Mina Bloggsidor

tisdag 8 december 2015

Tio nivåer på manus

Lennart Guldbrandsson är spökskrivare, lektör och författare. Dessutom håller han kurser och föreläser. Med andra ord vet Lennart vad han talar om när han i nedanstående inlägg talar om hur olika manus ser ut och vad det innebär för den som skrivit texten. Läs och lär och glöm inte klicka dig vidare till alla nivåerna.

Tio nivåer på de manus jag läser

Var på skalan ligger din text? Och min?
Var på skalan ligger din text? Och min?

Det senaste året har jag lagt till en sak i mina lektörsutlåtanden, nämligen en översikt över hur nära texten är att vara klar enligt en egen skala. Den där skalan är inte på något sätt exakt, utan bara en fingervisning. Det här är naturligtvis mycket känsligt, eftersom texter är personliga och ofta resultatet av ett långt arbete. Så här ser min skala ut:

Tio är så bra att jag inte skulle kunna förbättra den. Boken är en känslomässig resa, med intressanta rollfigurer (om det är skönlitteratur) eller överraskande fakta (om det är en fackbok) – och allt kretsar kring en strålande idé som bara blir bättre ju längre boken går. Allt formellt är på plats, inklusive stavning och format. Det här är bara att ge ut, och vilket förlag som helst skulle vilja ha den, men den som vill ge ut den själv har gjort det lätt att få boken såld. Jag får nästan aldrig sådana här böcker. Anledningen är enkel. Det är jobbigt och svårt att göra det. Man måste inte ha talang, men det hjälper.


Nio är när jag läser boken och nickar och tänker att det är riktigt bra, får rysningar eller funderar på vad jag kan lära mig av den författaren. Det kan fortfarande finnas saker att fixa till, men de tar inte särskilt lång tid. För att en text ska ligga på den här nivån måste jag också känna att författaren inte bara haft tur, utan visar förståelse för skrivprocessen och att den visar sig villig att ta till sig goda råd. Jag har aldrig varit med om att någons första text ligger på den här nivån, utan det brukar komma efter ett par böcker.


Åtta är när boken har en del coola grejer, stilen sitter, rollfigurerna går att skilja från varandra, faktan inte enbart är allmängods, världen som presenteras är logisk och intressant, det inte finns några större problem och författaren verkar Läs hela inlägget Tio nivåer på de manus jag läser av Lennart Guldbrandsson

Mycket lärorikt och givande!

Här kan du kontakta Lennart för uppdrag lennart@elementx.se


Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?


Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Även den går att beställa på nätet.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
 
Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!