Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 8 september 2018

Tystnaden av Dean Koontz

Tystnaden av Dean Koontz

Som vanligt fångade Dean Koontz mig direkt och det var svårt att sluta lyssna på den här boken. Det är inte bara författarens gestaltningar, utan också det tema han skriver om: digitala spår.

Det är en skrämmande läsning, men samtidigt fascinerande. Massor av folk begår självmord, däribland FBI-agenten Jane Hawks man. Hon förstår inte varför och börjar leta ledtrådar till vad som fick honom att göra det. När en man står inne i hennes hus och hotar hennes son, bestämmer hon sig för att sopa igen alla spår och försvinna ur det digitala nätet, för det är där de spårar henne.

Gång på gång dyker de trots allt upp i hennes närhet. Men vilka är DE?

När boken är slut känner jag bara NEJ! Jag vill läsa mer. När jag upptäcker att detta är första boken om Jane Hawk blir jag lugn. Om ett år hoppas jag fortsättningen kommer. Läs boken!  Gör verkligen det!


De som kan leva utan att lämna några digitala spår men ändå röra sig fritt och använda internet sägs befinna sig i tystnaden.

Jag måste verkligen dö nu, är de sista skälvande orden från en man som har allt men ändå tar sitt liv. I eftersvallet av hans handling står hans änka, FBI-agenten Jane Hawk. Hon är fast besluten att göra det som all sorg och ilska inom henne kräver: att finna sanningen.

Ett oroväckande mönster träder fram. Hawks make verkar inte vara ensam. Många framgångsrika människor, till synes lyckliga och rofyllda, har den senaste tiden begått självmord. Någon verkar försöka skydda en hemlighet så viktig eller hemsk att ett människoliv inte är värt någonting i jämförelse.

Spänningsmästaren Dean Koontz gör svensk comeback med en ny, vass thrillerserie som kretsar kring FBI-agenten Jane Hawk.

DEAN KOONTZ föddes 9 juli, 1945 i Everett, Pennsylvania. Han har haft fler än 20 titlar på New York Times bästsäljarlista och hans böcker har sålt i mer än 500 miljoner exemplar runt om i världen, översatta till närmre 40 språk. Hans spänningsromaner fokuserar ofta på den vanliga människan som tvingas kämpa mot maktfullkomliga storföretag eller hemliga statliga organisationer.

"Förmodligen Koontz vassaste thriller hittills. Boken inleder en ny serie med en smart hjältinna som kan både tänka och skjuta bättre än de allra värsta skurkarna."
Kirkus Reviews

"Fantastiskt skriven (som alltid) Man är helt fast redan från första sidan. Fem stjärnor!"
Suspense Magazine

"Intensiv Paranoian och mystiken ökar obevekligt när intrigen vindlar sig framåt. Koontz har skapat en fantastisk huvudperson i Jane Hawk. Koontz rockar igen!"
Associated Press

 
 
 

Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Bokus eller på Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här
Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.
 
 
 
 
 
 












 
 

fredag 7 september 2018

13 tips för en lyckad kappsäcksresa

Bo i kappsäck

Vet du vad ordet Kappsäck betyder? Resväska, koffert, trunk, väska; bo i kappsäck ofta byta logi, hämtat från synonymer.se.

Min intensiva föreläsningshöst har börjat. Då blir det till att leva i kappsäck större delen av veckan.

För att det ska bli uthärdligt gäller det att aldrig riktigt packa upp väskan, då glömmer jag inget.

13 tips för en lyckad kappsäcksresa
1. Alltid ha necessären packad med det allra nödvändigaste: hudkräm, tandborste, tandkräm, hårborste, hårshampo, plåster, liten sax, nagelfil, huvudvärkstabletter etc. Gå igenom necessären när du kommer hem och fyll på inför nästa resa. Se till att ha miniförpackningar av allt/fylla över i mindre förpackningar.
2. Alltid packa upp smutstvätt och finare kläder när man kommer hem.
3. Tvätta direkt man kommer hem, packa ned rena kläder i väskan igen: trosor, bh, sockar, underkjol, strumpbyxor, etc.
4. FÖRLÄNGNINGSSLADD! Oftast finns det inte tillräckligt med uttag på hotellrummet, då gäller det att ha en förlängningssladd med många extra uttag. Den ska vara lång, för det är inte alltid uttagen sitter nära den plats du befinner dig i rummet.
5. Laddare! Till alla elektriska apparater du har med dig.
6. Vattenkokare/te/pulverkaffe. Rekommenderar dig inte att använda hotellets vattenkokare. Jag har hört skräckhistorier om folk som tvättar underkläder/sockar i vattenkokaren... Om det är sant vet jag inte... Det finns minivattenkokare att köpa.
7. Minst en bra bok!
8. Ipad/dator
9. Skrivblock och pennor.
10. Näsdukar.
11. Nål och tråd.
12. Extra skor/Regnkläder.
13. SÄKERHETSNÅLAR!

Tack vare att jag alltid har det viktigaste packat kan jag slänga ned resten i ett litet nafs. Det hjälpte mig den gången jag fick samtal om att min syster hade dött. 10 minuter senare satt jag i bilen för att köra 3,5 timma till mamma och pappa för att lämna dödsbeskedet. Hade inte en aning om hur länge jag skulle vara borta. Men baspackningen fanns där, och med den kommer jag långt. Det blev en hel vecka hos mamma och pappa och allt fanns i packningen. Det gick åt många huvudvärkstabletter och näsdukar.

Nu ligger väskan öppen och gapar efter rena kläder. På söndag bär det av igen. Tvättmaskinen körde många varv igår och idag ska de rena kläderna packas ihop. Material till föreläsningen packas och allt ska förberedas inför en intensiv föreläsningsvecka med skrivarkurser.



På fredag nästa vecka börjar allt om igen.

Hittade du några bra, användbara tips?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.

 




torsdag 6 september 2018

Beundrarbrev

Beundrarbrev

Det är inte varje dag man får ett brev med rubriken BEUNDRARBREV! Visst får jag många mejl och brev ifrån läsarna. Men det är första gången brevet har den här rubriken.

När jag ser rubriken tänker jag på tonåren, när man var lite smått förälskad i någon, när det var besvarat och man fick "beundrarbrev". Just därför blir jag så glad för rubriken, känslorna kommer tillbaka, lyckokänslan som bubblade inom mig då.

Personen som har skrivit det här brevet har läst de flesta av mina böcker och favoriten är På liv och död i andra världskrigets skugga.

Brevskrivaren säger att just den här boken var så intressant, eftersom det var sant, allt hade hänt och jag hade lyckats beskriva det så väl. En önskan finns också, att jag ska skriva fler böcker om andra världskriget, och det har jag redan gjort: På flykt från andra världskrigets fasa.

Hoppas det blir en glad överraskning när jag berättar det i mitt svarsbrev. För svarar gör jag, på alla brev och mejl, även om det ibland kan ta lite tid. Men jag har blivit betydligt bättre på att besvara snabbare.

Suger fortfarande på ordet beundrarbrev och ler för mig själv. En bra början på den här dagen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.




onsdag 5 september 2018

Jag är kär i dina böcker Mellanhedsskolan Malmö

Jag är kär i dina böcker, Mellanhedsskolan Malmö 

Igår var jag och föreläste på Mellanhedsskolan i Malmö. Jag blev lite stressad när trafikljusen hela tiden visade rött, så att det tog en kvart längre att ta sig igenom staden än vad min GPS hade beräknat. Men jag hann fram i tid och träffade författarkollegan Thomas Halling innan jag skyndade in för att föreläsa.

Jag blev hjärtligt mottagen vid ankomst, den strålande sensommardag som det var. Föreskolebarnen stod sommarklädda på lång rad, redo för nya äventyr och visade mig vägen. Läraren Rebecka var den som bokat mig och tog emot mig. Dörren till hennes klassrum kändes som att öppna porten till en magisk värld. Så inspirerande att läsa dessa ord. Det var bara början på dagen...

När jag kom in i klassrummet såg jag en stor bild på min bok Spöket på Stora Mossen, som eleverna läst inför mitt besök. Runt den stora bilden satt mängder av teckningar från barnen, som de gjort medan de lyssnat på högläsningen.

Varje gång jag steg in i ett klassrum möttes jag av en härlig energi, glädje, harmoni, lugn och ro. Inga mobiler i klassrummet, inte på skolgården, inte i lärarrummet. Här pratade man med varandra, och lyssnade när jag talade. En underbar känsla.

En flicka sitter som etsad på min näthinna, eftersom hon räckte upp handen för att ställa en fråga och istället sa: "Jag är kär i dina böcker!" Underbara ord!

Något som imponerade stort på mig var ordförrådet de här barnen hade. De använde svåra ord och verkade inte ha några problem med att ta till sig allt jag sa.

Det var en pojke, även han har fastnat i minnet. När han räckte upp handen sprakade han av energi och ögonen gnistrade av glädje. Han kastade med sin långa lugg och sa något oerhört fint om mina böcker, självklart minns jag inte ett ord, eftersom jag blev så tagen av hans rika ordförråd.

De älskade Spöket på Stora Mossen och alla tre klasserna var eniga om att de skulle läsa ALLT jag hade skrivit. Visst hade de sina favorit. Som vanligt var det På liv och död i andra världskrigets skugga, Svarta Döden och Döden på Island (vad är det som lockar så med döden för barn?). Någon ville läsa alla böckerna om Kimberlie: Äventyr på Nya Zeeland, Ett nytt liv och Främlingar, eftersom hon hade varit på Nya Zeeland en månad.

Det blev mycket prat om död och andar när det var frågestund. Men även om författarskap och hur man blir författare. För i de här klasserna fanns författarembryon som jag är övertyga om att jag i framtiden kommer att få kalla för författarkollegor.

En underbar dag på Mellanhedsskolan i Malmö, trots feber, ont i halsen och hosta. Men med hjälp av värktabletter och all energi eleverna förmedlade till mig tog jag mig igenom dagen. När jag kom till skrivarstugan tog jag ut solstolen, lade mig i den och somnade med hundarna liggande i skuggan nära mig.

Nu ska jag plocka ihop och köra hem till Blekinge igen, för att på söndag ge mig ut på nya äventyr. Då går färden till Eksjö.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.






tisdag 4 september 2018

Häxjakten av Kimselius En fantastisk bok jag verkligen älskade

Häxjakten av Kimselius
En fantastisk bok jag verkligen älskade

Häxjakten är den bok som ligger till grund för Jag är ingen häxa. Häxjakten skrevs 1991 och är med andra ord en "byrålådsbok" som nu fått se dagens ljus. Därför blir jag extra glad när jag får fint omdöme om boken. Det är författaren Karin Sallander som har läst och tyckt till.

"En fantastisk bok jag verkligen älskade.
Jag har läst ut Häxjakten, en underbar bok och jag kan säga att det var bland det bästa jag har läst.



Det bästa var den fantasifulla miljön, samt stämningen i berättelsen. Mycket fart och fläkt, med häxor, drakar och magi. Sånt som jag älskar att läsa om. I centrum står flickorna Ulla, från Sverige, och Kathleen, som är från Skottland. De sveps bort av något som liknar en tornado, och hamnar i denna gåtfulla värld, där allt som nämnts ovan existerar. Människor vill döda allt som har med trolldom att göra. 

Boken var spännande från början till slut. Jag fick massor av bra tips på hur man kan skriva spännande fantasy när jag läste. I betyg får boken en 5:a av 5 möjliga av mig." Författaren Karin Sallander

 

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den hos nätbokhandlarna, till exempel hos Bokus.

Tack Karin för dina fina ord om min 48:e bok :-D

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.







måndag 3 september 2018

Margit Sandemo i mitt hjärta

Margit Sandemo i mitt hjärta

Första gången jag hörde talas om Margit Sandemo och Sagan om Isfolket var jag någonstans mellan 25 och 30 år. Det är nu runt 40 år sedan. En av mina valpköpare lånade mig den första boken av Isfolket och jag var fast. Men av någon anledning blev det inte av att jag lånade alla böckerna, livet kom emellan.

När jag fick erbjudande om att köpa skinninbundna böcker av Sagan om Isfolket slog jag till. Nu står de där i bokhyllan, olästa. Det var först när serien kom ut Storytel som jag började lyssna på böckerna och äntligen fick läst alla från början till slut.

Men alltsedan jag läste den första boken för 40 år sedan har jag burit Margit Sandemo i mitt hjärta, jag fängslades av hur hon grep tag i läsaren och fortsatte hålla kvar tills boken, ja hela serien var slut.

Mitt författarskap har blivit jämställt med många stora författarnamn, det första var Astrid Lindgren, sedan Enid Blyton och även Margit Sandemo. Senast i helgen var det någon som nämnde mitt namn i samband med Margit Sandemo, att jag nu fick axla hennes mantel, eller något liknande, minns inte orden.

När jag skulle hämta en bild till det här inlägget fastnade jag för ovanstående. Det var knappt jag kunde tro mina ögon när jag läste "Kiaras saga", om den här serien. För Kiara heter min nu 1,5-åriga Berner Sennen.

Jag läste att Margit Sandemo skrev på sin 184:e bok i våras och undrar om den kommer ut i höst...

184 böcker! Och jag som tycker att jag har skrivit många, nu när min 50:e bok kommer ut om några veckor.

Vad jag har förstått av alla intervjuer jag har läst och lyssnat på om Margit Sandemo, hade hon samma kärlek till orden som jag. Berättelserna bara flödade ur henne och hon skrev på. Förr ansågs henne böcker inte som "fina" böcker, förmodligen för att hon skrev så många böcker varje år. Men när man skriver flera böcker på ett år håller man sig kvar i flödet och orden flyter lättare.

Nuförtiden har jag många fler av hennes böcker i min bokhylla. Ja, hon har faktiskt en helt egen bokhylla i mitt hem, från golv till tak, hon har ju skrivit en hel del böcker.

Det är som om något fattas mig från det ögonblick beskedet kom om att Margit Sandemo hade dött. I samma veva får jag höra om Televinkens mamma, Anita Lindman. Även hon en person som präglat mitt liv. Två stora personer på en enda helg. Det har blivit ett tomrum i världen efter deras bortgång.

Efter att jag publicerat det här inlägget fick jag en fantastiskt fin artikel från tidningen Senioren. De hade intervjuat Margit Sandemo strax innan hon dog. Läs artikeln, den är minnesvärd!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.



söndag 2 september 2018

Gestalta är lättare än du tror

Gestalta är lättare än du tror

Eller?

För mig är det så självklart att gestalta att jag inte riktigt visste hur jag skulle förmedla det till mina skrivkursdeltagare. Inte räckte det med att säga "Beskriv istället för att skriva!" De förstod ändå inte vad jag menade. Jag har verkligen fått jobba hårt för att förmedla vad gestalta är för något. Nu sitter det hos mina skrivkursdeltagare, de har förstått vad gestalta är. Det märks på deras berättelser. Underbart! De tre personerna ovan har inga problem med gestaltning, tvärtom!

När du gestaltar ska du inte skriva vad personen känner, du ska BESKRIVA det genom att berätta hur personen upplever känslan.

Om du minns en bok du just läst färdigt, om den sitter som etsad inom dig, beror det oftast på att författaren har lyckats gestalta på rätt sätt. Då har du varit delaktig i berättelsen, du har känt personernas känslor, du har luktat, sett, hört och upplevt allt som personerna har gjort.

Att gestalta innebär att du berättar för läsaren, utan att egentligen skriva exakt vad det är.

Ställ dig frågor när du skriver: Hur vet jag att personen är rädd? Hur vet jag vad det doftar? Hur vet jag hur det ser ut runt huvudpersonen? Hur vet jag vad personen känner? Och så vidare.

När du besvarar dina egna frågor med det skrivna ordet, det är då du gestaltar. Istället för att säga att hon ser ut som hon har gråtit, berätta hur hon ser ut! Hur ser en person ut som har gråtit, länge, intensivt och med hjärtesorg? Berätta!

Stephen King och Dean Koontz är mästare på att gestalta. Det är därför de har lyckats skrämma så oändligt många människor runt om i världen. Men vi har även svenska författare som är duktiga på att gestalta, Mats Strandberg och Anna Jakobsson Lund till exempel.

En person som är fantastisk på att gestalta är Kevin Parry. Titta på den här filmen så förstår du vad jag menar:



Det är en av de gestaltningsfilmer jag visar för kursdeltagarna. Ett sätt att få dem förstå hur man med små medel kan berätta väldigt mycket.

Tänk på att inte vara övertydlig. Har du gestaltat en känsla, skriv inte ner den också. Läsaren förstår ändå.

Nå, blev du lite klokare på vad gestaltning innebär?

Enligt de som läst min bok Tsunamikatastrofen i Lissabon, som kom ut för bara någon vecka sedan, har jag lyckats gestalta berättelsen så bra att de inte kan lägga ifrån sig boken förrän de har läst ut den. En skrämmande, verklighetstrogen berättelse, rätt gestaltad griper den tag i läsaren.

Lycka till med din gestaltning!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius


Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå min skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.