Mina Bloggsidor

lördag 4 juni 2011

Novelltävling!

Nu är det dags att fatta pennan/sätta fingrarna till tangenterna och börja skriva. Hade jag inte tillhört "etablerade författare" hade jag gett mig på utmaningen. Sätt igång och lycka till!


Icakurirens stora Novelltävling
Släpp loss författaren i dig och var med i Icakurirens novelltävling. 

Vinnarbidragen publiceras i en bok, och första pris är en bärbar dator.  Temat för året är ”Nyckeln”.

Är det en verklig nyckel? Leder den till ett hemligt bankfack, en mystisk bakdörr eller en ny lägenhet? Eller är det en symbolisk nyckel, den som gör att man äntligen förstår sin partner, meningen med livet eller är det nyckeln som öppnar porten till lyckans land?  Använd temat som inspiration och låt fantasin flöda fritt!

Första pris:
En smidig bärbar dator, nya MacBook Air 11 tum, cirkapris 9 495 kr.
2:a–10:e pris:
Inspirerande bokpaket.

Tävlingsregler:
  • Novellen får vara på max 10 000 nedslag inklusive blanksteg. Du får bara skicka ett bidrag.
  • Senast den 15 juli 2011 vill vi ha ditt bidrag.
  • Prisutdelning sker i samband med Bokmässan i Göteborg den 24 september. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Mejla ditt manus som bifogad fil till tavling.icakuriren@formapg.se. Skriv ”Novelltävling” i ämnesraden.

Du kan också skicka det till Icakuriren, Box 6630, 113 84 Stockholm. Märk kuvertet ”Novelltävling”. Märk ditt manus med namn, adress, telefon och e-postadress.

Anställda på Forma Publishing Group får inte delta i tävlingen. Inte heller etablerade författare. Novelltävlingen arrangeras i samarbete med Vulkan bokförlag.

Juryn består av:
Katarina Mazetti, författare
Katarina Mazetti, är journalist, författare och lärare. Hon har varit verksam i flera genrer, däribland kåserier, noveller, romaner, barnböcker och ungdomsböcker. Hon har nominerats till flera priser, såsom Augustpriset, Västerbottens-Kurirens kulturpris, författarstipendium från Svenska Akademien samt Piratenpriset 2011.

Linda Skugge, författare
Linda Skugge är 36 år och bor i Sollentuna. Hon driver vulkan.se, där vem som helst kan ge ut sin bok, både text- och fotoböcker. Dessutom så är hon pr-konsult i Skugge&co.

Petra Jankov från bokbloggen breakfastbookclub.se
Petra Jankov Picha är journalist och internetveteran som bloggat sen urminnes tider. Om böcker har hon skrivit sen 2005. Förra året startade hon bokklubben Breakfast Book Club. Läser helst i badkaret eller i en solstol på altanen och för det mesta blir det deckare, biografier och tidskrifter.

Maria Tomsby som driver skrivarcommunityn 1av3.se
Maria Tomsby är 46 år och bor i Stockholm. Hon skriver poesi och kortare prosatexter, och gav hösten 2010 ut sin debut Fingerblommor. Det sägs att 1 av 3 svenskar vill ge ut en egen bok och i januari 2011 startade Maria skrivarcommunityn 1av3.se för att inspirera alla med författardrömmar.

Skrivtips från jurymedlemmar:
Linda Skugge, författare:
1 Läs mycket!
2 Härma författare du gillar.
3 Låt inte andra läsa förrän du är klar.

Katarina Mazetti,författare:
1 Skriv ner dina idéer direkt.
2 Ha alltid med dig en anteckningsbok.
3 Ta ut svängarna!

Mina skrivtips:
Skriv från hjärtat.
Hitta din egen stil.
Skriv till dig själv!

Här hittar du fler skrivtips.

Nå, vad väntar du på? Det är bara att sätta igång! Det här kan vara första steget till att uppnå din dröm!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

fredag 3 juni 2011

Att välja...

Hon hade beslutat sig, det hade hon. Men ännu hade hon möjlighet att ändra sig. Ännu hade hon inte tagit steget.

Hon väntade. Kanske någon skulle hindra henne i sista stund. Var det därför hon väntade? Ville hon att någon stoppade henne?

All ilska och smärta hon bar inom sig hade gjort valet lätt. Nu stod hon här på klippan, beredd att kasta sig utför. Varför skulle hon fortsätta leva, när hon inte längre hade något att leva för? Han med stort H, han som hon hade gett allt för... Han var borta.

Hon ville straffa någon för sin förlust, men den enda hon hade att straffa var sig själv. Därför stod hon här, beredd att ta sitt straff. Ändå var det något som fick henne att tveka, att vänta ännu en sekund.

Tårarna rann nedför hennes kinder, men hon kände dem inte. Hon såg ut över de vindpiskade vågorna, skummet som yrde runt klipporna som stack upp ur vattnet, långt där nedanför.

Skulle det göra ont? Skulle det gå fort? Hur länge skulle det dröja innan de hittade henne?

Skulle hon verkligen göra det här? Där kom den, tvekan, den där känslan som hon inte kunde sätta ord på. Den som blandades med ilskan, sorgen och smärtan. Hon svalde och blinkade bort tårarna.

Det skulle vara så lätt, bara ett steg rakt ut och sedan skulle all smärta vara borta. Men det var för lätt. Det var inte så det var menat att bli. Hon bet ihop om sin sorg och bestämde sig för att försöka fortsätta leva ett litet tag till. Kanske sorgen skulle släppa, kanske skulle det bli lättare med tiden... Om det inte blev så kunde hon alltid komma tillbaka hit igen.

Hon vände sig om och steg bort från klippkanten. Hon såg sin tonårsdotter stå svartklädd, precis som hon själv var, eftersom de just kommit från begravningen. Hon hade något att leva för, även om hennes man inte längre fanns kvar i livet.

Hon strök bort tårarna och kämpade fram ett leende när hon gick fram till dottern och tog hennes hand.

"Mamma, du skrämde mig! Jag trodde du skulle kasta dig utför klippan!" sa dottern.

Hon lyckades få till ett skratt och svarade:

"Men vilken dum tanke. Hur kunde du tro något sådant?"

Hand i hand vandrade de iväg från klippan och hon visste att när den dagen kom, då allting kändes alltför svårt att bära, skulle klippan och vågorna vänta på henne. Men den dagen hade ännu inte kommit...

Här kan du läsa mina tidigare Tänkvärda berättelser.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

torsdag 2 juni 2011

"För din värme, generositet och fantastiska blogg"

Idag har jag fått en ny bloggutmärkelse som gjorde mig mycket glad, eftersom Maria Engelwinge gav mig utmärkelsen med motiveringen: "För din värme, generositet och fantastiska blogg". Tack Maria för de fina orden!

Dessutom skickar Maria mig två utmaningar:

1. Krama den första person du träffar efter att du har läst det här. (Vet inte om hundar gills, men den första som fick en kram var min hund Tola. Därefter stötte jag på min man och han fick givetvis också en varm kram.)

2. Skriv en lista på tio bra saker om dig själv och sätt ut på bloggen. (Det är nog den läskigaste uppmaning jag har fått...)

Listan:
Jag bär mycket medmänsklighet inom mig.
Jag tar vara på naturen.
Jag skriver bra böcker som lyckas fängsla många läsare i olika åldrar.
Jag älskar att hjälpa andra.
Jag tvekar inte att stanna och hjälpa till när någon skadat sig.
Jag är bra på att klara av "lite skit i hörnen istället för ett rent helvete" (annars skulle jag aldrig hinna med att skriva så mycket som jag gör...).
Jag brinner för att inspirera andra att älska orden lika mycket som jag gör.
Jag är bra på att läsa av sinnesstämningar.
Jag tar vara på de äldres kunskap och sprider det till nästa generation.
Jag är inte långsint, livet är alldeles för kort för sådant, därför har jag lätt att förlåta.

Vill sända kram-utmärkelsen vidare till:

Ingrid på bloggen Franz i England, för dina fantastiska blogginlägg som skildras med värme och glöd.

Eva Linder på bloggen Sweden to Malaysia KL, för dina blogginlägg som alltid berör och skrivs med hjärtat.

Annelie på bloggen Trying to follow my dreams, för att du förtjänar en kram just nu, för att du ska må bättre och inte ge upp hoppet!

Tack ännu en gång Maria för utmärkelsen. Den kramen kändes bra!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

onsdag 1 juni 2011

Tillbaka till Pompeji

Tänk att det kunde bli en sådan uppståndelse bara för att jag ville rädda livet på en hund...
Så här såg bokomslaget ut när jag debuterade på B. Wahlströms

Det var nämligen därför jag skrev berättelsen om Ramona som reser på skolresa till ruinstaden Pompeji: jag ville rädda en hund som jag hade sett på bild. I berättelsen går Ramona runt bland ruinerna och ser gipsavgjutningarna av människor och djur som dött under vulkanutbrottet, som förintade staden Pompeji och dödade alla invånarna. Ramona ser gipsavtrycket av hunden. Hon mår dåligt av alla avgjutningarna, sätter sig ned för att vila och somnar. När Ramona vaknar har hon förflyttats i tiden, till Pompeji före vulkanutbrottet...

Här ser du gipsavgjutningen på hunden
som fick mig att skriva boken Tillbaka till Pompeji

För att rädda hunden var jag tvungen att resa tillbaka i tiden, därför uppfann jag huvudpersonen Ramona. Hon får göra allt det jag inte har möjlighet att göra = förändra historien och rädda livet på hunden så att han slipper lida när aska och giftiga gaser faller över staden.

Det här är hur bokomslaget se ut idag.
Sedan 2002 ger jag ut mina böcker på eget förlag.
Det var så idén till boken Tillbaka till Pompeji föddes, även om min titel på boken var "Resa i tiden". Det var förlaget som ändrade titeln, något som jag är mycket glad för, eftersom den talar om vad boken handlar om.

Att det blev sådan uppståndelse runt boken berodde på att den sålde i 11.000 exemplar första veckan, vilket uppmärksammades av massmedia och jag blev totalt nedringd. Minns hur jag grät och inte ville heta Kim M. Kimselius längre, för jag ville ju inte bli kändis. Jag skrev bara böcker för att sätta i  min egen bokhylla...

Mitt liv förändrades totalt vid debuten. Jag fick sluta jobba, för det fanns inte tid till det, jag reste runt och föreläste, signerade, intervjuades, medverkade i tv-program, hade besök av tidningar som gjorde "Hemma-hos"-reportage och så skulle jag skriva en ny bok... Ja, det var sannerligen ett nytt liv som tog sin början. Ett liv som jag är mycket glad över att ha fått upplevt och fortfarande får uppleva.

Baksidestext till Tillbaka till Pompeji:
Förskräckt stirrar Ramona på Theo, plötsligt är allt en mardröm.
Ramona är på skolresa till ruinstaden Pompeji. Hon mår dåligt av gipsavgjutningar av dem som dött i vulkanutbrottet som utplånade staden. Hon sätter sig ner för att vila och somnar.
När Ramona plötsligt vaknar ser hon ett levande Pompeji. Ramona inser att hon blivit förflyttad i tiden till Pompeji, före vulkanutbrottet! Hon blir jätterädd. Hon vet att staden kommer att utplånas, alla människor kommer att dö, även hon och Theo, om de inte tar sig därifrån i tid. Men hon vet inte när vulkanen kommer att förinta staden, om hundra år, om tio år eller om tio minuter… 

Ramona möter Theo, som bor i staden Pompeji. Hon försöker få honom och hans familj att inse att berget är en vulkan som snart kommer att förinta staden, men ingen tror henne. Inte förrän Ramona berättar om Pluto, gipsavgjutningen hon har sett på museet. Theo känner hunden och kan inte tänka sig att hans älskade Pluto ska få ett sådant grymt slut. Theo bestämmer sig för att tro på Ramona, men då är det redan för sent...

Älskade att skriva den här boken, ja jag tyckte så mycket om att "leva i" Pompeji, att jag skrev ytterligare en bok som utkom 2010: Theos Pompeji.

Tillbaka till Pompeji är den bok som har sålt allra bäst av samtliga mina böcker. Varje år när jag utkommer med en ny bok, säljer min debutbok nästan lika mycket som den nya titeln. Dessutom är det för det mesta alltid Tillbaka till Pompeji som köps upp som första bok av andra länder. På Island blev Tillbaka till Pompeji utsedd som en av 2009 års bästa utländska ungdomsböcker. Något jag är väldigt glad och stolt över.

Tack vare den fantastiska debuten fick jag smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren" av massmedia. Både läskigt och roligt att få ett sådant smeknamn.

Några recensioner av Tillbaka till Pompeji:
"Jag har läst ut Tillbaka till Pompeji på 1 dag!! Det är nog rekord för min del. En välskriven och mycket spännande bok som inte går att sluta när man väl börjat.Ruskigt bra bok." Cissigrip.blogg.se

"Kims böcker väver samman historiska fakta med en riktigt riktigt spännande berättelse! ... Just den här boken har en glöd som fångar känslan i Pompeji. Den tar dock slut alldeles för fort!"
TI

"Har Blekinge fått sin egen Astrid Lindgren? Efter Kim M. Kimselius debut kan man börja undra."
Blekinge Läns Tidning.

"Levandegör historisk miljö... Beskrivningen av personer och omgivning är mycket levande..."
Bohuslänningen, Alva Strånge.

"Bok som gör dig klok... Ett kul sätt att lära sig..." Mitt Livs Novell

"Vilken succé! Kim M. Kimselius debutbok 'Tillbaka till Pompeji' har sålt i många tusen exemplar." Hemmets Journal, Kristina Olsson.

"Den här boken är jättebra! Spännande, rolig, sorglig och lite hemsk - precis som en riktigt bra bok ska vara!" Allers

"Spänningen växer genom oväntade vändningar..." Åbo Underrättelse, Finland, Siv Illman.

"Årets mest framgångsrika svenska ungdomsbok 'Tillbaka till Pompeji'." Smålandsposten, Ann Cathrin Bloom.

"Det jag gillar med Kimselius böcker är just det att jag vet att hon lägger ner otroligt mycket tid på att forska i ämnet, att allting i boken är baserat på fakta, på händelser som faktiskt utspelat sig på riktigt." Helena på Citronodlingen

"Detta är debutboken som Kim M. Kimselius gjorde dundersuccé med julen 1997 och gav henne smeknamnet 'Blekinges Astrid Lindgren'."

"Hon läser så lava sprutar!" skriver Böcker etc

"Tillbaka till Pompeji av Kim M. Kimselius är en riktig höjdarbok att läsa en regnig dag, för då spelar vädret noll roll", säger Världens Bästa Bok om Tillbaka till Pompeji

"Jag tycker att de här böckerna är jättespännande och de är intressanta, därför att man får veta väldigt mycket om tiden Ramona förflyttas till", skriver Matildas Läshörna om Tillbaka till Pompeji

"Jag gillar ju alltid historiska böcker och den här är faktiskt inget undantag, jag tycker om hur det faktiskt känns som om det kunde vara på riktigt", skriver Bookhousegirl om Tillbaka till Pompeji

"Lättläst och spännande bok där du får lära dig mycket om staden Pompeji", skriver Biblioteket Emmaboda Kommun om Tillbaka till Pompeji

"När man läser boken lär man sig mycket, samtidigt som boken är väldigt spännnde, rolig, sorglig, lite läskig och mycket bra. Jag ger den betyget 5 av 5", skriver Backaboken om Tillbaka till Pompeji

"Jag gillade den här boken jättemycket, men så är jag ju också svag för historiska romaner i vanliga fall. Sätt böckerna i händerna på era elever eller barn, de kommer att lära sig massa!" skriver Fröken Nina om Tillbaka till Pompeji

"Tillbaka till Pompeji är en jättespännande bok, jag älskar den!" skriver 60 mil år 6 om Tillbaka till Pompeji

"Boken var spännande och jag rekommenderar den till alla unga läsare" skriver Eskilstunas ungdomsblogg om Tillbaka till Pompeji

"Superbra bok som jag verkligen rekommenderar. Betyg 5" skriver kimseliusfan. "Jättebra och spännande, man levde sig verkligen in i boken. Betyg 5" skriver Twilightfan på Boksidan.net om Tillbaka till Pompeji

"Poltia är en karaktär som jag tyckte om..." skriver Kimseliusbooks om Tillbaka till Pompeji

"Jag måste bara börja med att säga, att denna var livräddaren när jag var sjuk... En dag när jag var sjuk började jag läsa den. Och jag var HELT fast! Jag ville ha mer! Den är så beroendeframkallande!" skriver Kimseliusfan om Tillbaka till Pompeji

"Den här boken var bra och spännande även fast jag redan visste vad som skulle hända i den" skriver Alfredshällsskolans Bokblogg om Tillbaka till Pompeji

"Jag tyckte att boken var jättebra!" skriver Jennys Barnboksblogg om Tillbaka till Pompeji

"Boken är spännande, sorglig och rolig, så den täcker in många känslor och upplevelser, samtidigt som man lär sig en hel del", skriver Franz i England om Tillbaka till Pompeji

"Det jag gillar med Kimselius böcker är just det att jag vet att hon lägger ned otroligt mycket tid på att forska i ämnet, att allting i boken är baserat på fakta, på händelser som faktiskt utspelat sig på riktigt" skriver Helena på bloggen Livet på Citronodlingen om Tillbaka till Pompeji

"Denna bokserie är helt underbar..."skriver Julia Hjalmarsson

"Tillbaka till Pompeji är intressant, rolig och spännande. Lärorikt, men inte på ett tråkigt sätt, snarare tvärtom! Det är roligt! Det känns att boken är välgjord och att den är genomtänkt." Bokclara

"Som alltid är Kim M Kimselius böcker otroligt välskrivna och intressanta. De är mycket lärorika och jag tror att många ungdomar lär sig historiska händelser på ett lättsamt och givande sätt, genom att läsa Kims böcker. Egentligen vore de perfekta som undervisningslitteratur i historia för mellstadiet. Jag tror barn lär sig bättre om texten är spännande skriven. ... Alla böcker som jag läst av Kim M. Kimselius håller samma höga klass och denna är inget undantag.Som vuxen har man nog precis lika mycket glädje av att läsa hennes böcker som ungdomarna har. Den värdefulla faktadelen i slutet av boken är mycket läsvärd. Det kan inte annat än bli full pott igen" skriver Kristina Simars Bokblogg

Förstår du hur mycket jag tycker om den här boken och hur glad jag blir över alla fina ord om den. Även om Tillbaka till Pompeji inte var den första historiska äventyrsboken, så var det just boken om Pompeji jag debuterade med, eftersom det var den jag plockade upp ur byrålådorna och skickade in till förlaget. Sedan dess har både Snapphanar och Jag är ingen häxa utkommit, böcker som skrevs före Tillbaka till Pompeji.

Här kan du läsa några kapitel ur Tillbaka till Pompeji


Kika gärna in på min hemsida för att läsa lite mer om Tillbaka till Pompeji, se några av de utländska bokomslagen och se fler bilder på gipsavgjutningar av de som dog under vulkanutbrottet som förintade staden Pompeji.

Hoppas att du tyckte det var roligt att få veta lite om bakgrunden till min debutbok!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 29 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 31 maj 2011

Idag har jag lärt mig något / Högtofta Skola Sölvesborg

Tycker det är roligt att lära mig nya saker och idag har jag lärt mig något nytt.
När jag får bokningsförfrågningar om föreläsningar brukar många lärare fråga om jag vill att eleverna ska ha läst mina böcker före mitt besök. Då brukar jag svara nej.
Men idag har jag lärt mig att om eleverna har läst mina böcker innan mitt besök blir frågorna annorlunda. Fokus läggs inte på om jag är rik etc, utan frågorna berör böckerna och skrivprocessen. Något som är jätteroligt att berätta om.
Med andra ord fick jag många intelligenta, och annorlunda frågor av eleverna på Högtofta skolan i Sölvesborg.
Eftersom två klasser skulle samsas i ett klassrum, fanns det inte sittplats för alla, utan några elever föredrog att sitta på golvet framför mina fötter.
Idag har varit en helt underbar försommardag, med +24 grader och strålande sol. Sådana dagar är det kul att köra bil, att se naturen skifta utanför fönstret. Att sedan komma fram till en liten skola mitt ute på landsbygden, det var en överraskning. Läraren stod och väntade på grusplanen och jag tror att hon kanske var lite nervös, även om hon inte sa något, för när jag kom hem hittade jag ett mail med frågan om jag skulle komma... Då mindes jag hade jag hade lovat att maila dem för att berätta om jag hade återfått rösten så att jag kunde komma och föreläsa.

Men jag kom och de väntade och verkade bli glada över mitt besök. De satt tysta och lyssnade under hela föreläsningen, två timmar. Vi hade en paus mellan passen och när vi började andra lektionen bubblade eleverna fortfarande av frågor.

Jag är lycklig som har fått förmånen att träffa så många elever för att inspirera dem att älska orden lika mycket som jag gör. Tror säkert att det är många av dem som blev sugna att läsa efter mitt besök. Jag läste nämligen ett stycke ur Kimberlie - Främlingar och när jag slutade var det många spontana kommentarer. De flesta ville givetvis att jag skulle läsa vidare så att de fick veta hur det gick...

Rösten höll hela föreläsningen. Det är inte min normala röst, för den svajar upp och ner och är grövre än normalt. Men alla verkar höra vad jag säger och det är bra. Nästa vecka har jag vårterminens sista föreläsning. Det har varit ovanligt många föreläsningar den här våren. Normalt försöker jag att lägga de flesta föreläsningar på hösten, eftersom våren är min skrivperiod. Men ibland går det inte att tacka nej, för det är så otroligt roligt att komma ut och träffa elever för att inspirera och bli inspirerad av dem.

Nästa gång en lärare frågar om eleverna behöver ha läst mina böcker innan, ska jag svara att det kunde vara bra om de hann läsa någon av alla mina 19 böcker! För då vet jag att frågorna kommer att stimulera mig lika mycket som de stimulerar eleverna!

Tack alla elever på Högtofta skola för en jättemysig dag!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

måndag 30 maj 2011

Skrivtävlingar och mycket mer på 1av3.se

1av3.se är den perfekta sajten för dig som vill skicka in dina berättelser till skrivtävlingar. Här kan du få kontakt med andra som älskar orden och skrivandet lika mycket som du.

Här kan du gå med i många olika grupper om skrivandet, du kan blogga, lägga ut din text, bli vän med andra författare och mycket, mycket mer. Här finns till exempel en kalender med kulturevenemang, skrivarkurser etc.

Dessutom har sajten 1av3.se gästchattare med jämna mellanrum. Igår var det min tur... Var nervös innan det började. Tänk om ingen skulle ställa några frågor? Men det gjorde de och jag hade fullt upp att hinna med att besvara frågorna. Det var bra frågor som kändes väl genomtänkta och kul att svara på.

Det här är en sajt som växer och blir bättre och bättre för varje dag. Kika in och titta på den, tror säkert att du blir nöjd över vad du hittar där. Du får gärna bli vän med mig på 1av3.se. Det är alltid roligt att ha många vänner, eller hur?

Här ser du den skrivartävling som pågår just nu på 1av3.se:
Det är Mors dag. Det gjorde oss sugna på en ny skrivartävling. Temat är såklart mammor. Presentkort på 300:- från internetbokhandeln Bokus.com till de tre bästa texterna. Läs mer här och lämna in ditt tävlingsbidrag senast 31 maj. Och här är direktlänk till alla redan inkomna bidrag: Läs nu!

Glad att kunna dela med mig av en trevlig skrivarsajt till dig!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

söndag 29 maj 2011

Facebook som hjälp i sorgarbetet

Rubriken kanske låter lite konstigt för dig. Du kanske frågar dig "Hur kan Facebook hjälpa när man har sorg?"

På nära håll har jag upplevt att Facebook faktiskt KAN hjälpa, även om sorgen inte försvinner så hjälper den de sörjande att hålla kontakten med varandra runt en avliden person.

En vän till mig förlorade sin son för några år sedan. Genom facebook kom hon i kontakt med alla hans vänner, där hittade hon också många bilder som han hade lagt ut på sig själv. Foton som nu blev en guldgruva för henne som hjälp i hennes sorg.

Min kära faster Titti dog hastigt för en liten tid sedan. Hon bodde långt ifrån mig och genom bland annat Facebook höll vi kontakten. Hon var ingen flitig besökare på Facebook, men hon fanns där. Kontot finns fortfarande kvar och ibland kikar jag in där, precis som jag brukade göra.

Vet att min faster inte skriver där längre, men det finns många andra som gör det. De uttrycker sin sorg, saknad och längtan efter min faster. Hennes barnbarn berättar för sin mormor/farmor hur deras dag har varit, vad de har gjort för roligt den senaste tiden och hur mycket de saknar henne. Även jag har skrivit där, för det hjälper att i ord få uttrycka den saknad jag känner.  
Här kan du läsa mitt blogginlägg om min faster.

Så du ser, Facebook kan vara till hjälp i sorgearbetet.

Här kan du läsa vad som händer på nätet när du dör!

Snart är det begravning för min faster, fram till dess håller vi sörjande kontakten bland annat på min fasters konto på Facebook...

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.