Mina Bloggsidor

onsdag 23 mars 2016

Att hålla föredrag i skolor, hur man blir bokad och vad man tar betalt

Att hålla föredrag i skolor
Det är något av det roligaste jag vet, även om det ibland kan vara intensivt och ta mycket energi.
Just nu är jag inne i en intensiv föreläsningsperiod, många skolor och fyra lektioner per dag.

När jag efter skolbesöket får ett tjockt brev från en av skolklasserna, där de har skrivit fortsättningen på min bok Tillbaka till Pompeji, då känns det helt underbart. Att möta elever som har läst mina böcker innan besöket ger en positiv känsla i klassrummet. De är delaktiga på ett helt annat sätt än om de aldrig tidigare har läst någon av mina böcker. Att kliva in i ett klassrum där läraren just sitter och högläser ur en av mina böcker kan vara en både ryslig och ljuvlig upplevelse. Jag vet hur vartenda ord ska betonas. Att höra berättelsen läsas entonigt, utan känsla, det skär i kroppen. Nu senast fick jag uppleva en lärare som läste så bra att jag uppmanade henne att fortsätta läsa tills kapitlet var slut.

Hur många föreläsningar per dag?
Första gången jag träffade författaren Ulf Nilsson när jag var ute och föreläste, uppmanade han mig att aldrig ta mer än tre föreläsningar per dag. Jag förstår vad han menade, för den fjärde lektionen är alltid jobbig.

När jag har stått och sagt samma sak under flera lektioner, blir det allt svårare att komma ihåg om jag har sagt det i den här klassen, eller om jag sagt det i någon av de tidigare klasserna.

Därför brukar jag alltid börja med att tala om för eleverna på tredje och fjärde lektionen, hur viktigt det är att de inte avbryter mig, om jag kommer av mig kanske de missar en hel del av föreläsningen, eftersom jag kan få för mig att jag redan har sagt de där sakerna. Eleverna är duktiga, lyssnar och är tysta. Men en del lärare har lite svårare för att inte avbryta, förmodligen för att de är så vana vid att det är de som pratar på lektionerna.

Återkommande bokningar högsta betyg

Lärarrummet på Snapphaneskolan är en solig oas där det är lätt att koppla av.

Att få återkomma år efter år till samma skola, det tar jag som högsta betyg. Även om det ibland kan dröja tre-fyra år mellan bokningarna, på grund av att jag har föreläst för samtliga elever i skolan och måste invänta nya årskullar. En sådan skola är Snapphaneskolan i Kävlinge. Där var jag allra första gången när min bok Snapphanar kommit ut. Det var 2006. Då var Tickie valp och följde med mig till skolan. I år kändes det tungt vid minnet av den gången, på grund av att Tickie dog strax före jul 2015.

Det är flera skolor som bokar mig om och om igen. Om jag föreläser för en årskull, till exempel sjuorna, då får jag ofta komma tillbaka året efter. Det är lite svårare om jag föreläser för femmorna, sexorna och sjuorna.

Tänk på att ha återkommande bokningar som en mätare på om dina föreläsningar är bra eller inte.

Påskpynt i Snapphaneskolan. Jag tyckte de var så fina och blev påmind om att det snart var påsk.
Skapande skola
Det finns något som kallas för Skapande Skola. Där kan man som författare vara med och få bokningar genom Författarcentrum. Många skolor blir glada när jag upplyser dem om att jag är med i projekt Skapande Skola, eftersom skolorna då kan få bidrag till författarbesöket. 

Att vara med i Författarcentrum har jag förstått står som en kvalitetsstämpel för de som bokar, men också för att man genom det ger skolorna möjlighet att begära pengar till föreläsningarna.

Om du ännu inte är medlem hos Författarcentrum tycker jag du ska anmäla ditt intresse. Där får du en helt egen bokningssida. Så här ser min, Kim M Kimselius bokningssida ut på Författarcentrum. (Ser att jag behöver uppdatera informationen på sidan.)

Om du dessutom kommer med i Skapande Skola får du en A-4-sida om dig och dina föreläsningar. Så här ser min, Kim M Kimselius Skapande Skola-sida ut


Hur man blir bokad till föreläsningar i skolorna
Ett av sätten är att vara med i Författarcentrum, se ovan under Skapande Skola. Men du kan också själv kontakta skolorna och höra om de är intresserade av att du kommer och håller en föreläsning hos dem.


Se till att ta betalt för din föreläsning!
Viktigt att du tar betalt för ditt arbete. Lärarna står inte i skolan hela dagarna utan lön, varför ska du göra det? Om du tror att de 35 elever du föreläser för ska rusa till bokhandeln för att köpa dina böcker, då tar du fel. Kanske blir de sugna på att läsa din bok, då går de till skolans bibliotek och lånar den. Det är endast en bråkdel av de som lyssnat på dig som köper din bok, alltså inte tillräckligt många för att det ska gå ihop ekonomiskt för dig.


Ibland kan man bjuda på sig själv
Har under mina föreläsningar de senaste veckorna besökt Svaleboskolan.
Så här fin är deras fasad. Ser du svalboet?
Ibland händer det dock att jag bjuder på en föreläsning, men bara en. Fyra stycken på en dag tar alltför mycket energi.

När jag bjuder på en föreläsning gör jag det till exempel till den skolklass mitt barnbarn går i. Eller byskolan som ligger fem minuter hemifrån. Eller när jag vill återgälda en vän som har ställt upp för mig, då bjuder jag tillbaka med en föreläsning för vännens barn.


Vad ska du föreläsa om?
Prata om det du är bäst på, att skriva böcker, att skriva deckare, att skriva spökböcker och så vidare. Du kan också hålla skrivarkurser, lämna skrivtips, eller hålla inspirationsföredrag för att få igång eleverna att läsa och skriva. Det är bara din fantasi som sätter gränser.


Vad man tar för sina föreläsningar
Jag följer Författarcentrums rekommendationer, som 2016 är:
En lektion (max 60 min)/klass (max 35 elever) 3000 kr
Två lektioner 4000 kr
Tre lektioner 5000 kr
Fyra lektioner 6000 kr
Aulasamling/kickoff (fler än 35 elever) 60 minuter 6000 kr

Ha en fungerande hemsida
Ja, nu kan du allt det här. Nu är det bara att sätta igång och förbereda dig. Se till att ha en fungerande hemsida där lärarna lätt hittar uppgifter om dig och dina föreläsningar. Jag har en gedigen hemsida, www.kimselius.se som jag har byggt upp under mina 19 år som etablerad författare. Känn dig fram vad du vill ha sagt på hemsidan och ta hjälp för att ge hemsidan ett proffsigt intryck när lärarna klickar in på den.

Du är din bästa marknadsförare!

Lycka till och ha det så kul när du är ute och föreläser.

Blogginlägg om mina föreläsningar
Samma dag som jag besökte Söderparkskolan skrev bibliotekarien ett blogginlägg om besöket:
Onsdagen den 9 mars kom författaren Kim M. Kimselius på besök till årskurserna 4, 5 och 6 på Söderparkskolan. Dagen innan var hon på Annelundsskolan och bokpratade för år 3-6, vilket var mycket uppskattat. Hon bjöd både på läsinspiration och skrivinspiration till klasserna när hon berättade om sitt författarskap och vad som får henne att skriva böcker.



Kim Kimselius har gett ut många böcker och har ett mycket rikt författarskap. Särskilt kända är hennes fristående historiska äventyrsromaner om Theo och Ramona som reser genom tiden och hamnar i olika historiska epoker. Böckerna är uppbyggda kring verkliga historiska händelser.

Biblioteksbubbel kan du läsa hela blogginlägget.


Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Kramisar Kim

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

2 kommentarer:

  1. Hej. Trevligt skrivet, men 3000 täcker ju knappt en tågbiljett tur och retur om föreläsningen är utanför närområdet. Är priserna med eller utan resa? (Jag har hållit skrivkurser för ungdom via cirkelverksamhet och vet att många är intresserade.) Hälsningar
    /Anna

    SvaraRadera
  2. Hej Anna

    Oftast blir man uppbokad fyra lektioner, vilket ger 6.000. Dessutom betalar de resa och boende. Du får även äta mat i skolan.

    Vad kul!

    Hoppas du blir bokad. Lycka till!

    Kram Kim :-D

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!