarium eller besöker mässor etc, erbjud dig att sälja din väns bok tillsammans med dina böcker, eller vilka andra varor du än säljer.

27. Länkar. Lägg upp länkar från din hemsida eller blogg till din väns/författarens bok, blogg och hemsida. Eller ännu bättre: Gör en alldeles egen sida där du rekommenderar din väns/författarens bok, eller föreläsningar, och lägg där en länk till din väns/författarens bok, blogg och hemsida.

28. Intervjua din vän/författaren. Om du är värd för ett internetradioprogram, Podprogram, eller videoseminarium, intervjua din vän/författaren där.

29. Skapa andra produkter. Hjälp din vän/författaren att skapa andra produkter att sälja.

30. Köp boken 1001 vägar att marknadsföra din bok och ge till din vän. Okej, det här var lite själviskt av mig, men din vän/författaren kommer att älska den här gåvan och kommer att lära sig mycket genom att hämta idéer från boken. (Hälsning från John Kremer som har lämnat alla dessa tips. Vill du läsa hela inlägget på engelska kan du göra det här.)

Tipset om det här blogginlägget fick jag från Ann Ljungberg, som är mycket aktiv när det gäller att lämna skrivtips, hon håller skrivarkurs, ger ut böcker etc.

Nu fick du lite att tänka på, eller hur? Har skrattat gott åt några av de här punkterna, något du kanske också har gjort!

Ut och sprid kunskaper om din favoritförfattares böcker med hjälp av ovanstående tips. Sprid gärna också denna tipslista till så många som möjligt. Om du lägger en länk till min blogg i inlägget, är det helt okej om du kopierar det här blogginlägget rakt av.

Kramisar Kim

PS. Fick en kommentar från Lennart Guldbrandsson som jag väldigt gärna vill att du tar del av också. Han skriver så här:

Mycket bra tips och råd.

Det enda jag känner att jag behöver kommentera rör punkt 8, och det beror på att jag har skrivit på Wikipedia i över 5 år.

8. Lägg upp en Wikipediasida för din vän/författaren. Eftersom författare in kan lägga upp sin egen Wikipediasida, kan du hjälpa till med det. Varje författare förtjänar en Wikipedia sida. På Wikipediasidan kan du skriva en kort biografi, räkna upp de böcker författaren skrivit och lägga en länk till författarens hemsida.
Det här är en sanning med modifikation. Alla kan visserligen redigera Wikipedia, men alla kan också redigera andras bidrag, och därför har man skapat vissa policies för att veta vad som ska stå kvar. En av de policy-sidorna handlar om vad lägsta kravet för vad som ska tas upp i Wikipedia. Så här står det om författare:
  • Enskild eller huvudsaklig upphovsman till två eller flera verk som publicerats av förlag och uppmärksammats av oberoende källor.
  • Har vunnit ett kvalificerat pris, till exempel Augustpriset.
Med andra ord, man kan inte lägga in sig själv och förvänta sig att få vara kvar om man inte redan är ganska känd (som Kim är).

Dock finns det andra saker man kan göra på Wikipedia. Om man är tillräckligt känd rekommenderar jag att man laddar upp en snygg bild av sig själv (istället för att räkna med att någon annan ska ta ett bra kort - bara fria bilder får läggas upp). Man kan också presentera bra källor (tidningsartiklar, TV-program, etc), och då helst på diskussionssidan. Om man inte är tillräckligt känd gör man sig bara en otjänst om man försöker pressa in en artikel. Istället kan man göra sig ett namn genom att skriva artiklar om saker man kan mycket om och genom att visa sig vara en pålitlig person som det går att diskutera med.

Om ni undrar mer om Wikipedia är det bara att fråga.

Med vänliga hälsningar,
Lennart

torsdag 11 augusti 2011

Smakprov ur boken På flykt från andra världskrigets fasa

Äntligen kan du läsa smakprov ur boken På flykt från andra världskrigets fasa.

På Smakprov hittar du TRE HELA KAPITEL ur boken. Nu har du något att göra i väntan på att boken ska komma ut i butikerna.

Omdömen av På flykt från andra världskrigets fasa:

"Den bästa bok Kim har skrivit!" HarryEriksson

"Man sitter som på nålar ända till sista sidan." Ingela Svensson

"Det här är en av Kims bästa böcker hittills!" Kristina Fridensköld

"Kim har faktiskt överträffat sig själv! ... Hon har funnit en ny vinkel i tidsresandet som är en riktig nervkittlare. ... LÄÄÄÄÄS!!!! Annelie Nilsson

Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte om smakproven!

Du har väl inte missat att vara med vid utlottningen av boken? Kika in här!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 10 augusti 2011

Smakprov ur boken På liv och död i andra världskrigets skugga

I väntan på att första boken om andra världskriget, På liv och död i andra världskrigets skugga, ska komma från tryckeriet och ut i bokhandeln, kan du läsa TRE KAPITEL här på SMAKPROV.

Här är några omdömen om På liv och död i andra världskrigets skugga:
”En spännande och välskriven berättelse från vår mörka historia. Jag skulle inte vilja byta plats med Theo och Ramona.”


”Mycket bra skrivet. Personligt och fångande!”


”Trots ett tema som är både känsligt och ofta tabubelagt tycker jag att Kim gjort ett storartat jobb med den här boken!”


Väntar med spänning på att få höra vad du tycker om Smakproven, men ännu mer längtar jag efter att få höra vad du tycker om hela boken.

Tyvärr har den här boken blivit försenad från tryckeriet, annars hade vinnarna av boken redan fått sina böcker. Och jag hade fått ställa boken i MIN bokhylla! Längtar!

Ja, du får ge dig till tåls ännu ett litet tag och läsa Smakprovet medan du väntar!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 9 augusti 2011

Pottermore

Bilden är lånad från Bokclara
Nu kan du vara med och forma Harry Potters värld på Pottermore som startar i oktober 2011.

J.K. Rowling presenterar i en Youtube-video ett nytt sätt att läsa böckerna, det hon kallar för Pottermore.

Här kan du som läsare få se de gamla böckerna digitalt, delvis forma världen och läsa saker som J.K. Rowling aldrig tidigare skrivit.

Pottermore är en sajt där fans i alla åldrar kan träffas, delta i och återupptäcka Harry Potters äventyr.

Även J.K. Rowling kommer att finnas inne på den här sidan och dela med sig av mer information om Harry Potters värld.

Pottermore Shop kommer också att öppnas i oktober, här kan du ladda ner digitala ljudböcker och för första gången även köpa Harry Potter som e-böcker.

Kanske denna sajt är något för dig som längtar efter en ny Harry Potter bok. Tyvärr måste du ge dig till tåls till oktober 2011, då sajten startar upp helt och hållet. Till dess kan du gå in och lyssna på när J.K. Rowling i en youtubefilm berättar om hur allt kommer att fungera.

Läs mer om Pottermore här.

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 8 augusti 2011

Nya T-shirts 2011

Tiden rusar iväg, snart är det dags för Bokmässan i Göteborg igen. Det innebär att det är dags för nya T-shirts. Så här ser årets motiv ut.

Tryckte även upp en anteckningsbok:
Gjorde bara en enda anteckningsbok, men när jag fick hem den och såg hur snygg den var ångrar jag att jag inte tryckte fler.

T-shirten finns att köpa på Bokmässan i Göteborg den 22-25 september i min monter B09:20. Det finns inte så många t-shirts, för jag vill inte ha någon massproduktion av dem.

Några enstaka t-shirts finns kvar av de gamla motiven:



 Vi har även några enstaka muggar kvar:




Allt detta hittar du i min monter på Bokmässan, tillsammans med alla de böcker jag har skrivit. Både Theo och Ramona-serien och Kimberlie-serien.

Vi ses på Bokmässan i Göteborg!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 7 augusti 2011

Billiga böcker

Böcker har väldigt kort levnadstid nuförtiden. De flesta böcker ligger bara ett par månader ute i butikerna, innan de skickas tillbaka till förlagen. Det medför att det är svårt att få tag på böcker som är äldre än ett år. Ett tag finns de att köpa på internetbutikerna, men när förlagen inte längre har några i lager är böckerna borta.

I mitt researcharbete inför varje ny historisk äventyrsbok, läser jag väldigt många faktaböcker. Ibland får jag tips om någon bra bok som inte längre finns i handeln. Det har gjort att jag har lärt mig leta upp böckerna på nätet, till en betydligt billigare summa än om jag hade köpt dem i butiken när de var nya.

Mitt favoritställe är Bokbörsen. Här hittar du omkring 1,6 miljoner olika titlar. De flesta böcker är begagnade, men en del böcker är olästa. Köpte en gammal, oläst bok som inte ens var uppsprättad! Ja, förr fick man själv sprätta upp sidorna på böckerna.

Många antikvariat lägger ut sina böcker här, men du hittar även privatpersoner som säljer sina böcker. Kanske ett tips även på hur du ska kunna göra dig av med några av dina böcker? För här kan du som ger ut på eget förlag sälja dina egna böcker.

Har du något tips på fler ställen där man hittar bättre, begagnade böcker? Eller kanske du har alldeles för många böcker i dina bokhyllor? Dela med dig av dina tips och böcker, eller gå in och fynda på Bokbörsen!

Vill du köpa mina böcker billig, och kanske till och med signerade ska du kika här på Bokbörsen. Här hittar du förstautgåvorna av Tillbaka till Pompeji och Jag är ingen häxa, men du hittar även några av de nyare böckerna.

Hoppas du hittar några guldkorn på Bokbörsen, precis som jag har gjort flera gånger! Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se