Mina Bloggsidor

söndag 29 mars 2015

Lunds Universitets Författarskola

Läste på Eva Ulleruds blogg hur mycket hon hade fått ut av sina två år på Lunds Universitets Författarskola och tyckte att jag borde dela med mig av den här möjligheten till dig.

Eva berättar hur mycket hjälp hon har fått och att hon nu när hon avslutar utbildningen i vår får hålla sin egenskrivna, tryckta bok i handen. Dessutom har hon under tiden på Författarskolan varit med i flera novellsamlingar. Läs mer om Författarskolan nedan.

Lund Universitets Författarskola
Många både yngre och äldre drömmer om att bli författare eller bara om att skriva en bok som de ofta har burit på under flera år. Men vägen till en färdig bok är lång och krävande. Att passera ett förlags nålsöga är förstås ännu svårare, för att inte tala om att bli läst och uppskattad. Det finns flera kvalificerade skrivutbildningar i Sverige och utomlands som på olika sätt försöker hjälpa blivande författarämnen att utveckla sin förmåga och begåvning. Det speciella med Lunds universitets författarskola, LUFS kallad, är att målet för utbildningen är att skriva en färdig bok – en roman, en novellsamling, en diktsamling, en essä eller kanske en populärvetenskaplig introduktion – som besitter sådana kvaliteter att den blir tagen på allvar av förlagen. Det är därför som LUFS utbildning omfattar två år. Det är också därför som etablerade författare anlitas som handledare till det egna skrivandet. Sedan LUFS startade år 2002 har i runda tal 250 studenter genomfört hela utbildningen och presenterat sina verk på författarskolans egna bokens dag som äger rum i början av juni. Fram till våren 2015 hade upp mot 40 % av dessa studenter debuterat på större och mindre förlag.

Om Du är intresserad av att gå författarskolan så kan du börja med att klicka på rubrikerna här till vänster för att få veta mer om sådant som antagning, uppläggning av målsättningar. Du kan också bekanta dig med författarskolans handledare, se vilka som har debuterat och ta en titt på tidigare avgångsgrupper. Vi som ansvarar för utbildningen ser fram emot att höra av dig och få läsa dina skrivprov!

Björn Larsson, initiativtagare till författarskolan
Therese Granwald, programkoordinator


Vill du söka författarskolan?

När du söker till Författarskolan, grundkurs, ska du både anmäla dig till kursen via www.antagning.se och genom att skicka in arbetsprover till Författarskolan.

Nästa antagning


Anmälningsblankett och anvisning arbetsprov 2015


Anmäl dig före 15 april!

Utbildningsöversikt

LUFA11 är det första steget i den tvååriga utbildningen i litterärt skapande vid Lunds universitets författarskola. Kursen är utformad som en del av ett studieförlopp som leder fram till kandidatexamen i litterärt skapande. Utbildningen är en konstnärlig utbildning på vetenskaplig grund, vilket innebär att det övergripande målet är att du som student ska utveckla din förmåga att skriva litterärt, men också att du ska kunna tillägna dig och tillämpa vetenskapligt tillförlitliga kunskaper och forskning om litteratur, litterär estetik och litterärt skapande.

I de olika delkurserna tränas grundläggande litterär berättarteknik. Stor vikt läggs vid skrivande som en ständig process samt vid hur man ger och tar konstruktiv respons. Som student tilldelas du en individuell handledare som hjälper dig att ge form och innehåll åt den bok som ska bli färdig i slutet av den fjärde terminen. Målet för det egna skrivandet under LUFA11 är att du dels ska ha skrivit tio till trettio sidor på din kommande bok, dels ha en klar uppfattning om vad det är för bok som den resterande delen av utbildningen ska ägnas åt.

Kursen består av följande delkurser:
  1. Att vara författare: Introduktion till författarroller, litterärt skapande och språk 3 hp
  2. Att skriva litteratur: Skrivprocesser, genrer och grundläggande berättarteknik 12 hp
  3. Att läsa för att skriva: Textsamtal och värderingskriterier ur ett konstnärligt perspektiv 5 hp
  4. Att skriva ett eget litterärt verk 10 hp
Mer om utbildningen hittar du på http://www.sol.lu.se/forfattarskolan/kurs/LUFA11/

Lycka till!

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kramisar Kim

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.



I sommar, 2015, kommer min andra skrivbok Att hitta glädje i skrivandet.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!