Mina Bloggsidor

måndag 17 oktober 2016

Mysteriet med Guldgubbarna

Mysteriet med Guldgubbarna

Får jag presentera nästa historiska äventyrsbok om Theo och Ramona: Mysteriet med Guldgubbarna.

Jag hoppas du förstår att det här inte är det slutgiltiga bokomslaget till Mysteriet med Guldgubbarna. Detta är min skiss till Mats Minnhagen som jag är övertygad kommer att göra ännu ett magiskt omslag.


Guldgubbarna i Ronneby Blekinge

Det är inte bara den dyrbara metallen som gör att guldgubbarna är verkligt speciella fynd. De hittas på platser som var betydelsefulla under järnåldern och förknippas med kult och makt. Kanske har de använts som offergåvor. Trots namnet föreställer en stor del av guldgubbarna kvinnor. Frisyr och klädedräkt är detaljrikt avbildade och avslöjar att det här är män och kvinnor med hög status eller möjligen gudar.

De 29 guldgubbarna som hittades i Vång är det hittills tredje största fyndet i Sverige. I verkligheten är de inte större än en tumnagel och är tillverkade i lövtunn guldfolie. De dateras till 500–700-talen efter Kristus. Guldgubbar har hittats på flera olika platser i Sverige. Bland annat i Skåne, Halland och på Öland. På Bornholm i Danmark har man hittat flera tusen.

En del av guldgubbarna från Vång är exakt likadana som sådana som hittats på Öland och på Bornholm. De är alltså tillverkade med samma stämpel. Betyder det att någon från Vång besökt Öland eller Bornholm och fått med sig några guldgubbar hem? Eller är det tvärtom? (från Blekinge Museum)


Research för boken Mysteriet med Guldgubbarna
 
När Guldgubbarna hittades i Blekinge 2012 föddes tanken hos mig att jag skulle skriva en bok om dem. Tiden gick. I våras fick jag förfrågan från Ronneby Kommun om jag ville skriva en bok om Guldgubbarna. Jag tackade ja och nu är jag igång. Boken gör jag i samarbete med Ronneby Kommun och Blekinge Museum, som ställer upp med material och information. I fredags gav jag mig av på min första research inför Guldgubbarna. Det är fascinerande att se hur små figurerna är. Jag kan knappt se mig mätt på dem. Fantasin väcks...

...Jag slår mig ned framför montern och börjar skriva...
Museichef Marcus Sandekjer roar sig med att fotografera mig från alla upptänkliga vinklar, vilket till slut får mig att brista ut i skratt. Speciellt när han fångar mig genom glasmontern. 

Här ser du alla Guldgubbar som har hittats i Blekinge. Det är inte bara män, där finns även kvinnor. Några av dem är tillverkade i Blekinge, andra kommer från Eketorp, eller från Sortemuld i Danmark

Till slut ger vi oss ut i naturen för att besöka platserna där boken ska utspela sig. Här står jag på den mest betydelsefulla platsen av dem alla. Just här hittades Guldgubbarna, på kullen i Västra Vång i Ronneby kommun.

Om den platsen tänkte jag berätta mer om senare i veckan.

Nu vet du vad jag håller på att skriva just nu. Jag läser research och orden staplas ovanpå varandra i väntan på att få komma ut.

Jag är oändligt tacksam över all hjälp jag har fått av arkeolog Mikael Henriksson, som var den som startade utgrävningarna av Västra Vång. Han är min källa till information och besitter mängder av information som jag får ta del av.

Även museichef Marcus Sandekjer ställer upp och följer med ut på researchen. Mikael och Marcus har mycket att berätta om och många idéer. En av dem är att nästa gång det är ett arrangemang om guldgubbarna ska jag vara med. Om du kommer hittar du mig förmodligen sittande framför montern med guldgubbarna, där jag låter pennan löpa fram över papperet, inspirerad av atmosfären och allt omkring mig.
Mysteriet med Guldgubbarna kommer ut i maj 2017. Inte värst lång tid att vänta, heller hur?

Läs mer om Guldgubbarna i Ronneby Blekinge.

Kika in lite senare i veckan så får du ta del av fler bilder från researchresan runt om i Blekinge.

Så här skrev de Blekinge Museums Facebooksida:
Kim Kimselius, en av Sveriges största barn- och ungdomsförfattare (med en stor läsekrets bland vuxna) besökte idag Blekinge museum och Västra Vång för att göra research för en kommande bok! Arkeolog Mikael Henriksson guidade. Håll utkik efter det färdiga resultatet nästa år!

Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"Hej, Tre hattar. Det var ett nöje att få läsa er generösa bok. Jag lärde mig mycket nytt (om bokmässan, egenutgivning, förlagsbranschen etc) och det var spännande och underhållande att få följa era personliga vinklar. Lättläst, informativ, rolig och varierande. Tack!" Med vänlig hälsning Matilda Brasch, svensklärare och hobbyskrivare


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

4 kommentarer:

  1. Roligt! Hoppas den blir väl mottagen!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Vad spännande. Blev helt fascinerad av guldgubbarna när jag såg utställningen på Blekinge museum. Skall bli spännande att läsa och se vad du inspireras av. Lycka till.

    SvaraRadera
  3. Hej Ann

    Det tror jag säkert. Det är ett intressant ämne att läsa in och skriva om.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  4. Hej Lisbeth

    Förstår att du fascinerades av dem, det gjorde även jag. Tack så mycket! Ska bli spännande att höra vad du tycker om boken när den är klar.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!