Mina Bloggsidor

torsdag 14 juli 2016

Mingel hos Landshövdingen i Blekinge

Mingel hos Landshövdingen i Blekinge

Ännu en sommar med mingelinbjudan till Landshövdingen. Jag är lyckligt lottad. Inte bara för att jag får träffa vår trevliga landshövding Berit Adnor Bylund och regionrådet Christina Mattisson, utan för att jag lär mig otroligt mycket om Blekinge varje gång.

Den här gången var det ett lika intressant program som förra året. Vi hälsade välkomna av landshövdingen och regionrådet, som berättade hur det hade gått för Blekinge under året. Bara positiva nyheter. Det var roligt att höra. Vi hade blivit många fler, mycket tack vare de nyanlända flyktingarna. Berit och Christina fångade oss direkt, med sina alltid lika glada leenden.



Att slå mynt av det gamla med Niklas Nyström inledde föreläsningarna. Niklas kom in som en frisk fläkt, möblerade om och tog över salen med sin berättelse om Saxemara varv, som han arrenderar av Blekinge Museum. Han berättade om hur han kring ett traditionellt skeppsbyggeri hade byggt en verksamhet som även innehåller musik, humorföreläsningar och båtuthyrning.

Han berättade hur de körde brudpar längs Ronnebyån och visade bilder på varvet, allsångskvällar och mycket annat spännande som hände i Saxemara. Tänk! Där har jag varit nära att bosätta mig när jag letade hus i Blekinge. Min svåger tyckte att det var det optimala stället för oss. Nu hamnade vi i Eringsboda, i de djupa skogarna, istället för vid havet. Inget jag ångrar, för här är mitt paradis. Men ändå, när jag såg bilderna från Saxemara blev jag allt bra sugen på att åka dit igen.

Anders Borgehed, utvecklingschef vid Olofströms Näringsliv AB och klusterledare berättade vad Techtank- brukssamhället 2.0 betydde. Det var såååååå intressant. Tänk att det här i Olofström, Blekinge ligger ett nav som har trådar över hela världen. Techtank är ett teknikkluster som samlar avancerad industri- och teknikföretag. Tillsammans med samhälle och akademi arbetar klustret för att genom samverkan nå nya marknader, driva teknikutveckling samt attrahera och utveckla kompetens. Det var texten som stod i programmet. Sakligt och inte alls lika intressant som själva föreläsningen. Jag satt som klistrad och lyssnade.

Därefter var det dags för Karlskrona lampfabrik som drivs av Valdemar och Katarina Skantze. För drygt 130 år sedan flyttade familjen Skantze till Karlskrona för att starta Sveriges första lampfabrik. Vi fick höra berättelsen från start fram till idag. Lampfabriken ligger i de ursprungliga lokalerna i Karlskrona och har maskiner som härstammar från slutet av 1800-talet. Här förenar man tradition med nutid och gör helt magiska lampor. Jag har flera av dem.

Jag träffade på Katarina Mazetti i vimlet innan föreläsningarna började. Vi hade en hel del att prata om. Oftast springer vi bara förbi varandra på Bokmässan i Göteborg och hinner ge varandra en kram. Katarina är författare och uppvuxen i Blekinge. Hon har gett ut ett tjugotal böcker. Den senaste "Snö kan brinna" utspelar sig i Umeå och dess radikala studentkretsar under några år på 1970-talet.

Jag satt beredd med kameran för att föreviga Katarina när hon pratade, men antingen blev jag så uppslukad av föreläsningen att jag glömde fotografera, eller så tryckte jag helt enkelt på fel knapp. Iallafall blev jag väldigt förvånad när jag inte hittade ett enda foto på Katarina, trots att jag hade för mig att jag hade tagit många. Nåväl, du vet hur hon ser ut och hon var lika vacker som alltid.

Efter föreläsningarna i Sparresalen promenerade alla gästerna till residenset, där mat väntade. Jag njöt av havsutsikten och ville sätta mig på kajkanten och dingla med benen medan jag njöt av utsikten. Men det får jag göra en annan gång.

Däremot såg jag till att ha den här utsikten vid matbordet. Inte så dumt, eller hur? Jag som är född och uppväxt på västkusten och har haft havsutsikt från mitt första hus, längtar ibland till havet så mycket att det gör ont. Då tar jag en tur in till Karlskrona, där alla vägar bär ned till havet, oavsett vilken riktning du går. Jag älskar Karlskrona. Vet du förresten, att Karlskrona alltid toppar Solligan och har legat på första plats flera år när säsongen avslutas?

När jag vände blicken uppåt hade jag den här vackra utsikten. Bakom mig stod mängder av människor och minglade. Snart blev det även fullt vid mitt bord, det enda med havsutsikt.

I år stod dörren till kungens rum öppen och jag kikade in. Varje residens har ett kungligt sovrum där kungen kan övernatta när han är i staden. Jag undrar hur många gången kungen har sovit här.

 Det är ett praktfullt hus, både på insidan och utsidan.

Ser du balkongen? Där har jag stått och blickat ut mot havet som ligger alldeles bakom ryggen på mig när jag tar det här fotot, samt till höger om mig, eftersom det är en liten hamn och en vik där. När vi flyttade till Karlskrona skämtade vi om att vi skulle köpa det här huset. Perfekt för oss, sa vi. Aldrig trodde jag att vi en dag skulle få komma in i huset och få se hur det såg ut.

Som alltid en helt underbar mingelkväll med mycket lärdom och sug efter att besöka flera nya platser. Dessutom har jag den perfekta presenten i åtanke för kommande födelsedagar.

Jag är lyckligt lottad som har fått vara med om ett sådant här evenemang. Många möten, härliga samtal, god mat, fin miljö och nya kunskaper. Jag somnade gott igår kväll.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 


Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva 2016/2017. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

2 kommentarer:

  1. Ja, Karlskrona är vackert. Jag tror jag uppskattar det mer nu än när jag bodde där. Låter som ett trevligt mingel. Jag har också upptäckt att det finns mycket intressant historia i Blekinge.

    SvaraRadera
  2. Hej Lisbeth

    Tack för din kommentar :-)

    Antar att du kommer ned och besöker Blekinge och Karlskrona ibland. Här finns många spännande saker att uppleva, men det vet du redan, eftersom du har bott här.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!