Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 1 mars 2012

Förälskad i Mexiko

Just hemkommen från min Mexikoresa tillsammans med 28 andra glada medresenärer i Temagruppen. Har sovit 15 timmar i ett sträck och är fortfarande trött. Det har sin förklaring som du kommer att få läsa om längre ner.

Här har resan pågått i några timmar och vi flyger över ett kallt, snöigt Island.
"Det var kärlek vid första ögonkastet", sa min guide Annika Thorsson om sitt första möte med Mexiko, och jag kan inte annat än instämma i de orden. Jag älskade Mexiko redan vid det första flämtande andetaget när jag steg ut ur planet till den fuktiga +35-gradiga värmen.
Första skymten av Mexiko. Ser mer lovande ut än vyn över Island!
Alla människor var vänliga och hjälpsamma, även om det tog rätt lång tid på flygplatsen i Cancun, med många plan som anlände samtidigt. Väl ute ur passkontroll och tull väntade många villiga bärare, men vi rullade iväg våra väskor mot utgången. När vi såg ett glatt ansikte och en Temaskylt gick vi fram till personen, som tog i hand och hälsade oss välkomna. Det var Annika Thorsson, vår guide under vistelsen i Mexiko. Den absolut bästa guide jag någonsin har haft. Hon kunde väldigt, väldigt mycket. Hon var inte bara Temaresors guide utan också lokalguide, vilket gjorde att vi slapp ha någon annan inhemsk person med vid varje plats.

Cancun, på väg mot vårt hotell.
Min medresenär och vän var Irma. Vi har haft otroligt roligt under resan och kunde ha haft ännu roligare om jag inte hade blivit sjuk andra dagen på resan. Jag satt nämligen vid en mycket förkyld person på resan från Ronneby till Stockholm och min kropp hade sugit åt sig varenda bacill från den personen. Därför vaknade jag andra dagen i Mexiko med mycket hög feber och grät nästan av besvikelse när jag knappt tog mig ur sängen på morgonen. Just den här dagen skulle vi för första gången få klättra uppför en tempelbas/pyramid.

Papegojträdet var otroligt vackert och något vi fick se ofta under vår resa i Mexiko.
Det hade jag tränat för i flera månader genom att gå upp och nedför min steppbräda, samt promenera och cykla mycket. All träning förgäves kändes det som. Men tack vare träningen och mexikansk medicin klarade jag ändå av allt det jag hade förutsatt mig att göra. Även om fotona på mig inte är speciellt vackra, med feberrött blossande ansikte. Det du inte ser och hör på bilderna är mina pipande, protesterande lungor, hur jag hävde mig upp med hjälp av min gåstav och hur enbart viljan lyfte mig upp de sista stegen till toppen av pyramiderna.

Personalen på hotellet köpte ingefära och rev så jag kunde dricka hett ingefäravatten. De blandade även en specialdrink på flytande honung och färskt citronvatten, hemskt! Inget av det hjälpte utan vi fick åka till apoteket och köpa feberdämpande medicin.

Just anlänt till hotellet efter en 12,5 timmars flygresa.
Det är mitt i natten för kroppen, men vi måste hålla oss vakna
för att komma in i rätt dygnsrytm.
Vad passar då bättre än att lata sig vid poolen?
Jag har gjort och sett så otroligt mycket i Mexiko, därför känns det som om jag varit borta i tre månader. Du kanske minns mitt blogginlägg när jag just rest iväg, här kan du läsa det. Där berättar jag om vad jag ska se i Mexiko. Men det var bara punkter hämtade från programmet, vår reseledare Annika visade oss betydligt mycket mer än vad som stod i papperen.

Smörblomsträdet kantade vägarna. Tyvärr lyckades jag inte få någon riktigt bra bild av det.
Som du säkert vet var jag rädd för att åka till Mexiko, eftersom man läser och hör så mycket hemskt om landet. Annika lärde oss att vi inte behövde vara rädda, vi kunde gå ut på gatorna på kvällen, vi kunde njuta av resan utan att gå omkring med en ständig rädsla inom oss. Vi lyssnade på henne och njöt till hundra procent av varenda stund i Mexiko.

Inte alla gator var så här rena, prydliga och vackra.
Hon lärde oss att älska Mexiko och människorna. Kanske att hennes närvaro gjorde att mexikanerna var mer öppna mot oss och behandlade oss väl, eller så är det bara deras mentalitet, och de är precis så där vänliga och hjälpsamma.

Här kan du se den traditionella Huilpas som bars av de flesta kvinnor och flickor.
Jag har köpt några stycken olika för att ha på mig på Bokmässan i Göteborg i september.
Irma och jag gick och letade efter Huilpas direkt första dagen. Det var tur att jag hade sagt till min guide att jag tänkte köpa en sådan, för i den staden fanns det många huilpas att välja på, så det blev några stycken klänningar. Sedan hittade jag även den allra finaste i Merida, en klänning liknande den du ser på bilden här ovan.

Här flyger gamarna i väntan på att någon av oss ska stupa!
Det har blivit över 1500 bilder tagna och massor av videofilmer. Dessutom har jag fått otroligt mycket inspiration till min bok Mayafolkets Hemlighet. Det innebär som du förstår att jag kommer att komma med många blogginlägg från min Mexikoresa. Du kan leta upp alla inlägg om Mexiko genom att skriva Mexikoresan i "Leta i den här bloggen" till höger här på min blogg. På så sätt kommer du att hitta allt jag har skrivit om resan. Vill du läsa allt jag skrivit om Mexiko kan du skriva bara Mexiko i sökrutan.

Jag har fortfarande inte hämtat mig riktigt från den rejäla förkylningen, kanske för att jag inte har gett min kropp någon chans till återhämtning, utan har piskat på den intensivt varje dag för att kunna vara med på allt som var planerat: klättra upp på alla pyramider/tempelbaser, bada i alla pooler och umgås med de övriga resenärerna.

Vi har bott på jättefina hotell, men vi har också bott i Mayahyddor inne i regnskogen. Vi har badat i Mexikanska Golfen, sett tusentals med Flamingos, klättrat uppför tusentals trappor, sett otroligt många olika intressanta platser, besökt en Mayakyrkogård (vilket var läskigt), besökt en skola, Hacienda och varit hemma hos en Mayafamilj i deras enkla hus. Vi har sett massor av Ara, Papegojor, Tucaner, ödlor, cenoter, tempel och ätit mängder av god mat.

Vi har svettats i +37-gradig värme, med tropisk fuktighet, badat i vattenfall, mött vrålapor och varit på restaurang mitt ute i regnskogen. Ja, det har varit en helt otrolig resa, som du kommer att få läsa om i många blogginlägg.

Sitter här och fryser, trots vårvärme i Sverige med +10 grader, längtar tillbaka till Mexiko samtidigt som jag är glad över att vara hemma hos min man, mina hundar och mitt egna hem. Tänk vad mycket jag har att vara tacksam över!

Om du aldrig har besökt Mexiko kan jag varmt rekommendera en resa till Yucutanhalvön och mayafolkets rike!

Här kan du se alla mina blogginlägg om Mexiko och Mayafolket:
Nu är jag på väg till Mexiko. Här kan du läsa om hela resan.
Förälskad i Mexiko.
Mexiko / Chichen Itza.
Mexiko / Merida / Den vita staden.
Mexiko Mayakyrkogård, Mayafolkets begravningsritualer.
Mexiko, Mexikanska golfen, Flamingos och Sötvattenpooler.
Mexiko, ståtlig Hacienda och besök i en mexikansk statlig skola.
Mexiko, Mayastaden Uxmal och annorlunda mexikansk mat. 
Mexiko, Besök i ett Mayahus, fanastisk dag vid Mexikanska golfen, Pelikaner och mycket mer. 

Mexiko, den fantastiska Maystaden Palenque, Del 1.
Mexiko, Palenque, den magiska mayastaden i tropisk regnskog, del 2 samt Welib-Ja vattenfallet.
Mexiko Restaurangbesök i regnskogen, vardagslivet i Mexiko, på väg.
Mexiko Mayastaden Becán, boende i regnskogen i mysiga mayahyddor i Chicanná Ecovillage.
Mexiko Cenote Azul och Laguna Bacalar.

Här kan du läsa om alla mina researchresor runt om i världen.

Kramisar Kim
Min historiska äventyrsbok Mayafolkets Hemlighet är orsaken till min researchresa till Mexiko. Boken utkommer augusti 2012.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.

20 kommentarer:

 1. Hej Trillingnöten
  Ja, det var det verkligen. Vänta bara tills jag berättar om alla de fantastiska mayastäderna!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 2. Åh vad jag blir avundsjuk. Jag var ju två veckor i Mexico, och blev som du helt hänförd över både folket och landet.
  Jag och min väninna lämnade de centrala delarna och tog oss ut i kanterna på staden för att där träffa de riktiga mexikanerna och äta salsa, som inte alls är på samma vis därborta som hemma.

  Tanken är att barnen skall få följa med nästa gång, men än så länge är de för små.

  tack för alla härliga bilder, och krya på dig.
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Vad spännande att läsa om din resa och att se de fina bilderna! Mexiko verkar både härligt och fascinerande. Så tråkigt att du var sjuk när du var där.
  Kram och krya på dig!

  Sofia

  SvaraRadera
 4. Åh, vad jag blir avundsjuk! Jag skulle så gärna vilja åka till Mexiko!

  SvaraRadera
 5. Åh, det låter helt fantastiskt! Så trist att du blev sjuk bara, tur att du orkade i alla fall.

  SvaraRadera
 6. Hej Anitha
  Det låter härligt att ta med barnen nästa gång. Det var många barn med på resan till Cancun, men inga barn med på rundresan.
  Tack!
  Kram Kim

  Hej Sofia
  Tack. Ja, det var jättetråkigt! Tack!
  Kram Kim

  Hej Iktoro
  En dag kanske du kommer dit, för du lär bli ännu mer sugen för varje nytt inlägg jag skriver om Mexiko.
  Kram Kim

  Hej Helena
  Ja, det var en helt fantastisk resa, som skulle ha blivit betydligt roligare om jag varit frisk! Envisheten gjorde att jag tog mig runt i alla fall!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Vad spännande att få höra om din fantastiska resa!! Tur att du inte var tvungen att stanna på hotellet när du var sjuk utan att du kunde ta dig runt och se allt spännande!! Kram

  SvaraRadera
 8. Skönt att du kom hem ordentligt - men jag tror att du måste lära dig att vara mer rädd om dig:)) Pekpinne kommer här = inte bada i pooler när man har feber och är utomlands. Jag menar åtminstone inte bada alls.

  Tänk att ni hade samma värme där som det borde ha varit i din kropp = +37.

  Nu får du återhämta dig och ta det riktigt lungt med vovvarna och maken. Inte pressa dig för mycket.
  Tror att de flesta vill att du ska underhålla oss länge, länge ... sitt vid ditt citronträd och njut.

  Snart är våren här på riktigt och fåglarna drillar skönt. Njut!

  Kram, kram

  SvaraRadera
 9. Kul att du gillade Mexico,, men trist att du just skulle bli sjuk eftersom resan var planerad och rätt kort. Mexico är ett land som man enkelt kan tycka om. :) Jag var där 1983 på egen hand, men jag misstänker att det är rätt mer turistiskt där idag än då. Ser fram emot att läsa din nästa rapport.

  Kram

  SvaraRadera
 10. Jag har i ärlighetens naman aldrig haft någon önskan att åka till Mexico.En del platser känner man ju så inför bara. (Negativ publicitet i media har ju givetvis bidragit till detta i och för sig). Efter detta ditt inlägg reviderar jag med bestämdhet min uppfattning. Det verkar verkligen vara ett land värt att besöka utan att behöva vara rädd för hemskheter av olika slag. Och så mycket vackert, annorlunda och spännande du har varit med om.
  Varmt välkommen hem, förresten! (Borde stått först ...) :-)
  Kram Helena

  SvaraRadera
 11. Jag fullkomligen äääälskar Mexico!n Jag hade ingen lokalguide men kände mig mycket säker vart jag än tog mig. (Vi var dock inte i Mexico City.) Ett mycket vänligt land med fantastisk natur och mat!

  SvaraRadera
 12. Vad spännande att få åka till Mexixo. Trevligt att få se bilderna. Vilken vacker dräkt. Kan tänka mig att Mexico är färgrikt.Underbart att hämta inspiration på detta sätt. Hoppas du snart har återhämtat dig.

  SvaraRadera
 13. Vilken underbar resa du har haft! Jag blev också kär i Mexico vid första ögonkastet. Dock hade jag mer kontakt med Mayafolket när jag kajkade runt i Guatemala. Vilka märkliga byar jag "hittade" där, antar att du haft liknande upplevelser.

  SvaraRadera
 14. Hej Isa
  Det gick inte att stanna på något hotell Isa, eftersom vi reste runt hela tiden och bytte hotell. Det var bara att hänga med på resan!
  Kram Kim

  Hej Ebba
  Vet du det bästa var att bada och svalka ned min feberheta kropp, eftersom det var runt +37 grader varmt i luften. Minns när jag var liten och hade feber, då stoppade mamma ner mig i svalt vatten.
  Ja egentligen finns det ingen tid för återhämtning eftersom schemat är späckat, men jag är rädd om mig och har därför ställt in hela helgens fullspäckade evenemang, vilket inte är kul. Men jag är fortfarande sjuk.
  Det var härligt att komma hem till våren +10 och krokus och snödropp som blommar i trädgården.
  Många kramar från Kim

  Hej Katarina
  Ja, det var jättetrist att vara sjuk, och det hänger fortfarande i. Men det är bara att ta nya tag. Kanske reser jag tillbaka, för jag förälskade mig verkligen i Mexiko.
  Vissa platser var väldigt turistiska, men när vi var i regnskogen såg vi inte en enda turist, bara vi och mexikanerna. Helt underbart!
  Kommer ny rapport på söndag!
  Kram Kim

  Hej Helena
  Precis så kände jag också innan min resa Helena. Ville bara inte dit, men så skulle jag ju göra research och då hade jag inget val och jag ångrar mig verkligen inte.
  Kan tänka mig att Mexiko är precis så som det skrivs om i tidningarna om man reser till andra platser i landet. Men på Yucutanhalvön såg vi ingenting farligt.
  Tack så mycket!
  Kram Kim

  Hej Hanna
  Härligt att höra att du delar min förälskelse i landet. Ja, det är ett vänligt land med underbar natur och god mat!
  Kram Kim

  Hej Emma
  Ja, det var helt underbart!
  Kram Kim

  Hej Elisabeth
  Mexiko var färgrika kläder och glada människor. Men tyvärr hade stormen Catrina dragit 180 mil in i landet och förstört växtligheten så det var många döda, bruna träd och buskar på östkusten.
  Ja, det är helt underbart att bli inspirerad genom mina resor.
  Tack snälla du!
  Kram Kim

  Hej Med näsan i en bok
  Ja, vi hade en otrolig resa och när vi väl lämnat turiststråken fick vi se det riktiga Mexiko. Guatemala hann jag dock inte med, den här gången!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 15. Det är otroligt så mycket man kan hinna med när det är välplanerat! Roligt att höra att ni hade en bra guide. Jag har själv alrig rest med Temaresor men känner massor som gjort det och ALLA har varit otroligt nöjda!
  Kul att höra hur tryggt och säkert det var! Det är väl inte det första man tror när man tänker Mexico. Skuttar vidare till nästa inlägg för mer detaljer :) .

  SvaraRadera
 16. Hej Ingrid
  Ja, vi hade en supereffektiv guide och alla medresenärerna var vana temaresenärer och förstod vikten av att hålla tiden. Därför fungerade allt!
  Jag har rest tidigare med Temaresor och alltid varit nöjd, men aldrig så här nöjd som denna gång, för guiden var enastående duktig. Hon skickade till och med reseberättelse till oss efter resan! Guld värt!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 17. Det var ju smart o snällt av henne! Väldigt värdefullt när man kommer hem o börjar glömma o inte kan fråga.
  Sant. Det bygger på att alla visar respekt för att det ska fungera. Vilken tur ni hade!

  SvaraRadera
 18. Hej Ingrid
  Ja, jag är mycket tacksam över min Temaguide Annika som satt inne med så mycket kunskap och visste hur hon skulle förgylla vår resa. Vi hade verkligen tur!
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!