Mina Bloggsidor

måndag 7 september 2020

Vikten av korrekturläsning

Vikten av korrekturläsning

Silverskatten vid Johannishus slott är skickad till tryckeriet. I helgen läste jag inlagan av boken. Inlagan är själva texten i en bok.

I alla mina skrivkurser upprepar jag hur viktigt det är att läsa korrektur ordentligt innan man skickar iväg sin bok. Inte bara själva texten, utan även rubrikerna.

Den här boken har jag läst och läst och läst och många andra har läst den.

Ändå hittade jag ett stort fel i boken när jag fick korrektur från tryckeriet i helgen. 

Ett årtal var fel i en av rubrikerna. Mina fingrar hade valt fel siffra när jag skulle ändra ett av årtalen, vilket gjorde att det blev helt galet, istället för bara lite fel.

Tur att jag i sista stund lyssnade på mig själv och kontrollerade rubrikerna noga. Efter det kontrollerade jag rubrikerna tre gånger till... Inga fler fel.

Det händer ofta att distanskursdeltagarna skickar manus som inte är tillräckligt korrekturlästa, när de skickar sina fem A-4-sidor efter avslutad kurs. Om det är riktigt dåligt får de bakläxa. Om jag inte påpekar felen, hur ska de då lära sig?

Ta för vana att läsa korrektur många, många, många gånger. Även om du gör det dyker det upp fel i vissa böcker. Då skyller man på Tryckfels-Nisse.

Gör korrekturläsningen roligare
Korrekturläsning kan vara dödligt tråkig, men också stimulerande och rolig. Det beror på hur du själv tänker och hur du lägger upp arbetet.

Det är viktigt att korrekturläsa sitt arbete, antingen du ska skicka till förlag, till en korrekturläsare eller ge ut boken på eget förlag. Det gäller att skicka iväg ett manus som är så färdigt att korrekturläsarna/förlaget inte har många kommentarer. Det innebär att du måste läsa din berättelse om och om igen, vilket kan bli tråkigt.

För att göra korrekturläsningen roligare har jag ett knep: Jag läser inte det jag skrivit förrän hela boken är klar. Det är mycket spännande att börja läsa, se om texten håller, om jag har gjort många tankehopp och så vidare. Blir alltid mycket glad när jag läst färdigt och känner mig nöjd med helheten. För det är just helheten jag läser allra första gången, även om jag rättar de korrekturfel jag upptäcker under läsningen.

När jag har läst helheten för jag in de korrekturändringar som jag har noterat i mitt manus och skriver därefter ut en ny omgång korrektur. Det går inte att upptäcka korrekturfelen på samma sätt om man läser texten på skärmen, konstigt nog...

Mellan varje korrekturläsning är det bra om du kan låta din berättelse vila ett tag, några dagar, veckor eller månader...

För varje gång du läser korrektur ska du försöka titta efter nya saker: meningsuppbyggnad, stavfel, grammatik, tempus (läs mer om tempus här), namnen på personerna, miljöskildringar och så vidare.

Om du tänker ge ut din bok på eget förlag är det viktigt att du korrekturläser boken även när den är ombruten, alltså ligger som färdiga boksidor. Då upptäcker du fel, du inte tidigare har sett. I ombruten form ska du även kontrollera avstavningarna som maskinen har gjort automatiskt, för den gör inte alltid rätt!

Oavsett om du ska skicka in till förlag eller trycka själv är det viktigt att skriva ut berättelsen på papper för att korrekturläsa. Du tycker kanske det är slöseri med pengar, att det går lika bra att läsa på skärmen, men det är värt de pengarna som papperet kostar, eftersom du verkligen ser felen på ett helt annat sätt när orden hamnar på papper.

Ibland händer det att jag har läst min berättelse 15-20 gånger innan boken går iväg för tryck. Dessutom har jag fyra olika personer som korrekturläser, ändå dyker det upp korrekturfel i böckerna...

För hur det nu än är, så blir man blind för sina egna fel, speciellt om man läser texten om och om igen, precis efter varandra. Då har man bråttom, man vill bara bli klar och sätta igång med ett nytt projekt. Ta dig tiden att korrekturläsa flera gånger och låt texten vila mellan varje läsning, det kanske är det som gör skillnaden mellan succé och misslyckande!

Lycka till!

Här kan du läsa Skrivprocess: Korrekturläsning
Här kan du läsa om mina Korrekturläsare

Vill du ha fler tips och råd angående skrivandet kan du kika in på den här länken.
 

Kramisar Kim

Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare
Copyright Kim M. Kimselius  
 
Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs Hitta glädje i skrivandet och distanskurs Skriv om ditt liv för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.
 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! 

 

2 kommentarer:

  1. Du har så otroligt rätt, det är en oändlig skillnad mellan en väl korrekturläst bok och en där man inte lagt vikt vid detta steg. Jag har slutat läsa mer än en bok bara för att den varit för dåligt korrekturläst. (Och denna kommentar ändrade jag på två ställen innan jag var nöjd!) :-)

    SvaraRadera
  2. Hej Astrid
    Samma sak gäller för mig. Om boken har många korrekturfel orkar jag inte läsa vidare. Varför ska jag lägga tid på att läsa, när inte författaren har lagt ned tid på att korrekturläsa?
    Älskar dina böcker. Det märks att de är väl korrekturlästa. Hoppas du kommer ut med en ny bok snart!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!