Mina Bloggsidor

onsdag 25 november 2015

Färgskiss Det osynliga folket på Island och Myvatn

 Det osynliga folket på Island av Kim M Kimselius


Nu har jag fått färgskissen till Det osynliga folket på Island. Den fjärde boken i Theo- och Ramonaäventyr. Den här gången får du ta del av det mytiska, osynliga folket på Island.

När jag var och föreläst i norra delen av Island i staden Akureyri, fick jag förmånen att följa med Rolf och Thora till Myvatn. En helt magisk plats. Direkt jag kom dit formades berättelsen i mitt huvud. Jag såg Islands mytomspunna människor kika runt bland alla stenarna. Deras ögon glittrade emot mig från håligheterna, precis som illustratören Mats Minnhagen har låtit det göra på omslaget till Det osynliga folket på Island.

Myvatn
Mývatn är en grund och ganska näringsrik insjö som ligger i ett aktivt vulkaniskt område i närheten av Kraflavulkanen Island. Insjön och de omgivande våtmarkerna har ett osedvanligt rikt fågelliv, särskilt beståndet av änder är mycket stort. Mývatn bildades av ett stort basaltiskt lavautbrott för cirka 2 300 år sedan och landskapet runt sjön domineras av vulkaniska landformer. Den utströmmande älven Laxá är känd för sitt rika bestånd av öring och lax.

Namnet är sammansatt av de två orden mý 'mygg' och vatn 'sjö' och kommer av den stora mängden fjädermyggor som finns i området på somrarna. Namnet Mývatn används för både sjön och hela det bebodda området omkring. På isländska heter området Mývatnssveit. Även Laxá, insjön och den omgivande våtmarken ingår i ett naturreservat kallat Mývatn-Laxá naturreservatsområde.
Sedan 2000 har det ordnats ett maratonlopp runt sjön varje sommar.

Mývatn bildades för cirka 2 300 år sedan av ett stort vulkanutbrott med basaltisk lava. Lavan strömmade nedför dalen Laxárdalur till slätten Aðaldalur i låglandet, där lavan till slut rann ut i Atlanten, runt 50 kilometer från Mývatn. Raden av kratrar som bildades på toppen av sprickan kallas Þrengslaborgir (eller Lúdentarborgir) och har ofta använts som skolexempel för denna typ av vulkanisk aktivitet. Då utbrotten inträffade fanns en stor insjö i området vilken var föregångaren till dagens Mývatn. När den glödande lavan kom i kontakt med sjön blev en del av de vattendränkta sedimenten liggande under lavan. De påföljande ångexplosionerna sprängde lavan i småbitar, som kastades upp i luften tillsammans med delar av sjöbottnen.

Genom fortsatta explosioner på många olika platser bildades en grupp lavaformationer som liknar vulkankratrar. Dessa formationer dominerar numera landskapet kring södra delen av Mývatn. De utgör också grunden för några av de öar som finns i sjön. Denna typ av lavaformationer kallas pseudokratrar. En grupp av sådana pseudokratrar vid Skútustaðir på sjöns sydsida är skyddade som nationalmonument och är ett populärt turistmål. Andra grupper av pseudokratrar i detta lavafält ligger i Laxárdalur och Aðaldalur. Bildandet av pseudokratrarna stoppade lavaströmmen på vissa platser och bildade tillfälliga lavasjöar. Efter en tid flöt lavan ut ur dessa, vilket medförde att en skog av stenpelare formades. Den största av dessa formationer kallas Dimmuborgir. På en annan plats, kallad Höfði, sticker pelarna upp ovanför sjöns yta. Lavan som skapades av Þrengslaborgirutbrottet är känd som "den yngre Laxálavan".

Lavapelare vid Höfði (Foto Wikipedia)
Mývatndistriktet gränsar till den västra delen av den vulkaniska zon som går tvärs över nordöstra Island i nord–syd-riktning. Den är en förlängning av den mittatlantiska ryggen. Alla geologiska formationer är relativt unga och härstammar från den senaste istiden och tiden därefter.

Berggrunden till hedområdena, som ligger väster om sjön, består av interglaciära lavaströmmar. Den största andelen av de berg som finns runt sjön bildades genom utbrott som skedde under istäcket under istiden. Utbrott som tog sig igenom isen grundade platåbergen (Bláfjall, Sellandafjall, Búrfell och Gæsafjöll), och de som inte gjorde det bildade berg som Vindbelgjarfjall, Námafjall, Dalfjall och Hvannfell. (Faktadelen om Myvatn är hämtad från Wikipedia. Kika in där och läs mer om Myvatn.)

Här är jag på väg till Myvatn tillsammans med Rolf och Thora. Vi stannar för att se på ett vackert vattenfall.
Det är underbart att äntligen få skriva de isländska böcker jag burit inom mig sedan jag första gången var på Island 2009. Då berättade min isländska förläggares man, Jon, om det osynliga folket på Island och väckte på så sätt min fantasi. Det finns oändligt mycket att berätta om Island. Vilken tur att jag håller på med ännu en bok om Island, Döden på Island, som även den kommer ut 2016.

Nå, vad tycker du om omslaget och det jag tänker skriva om, verkar det spännande?


Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

3 kommentarer:

  1. Bra omslag, det sätter igång fantasin omgående. Island är fantastiskt på många sätt - det är liksom magiskt!

    SvaraRadera
  2. Tänk så många spännande platser du besöker! En av klasskamraterna i Lund kommer från Island och jag har förstått att det är ett intressant land.
    Kram
    Eva

    SvaraRadera
  3. Hej Stina

    Härligt att höra. Ja, Island sätter verkligen igång fantasin så fort man kliver av planet.
    Kram Kim


    Hej Eva

    Åh, du får ju ta och åka dit Eva. Det kommer att inspirera dig till många böcker. Ja, tack vare mitt författarskap har jag fått besöka fler platser runt om i världen än vad jag någonsin kunnat drömma om. När jag var 25 år hade jag bara varit i Danmark. Nu har jag varit runt nästan hela världen.

    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!