Mina Bloggsidor

onsdag 11 januari 2012

Arbetar just nu med Snapphanar

Håller just nu på att arbeta med min bok Snapphanar som kom ut första gången 2006. Då sålde den slut väldigt fort. Alla de böcker vi tagit med till Bokmässan i Göteborg tog slut. På lördagsmorgonen hade vi bara tio ex kvar! Ändå hade vi haft många böcker med oss.

Försäljningen ute i butikerna gick också otroligt bra och boken sålde slut till jul. Sedan dess har boken tryckts om ett par gånger. Nu är det dags igen.

Men eftersom jag har bytt till nytt program, från PageMaker till InDesign, är det inte bara att fixa till boken och skicka iväg den, utan det är en hel del arbete för att konvertera över texten till InDesign.

Just nu håller jag på att läsa igenom hela boken, för att se så att ingenting har tappats bort eller blivit fel i överföringen.

Blir lika förvånad varje gång jag läser om någon av mina tidigare böcker, min förvåning består i att jag tycker mina äldre böcker är så bra. "Oj, hur fick jag till det där?" kan jag tänka, eller "WOW, vilken bra formulering."

Ramonas kusin Robert dyker för första gången upp i boken Snapphanar. En liten rädd kille som växer efterhand som handlingen förs framåt. (Robert får sedan vara med på fler äventyr i Giljotinen och Snapphaneresan. Kan avslöja att Robert dyker upp igen i Mayafolkets hemlighet.)

Jag tycker om orden Robert har som ett mantra, ord som hans mamma har sagt till honom för länge sedan: "Om du bara vill något RIKTIGT starkt, då kan du åstadkomma precis vad du vill."

Det är ju egentligen mina ord, en känsla som jag bär inom mig, att jag verkligen kan lyckas med precis allt om jag bara tror på mig själv och inte ger upp. Så är det här i livet, det gäller att inte ge upp.

En av personerna som jag tyckte väldigt mycket om i boken Snapphanar var Mats. Han tog hand om Ramona när hon ensam förflyttades i tiden, förlorade minnet och inte ens visste sitt namn.

"Nu lämnar jag dig aldrig ur sikte igen. Jag ska ta hand om dig min lille vän, du känns som en riktigt kär vän. Ingenting ska få skilja oss åt igen, ingenting och INGEN!" sa Mats bestämt och gav henne en kram.

Boken börjar med att Ramona kommer till Sporrakulla gård. Hennes farmor är inte hemma, istället är kusin Robert där. Ramona bestämmer sig för att utforska ett av farmors rum, dit de aldrig får lov att gå när farmor är hemma.

Vad kunde det finnas för värdefullt i skrinet? En juvel, en diamant, guldpengar? Skrinet kändes inte tillräckligt tung för att innehålla en hög med värdesaker. Ramona ställde ned det på trägolvet innan hon öppnade locket.

Till sin besvikelse fick hon se ännu ett papper i skrinet. Det var gammalt och gulnat av ålder, precis som de andra dokumenten i brudkistan. Men det här papperet måste betyda något alldeles speciellt eftersom det hade förvarats för sig själv i ett skrin.

Ramona lyfte upp det och började läsa. I samma stund kom den välbekanta pirrande känslan över hela kroppen. Rummet blev suddigt och omgivningen försvann och till sin fasa förstod Ramona vad som höll på att hända. Men då var det redan för sent.

Sedan börjar äventyret i boken Snapphanar och stackars Ramona får inte en lugn stund, inte heller Theo och Robert när de senare följer efter Ramona till 1600-talet och kriget mellan Sverige och Danmark år 1676.

Vill du läsa några kapitel ur boken Snapphanar kan du göra det här.

Boken är även inläst som ljudbok av mig och du kan lyssna på ett utdrag ur boken här.

Följ med på min researchresa i Snapphanebygden.

Visste du förresten att jag fick i uppdrag av Snapphanekommunerna Hässleholm, Osby och Östra Göinge att skriva en fortsättningen på den här boken? Resultatet blev boken Snapphaneresan, ett fartfyllt nytt äventyr under 1600-talet. Båda böckerna är späckade med riktiga historiska personer och allt är uppbyggt runt riktiga händelser.

Här är några recensioner om boken Snapphanar:
"Har bara ett ord för denna bok: PERFEKT! Spännande från första till sista sidan, bra öppning, bra handling och snyggt avslut. Med andra ord TOPPEN!" Fil.mag. Kristina Fridensköld.

"Kimselius ger en levande skildring av snapphanarna i de skånska skogarna. Hon gestaltar på ett bra sätt hur vanliga bönder drabbas av kriget och visar genom sin nyanserade skildring att historia skrivs av segrarna." BTJ, lektör Agneta Warheim.

"Snapphanebok som ingen bör gå miste om." BLT, Hanna Lindbom.

"Boken är fylld med spännande vändningar och de fantastiska skildringarna fängslar från första sidan." Sofia Magnsusson, Commersen.

"Otroligt! TOPPEN! Den är så perfekt! DEN ÄGER!!!" Aziza Tariq Mirza

Nu har jag bara faktadelen kvar att lägga in, sedan är boken klar för tryck och jag kan ägna mig åt det som pockar på min uppmärksamhet just nu: boken Mayafolkets hemlighet! Dags att arbeta med boken igen!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

13 kommentarer:

  1. Hej Kim!
    Så kul att böckerna säljer slut så fort, det betyder att många får en härlig läsupplevelse!
    Jag har precis läst Snapphanar, och när jag läste om Kalr XI i faktadelen såg jag att årtalen var lite galna.
    "Svensk kung 1660, myndig 1972."
    "...freden vid Lund 1976, avslutades 1679".
    Kan hända att jag har en tidigt tryckt bok och att det är ändrat, men jag kom på det nu när du skrver om nytryck.

    Ha en bra dag!
    Kram Jessica

    SvaraRadera
  2. Hej Jessica
    Ja, ibland blir det litet galet när jag slänger om siffror. I det här fallet har jag skrivit 1900-talet istället för 1600-talet, vanans makt!
    Tack för att du berättade om detta. Det är redan ändrat i den senaste boken. Du får gärna höra av dig om du hittar andra fel i böckerna, för jag strävar efter att de ska vara så felfria som möjligt. Helst helt perfekta!
    Tack för hjälpen!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Kul att du även skrivit om snapphanar. Vi lyssnade hela familjen på en annan barnbok om snapphanar ( minns varken titel, eller författarens namn) som vi gillade mycket! Blir sugen på att läsa även dessa! Annars gick jag in här för att ställa en fråga. Jag känner nämligen att jag skulle vilja gå ngn form av skrivarkurs. Där man får lära sig grundena för att bygga upp en bok, skapa spänning mm. Gärna inriktat på barnboksskrivande som ju jag ägnar mig åt. Har nyligen också insett att det ju är fantasy för barn jag skriver med. Så en kurs om fantasy för barn vore ju inte heller helt fel. Nu undrar jag om du känner till några bra kurser som inte kostar skjortan? Och kanske tips på barnfantasy som jag kan läsa som inspiration? Narnia böckerna håller jag på med för tillfället.

    SvaraRadera
  4. Hej Makena
    Ja, Snapphanar var faktiskt min första historiska roman, även om det var Tillbaka till Pompeji som gav ut först.
    Kul att höra. Nu har du möjlighet att även lyssna på min Snapphanebok som ljudbok.
    Om du kikar in på mina Skrivarlänkar till höger, så hittar du många olika Skrivkurser.
    Har du läst Cornelia Funke? Hennes fantasyböcker är jättebra! Speciellt serien Bläckhjärta! Du har även Jonna Berggrens fantasyserie om Isporten och Anna-Klara Mehlich bok Gunga åt öster.
    Om du läser de böckerna kommer du att bli MYCKET inspirerad!
    Lycka till med ditt bokprojekt!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Tack för ditt givande svar! Ska söka upp de böckerna imorgon på bibblan. Otålig som jag är tog jag en sväng till bibblan redan idag och lånade en fantastik på måfå. Det blev: "Krigarprinsessans hemlighet" av Zizov Corder. Har inte hunnit börja på den än eftersom jag ägnat mig åt att sortera idéer till min egen bok. Men när man läser baksidan verkar den väldigt spännande den med :) Ska genast kolla in skrivarkurs länkarna.

    SvaraRadera
  6. Hej Makena
    Håller med dig om att titeln låter spännande. Niklas Krog har också skrivit många bra fantasyböcker!
    Berätta om du hittar någon bra skrivarkurs!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  7. Hittade ganska många på folkhögskolor både korta och längre. Men inget kändes riktigt rätt för mig. Men jag ska fortsätta hålla utkik. Sen kanske det finns bra litteratur i ämnet på biblioteket så man kan köra lite egna studier så länge. Har läst svenska på universitetet, men det var mer inriktat för lärarutbildningen och inte en kurs i att skriva böcker själv. Dessutom var det ett bra tag sen nu också...

    SvaraRadera
  8. Hej Makena
    Har du inte sett Ann Ljungbergs Skrivarkurser?
    Kram Kim

    SvaraRadera
  9. Jo jag såg den på distan igår kväll och blev supersugen!! Men jag funderar på om man kan gå den även om man skriver en barnbok och inte en vuxenroman? Och så får jag allt spara lite först om jag ska råd. Men den kursen skulle jag jättegärna gå!!!

    SvaraRadera
  10. Hej Makena
    Ta kontakt med Ann och fråga henne. Hon kanske även har tips om andra kurser som kan vara lämpliga för dig!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  11. Ja det kanske jag borde göra! :)

    SvaraRadera
  12. TÄNK vad mycket arbete som ligger bakom varje bok, t o m vid omtryck! Otroligt och fantastiskt!

    SvaraRadera
  13. Hej Ingrid
    Ja, ialla fall om man har bytt program och om man som jag passar på att ändra de stavfel som funnits i tidigare utgåva.
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!