Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 1 mars 2012

Förälskad i Mexiko

Just hemkommen från min Mexikoresa tillsammans med 28 andra glada medresenärer i Temagruppen. Har sovit 15 timmar i ett sträck och är fortfarande trött. Det har sin förklaring som du kommer att få läsa om längre ner.

Här har resan pågått i några timmar och vi flyger över ett kallt, snöigt Island.
"Det var kärlek vid första ögonkastet", sa min guide Annika Thorsson om sitt första möte med Mexiko, och jag kan inte annat än instämma i de orden. Jag älskade Mexiko redan vid det första flämtande andetaget när jag steg ut ur planet till den fuktiga +35-gradiga värmen.
Första skymten av Mexiko. Ser mer lovande ut än vyn över Island!
Alla människor var vänliga och hjälpsamma, även om det tog rätt lång tid på flygplatsen i Cancun, med många plan som anlände samtidigt. Väl ute ur passkontroll och tull väntade många villiga bärare, men vi rullade iväg våra väskor mot utgången. När vi såg ett glatt ansikte och en Temaskylt gick vi fram till personen, som tog i hand och hälsade oss välkomna. Det var Annika Thorsson, vår guide under vistelsen i Mexiko. Den absolut bästa guide jag någonsin har haft. Hon kunde väldigt, väldigt mycket. Hon var inte bara Temaresors guide utan också lokalguide, vilket gjorde att vi slapp ha någon annan inhemsk person med vid varje plats.

Cancun, på väg mot vårt hotell.
Min medresenär och vän var Irma. Vi har haft otroligt roligt under resan och kunde ha haft ännu roligare om jag inte hade blivit sjuk andra dagen på resan. Jag satt nämligen vid en mycket förkyld person på resan från Ronneby till Stockholm och min kropp hade sugit åt sig varenda bacill från den personen. Därför vaknade jag andra dagen i Mexiko med mycket hög feber och grät nästan av besvikelse när jag knappt tog mig ur sängen på morgonen. Just den här dagen skulle vi för första gången få klättra uppför en tempelbas/pyramid.

Papegojträdet var otroligt vackert och något vi fick se ofta under vår resa i Mexiko.
Det hade jag tränat för i flera månader genom att gå upp och nedför min steppbräda, samt promenera och cykla mycket. All träning förgäves kändes det som. Men tack vare träningen och mexikansk medicin klarade jag ändå av allt det jag hade förutsatt mig att göra. Även om fotona på mig inte är speciellt vackra, med feberrött blossande ansikte. Det du inte ser och hör på bilderna är mina pipande, protesterande lungor, hur jag hävde mig upp med hjälp av min gåstav och hur enbart viljan lyfte mig upp de sista stegen till toppen av pyramiderna.

Personalen på hotellet köpte ingefära och rev så jag kunde dricka hett ingefäravatten. De blandade även en specialdrink på flytande honung och färskt citronvatten, hemskt! Inget av det hjälpte utan vi fick åka till apoteket och köpa feberdämpande medicin.

Just anlänt till hotellet efter en 12,5 timmars flygresa.
Det är mitt i natten för kroppen, men vi måste hålla oss vakna
för att komma in i rätt dygnsrytm.
Vad passar då bättre än att lata sig vid poolen?
Jag har gjort och sett så otroligt mycket i Mexiko, därför känns det som om jag varit borta i tre månader. Du kanske minns mitt blogginlägg när jag just rest iväg, här kan du läsa det. Där berättar jag om vad jag ska se i Mexiko. Men det var bara punkter hämtade från programmet, vår reseledare Annika visade oss betydligt mycket mer än vad som stod i papperen.

Smörblomsträdet kantade vägarna. Tyvärr lyckades jag inte få någon riktigt bra bild av det.
Som du säkert vet var jag rädd för att åka till Mexiko, eftersom man läser och hör så mycket hemskt om landet. Annika lärde oss att vi inte behövde vara rädda, vi kunde gå ut på gatorna på kvällen, vi kunde njuta av resan utan att gå omkring med en ständig rädsla inom oss. Vi lyssnade på henne och njöt till hundra procent av varenda stund i Mexiko.

Inte alla gator var så här rena, prydliga och vackra.
Hon lärde oss att älska Mexiko och människorna. Kanske att hennes närvaro gjorde att mexikanerna var mer öppna mot oss och behandlade oss väl, eller så är det bara deras mentalitet, och de är precis så där vänliga och hjälpsamma.

Här kan du se den traditionella Huilpas som bars av de flesta kvinnor och flickor.
Jag har köpt några stycken olika för att ha på mig på Bokmässan i Göteborg i september.
Irma och jag gick och letade efter Huilpas direkt första dagen. Det var tur att jag hade sagt till min guide att jag tänkte köpa en sådan, för i den staden fanns det många huilpas att välja på, så det blev några stycken klänningar. Sedan hittade jag även den allra finaste i Merida, en klänning liknande den du ser på bilden här ovan.

Här flyger gamarna i väntan på att någon av oss ska stupa!
Det har blivit över 1500 bilder tagna och massor av videofilmer. Dessutom har jag fått otroligt mycket inspiration till min bok Mayafolkets Hemlighet. Det innebär som du förstår att jag kommer att komma med många blogginlägg från min Mexikoresa. Du kan leta upp alla inlägg om Mexiko genom att skriva Mexikoresan i "Leta i den här bloggen" till höger här på min blogg. På så sätt kommer du att hitta allt jag har skrivit om resan. Vill du läsa allt jag skrivit om Mexiko kan du skriva bara Mexiko i sökrutan.

Jag har fortfarande inte hämtat mig riktigt från den rejäla förkylningen, kanske för att jag inte har gett min kropp någon chans till återhämtning, utan har piskat på den intensivt varje dag för att kunna vara med på allt som var planerat: klättra upp på alla pyramider/tempelbaser, bada i alla pooler och umgås med de övriga resenärerna.

Vi har bott på jättefina hotell, men vi har också bott i Mayahyddor inne i regnskogen. Vi har badat i Mexikanska Golfen, sett tusentals med Flamingos, klättrat uppför tusentals trappor, sett otroligt många olika intressanta platser, besökt en Mayakyrkogård (vilket var läskigt), besökt en skola, Hacienda och varit hemma hos en Mayafamilj i deras enkla hus. Vi har sett massor av Ara, Papegojor, Tucaner, ödlor, cenoter, tempel och ätit mängder av god mat.

Vi har svettats i +37-gradig värme, med tropisk fuktighet, badat i vattenfall, mött vrålapor och varit på restaurang mitt ute i regnskogen. Ja, det har varit en helt otrolig resa, som du kommer att få läsa om i många blogginlägg.

Sitter här och fryser, trots vårvärme i Sverige med +10 grader, längtar tillbaka till Mexiko samtidigt som jag är glad över att vara hemma hos min man, mina hundar och mitt egna hem. Tänk vad mycket jag har att vara tacksam över!

Om du aldrig har besökt Mexiko kan jag varmt rekommendera en resa till Yucutanhalvön och mayafolkets rike!

Här kan du se alla mina blogginlägg om Mexiko och Mayafolket:
Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Här kan du läsa om alla mina researchresor runt om i världen.

Kramisar Kim
Min historiska äventyrsbok Mayafolkets Hemlighet är orsaken till min researchresa till Mexiko. Boken utkommer augusti 2012.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.