Eftersom den fjärde mayakalendern upphör den 21 december 2012 har många trott att även jorden upphör att finnas till den dagen. Är det bara en myt, eller kommer jorden att gå under innan årets slut?
Nu har en femte mayakalender hittats. Den tar vid där den fjärde slutade. Med andra ord är mayakalendrarna precis som våra egna: där en kalender slutar tar en ny vid.
Det var forskaren Michael D Coe som 1966 började sprida budskapet om att jorden skulle gå under den 21 december 2012. I sin bok "The Maya" skrev han om mayakalendern baktun: "Vårt universum skulle ha skapats år 3113 f.Kr. och komma att förgöras den 24 december 2012 när den stora cykeln i den långa räkningen fullbordas."
Nu vet vi att mayaindianerna hade ytterligare tideräkning för 63.120.000 år efter detta datum. Och vem vet, kanske fanns det även fler tideräkningar som spanjorerna förstörde när de brända mayaindianernas böcker vid sin invasion av mayariket.
Mayaindianerna var en indiansk högkultur som fanns i Mexiko, Guatemala, Belize och Honduras, som alla ligger i Centralamerika. Dessa människor har samma språk och delvis också samma kultur, även om varje mayastam hade sina egna ritualer och traditioner. Mayaimperiet bestod i flera tusen år. De mest framstående städerna var Tikal i Guatemala och Palenque (där min bok Mayafolkets Hemlighet utspelar sig) i Mexiko, som styrdes av kungar med gudomlig status.
Mayafolket levde i första hand på jorden, basfödan var majs som hade en gudomlig status för människorna eftersom de såg majsen som Guds heliga solstrålar. Mayafolket trodde att majs, precis som alla andra plantor hade ett inre liv och en själ. Varje steg i arbetet med majsen, såsom plantering, skörd och helig förtäring var en helig syssla. Män planterade och tog hand om plantorna, kvinnorna skötte tillagningen av majsen. Majsen var den viktigaste gåvan gudarna hade gett människan, enligt mayafolket. Tack vare majsen hade man alltid mat. Det händer fortfarande att mayabonden i vår moderna tid kallar majsen för Ers nåd.
Mayafolket var läskunniga och hade en avancerad bildskrift och de var mycket sofistikerade matematiker och astronomer. Mayaindianerna ansåg att himlakropparna var gudar och offrade därför till dem. Eftersom gudarna en gång hade offrat sig för människorna, var det nu människornas tur att offra sig för gudarna.
För att offra till majsgudinnan halshögg man unga flickor. Barn offrades till vattenguden, man kunde även offra folk genom att stena offret till döds eller skjuta pilar genom personerna. Vid offer till vårens gud flåddes offret levande, sedan tog prästen på sig huden för att symbolisera att världen klädde sig i ny skrud.
Det offrades även andra gåvor än människor till gudarna, såsom djur, jordbruksprodukter, rökelse och dyrbara föremål som jade, pärlor och värdefulla pärlor. Folk offrade blod genom att sticka sig i tungan, örsnibbarna och armarna. Den typiska offerceremonin för mayareligionen var den då offren kastades i heliga cenotes/offerkällor.
Mayakalendern som jordens undergång baseras på, var ett mycket avancerat kalendersystem av olika kalendrar. Den mayakalender som liknar vår här i västvärlden är "haab". Den består av 365 dagar. I rituella sammanhang användes kalendern "tzolkin". Den mest mytomspunna kallas för "baktun" och innefattar en period på 394,26 solår och det är alltså baktun 13 som slutar den 21 december och baktun 14 börjar gälla.
Spanjorerna invaderade mayariket i början av 1500-talet och påtvingade mayaindianerna sin religion och sedvänjor. Vilket gjorde att mayaindianernas liv slogs i spillror genom att smittsamma sjukdomar hade förts in med spanjorerna och indianerna dog.
När spanjorerna anlände till Mexiko hade landet cirka 20 miljoner invånare. Några generationer senare fanns bara en tiondel kvar. Det var inte bara sjukdomar som hade dödat indianerna, utan även att spanjorerna använde dem som slavarbetare.
Det finns otroligt mycket mer att berätta om mayaindianerna och dess kultur. Om du vill veta mer kan du läsa min bok Mayafolkets Hemlighet. Mer info om boken här.
Du kan även titta på foton från min researchresa i Mexiko:
Nu är jag på väg till Mexiko.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat.
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer.
Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.
Här kan du se en kort film från mayariket:
Visste du att mayaindanen Rigoberta Menchú fick Nobels fredspris 1992 för att hon hade opponerat sig mot den terror hennes folk utsattes för i Guatemala under 1980-talet!
Känns det lite lugnare nu? Du kommer inte att ladda upp med konserver, stearinljus och ficklampsbatterier inför den 21 december 2012, eller hur? Det gör de nämligen utomlands, eftersom de verkligen tror att jorden kommer att gå under i slutet av året. Men nu vet du bättre!
Kramisar Kim
Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)
Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.
Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!