Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 8 mars 2014

Boktips: En förgiftad man av Peter Robinson

En förgiftad man av Peter Robinson var en bok jag tyckte om. Miljöskildringarna tog mig runt om i världen, från den engelska landsbygden, till andra världskrigets fasor.

Chris Lowndes flyttar till Kilnsgate House på den engelska landsbygden. Huset har stått tomt i  många år, efter att en man blivit mördad i huset och hustrun blivit hängd för mordet. I sin ensamhet börjar Chris forska om händelsen som utspelat sig huset. Hans uppfattning om mordet ändrar sig hela tiden utifrån de fakta han lyckats få fram. Till slut får han tag på den hängda kvinnans dagbok.

En förgiftad man av Peter Robinson gick inte att lägga ifrån sig. Den var mycket spännande, trots att det inte var några biljakter, eller mördare som smög på huvudpersonen. Boken fångar ändå! Rekommenderar den varmt!

Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, eller i nätbutikerna, till exempel Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 7 mars 2014

Kurs om Bokutgivning

Funderar du på att ge ut din bok själv, då kanske den här kursen här något för dig. Det är Folkuniversitet som håller kursen.


Ska man eftersträva att bli utgiven på förlag eller våga satsa på att ge ut sin bok själv?

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är intresserad av bokbranschen eller har ett manus som du skulle vilja ge ut. Kursen passar både dig som arbetar med fackböcker och skönlitteratur även om exemplen hämtas från skönlitterär utgivning.

Mål
Efter kursen ska du ha kännedom om hur bokutgivning fungerar i Sverige samt ha fått en bra grund för att kunna fatta beslut om vilken väg som är bäst för dig.

Innehåll och arbetssätt
Kursen ger en övergripande bild av bokbranschen och hur den fungerar. Vi följer manusets väg från färdigställande till förlag, går igenom vilka krav förlagen brukar ha på ett manus samt hur distributionen går till när boken är färdig.

För dig som vill ge ut din bok själv finns det flera vägar att gå. Du undviker många fallgropar om du har kunskap om bokhandlarnas och bibliotekens inköpssystem. Du får lära dig hur du skaffar ISBN-nummer, registrerar dina böcker på Bokrondellen och vad du bör tänka på vad det gäller distribution och prissättning. Här talar vi också om hur boken kan utformas ifråga om formgivning, bindning m.m.

Vi jämför också olika utgivningstjänster och vad som skiljer tryck, print-on-demand och e-böcker. I dessa fall presenteras också kalkyler så du får en god bild av hur de olika formatens produktionskostnader skiljer sig från varandra.

Kursledare
Ann-Kristin Agesund


Litteratur
Kursledarens material.

Kursfakta
Max 20 deltagare

Här kan du anmäla dig till kursen och även läsa mer om den.

Ha det så kul på kursen!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips och tips om egenutgivning i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

torsdag 6 mars 2014

Från idé till färdig bok

Nedanstående inlägg är hämtat från Kreationslotsens blogg där jag har gästbloggat och berättat hur jag skriver en bok, från idé till färdig bok. Kika gärna in på Kreationslotsens blogg, där finns många läsvärda inlägg som hjälper dig att utvecklas som författare och få din bok utgiven. Här följer mitt gästblogginlägg hos Jeanette, med hennes kommentarer.

26 böcker publicerade ger erfarenhet
Idag har du chans att ta del av Kim M Kimselius som berättar om hur hon skriver sina böcker. Med 26 publicerade böcker från genre som historiska äventyrsböcker, en tonårsbok, en äventyrsdeckarserie, spökbok och även en bok om skrivande. Ytterligare manus ligger i ”byrålådorna” och väntar på att mogna.
Behöver jag säga att Kim har mycket att dela med sig av? Nä, jag trodde inte det.
Varsågod – Kim M Kimselius – om att lyckas med sin bok.
Mycket nöje!
/Jeanette



Från idé till färdig bok
Kreationslotsen, Gästblogg
Foto: Bertil Knoester

Precis som det finns oändligt många författare, tror jag det finns väldigt många olika sätt att skriva en bok. Det räcker att jag ser på mig själv, jag skriver inte alla böcker på exakt samma sätt.


Theo- och Ramonaböckerna Gula-lappar-skrivning
När jag skriver mina historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona är det viktigt att läsa in fakta, eftersom samtliga böcker är baserade på historiska händelser. Därför läser jag mängder av olika faktaböcker innan jag sätter mig för att skriva.
 
Medan jag läser fakta skriver jag noteringar på gula post-it-lappar, varför jag kallar det är arbetssättet för Gula Lappar-skrivning. Efterhand som jag läser faktaböckerna byggs idéerna, handlingen, människorna och platserna upp inom mig. Allt för jag ned på mina gula lappar.

Till slut, när jag läst alla faktaböcker, sorterar jag de gula lapparna i ordning. Allra först tar jag undan de gula lappar som det står ORDLISTA på. Jag skriver ihop ordlistan som finns längst bak i varje historisk äventyrsbok. Förr gjorde jag ordlistan när boken var klar, men jag har upptäckt att jag själv har stor hjälp av min ordlista när jag skriver boken, som en extra uppsättning Gula-lappar. Att ordlistan skrivs först gör att jag kan gå tillbaka till den om jag blir osäker på någon historisk detalj, istället för att jag behöver sitta och slå i böckerna igen.

Innan jag har kommit så långt som till faktaläsning, har jag fått idén till den historiska händelse jag ska skriva om. Oftast får jag hela första kapitlet direkt, ibland även slutet. Från det första idén dyker upp, till dess boken är färdig, tar det oftast 1,5-2,5 år innan boken är helt klar, men det kan även ta 5 eller 30 år. Jag får ständigt nya uppslag och idéer till böcker.

När alla gula lappar är sorterade sätter jag mig och skriver. Förr slängde jag de gula lapparna efter hand som jag var klar. Nu sparar jag dem. Fick nämligen förfrågan från ett manusmuséum som ville ha materialet från idé till färdig bok. Lyckligtvis hade jag sådant material på en bok, och de fick allt material.

Det är en härlig känsla att se hur den vänstra, oskrivna högen av gula lappar krymper och den högra, med skrivna lappar växer.

Plötsligt är jag klar med boken, alla gula lappar är slut. Oftast har jag skrivit allt det här på en vecka, då har jag stängt in mig, gått helt upp i boken och knappast varit kontaktbar. Jag har levt i berättelsen.

Nu lägger jag ifrån mig boken och tar itu med någon av de andra böckerna, de som inte är baserat på riktig historisk fakta.

Vid den här tidpunkten händer det ofta att jag gör min researchresa, för att få uppleva miljö och plats där min historiska händelse utspelar sig.

Efter att boken har fått vila ett tag tar jag upp den igen. Nu är det dags att ”lägga mer kött-på-benet”: att lägga till miljöskildringar, dofter, atmosfär, bygga upp personporträtten bättre, se till att röda-tråden håller genom hela berättelsen. Med andra ord att skriva berättelsen helt klar. Den här perioden kan ta 1-2 månader.

När jag känner att berättelsen är färdigskriven korrekturläser jag den, många gånger. Och då menar jag verkligen många gånger. Ibland så mycket som 20 gånger. Därefter går berättelsen iväg till flera olika korrekturläsare som kommer med sina åsikter, jag tar till mig deras kommentarer, ändrar och förbättrar mitt manus. Sedan är det dags att läsa manuset igen. Fortfarande hittar jag fel, övertydligheter, upprepade ord, saker jag inte är helt nöjd med. Jag korrekturläser och ändrar, korrekturläser och ändrar, ända tills det bara återstår enskilda korrekturfel i sista genomläsningen. Då först är jag nöjd och boken kan gå till tryck.

Theo- och Ramonaäventyr Fantasy och fakta
Kreationslotsen, Gästbloggare
















Foto: Kim M Kimselius

Det här är en ny serie som jag påbörjade förra året. Det är en fantasyserie som är baserad på samma personer som i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. I den här serien bestämmer fansen vad jag ska skriva om. Låter det konstigt?

Det är nämligen så att jag får mängder av förslag från mina läsare om vart Theo och Ramona ska resa i tiden. Alla passar inte för de historiska äventyrsböckerna, till exempel önskemålet om att Theo och Ramona skulle resa till framtiden.

Därför startade jag den här serien 2013. Första boken ut var Månstenen. Den boken utspelar sig i framtiden.

Tanken med de här böckerna är att jag ska läsa någon enstaka bok i ämnet jag skriver om, resten lämnar jag åt min fantasi. Här finns ingen ordlista i slutet av boken.

För Månstenen läste jag 2 faktaböcker, sedan satte jag mig ned och skrev, från början till slut.

Nej, nu talar jag inte sanning. Jag skriver nästan aldrig från början till slut, jag hoppar lite hit och dit i texten. Återkommer till det.

Månstenen skrev jag klart på en månad, inklusive korrekturläsning. Jag piskade mig verkligen för att hinna få med boken till bokmässan i Göteborg och med enbart tre dagar kvar innan avresan fick vi boken.

Fristående böcker Huller-om-buller
 Kreationslotsen, Gästbloggare
Foto: Kim M Kimselius

Bland alla mina böcker finns det även en hel del fristående böcker. Flera av dem är ”byrålådsböcker”, sådana jag skrev för många år sedan. Böcker jag plockar fram, bearbetar och ger ut.

Andra böcker är sådana som jag bara sätter mig ned och skriver ”från början till slut”. Du vet ju vad som gällde med det.

När jag får en idé till boken skriver jag ned första kapitlet och sista kapitlet. Jag gör en kapitelmall i datorn. Där lägger jag även in stolpar till vad boken ska handla om.

Varje kapitel får ett nytt dokument. Jag hämtar upp mallen och döper om den till Lillebror01, Lillebror02, etc.

I den här mallen skriver jag in text till boken, som dyker upp i mitt huvud, men inte passar in i flödet just då. Ibland kan det ligga flera färdigskrivna kapitel där. Så var det när jag skrev Mayafolkets Hemlighet. I den boken har jag delat på huvudpersonerna och handlingen till den ena av personerna kom till mig, från början till slut. All den texten skrev jag in i min mall, eftersom den texten inte var tänkt att komma in där jag just då var i handlingen.
Du anar inte hur skönt det var när det plötsligt var dags att komma till den handlingen och jag hade 10 färdiga kapitel att lägga in. Bara att kopiera från mallen.

Den här skrivningen kallar jag för ”Huller-om-Buller”-skrivning, eftersom jag inte alls skriver i den ordning handlingen sker. Ett typiskt exempel på det är min bok På flykt från andra världskrigets fasa. Den skrevs verkligen huller-om-buller. Det var kort om tid innan deadline och jag fasade för att boken inte skulle vara bra. När jag läste igenom boken från första till sista sidan, insåg jag att det här nog var en av de bästa böcker jag har skrivit.
Kreationslotsen, Gästbloggare
Foto: Kim M Kimselius

 Det är nämligen så att jag inte läser det jag skriver förrän hela boken är klar. Jag börjar inte arbetsdagen med att läsa igenom allt jag tidigare har skrivit, det skulle gå alltför mycket tid till det. Jag använder mig av Innehållsförteckning för att veta hur jag ska fortsätta.
 
Innehållsförteckning
Den fungerar på två olika sätt, både som ett komplement till de Gula lapparna och som ett stöd för mitt minne om vad de tidigare kapitlen handlar om.

Jag gör två kolumner i datorn, i första kolumnen skriver jag KAPITEL 1, osv. I den andra kolumnen berättar jag kortfattat vad kapitlet jag just har skrivit handlade om. Samt allra sista raden i kapitlet, för att lättare kunna knyta ihop kapitlen. Men ibland kan jag även skriva in vad kommande kapitel SKA handla om, det är då som Innehållsförteckningen kompletterar de Gula lapparna.

Det här med Innehållsförteckning började jag med när jag skrev de båda böckerna om andra världskriget: På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa. Eftersom jag arbetade parallellt med böckerna var det inte lätt att hålla isär de gula lapparna. Därför började jag med Innehållsförteckningen. Jag lade även en liten bild på omslaget på varje boks innehållsförteckning för att jag med en enda blick skulle se vilken bok innehållsförteckningen tillhörde.

Det här sättet visade sig vara alldeles perfekt för mig. Istället för att sitta och bläddra tillbaka i kapitlen för att se var och vad jag hade skrivit om en viss sak, kunde jag bara kika på innehållsförteckningen och visste direkt i vilket kapitel jag skulle leta.

Kreationslotsen, gästbloggare
Foto: Kim M Kimselius

Även om jag förmodligen inte kommer att skriva två böcker om samma ämne i fortsättningen kommer jag ändå att använda mig av Innehållsförteckning, för att jag lättare ska kunna hitta i berättelsen. Men… Jag kommer givetvis att fortsätta bygga upp berättelsen med Gula lappar, för det är genom de gula lapparna som berättelsen växer fram.

Ja, det var lite om hur jag skriver mina böcker. Det här blev mycket text, men så skriver jag också på många olika sätt.

Letar du skrivtips kan du gå in på min blogg, http://kim-m-kimselius.blogspot.se/, eller min hemsida www.kimselius.se.

Jag har också gett ut en bok om skrivandet som heter Att skriva med glädje.  I den boken hittar du allt du behöver veta för att skriva och ge ut en bok.

Lycka till med din berättelse.
Kramisar Kim M Kimselius

Ja, det var inlägget hos Kreationslotsen. Där hittar du även kurser i skrivandet.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 5 mars 2014

"En bok man inte kan undgå att älska" Pappersstäder av John Green


Pappersstäder av John Green är en bok som får mig att skratta och gråta, att glömma bort tiden och helt uppslukas av orden. Det är en mycket annorlunda bok, vars titel inte direkt lockar till läsning, men när jag väl har börjat läsa de första raderna är jag fast.

Boken handlar om Quentin och grannflickan Margo. När de är små hittar de ett lik på lekplatsen. Quentin har hela sitt liv älskat Margo med en outtalad kärlek. Margo är som en fjäril som fladdrar omkring med ett leende, skämtar och får folk att skratta, men hon hittar på en del hyss också.

En natt klättrar hon in genom Quentins fönster och tar honom med på ett spännande nattligt äventyr. Dagen efter är Margo försvunnen. Quentin hittar ledtrådar, utlagda av Margo. Tillsammans med sina vänner ger Quentin sig ut på ett till synes ändlöst sökande efter Margo.

Är glad att den här boken hittade till mig, jag hoppas att den även slingrar sig in i ditt liv så att du får nöja av att läsa den här sanslöst härliga bok, man helt enkelt inte kan undgå att älska!

Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 26 böcker. Foto Bertil Knoester.

tisdag 4 mars 2014

Bra beskrivning av hur människorna levde i Pompeji


Tillbaka till Pompeji av Kim M Kimselius
Ramonas klass besöker ruinstaden Pompeji och Ramona mår illa när hon tänker på hon de där människorna dog. Hon gömmer sig i en av ruinerna och somnar... och vaknar upp i ett levande Pompeji. Hon förstår att hon har gjort en resa bakåt i tiden, innan Pompeji utplånades, frågan är bara hur långt innan, 100 år, 1 år, 10 minuter...

Efter ett tag kommer emellertid jordbävningarna som enligt läraren skedde innan utbrotten och Ramona har hunnit få flera goda vänner som hon vill försöka rädda, men hur ska hon berätta det för dem, de är alla fullt övertygade om att Vesuvius är ett vanligt berg.

Jag tycker att författaren har lyckats få till hur jag föreställer mig människorna i Pompeji vid den här tiden riktigt bra, jag tyckte om boken i sin helhet. Det var kul att läsa den här historien.

Den här recensionen av Tillbaka till Pompeji är skriven av Hermiona på Shvoong.com. Hermiona har gett boken 5 stjärnor av 5 möjliga.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här

måndag 3 mars 2014

Novelltävling, bli publicerad

Nu har du chans att få din berättelse publicerad i tidningen Skriva, som har utlyst en novelltävling.

Novelltävling med tema Bordet.
Bidragen ska vara på max 4.000 tecken inklusive mellanslag. Skicka in bidraget till tidningen Skrivas hemsida: www.tidningenskriva.se/novellbidrag

Eventuella frågor rörande tävlingen hänvisas till redaktionen@tidningenskriva.se

1:a pris presentkort på 800 kronor på Adlibris.com
2:a pris presentkort på 300 kr
3:e pris presentkort på 200 kr

Du kan läsa tidigare vinnarnoveller på www.tidningenskriva.se

Lycka till!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 2 mars 2014

Boktips: Den skrikande trappan av Jonathan Stroud



Den skrikande trappan av Jonathan Stroud, var ingen bok som fångade mig direkt. Det var så många ord, med det menar jag att det var så väldigt mycket  miljöskildringar i början av boken, lite onödigt eftersom det förtog spänningen.

Sedan lossnade det, orden flödade på ett helt annat sätt, spänningen var där och det var otroligt svårt att lägga ifrån sig boken. Därför tyckte jag om boken, den var annorlunda och kul!

Boken handlar om spöken som har hemsökt England i många år. Det är bara barn som kan se spökena, därför är det barnen som arbetar med att fördriva spöken från husen. Det kan vara riktigt farligt att vara utomhus efter mörkrets inbrott, om man inte är spökjägare som Lucy Carlyle. Även om hennes jobb innebär att hon dagligen riskerar livet. Något hemskt händer när hon utför ett uppdrag och hon flyttar till London. Där har hon svårt att få arbete, eftersom hon inte har de rätta pappren, även om hon är nog så kvalificerad.

Till slut får hon dock arbete hos Lockwood och George. Där börjar de riktigt ruggiga sakerna hända och det är även nu som historien tar rejäl fart och griper tag.

Det här är en bok för alla som älskar spöken och fantasi.

Du hittar säkert boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.


Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.