Mina Bloggsidor

onsdag 28 december 2016

Att välja rätt arbetsplats för skrivandet

Att välja rätt arbetsplats för skrivandet
Det är viktigt att välja rätt arbetsplats för ditt skrivande. Det ska vara en plats där du trivs, antingen det är vid köksbordet, vardagsrummet, eller i en egen skrivarlya. Du ska trivas så bra att orden lätt flödar.

För många fungerar det bra att sitta på kafé och skriva. Andra måste ha det helt tyst omkring sig. Jag är lite av både ock. Jag älskar att sitta alldeles själv, tyst och lugnt omkring mig. Men jag kan lika gärna sitta i en hotellfoajé eller på en flygplats. Det viktigaste för mig är att jag får tid att skriva.

Dessutom tycker jag om att variera mig beroende på årstid. 

Här är några av mina arbetsplatser

Den här arbetsplatsen kallar vi för "filialen". Egentligen är det hundrummet. Här har många valpar fötts, här har hundarna en egen soffa där de kan ligga och titta på mig när jag skriver. Eller där vi kan krypa upp tillsammans och kela. Här har jag utsikt över den flera hundra kvadratmeter stora hundgården.

Det här är en av mina absoluta favoritplatser. Den är väldigt säsongsbetonad. Här i glasgången skiner solen in, här blommar Trumpetblommorna, Passionsblomman, Citrusväxterna. Dofterna slår emot mig när jag kommer in i glasgången. Här älskar Tudor att vara på höst, vinter och vår. På sommaren här är alldeles för varmt för oss båda. På vintern är det för kallt för mig. Om vi inte har en vinter som vi har just nu. Då kan jag sitta här, väl påpälsad. Här ska det vara svalt för det är blommornas vinterförvaring.

Det här är mitt arbetsrum. Det här är de flesta böcker blir till. Här arbetar jag för det mesta. Här är skrivborden överfulla med researchböcker, gula lappar, tidningar med artiklar om mig, korrektur, manus, idéböcker, synonymböcker och mycket mer.


Här är en annan arbetsplats, när det är sommar, varmt och skönt. Då flyttar jag ut arbetet i trädgården och sitter i skuggan. Här får jag hjälp av kattungarna Troll och Trulsa när jag korrekturläser.

Här är det gammelkatten Grynet som hjälper till med korrekturläsningen.


Det här är min skrivarstuga i Skåne.


Här sitter jag och skriver på verandan till skrivarstugan i Skåne.


Här arbetar jag på en av mina skrivarkurser. Ofta passar jag på att skriva, eller förbereda nästa steg i skrivarkursen, medan deltagarna gör sina skrivuppgifter.

Här ser du mig i full fart på min arbetsplats.

Nu har du fått ett litet hum om hur mina arbetsplatser ser ut. Som du förstår varierar de väldigt mycket. Med en skrivbok i handen kan man skriva precis var som helst. Något som mina skrivkurselever har visat.

Här ser du några av skrivkurseleverna under 2016 års sommarskrivarkurser. Alla fotona är tagna i omgivningarna runt skrivkursgården Färgargården i Eringsboda.



















När vädret tillåter flyttar vi ut skrivkursen och håller till utomhus. Något som ger extra energi i den underbara omgivningar runt Färgargården.

(Åh, vad jag saknar alla mina skrivkursdeltagare när jag sett bilderna från sommarens skrivarkurser.)

Blev du inspirerad? Håller du på att fundera ut en ny skrivplats nu? Lycka till och skriv på!



 
Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius 
 
Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


Här ser du mina handböcker i skrivandet:

10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


 
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


2 kommentarer:

  1. Det tog ett tag att förstå mitt "problem". Tiden finns, arbetsplan är gjord, idén är klar, handlingen rullar på. Varför är det då så svårt att komma till skott? Precis det du skriver om - skrivplats. Jag provar mig fortfarande fram och har inte hittat "rätt". Så alltför ofta blir det inget skrivande av vilket så klart är slöseri med tid. Men jag kommer nog att hitta rätt! Kanske det inte är att hitta rätt plats som är kruxet utan kanske det bara är min osäkerhet som får mig att flytta runt och inte komma till ro.....hm...får nog sluta fundera och bara skriva på!

    SvaraRadera
  2. Hej Ia

    Ja, sluta fundera och skriv på! Jag kan förstå din känsla. Att skjuta upp är lätt. Rädslan över att det inte ska bli bra. Men det är bara att skriva. Blir det inte rätt första gången är det bara att ordna till texten när du läser korrektur.

    Lycka till med skrivandet!

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!