Mina Bloggsidor

måndag 2 april 2012

Bokens historia

Bokens historia:
Enligt vissa anses ordet bok härstamma ifrån att tidiga böcker ristades på väldigt tunna skivor av bokträ. Dessa skivor häftades ihop och blev böcker. Det latinska ordet liber, som betyder bast, fick också betyda böcker därför att man förr tillverkade basta böcker, alltså böcker av bast.

De äldsta böckerna gjordes genom att man rullade hoplimmade papyrusblad kring en cylinderformad stav. Denna stav var ofta utsmyckad med knoppar av ben, horn eller trä. Man skrev endast på ena sidan av pappret, så rullarna rymde inte speciellt mycket text.

Under 600-talet e. Kr. gick man över från papyrusblad till att skriva på pergament. Detta var en dyr metod och man försökte ofta återvända pergamentet genom att ta bort gammal skrift med pimpsten och skriva ny. Dessa ”böcker” förvarades i bibliotek som har många likheter med dagens bibliotek. Man sorterade dem efter titel och begynnelseord.

Under medeltiden började man skydda böcker med tjocka träskivor. Dessa träskivor började man senare klä med pergament eller läder och knyta fast dem med remmar. Med boktryckarkonsten började bruket med att häfta och binda böcker.

När boktryckarkonsten infördes ändrades böckernas yttre och inre form. De tidiga boktryckarna samarbetade med träsnidare för att få till ett vackert verk. Nu blev det mer vanligt med en bok för alla, tidigare var det bara de absolut rikaste som hade råd med böcker. Dock var det fortfarande bara överklassen som hade råd med böcker.

De första tryckta böckerna hade inte sidonumrering eller titelblad. Det var först i slutet av 1400-talet som man började sätta ett titelblad framför vetenskapliga verk. Böckerna var från början väldigt stora i formatet. Under 1500-talet krympte böckernas format och under 1600-talet blev de ännu mindre och började närma sig dagens bokformat. Det är inte många av dessa antika böcker som finns kvar men har du tur kan du få tag på en begagnad bok från 1600- eller 1700-talet i någorlunda bra skick. Många av de gamla böckerna är mer tåliga än dagens böcker som trycks på sämre papper för att exempelvis sänka priset på böckerna inför bokrean.

Fakta är hämtat från den här sidan, där du hittar fler intressanta saker att läsa.

Kramisar Kim


Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

5 kommentarer:

  1. Roligt att få läsa om bokens historia. Här anordnas många kurser om hur man binder böcker, jag får nästan en känsla att det är inne att ta dessa kurser i den gamla ädla konsten!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Katarina
    Men vad spännande med bokbindarkurser! Har du gått någon sådan? Ja, det låter nästan som det är en innegrej just nu!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant bokhistoria! Jag har aldrig hört att bok-ordet skulle komma från bok-trädets namn. Kul att veta!
    Lustigt att de tidiga böckerna inte hade titelblad! Låter konstigt för oss (läs mig) som lever i nutiden....

    SvaraRadera
  4. Hej Ingrid
    Betar sakta men säkert av alla kommentarerna här i min blogg, det har varit långt över 100 stycken. Först började jag nerifrån och upp, men sedan började jag med de nyaste... Därför har du fått vänta på svar!
    Javisst är historia intressant! Jag lär mig så mycket hela tiden och det är helt underbart. Synd att jag inte har fotografiskt minne så att allt sitter kvar där för all evig tid också!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  5. Åh, det är verkligen både kul och jobb med många kommentarer!!
    Du behöver inte svara på alla mina!!! Det räcker att du läser dem :) . KRAM du flitiga bloggare!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!