Mina Bloggsidor

måndag 13 mars 2017

Skrivprocess Skicka till förlag och skrivtävlingar

Skrivprocess Skicka till förlag och skrivtävlingar
Det är många saker att tänka på innan du skickar in din berättelse till förlag, eller till en skrivtävling. Ju renare och snyggare manus du har, desto lättare har du att bli antagen. Här kommer flera tips som kan vara till hjälp när du skickar in ditt manus. (Copyright Kim M. Kimselius)



Antal tecken för noveller
När du skriver för en novelltävling är det alltid utsatt ett visst antal tecken novellen ska ha. Det är viktigt att du verkligen håller dig under det utsatta antalet tecken, till exempel 10.000. Det skulle vara tråkigt om du skriver en jättebra novell, som skulle ha blivit antagen om du bara inte hade skrivit för många tecken. 
För att räkna tecken i Word klickar du på granska, räkna ord och tecken med blanksteg. OBS! Det är INTE ORD som gäller utan TECKEN.

Manus
Börja med att skriva en rubrik på första sidan. Där ska stå titel, ditt namn, samt antal tecken. Om du inte skickar till en novelltävling, för då ska allt det där stå i ett separat kuvert.
Se till att ha ett rent manus. Med det menas att du inte ska ha typograferat det på något sätt, inte skrivit med färg och olika stilar.
Texten skrivs med Times Roman, 12 punkter, 1,5 radavstånd.
Om du vill ha kursiv text gör du en understrykning av texten. Du ska INTE skriva med kursiv text. Det försvinner när man flyttar över texten.

Stycken och Blankrader
Första stycket i ett kapitel ska inte ha indrag. Vid nytt stycke ska det vara indrag. Det ställs in på maskinen och görs INTE manuellt genom att du tabbar dig framåt eller slår mellanslag.
Indrag gör du på Word i start, stycke, special, första raden, och ställer in 1 cm. Om du inte klarar av att ställa in indrag är det bättre om du gör en blankrad för nytt stycke och två blankrader om du vill ha en rad mellan styckena.
När du byter person, plats, miljö, eller gör tidshopp i berättelsen, markerar du detta med en blankrad (eller två om du inte har lyckats ställa in indragen på maskinen).

Dialoger
När du skriver en dialog ska den börja på ny rad och ha citattecken i början och slutet av meningen.
”Välkommen hit”, sa Kim.
Citattecknet ska ligga före kommatecknet när det följs av sa Kim. 
Om det är en fråga, punkt, eller ett utrop, ska citattecknet vara efter tecknet.
”Kommer du hit?” sa Kim.
”Kom hit!” sa Kim.
”Välkommen hit”, sa Kim. ”Hoppas ni ska trivas på skrivkursen.”
Skrivkursledaren höll upp dörren för dem.
Som du ser börjar texten på ny rad när dialogen är över. Raden ska då ha indrag, se under stycken.
Man skriver inte “Kommer du hit”, log Kim. Utan man skriver: “Kommer du hit?” sa Kim och log.

Småord
Titta igenom vad som gäller för småord i Att hitta glädje i skrivandet, kapitel 90, sid 361. Läs igenom ditt manus flera gånger och plocka bort onödiga småord: så, ju, och med flera.



Och
Många OCH i början av meningar kan tas bort helt och hållet. Istället för att ha många OCH och långa meningar, kan du sätta komma, eller punkt. I Att hitta glädje i skrivandet, kapitel 94, sid 365 hittar du vad som gäller för ordet och.

TEMPUS
Tänk på tempus i berättelsen. Hoppa inte fram och tillbaka. Händer det nu eller har det hänt. Läs skrivregler i Att hitta glädje i skrivandet, kapitel 95, sid 366.

Mig, Mej, Sig, Sej
Tänk på att vara konsekvent och inte ändra från skrivspråk till talspråk i texten.
MIG och SIG är skrivspråk. Talspråk är mej och sej.

Långa meningar
Ha inte alltför långa meningar. Sätt punkt eller komma. Ta bort och. Du kan snabba upp berättelsen och ge den mer liv, genom att korta meningarna. Det gör berättelsen mer lättförståelig för den som inte är van att läsa. I långa meningar är det lätt att tappa bort sig.

Sin, sitt, hans, min, din
Undvik att ha för många sin, sitt, hans, min i texten. Se Att hitta glädje i skrivandet, kapitel 92, sid 363. Istället för att skriva Hon kammade sitt hår med sin kam framför sin spegel kan du skriva Hon kammade håret (när hon stod) framför spegeln.

Var och Vart
Lär dig skilja på VAR och VART.
Var är du? Vart är du på väg?

Tankar
När personerna tänker i berättelsen används inga citattecken, inte heller kursiv text. Gör nytt stycke för att visa att de tänker. Oftast framgår det av tankarna personen har, att det just är tankar. Eller så skriver du helt enkelt: Hur ska jag göra nu, tänkte Kim.


Jagform eller tredje person
Om du väljer att skriva i jagform kan du inte ändra dig mitt i texten.
Jag var på väg till skrivarkursgården när bilen fick punktering på ett av däcken.Det här blir problem, tänkte jag.
Du kan inte skriva: Jag var på väg till skrivarkursgården när bilen fick punktering på ett av däcken. Det här blir problem, tänkte Kim, om du har skrivit i jagform tidigare och det fortfarande handlar om samma person.

Särskrivning
Använd dig av ett lexikon om du är osäker på om ordet ska vara i två delar eller skrivas ihop.
Sjuk sköterska eller sjuksköterska är två helt olika saker och ger berättelsen olika meningar. Titta igenom din text extra noga för att hitta felaktigheterna.
Läs Kapitel 104, sid 377 i Att hitta glädje i skrivandet om Särskrivning.

Tänk på ordet Kolla
Var noga med korrekt svenska när du skriver din novell. Skriv inte kolla eller kollade. Välj att berika din text genom att använda titta, såg, se, tittade etc.

Var inte för dramatisk
Även om du skriver en spännande, ryslig berättelse gäller det att inte vara för dramatiskt. Ta inte till ord som desperat, verkligen, mycket, plötsligt, väldigt etc.

Synonymer
Se till att du inte upprepar dig och använder samma ord alltför nära inpå varandra. Använd synonymer. Ha en bra synonymbok! Läs på i Att hitta glädje i skrivandet, kapitel 108, sid 383.

Frågetecken
Tänk på att om det ställs en fråga i berättelsen, ska meningen avslutas med frågetecken (?).

Utropstecken
Gödsla inte med utropstecken bara för att förhöja texten.Utropstecken sätts ut efter meningar som är avsedda som utrop, uppmaningar, önskningar, tilltal eller hälsningar.

Läs svenska böcker!
Läs många böcker på svenska för att utveckla språket och skrivandet. Genom läsningen av böcker på svenska lär du dig även hur du ska använda småorden de gånger de ska vara med i texten: till, på, mot, emot…

Namn
Kontrollera att du har samma namn på personen genom hela berättelsen! Läs Att hitta glädje i skrivandet, kapitel 35, sid 189.

Innan berättelsen skickas till förlag/tävling
Innan du skickar berättelsen, ska du ha kontrollerat ovanstående och rättat upp texten, för att texten ska vara är i stort sett tryckfärdig när den kommer till förlaget.
Du ska ha läst berättelsen MÅNGA gånger. Dessutom ska någon utomstående ha läst berättelsen, någon som vågar säga till om de hittar fel.
OBS: Skicka inte ditt första utkast för läsning till någon annan, hur ivrig du än är att få synpunkter. Se till att ditt manus är genomläst och alla ovanstående punkter rättade, innan du låter någon annan läsa din berättelse.
Kontrollera antal tecken. Din berättelse får inte överstiga antal maxtecken. Däremot kan din berättelse vara kortare än de angivna tecknen.

Deadline 
Se till att hålla deadline. Den är ovillkorlig när du skickar till novelltävlingar. Du kan inte skicka ditt manus om och om igen, efter att ha rättat upp det. Den berättelse du skickar ska redan från början vara så felfri det bara är möjligt.

Ja, då var det bara att fatta mod och skicka in berättelsen till förlag eller till en tävling.

Lycka till!


Jag med några av
mina drygt 40 böcker.
Foto Bertil Knoester

 
Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Läs även Författarbloggen Kim M Kimselius.

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Vad roligt att du läser min blogg. Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Här ser du mina handböcker i skrivandet:

Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren




Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



10 misstag författare gör Boken finns som e-bok och som vanlig bok. Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson

"I lättsam förpackning och avskräckande syfte, redovisar de sina och andras felsteg i branschen. Det är ett roligt grepp och nog blir man nyfiken när "Deltar i en novelltävling" och "Skriver det du tror förlag vill ha" presenteras som misstag författare bör undvika. Bokens styrka är dess aktualitet, den självklara hemvisten i 2010-talets kultur- och medieklimat. Här finns inspiration och vägledning att hämta för den som vill börja skriva, bli klar med sitt bokprojekt, publicera sig på rimliga villkor och nå sin målgrupp."
BTJ-häftet nr 24, 2016. Lektör Maria Nyman


10 tips för att leva på din kreativitet Medförfattare Kristina Svensson och Lennart Guldbrandsson.

Här får du mängder av tips för att lyckas försörja dig på din kreativitet. Boken utkommer september 2017.






Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här









6 kommentarer:

  1. Åh, kanske borde testa att läsa någon av dina nya böcker då? För några år sedan läste jag dina äldre böcker (Faraos förbannelse, den om vulkanen) men kunde inte fortsätta eftersom det hela tiden var samma ord, inga synonymer. Men kanske borde ge Kimselius en ny chans? :) Annars tycker jag du är en mycket bra inspiratör med dina skrivtips!

    SvaraRadera
  2. Hej Anna

    Åh, det är mina första böcker. Jag har utvecklats oändligt mycket sedan dess. Prova att läs TudorRosen Kampen om makten eller Döden på Island som är de två senaste böckerna om Theo och Ramona.
    Tack för att du tycker mina tips inspirerar dig.
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  3. Bra skrivtips, men jag saknar ett: Blanda inte ihop sin och hans! ”Han åkte på sin cykel” är inte samma sak som ”han åkte på hans cykel.”

    SvaraRadera
  4. Hej Mats

    Absolut inte! De här skrivtipsen är baserade på fel mina skrivkurselever har gjort. Där har ännu ingen blandat ihop sin och hans eller hennes. Men det är bra att du påpekar det.

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  5. Tack för bra tips! Jag trodde en fråga skulle efterföljas med orden "frågade Kim" inte "sa Kim".
    Du skrev "Kommer du hit?” sa Kim.
    Jag trodde det skulle vara "Kommer du hit?" Frågade Kim
    Eller funkar det både och?

    SvaraRadera
  6. Hej Sa

    Du kan använda "sa" genom hela berättelsen, istället för att skriva frågade, utropade etc. Frågetecknet (?) och utropstecknet (!) har redan berättat vad som gäller.

    Lycka till med skrivandet!

    Kram Kim :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!