Mina Bloggsidor

lördag 14 december 2013

En bok att älska och minnas länge: Närmare dig av Joanna Björkqvist


Närmare dig av Joanna Björkqvist är en bok som jag inte ville skulle ta slut. Därför läste jag bara lite då och då och njöt av orden. Joanna har ett underbart, rikt språk med vackra miljöskildringar och härliga personporträtt.

Boken handlar om Saga som fått sitt första barn, i samband med det får hon tre böcker i present av sin moster. Det är dagböcker skrivna av Sagas mamma, när Saga var nyfödd. Eftersom Sagas mamma dog för många år sedan, kan Saga inte dela sina känslor och glädje över sitt nyfödda barn med mamman. Böckerna kommer som en skänk från ovan.

Saga börjar läsa ett stycke om dagen, följande dagens datum. Hon upptäcker en helt ny sida av sin mamma och även hos sin pappa.

Dagböckerna ger tröst och styrka när mammalyckan inte riktigt vill infinna sig, barnet kan dö, hon kan dö... Oron är en ständig följeslagare för Saga, trots att både sambo, syskon och vänner stöttar henne.

När Saga med hjälp av dagböckerna börjar släppa på rädslan, händer det något som får hennes värld att tippa över och förändra allt.

Jag tycker om upplägget med Sagas version av livet, i jämförelse med mammans dagboksanteckningar. Något jag tycker extra mycket om är att författaren lyfter fram tidstypiska händelser som får läsaren att blicka bakåt i tiden och minnas de historiska händelserna, samtidigt som dem för berättelsen framåt.

Det här är en helt underbar bok, som jag ville spara på och njuta av så länge som möjligt, men till slut var det omöjligt, jag sträckläste den. Det gick bara inte att låta bli. En bok att älska och minnas länge. Läs den!!!

Fråga efter boken hos din bokhandlare. Du hittar den hos nätbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

fredag 13 december 2013

Boktips: Misstaget av Lee Child


Just nu är jag inne i en "Lee Child"-period. Perfekta böcker att lyssna på, spännande, fängslande och svåra att lägga ifrån sig. Den här gången har jag lyssnat på Misstaget av Lee Child.

Den här boken kändes lite som en pusseldeckare. Boken börjar med att tuffingen Jack Reacher för andra dagen i rad sitter på ett kafé och tar en kopp kaffe. Det är hans första misstag. Normalt äter han aldrig på samma ställe två dagar i rad. En man kommer fram och ställer frågor om gårdagen till honom, vilket slutar med att Jack Reacher följer med mannen till hans chef.

Chefens hustru har blivit kidnappad och Jack Reacher får i uppdrag att hjälpa till att få tillbaka hustrun från kidnapparna. Reacher går med på det, trots att allt inte verkar vara som det sägs vara. Han blir nyfiken och börjar nysta ihop all lösa trådar. Nej, ingenting är som det ser ut att vara. Berättelsen har en djupare historia än kidnappningen och jag får möta många livsöden innan berättelsen får sin upplösning.

Som vanligt med Lee Childs böcker vill jag fortsätta läsa när boken är klar. Om jag då har ännu en Jack Reacherbok i min mobil, är det lätt att bara trycka igång nästa bok. Jag försöker stålsätta mig, men ibland går det helt enkelt inte. Så var det när jag hade lyssnat klart den här boken, jag var helt enkelt tvungen att lyssna på ännu en Jack Reacherbok direkt!

Har du ännu inte läst någon bok om Jack Reacher kan jag rekommendera dig att göra det.

Reacher är en före detta marinsoldat som sedan födseln har rest runt hela världen. När han nu tagit avsked ur marinkåren, där han har varit militärpolis, bestämmer han sig för att se USA. Det gör han genom att resa runt hela landet, utan bagage, med endast en tandborste i sin ficka. När hans kläder är smutsiga köper han helt enkelt nya.

Det är på det här sättet Jack Reacher råkar ut för de mest osannolika händelser. Nej, nu måste jag nog gå och fortsätta lyssna på nästa Lee Childbok, blev så sugen efter att ha skrivit den här recensionen.

Du hittar böckerna om Jack Reacher hos din bokhandlare, eller hos någon av nätbokhandlarna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

torsdag 12 december 2013

Berättelserna får mig att tänka på Hitchcocks skrämmande historier, Mysrys av Kim M Kimselius

"Flera av berättelserna får mig att tänka på Hitchcocks skrämmande historier där vanliga människor dras in i skrämmande och kusliga situationer", skriver läraren Anna Palm om min bok Mysrys. Anna har skrivit en helt underbar recension av min novellsamling som jag tycker så oändligt mycket om. Nedan kan du läsa hela recensionen: 

”Känner du mig…” frågar Kim M Kimselius sina läsare i sin novellsamling Mysrys och lovar att hennes läsare kommer att lära känna henne på ett nytt och mer personligt vis genom denna bok.

Läsaren får veta att hon bär på en hemlighet som endast få får dela med henne. Möjligen kan det vara att hon talar om att hon är synsk och kan se andar. Men bara möjligen är det detta som är hennes hemlighet. Vad som egentligen är hennes hemlighet sägs aldrig rent ut, men finns där mellan raderna i bokens alla berättelser. En hemlighet att finna för var och en som läser boken. 

Med ett enkelt, rakt och okomplicerat språk tar hon med sig läsaren in i sin tankevärld och känsloliv. Man virvlas med av hennes intensiva berättarglädje och slukar berättelse efter berättelse. Novellerna spänner över många olika motiv; ond bråd död, sorg och längtan efter våra bortgångna, sjukdom, hemsökelse, förälskelse, rymningsförsök, eller åldrande. Men alla handlar om vår längtan efter kärlek och trygghet på ett eller annat sätt hur otäcka historierna än är på ytplanet. Allt berättat med en ödmjukhet inför livet och människorna.

Flera av berättelserna får mig att tänka på Hitchcocks skrämmande historier där vanliga människor dras in i skrämmande och kusliga situationer. En sådan novell är ”Turisten som försvann” där berättarjaget befinner sig på en turistresa och plötsligt saknar en medresenär. Vilket inte hade skett om det inte berott på slumpen; att berättarjaget själv hade burit en liknande hatt en gång som den kvinnliga turisten var iklädd. 

Andra berättelser få mig att tänka på att här bakom bokens mjuka pärmar kan unga läsare få en större förståelse inför olika livsöden, liksom berättelsen om flickan vars pappa håller hela sin familj i skräck, eller berättelsen om kvinnan som terroriseras av ungdomar för att hon nu är svag och åldrad. 

Men det är egentligen på det inre planet som novellerna egentligen är kusligast. Hur sorgset, otryggt, ensamt, ja rent hotfullt, vi människor kan uppleva vår tillvaro. Och här kan jag tänka att författaren gör sin största gärning när hon låter den gamla och av ungdomarna häcklade kvinnan framföra ett budskap till de nya generationerna som ska ta över en gång:

”Hon skulle lära de små barnbarnen att respektera livet, att vara rädd om de äldre. Hon ville få dem att inse att ingen levde för evigt, att ungdomen var förgänglig, att ålderdomen kom med stormsteg. De måste lära sig att njuta av stunden, av ögonblicket, av varje dag.”

Trots de mörka och kusliga novellerna sprider författaren livsglädje och framtidstro genom sina berättelser som få är förunnat. Titeln "Mysrys" kan inte ha valts bättre för denna bok och novellsamling. Därtill hittar nog varje läsare sin egen hemlighet att dela med författaren. Jag hittade min hemlighet att dela. 

Anna Palm

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

onsdag 11 december 2013

Slutspurt på julsigneringen i Skåne

Nu är det slutspurt på mina julsigneringar i Skåne. Som du ser kommer Bodil Mårtensson och jag att traditionsenligt signera tillsammans på Center Syd i Löddeköpinge på söndag. Före oss är det Yohio. Tror säkert det kommer många människor.

Innan dess ska jag iväg till några fler butiker. Idag träffar du mig i bokhandeln i Landskrona. Här ser du hela skåneschemat:

11 december 11-13
signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Akademibokhandeln i Landskrona

12 december 11.00-14.00
signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Akademibokhandeln Nova Lund.

13 december 11.00-14.00
signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

14 december 11.00-14.00
signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Akademibokhahandeln i Jägersro/Malmö

15 december 14.00-16.00
signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Bokia/Akademibokhandeln Center Syd.

16 december 11.00-14.00
signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Bokia/Akademibokhandeln Burlöv center Arlöv/Malmö

Här kan du läsa om några av mina tidgare signeringar:

Efter stormen Sven signering i Helsingborg

Stormen Sven och Signering i Skåne i helgen 

Så roligt att signera i juletid

Årets nyheter är:

Persiens Pärla
”Sträckläste hela boken, knappt utan pauser den var så himla bra!! Med alla beskrivningar i boken så var jag nästan "där". Jag kunde se platserna de befann sig på. --- Spänningen tog aldrig slut, som vanligt, och jag satt som fastnaglad i boken för att kunna läsa vidare om vad som hände Theo och Ramona.” Christoffer van Woensel






Månstenen
"Mycket spännande och på vissa ställen väldigt skrämmande. Katastrofen som Kim beskriver i boken känns verklig, som att det faktiskt skulle kunna hända." Gabriella Poopuu









 Spöket på Stora Mossen

"Gud vad bra den var! Det var så jag blev spökrädd och det har jag inte varit på väldigt många år." Christoffer van Woensel

Back to Pompeii (Debutboken Tillbaka till Pompeji som nu utkommit på engelska)
"I just finished Back to Pompeii. Wow! What an exciting (and fairly terrifying) story! I would really love to know more about the adventures of Theo, Pluto and Ramona." Dr. Sarah Russell




 



Min skrivbok Att skriva med glädje har fått jättefina recensioner.
"Av de skatter jag tog med mig hem från årets Bokmässa är nog Kim M. Kimselius Att skriva med glädje den jag känner varmast för. Inte bara för att jag fick boken signerad, och dessutom en trevlig pratstund med författaren, utan också för att den verkligen väcker glädjen att skriva." Susanne Pelger på bloggen Naturvetarspråk.


 

Hoppas vi ses!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

tisdag 10 december 2013

Munromania Nobelpristagaren Alice Munros bok Brinnande livet

Detta blogginlägg ingår i Munromania

Här ser du övriga deltagare:
Lyrans Noblesser
Feministbiblioteket
En dag kanske hon skriver en bok...
Café de la Nouvelle
Västmanländskan
Eli läser & skriver
Cum libris non solus
Lottens bokblogg
Bokmania
Det mörka tornet
Boksnack
Bokmoster
Erikas bokprat
Som ett sandkorn...
Lilla Solberga
Bokdivisionen
Enligt O
Hermia Says
Kim M Kimselius är här nu

Fru E:s böcker
C.M.R. Nilsson
 

Välkommen att fira novelldagen tillsammans med oss!

Här är mitt inlägg om Alice Munro och Brinnande Livet:
Kanadensiska Alice Munro, född 1931, tilldelas årets Nobelpris i litteratur med motiveringen: Den samtida novellkonstens mästare.

Alice Munros första novellsamling kom ut 1968 och under sin författarkarriär har hon mottagit ett antal fina priser och lovordats av kritiker världen över. Genom sin novellkonst har hon bevisat att betydelsen i en skönlitterär text inte beror så mycket på längd, som på innehåll. Det har sagts att man av Alice Munros noveller kan lära sig någonting man aldrig tänkt på förut, att man äntligen får ord på det man själv tänkt och känt men inte kommit åt. Lite så är det nog...

Det var med stort nöje jag läste Alice Munros bok Brinnande livet. Hon har ett språk som griper tag och lyckas få mig att känna det som jag är där. Samtidigt känns det frustrerande när novellen är slut, för i stort sett alla noveller i den här boken slutar abrupt, precis som om Alice Munro vill att jag som läsare själv ska fortsätta tänka ut slutet. Det är frustrerande, eftersom författaren verkligen lyckas skildra varje person på ett sådant sätt att jag vill veta mer, något jag alltså inte får. Det är ju bara en novell.

Har läst många nobelpristagare och Alice Munro hör till en av dem jag har tyckt bäst om. Tror säkert att jag kommer att läsa fler böcker av henne. Några av novellerna sägs vara baserade på Alice Munro själv och det får mig att tänka efter ännu mer. Ja, varje novell får mig att tänka och fundera.

Den här novellsamlingen började jag läsa när jag var och föreläste på Island. En perfekt bok att läsa medan jag väntade på att bli hämtad till nästa föreläsning. Jag hann oftast precis läsa en novell medan jag väntade i hotellets lobby. Kanske beror det på att jag gick ned väldigt tidigt, eftersom jag så gärna ville läsa ännu en novell.

Som du förstår är det här en bok jag varmt rekommenderar dig att läsa. Alice Munros böcker hittar du i varenda bokhandel just nu. Du har många böcker att välja på.

Brinnande livet består av fjorton nyskrivna berättelser. Här återfinns allt det som gjort Alice Munro till vår tids mest älskade novellförfattare: smärtan, värmen, kärleken och den sällsamma förmågan att skildra de korta ögonblick som får hela livet att ta en ny vändning.

Alice Munro (f. 1931) växte upp i Wingham i den kanadensiska provinsen Ontario. Brinnande livet är hennes fjortonde bok, och den fjärde att ges ut av Bokförlaget Atlas. Hos Munro är det ofta kvinnorna som står i centrum, som mödrar, döttrar, hustrur och älskarinnor. Hon är en mästare på att gestalta livsöden, och skriver korta noveller som rymmer mer djup än de flesta romaner. Den här boken avslutas med en kvartett berättelser där Munro för första gången uttalat skriver om sin egen barndom.

2009 tilldelades Alice Munro Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.

Kanske kan noveller nu få ett uppsving tack vare att Alice Munro har tilldelats nobellpriset. När jag var och signerade i helgen märkte jag redan av det, eftersom jag sålde väldigt många exemplar av min egen novellsamling Mysrys.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 9 december 2013

Vilken typ av manus vill förlagen ha

Vilken typ av manus vill förlagen ha, vilka manus antas, hur ska ditt manus se ut när du skickar till förlaget, ska du skriva synops, följebrev, berätta om dig själv? Allt detta och lite mer för du reda på i det här inlägget!


Vad vill förlagen ha?
Förlagen söker alltid efter välskrivna manus som passar förlagets utgivningsprofil. Ibland går det att urskilja vissa trender i ett förlags utgivning om man studerar den aktuella utgivningen. Förlagen kan vara på jakt efter en viss genre – som svensk underhållningslitteratur med samtidskänsla – därför att det finns plats för fler böcker med den inriktningen i förlagets utgivning och för att genren är företagsekonomiskt lönsam. Alla förlag måste ta ansvar för de företagsekonomiska villkor som råder, vilket bland annat innebär att de tar kommersiella hänsyn. Det betyder i klartext att de flesta förlag inte tackar nej till en välskriven kriminalroman, men förlagen får ganska ofta in kriminalmanus som inte håller även från etablerade skribenter som exempelvis mycket erfarna journalister. Om du som blivande debutant vill skriva en kriminalroman ska du göra det för att din håg står till genren, annars råder jag dig att skriva det du verkligen brinner för istället, vare sig det rör sig om fantasy, underhållning eller poesi, så att din begåvning kommer till sin rätt. Då är sannolikheten större att du har motivation nog att fullfölja din idé och då har du störst chans att bli utgiven.

Nutiden – alltid aktuell
Många förlag söker litteratur med anknytning till samtida händelser. Självupplevda böcker som ger personliga och dramatiska inblickar i aktuella skeenden har ett nyhetsvärde. Förlagen är trendkänsliga när det gäller att fånga upp samtida strömningar – till exempel det ökade intresset för livsstilsfrågor som energihushållning och ekologisk mat – ämnen en bred läsargrupp kan tänkas vara intresserad av. Om du tror att du har en manusidé som mutar in ett område som är högaktuellt och ligger rätt i tiden – och du dessutom har hittat en egen ingång till ämnet – kan det vara läge att fullfölja idén omgående. Behåll idén för dig själv under arbetets gång, så minimerar du risken för att någon får för sig att använda dina idéer.

Vilka manus antas?
Vilka manus förlagen i slutändan fastnar för är alltid resultatet av en helhetsbedömning som innefattar en rad faktorer. För det första bör ett manus leva upp till genrekraven. Ett underhållningsmanus bör ha ett lättflytande, okomplicerat språkbruk som bidrar till att manuset blir färgstarkt och underhållande. En traditionell spänningsroman bör ha en komposition som upprätthåller spänningen och inte avslöjar allt på en gång. Ett populärvetenskapligt manus bör vara välstrukturerat och ha tydliga resonemang och exempel. Vid läsningen av romanmanus som sedan blir antagna har förlagen fångats av en välskriven, väl komponerad, intressant och spännande berättelse.

Hur ska manuset se ut vid inskicket?
Rent allmänt bör manuset ge ett lättläst och lagom luftigt intryck, vilket du uppnår med hjälp av läsvänlig radlängd (breda marginaler) och 1,5 i radavstånd. Använd ett ordinärt typsnitt (till exempel Times) i lämplig grad som inte sticker ut, det är inte genom typsnittet ditt manus bör utmärka sig. Läs på respektive förlags hemsida för att hitta mer exakta anvisningar för hur de vill att din text ska se ut. Skicka inte in handskrivet manus! Observera att de flesta förlagen vill ha manuset i pappersform och inte som e-post. Var noga med att spara en egen kopia. Förlagen returnerar inte manus.

Följebrevet
När det gäller följebrevets utformning ska du i första hand följa anvisningar på förlagens hemsidor. Skriv följebrevet med omsorg – det är här du ger förlaget det första intrycket av dig och din text. Ett personligt utformat brev som utstrålar självförtroende kan få en förläggare att piggna till. Om författaren ger intryck av att vara självsäker och oblyg ger det en fingervisning om att hon kommer att kunna delta i den utåtriktade delen av marknadsföringen, om publicering skulle bli aktuell. Följebrevet bör vara välformulerat och språkligt korrekt. Glöm inte kontaktuppgifterna. För den händelse att följebrevet skulle komma på avvägar när ditt manus når förlaget kan du skriva namn och kontaktuppgifter på manuset också. Skriv ett par rader där du presenterar dig själv och berättar vilken genre din bok tillhör och vad den handlar om. Ingår manuset i en planerad serie? Har du publicerat dig i antologier, tidskrifter eller andra media? Har du gått skrivarkurser? Skriv då det. Om du fortlöpande har publicerat ditt manus på din blogg och fått positiva läsarkommentarer bör du absolut berätta om det. Ett välskrivet följebrev som ger bilden av en målmedveten, strävsam skribent som inte ger upp i första taget väcker alltid intresse hos förlagen. Skriver du en fackbok är det intressant att känna till din kunskapsbakgrund. Skriver du en kriminalroman kan läsintresset höjas om du har en yrkesmässig anknytning till det du skriver om – som polis, rättsläkare eller socionom – eller om du själv har varit inblandad i kriminell verksamhet. Om ditt manus skildrar samtidsfenomen råder jag dig att skriva några rader om vilka aktualiteter du vill belysa. Om du anser att du har en unik ingång och att ditt manus har något som gör att det sticker ut i mängden bör du formulera dig kring det.

Synopsis
Idag är det vanligt att följebreven innehåller en synopsis, en sammanfattning av manusets innehåll. Ett traditionellt sätt att lägga upp en synopsis är att inleda med genrebeteckningen och/eller ett par meningar som sammanfattar handlingen på ett spännande sätt som lockar till läsning.

Ex. ”Minnesspår är en psykologisk spänningsroman. Den handlar om fyrtioåriga Nora som bara har vaga minnesbilder av sin barndom. En dag hamnar hon av en slump på en halvtom campingplats i norra Skåne och oroande minnen börjar dyka upp.”

Följ upp den inledande presentationen med en kortfattad resumé på ca en halv A4-sida. Ta en titt på baksidestexten på några bokomslag så får du en idé om hur du kan formulera dig på ett slagkraftigt sätt.
Skicka en kopia till många förlag

När du väl sitter med ditt färdiga manus i handen och tänker skicka iväg det är den bästa strategin att inte begränsa utskicket till ett fåtal förlag. Annars riskerar du att få vänta länge, kanske upptill ett år, på ett svar som oftast blir ett nej, och det är knappast upplyftande. Om du skickar ditt manus till många förlag är chansen större än annars att du får napp. Vad som är ett kvalitativt manus är en bedömningsfråga och det är inte alltid förlagen har exakt samma kriterier för vilka manus som kan komma ifråga för utgivning. Det händer inte sällan att ett manus som får en standardrefusering av ett förlag möts med entusiasm från ett annat. Börja med att kontrollera att ditt manus faller inom ramarna för förlagens utgivningsprofil. En förteckning över förlag hittar du på Svensk bokhandels hemsida. Gå in på förlagens egna hemsidor för aktuell information och gällande adressuppgifter innan du skickar ditt manus. Se också till att du frankerar rätt så att du inte hamnar i situationen att förlagen måste lösa ut ditt manus, vilket du inte kan räkna med att de gör. Glöm inte de mindre förlagen. De kan vara öppna för manus som de större förlagen betraktar som alltför smala, udda och experimentella. Nystartade förlag kan ha intresse av att fånga upp titlar som andra förlag refuserar när de bygger upp sin utgivningslista. Vissa egenutgivare kan tänka sig att ge ut andra titlar än sina egna böcker.

När refuseringsbrevet kommer
Refuseringar är så vanliga att det inte är något att ödsla besvikelse och tankekraft på. Du kanske känner till att Astrid Lindgrens Pippi Långstrump refuserades av Albert Bonniers förlag på sin tid, men visste du att J. K. Rowlings första Harry Potter-bok, Stephanie Meyers första bok i Twilightserien och Stephen Kings debutbok Carrie bemöttes med ett flertal refuseringar innan de kom ut? Det är inte bara blivande debutanter som refuseras. Det händer också att redan etablerade författare får sitt senaste manus refuserat av sitt förlag. Ett avslag från förlagsvärlden är absolut ingenting att gräva ner sig för eller bli bitter över. Rent krasst kan man se refuseringen som ett förväntat inslag på vägen mot ett antaget manus. För mig var det en konstruktiv idé att se allt pyssel omkring manusutskicken som veckans kontorsarbete. Jag avsatte tid till att söka information om olika förlag, skriva ut, frankera och posta precis som jag avsatte tid till att söka stipendier och skicka ut texter till tidskrifter. På så sätt fick de många refuseringar som kom in en relativt neutral klang. Det är klart att jag blev besviken varje gång jag fick ett nej, men jag var inte knäckt. Det var bara att sikta in sig på nästa veckas kontorsarbete…

Alla svar som är längre än de en - två rader som utgör en standardrefusering, och som innehåller några rader med positiva synpunkter på manuset, är att betrakta som en positiv refusering. Har man nått så långt att man har fått ett positivt refuseringsbrev kan man kosta på sig att vara glad och låta glädjen inspirera till fortsatt bearbetning.

Ovanstående text är hämtad från Bok och Biblioteks sida Community och skriven av Eva Jakobsson.

Här tror jag att du fick svar på de flesta frågor du har gått och burit inom dig, eller hur?

Lycka till med skrivandet!


Du hittar skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

söndag 8 december 2013

Efter stormen Sven signering i Helsingborg

På plats i Skåne, mitt under stormen Sven. Grannen uppmätte 41 sekundmeter som mest på sin vindmätare. Det kan jag förstå, för här var riktigt, riktigt otäckt. Jag har berättat i ett tidigare inlägg om stormen Sven, och hur dramatiskt det blev när min bil var nära att träffas av en stor björk som föll över parkeringen.

Här ser du en bit av björken, som föll över min parkering. Som tur var hade jag flyttat bilen utanför grinden, endast toppgrenarna av björken nådde bilen som blev instängd av grenarna.

Min nya fina grind tog en rejäl smäll och räddade bilen. Signeringen i Landskrona blev inställd och flyttad till den 11 december istället. Men igår, lördag den 7 december, var vädret fint, dagen började med en strålande soluppgång.

Det var vindstilla och helt underbart att få vila öronen efter två dagars intensivt blåsande, tjutande, smällande och brakande. Ändå gav jag mig av en timma tidigare än normalt, vilket visade sig vara tur. För det fina vädret var bedrägligt och bara bitvis. Vägarna var bitvis såphala, där snön svept över vägen. Ymniga snöbyar kom med jämna mellanrum och vi var många som kröp vägen fram. Jag tröstade mig med att E6:an mot Helsingborg alltid var sandad och fint. Ack vad jag bedrog mig!

Detta foto har jag lånat av min vän Kerstin Svensson som även hon åkte till Helsingborg.
Mina händer var upptagna på ratten och det fanns inte en chans för mig att fotografera.
Den stora motorvägen var inte ett dugg bättre än de mindre vägar jag hade färdats på. Farten blev densamma. När jag kom till Helsingborg blåste det intensivt. När jag parkerat såg jag att det inte var mycket luft i ena framdäcket. Pest! Jag skyndade in i butiken, fem minuter i 11. Personalen sa att de precis hade diskuterat om jag skulle komma eller inte, eftersom jag vanligtvis var där minst en halvtimma tidigare. Jag kom... Vilket var tur, inte för att det kom så värst mycket folk, på grund av vädret, utan för att jag träffade så jättemånga trevliga människor.

Odette är en av de som har jobbat i bokhandeln så länge jag har varit där och signerat, och det är många år nu. På den här bilden ser hon inte speciellt glad ut, men hon är alltid glad och leende. Hon pratade, kanske formade hon ett M...

Tålmodigt höll Ulla mig sällskap större delen av signeringen. Hon var duktig på att avbryta samtalet mitt i, när det kom andra som ville kika på mina böcker och få dem signerade. Ulla och jag hade mycket att prata om, bland annat pappas bok, Harrys äventyrliga liv, som Ulla köpte ett exemplar av. Visst är det tillfälligheter som gör det, för det här är enda butiken som har tagit in tre exemplar av min pappas bok, och jag sålde genast två av dem. Kanske har det med att göra att många drömmer om att skriva om sitt liv, eller att fansen tycker det är spännande att läsa om min barndom och få se bilder därifrån?

Min trogna fan Fanny kom också med sin farmor Rita, som tog den här bilden. Håret som jag hade blåst och fixat till innan jag åkte hemifrån, hade totalt mist sin frisyr i den hårda Helsingborgsvinden.

Det två timmarna gick fort och jag skulle nu fixa däcket på bilen. Tog mig först till närmsta bensinstation där tryckluften inte fungerade. Till nästa mack. Där kom en hjälpsam man, som arbetade med däck, och hjälpte mig. Han testade alla fyra däcken och sedan var jag redo att åka iväg igen.

Medan jag signerat hade det snöat ännu mer och de vägar jag hade hoppats på skulle vara snöfria och saltade när jag åkte hem, var om möjligt i ännu värre skick. På ett ställe var det som att åka in i tjock dimma när snöröken for över vägen. Var nära att missa min avfart som plötsligt dök upp när marken höjde sig och stoppade den flygande snön.

På den mindre vägen, som inte alls är så liten, eftersom den leder till Eslöv, låg snön hårt packad på vägen och det var rejält halt. Det blåste rejält också, inte stormbyar, men när jag hade gått i Helsingborg hade jag varit nära att blåsa omkull ibland. Såg hur en mindre skåpbil närmade sig i full fart. Plötsligt for han rakt över vägen framför mig och flög ut över åkern och landade 50-75 meter bort på sidan. Jag insåg att han hade kört mycket, mycket fort för att komma så långt ut på åkern. "Ska jag stanna", for det genom mitt huvud, men när jag såg honom lyfta upp dörren och klättra upp på sidan av bilen förstod jag att mannen var oskadd och jag vågade helt enkelt inte stanna, eftersom det var så blixthalt just där och jag hade bilar efter mig.

Under tiden jag körde hörde jag den ena rapporten efter den andra om trafikolyckor. Idag på morgonen hörde jag att det hade varit 35 bilolyckor under gårdagen i Skåne. Något jag verkligen förstår, för mot vädrets makter är man bra liten och ibland hjälper det inte hur försiktig man är, man kan ändå råka illa ut.

Nu hoppas jag på mildare väder så att mina återstående sex signeringar i Skåne blir av. Därefter bär det av hem till Blekinge för den sista, avslutande signeringen. Hoppas vi ses!

Här kan du se mina återstående signeringar:

11 december 11-13 signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Bokia/Akademibokhandeln i Landskrona

12 december 11.00-14.00 signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Akademibokhandeln Nova Lund.

13 december 11.00-14.00 signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund.

14 december 11.00-14.00 signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Bokia/Akademibokhahandeln i Jägersro/Malmö

15 december 14.00-16.00 signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Bokia/Akademibokhandeln Center Syd.

16 december 11.00-14.00 signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Bokia/Akademibokhandeln Burlöv center Arlöv/Malmö

20 december signerar Kim M Kimselius sina böcker hos Bokia/Akademibokhandel i Karlskrona


Välkommen!

När jag berättade om dagens händelse för min käre make var hans kommentar "Vad mycket roligt du får uppleva när jag inte är med!" Sagt med en glimt i ögat och lite oro i rösten...

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. 
Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här