Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 30 juni 2018

En sista semester av Michael Zadoorian

En sista semester av Michael Zadoorian


Det här är en bok om en skrämmande ålderdom, men samtidigt en berättelse om att göra det bästa av den sista tid man har kvar i livet. En bok som var svår att lägga ifrån sig, som e-bok gick den fort att läsa. Bitvis läste jag med tårarna stigande i ögonen, ibland skrattade jag, men ofta led jag med de två gamlingarna som genomlider sin allra sista semester i sin husbil, inte en husvagn som bilden illustrerar.

Berättelsen handlar om Ella och John. De har varit tillsammans i mer än sextio år och haft ett lyckligt liv, de har barn och har sett vänner lämna livet. En av deras närmaste vänner hamnar på ålderdomshem efter att ha fått Alzheimer. John avkräver ett löfte av sin fru att aldrig låta honom sitta så, oförmögen att förstå och minnas. Hon lovar. Nu är de långt över 80, hon har cancer och han har fått Alzheimer. Han har bara korta ögonblick då han minns henne och Ella vill göra en sista semester. De rymmer från läkare och ,som vill att Ella ska genomgå behandling, men det anser hon inte är något alternativ.

Under resan kommer minnen upp, men det sker också dramatiska händelser. John kör, något som sitter i ryggmärgen. Ella är den som tar kommandot och försöker lirka med John då minnet sviker och han blir ett aggressivt barn.

Jag älskar sista meningen i boken, även om jag kanske inte tycker om slutet, men respekterar det. Kanske skulle det vara en väg jag själv hade valt om jag hade hamnat i samma situation.

Läs boken!


Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 29 juni 2018

Ljudboken Faraos förbannelse av Kim M Kimselius

Ljudboken Faraos förbannelse av Kim M Kimselius

Nu har jag lyssnat på Faraos förbannelse, skriven av mig, Kim M. Kimselius, inläst av Linnea Stenbeck. Det är min tredje bok, men egentligen den fjärde i serien om Theo och Ramona. Varför det blev så kan du läsa här.

Egentligen är det fantastiskt hur jag kan fastna för en berättelse som jag själv har skrivit. För mig är det inte samma berättelse som du lyssnar på, eftersom jag minns min researchresa, jag ser verkligen allt framför mig som jag har beskrivit i boken.

Ibland har jag lite svårt med att inläsaren läser för fort, att det inte blir några andhämtningspauser, utan att det bara flyter på hela tiden. Jag vet hur boken är uppbyggd, var det finns blankrader när det är tänkt att vara en paus för att läsaren ska förstå att det har gått en tid mellan händelserna. Jag tror inte att det är något du som lyssnare tänker på, utan bara jag som har skrivit boken.

Till slut glömmer jag allt det, för berättelsen fångar mig. Jag målar staket och lyssnar och jag målar mer än vad jag hade tänkt mig för det är spännande handling och jag vill veta hur det går. Ja, jag vet, det är jag som har skrivit boken och jag vet egentligen hur det slutar. Men jag minns inte alla detaljerna, minns inte exakt hur jag löste problemen i slutet.

När boken är klar blir jag lite besviken för att min hälsning till läsarna inte finns med i inläsningen. Den tycker jag är viktig, där berättar jag hur jag har arbetat med boken med mera.

Jag startar en ny ljudbok och målar på, men kommer på mig själv med att längta tillbaka till Faraos förbannelse. Kanske ska jag lyssna på den en gång till, tänker jag, men slår bort tanken. Det finns många fler av mina böcker att lyssna på, nästa bok blir Vikingaträl.

Många av mina läsare säger att det här är den bästa bok jag har gjort. Så här skriver andra om boken:
"Detta var en otroligt bra och spännande bok. Den var skriven på ett sätt som gör läsaren nyfiken och håller intresset uppe. Det är inte svårt att förstå varför Kim M Kimselius är en uppskattad författare." Veronica Cadji

"Bokens styrka är den intresseväckande, faktamässigt tillförlitliga beskrivningen av den forntida egyptiska sociala och geografiska miljön. Författaren väver samman de historiska faktauppgifterna med en flödande berättarfantasi som hela tiden håller läsaren fängslad." BTJ, lektör Lars Rask.

"Det är så härligt att läsa en äventyrsbok, där faktan är så fint instoppad. Man lär sig massor utan att vara medveten om det. Gissa två gånger om den här lärarinnan blev glad." Boktokig

"En rafflande bok, välskriven med stark närvarokänsla." Blekinge Läns Tidning, Johanna Rundgren.

"Att göra historien tillgänglig så här och låta den gripa in i dagens verklighet, skapar intrycket att världen är gemensam och att det liv vi lever idag har bred förankring." Åbo Underrättelse, Finland, Siv Illman.

Jag älskade Faraos förbannelse och är stolt över att jag har lyckats prestera en så bra bok. Min tredje bok. I år kommer min 50:e bok ut. Mycket har hänt sedan dess, jag har utvecklats som författare, men är nöjd med vad jag åstadkom med min 3:e bok. Jag kan varmt rekommendera den, både som pappersbok, e-bok och ljudbok.

Om jag får sätta poäng på min egen bok blir det:


Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.

 

torsdag 28 juni 2018

Sol sommar och skrivandet

Sol sommar och skrivandet

Nu är det dags, snart är semestrarna här, då är det skrivandet som gäller för många. För de som inte har turen att ha författandet som sitt yrke, de som måste vänta på ledig tid för att skriva. Det är nu den kommer, skrivtiden.

Det märks tydligt på mina skrivarkurser, folk är ivriga att komma igång, de har väntat hela året på att få sätta tänderna i berättelsen igen. Visst många av dem har skrivit under året som gått, men övervägande delen har faktiskt lagt skrivandet på hyllan tills nästa skrivarkurs. Kanske är de som jag, att de går på solvärme?

Många skriver bäst på hösten, i regn och rusk. Jag skriver bäst på sommaren, när den ljumma vinden fläktar omkring i rummet och får pappershögarna på skrivborden att byta plats. Jag önskar verkligen att jag hade samma flöde och skrivenergi på hösten och vintern, när det ändå inte finns så mycket annat att göra, men tyvärr är det inte så. Det är som om energin rinner ur mig när solen försvinner. Visst skriver jag, men inte i samma flödande takt som under de varma månaderna.

Till min glädje har det varit varmt, soligt och sommar ända sedan slutet av april, dessförinnan hade vi snö fram tills värmen kom. Därför har jag skrivit som aldrig förr, orden väller ur mig och jag njuter. Det blir långa dagar, eftersom jag är uppe med solen och sena kvällar.

Någon soldyrkare i den meningen att jag ligger platt på en handduk och solar, är jag inte. Nej, det är känslan av att sitta i värmen i skuggan under ett träd, med hundarna runt mig, katterna som vandrar omkring på manuset jag läser, eller slår efter tangenterna när jag skriver, fläktande vindar, rosendoft, kaprifol... Det får mig att känna att det är extra underbart att leva och att skriva.

Nästa vecka drar skrivarkurserna igång. Det ska bli härligt att träffa de gamla eleverna, och lära känna nya människor, att få inspirera dem att skriva, att skratta och skriva gemensamma berättelser. Tre böcker har det blivit av skrivkursdeltagarnas berättelse: Färgargårdens andar, Morden på Färgargården och Den magiska porten vid Färgargården. Vad tror du kommer härnäst?

Senaste boken i Färgargårdsserien.
Idag ska jag visa en grupp pensionärer runt på Färgargården. De har haft högläsning ur Färgargårdsböckerna och blivit nyfikna på gården och platsen där berättelserna utspelas. För det är just så det är, varje berättelse utspelar sig någonstans på Färgargården, eller har gården med på något sätt i berättelsen. De är duktiga skrivkursdeltagarna när de lyckas väcka så stort intresse för platsen att folk kommer dit för att få se Färgargården på riktigt.

Färgargården, mitt sommarparadis där jag håller skrivarkurserna.
Nu vet du hur jag tillbringar min sommar, på Färgargården i Eringsboda.

På nättidningen Boktugg har jag berättat om skrivarkurserna på Färgargården, här kan du läsa artikeln.

Ha en riktigt fin skrivsommar!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.









onsdag 27 juni 2018

Skrivbubblan och min femtionde bok

Skrivbubblan och min femtionde bok

Igår vällde orden ur mig. Jag skrev och skrev och skrev. Egentligen skulle hundarna och jag ha åkt till Brukshundsklubben för att träna, men när orden fanns där ville jag inte hejda dem. Jag skrev på.

Känner du igen känslan av att befinna dig i skrivbubblan, att skriva för att få se vad som kommer att hända? Där var jag igår. En helt underbar känsla. Det är då huvudpersonerna gör något helt annat än vad jag har planerat. De tar egna vägar, hittar lönngångar och andra lösningar på problemen än vad jag hade planerat.

Det får mig att skriva. Jag vill veta hur det går, vad som händer.

Jag älskar verkligen den här boken, Spöket på Torpa Stenhus. Min FEMTIONDE bok!

50 böcker... WOW, om jag får säga det själv är jag faktiskt imponerad. Det hade jag inte kunnat tro när jag för 21 år sedan kom ut med min debutbok Tillbaka till Pompeji. Då trodde jag att jag kanske skulle skriva 10 böcker, eller något sådant. Men ju mer jag skriver, desto lättare går det, orden bara väller fram.

"Det är kvalité och inte kvantitet som gäller!" är ord jag ofta får höra. Men alla mina böcker håller hög kvalité, oavsett om de är många. Det har bara blivit lättare att hålla den höga kvalitén, eftersom jag har lärt mig hur jag gör.

I helgen lyssnade jag på Faraos förbannelse, min 3:e bok. Jag retade mig på att jag använd ordet PLÖTSLIGT så ofta. Med andra ord har jag utvecklats enormt mycket sedan de första böckerna kom ut och jag fortsätter utvecklas för varje bok jag skriver. Det är just det som är så roligt med skrivandet. Jag står inte still, jag lär mig mängder av saker varje gång jag skriver en historisk äventyrsbok om Theo och Ramona.

Genom mina skrivarkurser blir jag påmind om vissa fel jag gjort tidigare och gör allt vad jag kan för att inte mina skrivkursdeltagare ska göra samma misstag.

Nästa vecka börjar sommarens första skrivarkurs, första veckan av fem. Innan dess ska Spöket på Torpa Stenhus vara färdigskriven, något jag inte betvivlar om orden fortsätter välla fram i den här takten.

Dags att få ur mig fler ord!

Du har väl inte missat skrivtävlingarna jag har berättat om den här veckan?

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.







tisdag 26 juni 2018

Novelltävling Malmö 2048

Novelltävling Malmö 2048

Alltid lika roligt när jag får tips om skrivtävlingar. Igår tipsade jag om skrivtävlingen Rymdopera. Den här tycker jag låter spännande, att skriva om en framtid och fantisera om hur den kommer att bli 2048. Den som lever får se... Läs mer nedan om skrivtävlingen som Svensk Sci Fi utlyser.

Skrivtips hittar du i min bok Att hitta glädje i skrivandet.
Eller här på Skrivarbloggen.


Nu utlyser Svensk Sci Fi en novelltävling, temat är Malmö 2048.

1948 skrev George Orwell sin dystopiska framtidsskildring 1984. Nu är det dags för oss att blicka 30 år in i framtiden. Hur ser Malmö ut 2048?

Dystopi, utopi, skräck, rymdopera eller fantasy, valet är fritt så länge det utspelar sig i Malmö 2048. Även grafisk konst och spekulativ lyrik är av intresse.

Vinnarna publiceras i antologin Malmö 2048 och projektet kommer att följas upp om 30 år. Hur blev det i verkligheten?

Tävlingen är öppen minst till och med november 2018, publicering av antologin kommer att ske under 2019. Bidraget bör vara mellan 2 000 och 12 000 ord.

Skicka ditt bidrag till manus@svenskscifi.se

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 
 

måndag 25 juni 2018

Skrivtävling Rymdopera

Skrivtävling Rymdopera

Fafner förlag utlyser en skrivtävling där du kan vinna ett bokkontrakt. Rymdopera, visst låter det spännande. Läs mer om vad som gäller nedan:



Skriv en rymdopera och vinn ett bokkontrakt
Hej alla science fiction-älskare! Under 2018 kommer Fafner förlag att släppa Luna Olympia av Ulrika Fjellborg, en sprakande rymdopera med politiska intriger, cyborgs, sköna karaktärer och grym kick-ass i en dekadent värld. Men vi vill publicera ännu mer svensk rymdopera! För ärligt talat finns det inte så mycket. Ännu! Den saken ska vi ändra på! Kanske är det just DU som kommer skriva den där fartfyllda och härliga rymdromanen som alla science fiction-läsare i vårt land längtar efter? Du har nio månader på dig.

Rymdopera är en subgenre inom science fiction som brukar karaktäriseras av en avlägsen framtid där människorna har nått stjärnorna, med ett stort fokus på äventyr, sköna karaktärer och episka berättelser. Det är inte ovanligt att historierna är kryddade med: en uppsjö av olika rymdvarelser, var och en med sina biologiska och kulturella särdrag, galaktiska imperium eller federationer, politiska intriger, snabba rymdskepp, romantik, döda civilisationer, uråldriga AI:er, märkliga teknologier, slemma rymdpirater, enorma rymdkrig samt oförståeliga mysterier som rör sig mellan stjärnorna. Låt fantasin flöda! En rymdopera kan innehålla allt av det nämnda, eller bara vissa bitar, eller mycket, mycket mer. Du konstruerar själv din värld, dina karaktärer och deras berättelse. Huvudsaken är att det blir en riktigt häftig bok!

Vinnaren får alltså ett bokkontrakt med tänkt publicering under 2019. Det inkluderar publicering på papper, som e-bok och som ljudbok.

Vinnarmanuset annonseras den 15 jan 2019 (kan senareläggas om det kommer in extremt mycket manus.) Efter det blir det sedvanlig redigering och planering, så det exakta publiceringsdatumet för vinnarromanen kommer att sättas senare. (Fafner förlag förbehåller sig också rätten att inte utse någon vinnare alls om juryn anser att de inkomna bidragen inte håller tillräckligt hög kvalitet. Men det är ter sig tämligen osannolikt.)

Formalia:
Tävlingsstart: 1 februari 2018, kl 00:00:00
Tävlingsslut: 31 oktober 2018, kl 23:59:59.
Målgrupp: För unga vuxna och uppåt. Skriv alltså för en vuxnare publik, inte för barn.
Längd på manus: 70 000 – 90 000 ord.
Språk: Svenska
Format: Word-filer, alltså .doc eller .docx. Vi tar INTE emot manus i andra format, till exempel PDF, Pages osv.
Mail: manus@fafnerforlag.se

Lycka till!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius

Kanske vill du gå en skrivarkurs sommaren 2018 för mig, Kim M Kimselius?

Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans?


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Du kan läsa mer om mig och mina böcker på www.kimselius.se.


 

söndag 24 juni 2018

Silvervägen av Stina Jackson

Silvervägen av Stina Jackson

Inledningen var lite seg, men det tog snart fart, sedan gick det inte att sluta lyssna.

Berättelsen handlar om Lelle, som söker sin försvunna sjuttonåriga dotter. Under tre års tid har han kört Silvervägen nattetid för att hitta spår efter henne. Det har kostat honom äktenskapet och folk tycker att han är udda och lite konstig. Han utforskar ödegårdar och möter många människor som är mer udda än han själv. Kan någon av dem vara orsak till hans dotters försvinnande?

Vi får även träffa Meja och hennes mamma. Meja är sjutton år, precis som Lelles dotter Lina var när hon försvann. Meja kommer från storstaden och bor mitt inne i mörkaste skogen som skrämmer henne. Meja och Lelles öden vävs samman.

Snart försvinner ännu en sjuttonårig flicka. Precis som när Lelles dotter försvann, riktas anklagelserna mot honom.

Det här är en spännande thriller som går rakt in i hjärtat, griper tag och inte släpper ens när boken är slut. Karaktärerna är starka, gestaltningen gör att du lever med i berättelsen, du är där, du upplever allt personerna gör i berättelsen.

Att bo på en plats där solen aldrig går ner på sommaren driver några till nästintill galenskap, precis som det ständiga mörkret på vintern. Men upplösningen är betydligt mer skrämmande och påverkas inte av naturens skiftningar.

Silvervägen är en bok du inte får missa. Läs den!



Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, och Storytel

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 50 böcker. Foto Bertil Knoester.