Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 13 augusti 2016

Boktips Virus av Daniel Åberg

 Virus av Daniel Åberg

Virus är en bok som har kommit ut på Storytel. Jag vet inte om den kommer ut som bok längre fram, men just nu finns den bara att lyssna på där.  Berättelsen är välskriven, uppläsaren, Disa Östrand, lyckas skildra spänning och stämning utan att överdramatisera.

Det här är en otroligt spännande bok. Den hade fått full pott om det inte hade varit för att den var uppdelad i 50-minuters avsnitt. Nog så irriterande när man står med degiga händer och berättelsen slutar mitt i. Upp med telefonen ur fickan, leta upp nästa avsnitt, ladda ned och trycka igång.

Den här typen av böcker passar absolut inte att lyssna på när man kör. När jag kommenterade det på Facebook var det någon som tyckte att det var väl inga problem att trycka fram nästa avsnitt när man körde bil. Men jag anser det trafikfarligt att hålla på med mobilen under bilkörning. Därför lyssnar jag inte på den här typen av böcker när jag kör. Annars hade den varit perfekt för bilkörning, eftersom det är en riktig sträckläsarbok.

Jag kommer huvudpersonerna nära, Amanda som är en riktig festprisse och vaknar upp i en främmande säng. Hon är rejält fyllesjuk och kräks, men så gör även andra människor runt henne.

Iris är den andra huvudpersonen. Hon är mamma och har sin dotter på på dagis. Flera på Iris jobb har gått hem för att de fått influensa. När de ringer från dagis och berättar att både personal och barn har blivit akut sjuka i influensa och att hon måste hämta sin dotter, slänger sig Iris iväg. Bara för att möta ett Stockholm i kaos.

En riktigt bra katastrofskildring om vad som händer när samhället slutar fungera. Det bästa av allt är att det kommer en uppföljare!


Lyssna på boken!




Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Då får du lyssna på den på Storytel.

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 12 augusti 2016

En kurs med Kim M Kimselius är både upplyftande, rolig och inspirerande

Hittade ett äldre inlägg på Anna Hellqvist blogg där hon rekommenderar två skrivarkurser, en av dem är min. Gissa om jag blev glad! Nu är sommarens skrivarkurser över för i år, men du kan redan nu boka dig för skrivarkurs 2017, det är bara ett fåtal platser kvar av de tre kurshelgerna. Däremot kan du gå skrivarkurs för mig i Studieförbundet Vuxenskolans regi i Karlskrona den 15 oktober.


Här är Annas blogginlägg:

Det finns sommarkurser i skrivande

Och jag tänkte tipsa dig om två som jag tror mycket på:
  1. Om du läst Kim Kimselius bok Att hitta glädje i skrivande så tror jag nog att du inte tvivlar en sekund på att en kurs med henne är både upplyftande, rolig och inspirerande. Ta en titt på Kims webbplats och se vad hon har för utbud i sommar.
  2. Den andra som jag vill tipsa dig om är Veronica Gröntes Författarskola och som använder sig av Maketemetoden. Hon har en hel del spännade kurser som kan vara värda att spana in.
Så varför inte ta chansen att utveckla ditt skrivande i år!
Här kan du läsa hela Annas blogginlägg.

Tack snälla Anna för att du rekommenderade min skrivarkurs.

Kanske vi ses nästa sommar?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

torsdag 11 augusti 2016

10 vanor som gör dig till en bättre författare

Jag läste just en text om 10 dagliga vanor som gör dig till en bättre författare. Det var som om jag hade skrivit orden, så helt och full instämde jag i dem. Här får du min version av 10 vanor som gör dig till en bättre författare. Här kan du läsa inlägget som inspirerade mig till de här tio råden.


10 vanor som gör dig till en bättre författare
1. Ät hälsosamt!
Det säger sig själv att kroppen mår bättre av riktig mat än av skräpmat. Men visst är det konstigt att det är just choklad och annan skräpmat vi tänker på när vi sitter i flödet och låter orden flöda. Tänk bort skräpmaten i fortsättningen och ät något nyttigt som ger energi. Jag kan varmt rekommendera bananpannkakor till frukost. Mosa en banan, stänk på lite vaniljpulver, rör i två ägg och stek som plättar. En mycket bra start på dagen som gör dig mätt ända fram till lunch!

2. Rör på dig!
Jag har en trappmaskin i min skrivarlya. En gång i timman reser jag mig upp och gör någon fysisk aktivitet. Ibland tar jag en runda runt tomten med min hund Tudor. Om jag sitter för länge påminner maken mig om att jag ska upp och hoppa. Dessutom har jag stegräknare på min mobil. Minst 10.000 steg ska jag gå. Häromdagen visade den på 206.000 steg. WOW! Men då tror jag att den hade fått fnatt efter att jag hade varit ute och sprungit.

3. Var glad och nöjd med livet.
Skratta och le åt saker istället för att gnälla och bli sur. Kritisera inte din text, var tacksam över alla ord du har åstadkommit.

4. Läs!
Läs så mycket du bara kan. En av mina skrivkurselever berättade om hur hon läste böcker. Hon gick på loppis och köpte en kasse billiga böcker. Sedan strök hon undan alla bra meningar och sög i sig dem. På så sätt hittade hon sin författarröst. Det är också ett sätt att se hur du INTE ska skriva.

5. Gör något kreativt!
Jag älskar att läsa research, men även åka på researchresor. Det är inspirerande och utvecklande för mitt författarskap. Du behöver inte ut och resa. Du kanske kan ta en joggingtur, en promenad, gå en skrivarkurs, en målarkurs. Gör något kreativt!

6. Yoga!
Börja dagen varje dag med ett yogapass. Det finns korta pass på tre minuter, de stjäl inte din tid, de ger dig energi för resten av dagen. Du ska se att du kommer att göra längre och längre yogapass, allteftersom du upptäcker den undergörande effekten av yoga. Sök på YouTube.


7. Lägg märke till omgivningen.
Vad har naturen för färger vid just denna årstid, vilka blommor är det som växer just nu, bär, svampar? Vi har fått lära oss att det är fult att tjuvlyssna, men jag uppmanar alla mina skrivkurselever att tjuvlyssna på andras samtal. Det blir bra intriger och kan även ge fina personporträtt. Ut och tjuvlyssna och studera naturen!

8. Dela med dig!
Ända sedan jag debuterade har jag varit tacksam för allt stöd jag har fått av omgivningen. Redan då bestämde jag mig för att jag skulle dela med mig till andra. Mitt sätt att tacka dem som en gång gav mig sitt stöd. Gör någon glad. Dela med dig av dina tips och råd. Ge en present, det behöver inte vara något stort, det är gesten som gör mottagaren glad.

9. Håll kontakt med andra likasinnade författare. 
De behöver inte nödvändigtvis skriva samma typ av böcker som du gör. Det viktigaste är att ni trivs ihop och att ni delar med er lika, att det inte är någon som bara tar utan att ge tillbaka.

10. Skriv!
Skriv någonting varje dag, även om det så bara är en halvtimma. Men se till att du skriver!

Nu ska jag sätta mig att skriva på min bok.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

onsdag 10 augusti 2016

Höstens skrivarkurser

Höstens skrivarkurser
Hade du inte möjlighet att gå skrivarkurs för mig i somras? Nu har du möjlighet att gå en endagarskurs i Studieförbundet Vuxenskolans regi, där jag är skrivkurslärare. 
 

Studieförbundet Vuxenskolans information
Kim M. Kimselius är en flitigt anlitad föreläsare och håller många skrivarkurser runt om i landet. Nu har du chans att gå en endags skrivarkurs för Kim i Karlskrona. Kim skriver med glädje och vill i skrivarkursen Att skriva med glädje, förmedla skrivglädje till dig.

I kursen får du lära dig känna glädje i skrivandet, bygga upp en berättelse, fånga läsarna, skapa karaktärer, gestalta, skriva miljöskildringar och dialoger och mycket mer. Kim tipsar om hur du tar dig ur skrivkramp och hur du korrekturläser din text innan du skickar till förlag.

Det spelar ingen roll vad målet med ditt skrivande är: att skriva om ditt liv, om din släkt, en deckare, roman, eller en faktabok. Kim har 19 års erfarenhet som etablerad författare och delar med sig av sina kunskaper, på ett sätt som får dig att komma igång att skriva din bok.

Flera personer som har gått Kims helgkurser på Färgargården i Eringsboda, har fått bokkontrakt, noveller antagna i tidningar och en har fått litteraturpris.

Så här skriver författaren Mariette Lindstein som gjort succé med boken Sekten på Dimön: "Kim M. Kimselius du är en legend! Du är en av anledningarna till att jag bestämde mig för att satsa allt på mitt skrivande och hittade så mycket glädje."

I kursen ingår Kim M. Kimselius bok Att skriva med glädje, fika och lättlunch. Är du allergiker så meddela det vid anmälan.

Om Kim:
Debutboken Tillbaka till Pompeji gjorde dundersuccé och sålde i 11.000 exemplar första veckan. Boken är översatt till sex språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island.
Kim har nu gett ut över 40 böcker.
Kim har föreläst i Singapore, Finland, Island och Sverige.
Skrivböckerna Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet, har fått högsta betyg av samtliga som har recenserat böckerna. Många författarcoacher använder böckerna som uppslagsverk och kallar dem för “sin bibel”.

Hjärtligt välkommen på skrivarkurs för Kim M. Kimselius

Här kan du läsa mer om Kim M. Kimselius skrivarkurs och anmäla dig.

Bor du i Halmstad kan det vara bra för dig att veta att jag håller skrivarkurs där den 1 oktober hos Akademibokhandeln. Mer information kommer inom kort.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

tisdag 9 augusti 2016

Ett bokomslag blir till

Nu är det inte långt kvar, ett bokomslag blir till 

Snart är mina båda böcker om Island klara: Döden på Island och Det osynliga folket på Island. Då menar jag inte att jag har skrivit klart dem, för det har jag gjort och skickat till tryckeriet. Böckerna finns snart i bokhandeln. Nja, inte riktigt ännu, jag väntar på provtryck av omslagen och på att läsa korrektur på inlagan.

Men jag är klar med böckerna. Författarporträttet på baksidan av boken är taget av Jan-Erik Ejenstam. Det foto valde jag eftersom det är taget när jag sitter på en stor stenmur som ligger strax utanför vår tomt. Jag är omgärdad av stenar. Eftersom även bokens framsida består av stenar och mystiska varelser tyckte jag att det här författarporträttet passade bra till Det osynliga folket på Island.

Egentligen borde jag ha ett författarporträtt med eld i bakgrunden till Döden på Island. Men jag valde att använda mig av Lars Janssons foto av mig när jag är i skrivarstugan och skriver just den här boken. Inget läsarna vet om, men du som läser blogginlägget vet det nu.

Bokomslagen blir till
Allt börjar med en grovskiss från illustratören, Mats Minnhagen. Här visar Mats hur han byggt upp omslaget utifrån mina skriftliga instruktioner.

Det osynliga folket på Island, grovskiss. Ibland skickar jag med foton från platser jag har besökt och ger Mats möjlighet att bygga upp miljön utifrån fotona. Det är vad jag har gjort på båda de här böckerna. På Det osynliga folket på Island är fotot från Dimmuborgir på Island, en magisk plats med lavaformationer som ser ut som troll. Besök platsen om du har möjlighet. Jag åker gärna dit igen.

Döden på Island, grovskiss. Här fick Mats ett foto från Thingvellir ett par mil utanför Reykjavik på Island. Också en helt magisk plats, där bland annat vissa delar av Game of Thrones och Ronja Rövardotter är inspelade. Upptäckte i en av de senaste böckerna av Sagan om Isfolket att Margit Sandemo låter läsarna följa med till båda de här mytomspunna platserna. Kändes kul att läsa det efter att jag själv hade skrivit om platserna och varit där.

Det osynliga folket på Island, färgskiss. Här börjar jag kunna se hur det färdiga omslaget kommer att se ut. Jag älskar ögonen som stirrar på Theo och Ramona.

Döden på Island, färgskiss. Här kommer färgerna till och därmed dramatiken, för det här är en dramatisk bok.

Det osynliga folket på Island, färdig, men ändå inte...

Döden på Island, färdigt omslag, utan rubrik.

Det osynliga folket på Island, helt färdig framsida. Nu ser du vad som fattades tidigare, eller hur? Texten Theo- och Ramonaäventyr hade inte kommit med på förra bilden. Lite synd att lägga dit den, eftersom alla trollen då försvann.

Döden på Island, helt färdig framsida.

Nu ligger de färdiga bokomslagen och inlagan, själva texten, hos tryckeriet. Snart kommer jag att få provtryck på omslagen och därefter själva inlagan att korrekturläsa. Omslagen ska kontrolleras så att färgerna är rätt, jag får en sista chans att se om jag har missat något.

Detsamma gäller inlagan. I början korrekturläste jag texten och hittade korrekturfel, men det har jag slutat med. Det blir dyrt att ändra ett enstaka korrekturfel i det här läget. Det är bättre att ha sett till att korrekturläsa boken ordentligt innan den går till tryck.  Men jag får chans att se om det är några större fel, hittar jag några rättar jag givetvis till dem och tar den kostnaden. Inlagan får jag som PDF-fil, snabbt att bläddra igenom, för att kontrollera så att alla sidor är där, inga rader har tappats bort, att jag inte har glömt skärmärken med mera. Läs mer om inlaga och bokens uppbyggnad på Wikipedia.



Hitta rätt illustratör
Har du ännu inte hittat rätt illustratör kan jag rekommendera dig att kika in på Illustratörcentrum. Det var där jag hittade Mats Minnhagen. Det finns även Svenska Tecknare.

Du ska hitta en illustratör som passar din berättelse, en person du kan samarbeta med. Att få en skicklig illustratör kostar, men är väl värt pengarna.

Du kanske även ska ha illustrationer inne i boken, då gäller det verkligen att du kan samarbeta väl med illustratören.


Vad kännetecknar en illustratör?
En illustratör är en person som ritar, målar eller utför grafiska blad som förlagor till illustrationer till böcker, tidskrifter, reklam- och informationsmaterial, animerad film och till andra produkter. Illustrationens uppgift är ofta att vara ett komplement till en text. Illustrationen kan ha flera olika syften. Det kan vara för att locka till uppmärksamhet, informera, förtydliga, instruera, roa eller bara vara fin.

Många illustratörer har en utbildning på konstskola, folkhögskola med bildinriktning, serietecknarskola, animationsskola eller som någon form av designer. Men det finns även många som är helt självlärda. Att arbeta som illustratör innebär oftast att man jobbar som egenföretagare då det är ganska få företag som anställer en illustratör. Istället jobbar illustratören med kortare eller längre uppdrag till flera olika uppdragsgivare eller med helt egna projekt. Det kan handla om allt från flera illustrationer till en bok, mönster till ett tryck på en handduk, en seriestrip eller kanske en enstaka bild till en reklamkampanj.

I Sverige samlas många illustratörer i organisationen Svenska tecknare. De har som uppgift att inspirera, utbilda, ge ekonomisk och juridisk rådgivning till sina medlemmar. Många samlas även hos Illustratörcentrum som har som uppgift att marknadsföra och inspirera sina medlemmar. En del illustratörer finns även representerade av en illustrationsagentur. (texten under rubriken Vad kännetecknar en illustratör är hämtad från Wikipedia.)

Lycka till med din bok! Jag har redan börjat på nya böcker. Ännu är det för tidigt att berätta vad de handlar om, men jag lovar, du kommer inte att bli besviken.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

måndag 8 augusti 2016

Det slår aldrig fel...

Det slår aldrig fel...
Efter att ha pressat mig i månader och fått iväg fem böcker på två veckor, var det äntligen dags att varva ned, bara vara, promenera, springa, yoga, läsa...

Då slår febern till och jag blir helt utslagen. Det är vad som gäller idag. Jag har släpat mig uppför trapporna till skrivarlyan för att skriva det här inlägget. Svetten rinner om mig och allt jag gör blir helt fel. Skulle klippa upp påsen till kattmaten och klippte mig i fingret istället... Höll på att ge katterna min smoothies istället för kattmaten...

Den här febern brukar som tur är inte vara mer än tre dagar, om det nu är den febern. Jag fick den i samband med min Mexikoresa. Ingen bacill jag fick där, utan på planet till Mexiko, influensa. Vilket gjorde att jag med hög feber tog mig runt och klättrade på tre stora pyramider och pressade kroppen långt över vad som egentligen var möjligt.

Här ser du mig på väg uppför pyramiden, figuren i ljus överdel, längst ned av alla klättrarna. Ungefär där stannade jag och trodde jag höll på att dö. Det kändes som hjärtat skulle hoppa ur kroppen. Jag hade närmare 40 graders feber, men upp skulle jag. Det var därför jag hade rest till Mexiko.

Här har jag kommit till toppen och står på "världens tak". Helt slut, men stolt över mig själv. Aldrig hade jag kunnat ana vad min prestation skulle föra med sig.

Det resulterade i tio veckors sjukdom när jag kom hem, två lunginflammationer och två gånger som jag var nära döden, eftersom kroppen var på väg att kollapsa. Alltsedan dess återkommer den här tredagarsfebern, när jag tränat för mycket, när jag kopplar av för mycket, när livet pressar på alltför mycket.

Ska krypa i säng igen. Eller rättare sagt, lägga mig på altanen i skuggan under den stora eken i min mjuka sköna vilstol och lyssna på en bra bok. Förmodligen med kattungarna i knät, Tudor vid fötterna och Grynet på bordet bredvid.

Ber om ursäkt om texten inte är den allra bästa, eller om den är full av stavfel, är glad att jag orkade skriva den.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester

söndag 7 augusti 2016

Hur ärtor kan väcka orden till liv

Hur ärtor kan väcka orden till liv
Orden flödar ständigt inom mig, fantasin vet inga gränser och antalet utgivna böcker ökar med rasande fart.

Då kommer en helt vardaglig handling in i livet och minnena väller fram, väcks till liv av något så enkelt som att plocka och sprita ärtor.

Årets ärtskörd var god och jag hann lyssna färdigt på boken Virus av Daniel Åberg medan jag höll på att öppna ärtskidorna och plocka ut de små gröna vitaminbomberna.
Mitt i allt var jag tvungen att stoppa ljudboken, när ett minne dök upp inom mig. En varm solskensdag, i min barndom. Moster Kajsa (min extramamma) och min mamma satt och spritade ärtor. De vek ena hörnet på ärtskidan och drog av den. En tunn tråd följde med från ärtskidan, som om en dragkedja öppnades. Sedan satte de tumnageln i öppningen och ärtskidan sprack upp. Men en enda rörelser hade de tömt ärtskidan från de gröna ärtorna.

De satt på en vitmålad bänk, med det gula sommarhuset bakom sig. Mamma hade som vanligt sitt raka bomullsförkläde, som var mer som en jacka, över sina vanliga kläder. Allt för att vara ren och snygg till middagen. Men jag vet att när middagen kom behöll hon överdragsklänningen på, eftersom min lillebror behövde ha hjälp att matas.

Jag satt i skrädddarställning framför dem i det gröna gräset. Armbågarna mot knäna och huvudet vilande i händerna. Jag studerade dem fascinerat. De pratade vuxenspråk. Det var sommarsurr i luften och doft av rosor fladdrade då och då förbi med sommarvinden.

De var glada, systrarna, de tänkte inte på vad de gjorde, de bara arbetade på medan de pratade om livet, om barnen, om sommaren, om huset, om allt som jag egentligen inte lyssnade på, för jag var upptagen av min egen värld. Redan då fanns orden inom mig och jag byggde på en ny berättelse, där inga ärtor fanns med, men väl prinsar och prinsessor, drakar och stora slott med tinnar och torn.

Tänk att detta minne som så länge har legat fördolt inom mig dök upp igår medan jag satt och spritade ärtor.

Bättre nedvarvning efter en intensiv skrivperiod kunde jag inte ha fått. Barndomens rofylldhet kom över mig och inga bekymmer fanns. Allt var enkelt och livet var oändligt.

Synd att alla ärtorna är plockade och spritade nu. Jag hade god hjälp av kattungarna Troll och Trulsa som hängde i revorna och dök ned i den stora bunken för att se vad för intressant som dolde sig i den.

Här klättrar de på stengärdsgården en liten bit ifrån trädgårdslandet.

Jag är tacksam över att minnet dök upp, att bilden är så stark inom mig, trots att jag aldrig för ett ögonblick har tänkt på den där stunden. Nu kommer jag att förvalta den väl och stoppa den i min ask av fina minnen.

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare och Föreläsare

Copyright Kim M. Kimselius

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Kanske vill du gå en skrivarkurs till sommaren för mig, Kim M Kimselius?
Du kanske vill gå en skrivarkurs på distans för mig?

Blev du inspirerad av det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta längre ned i det här inlägget. Klicka på Skicka en kommentar eller Inga kommentarer, för att skriva och berätta vad du tyckte. 

Här ser du mina skrivböcker:
Att hitta glädje i skrivandet  Fråga efter den hos din bokhandlare, eller beställ den på nätet.

"Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser
som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade." BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren


Att skriva med glädje, finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. Tyvärr är boken tillfälligt slut och utkommer i nyreviderad utgåva september 2016. Boken finns fortfarande som e-bok.

"Det är en ovanligt inspirerande bok. Så fort du släpper den går du direkt till datorn och börjar skriva själv. Därför att lusten blir SÅ stor efter att ha läst i denna bok att du helt enkelt inte vill göra något annat än att skriva!" Helena Milton

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

Jag med några av mina drygt 40 böcker.  Foto Bertil Knoester