Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 19 januari 2013

Boktips: 61 timmar av Lee Child, en riktigt riktigt bra thriller!

61 timmar av Lee Child är den absolut bästa bok jag har läst av författaren och jag har läst många av hans böcker! Boken var spännande från första sidan och jag hade svårt att sluta lyssna. Promenaderna blev extra långa och städningen mycket noggrann, eftersom jag ville höra mer och mer. Ännu en gång har Lee Child lyckats bygga upp en otroligt spännande historia. LÄS! LÄS! LÄS!

Boken handlar om Jack Reacher, som alltid är på väg någonstans. Den här gången har han följt med en turistbuss, som slirar av vägen i det hala väglaget. Detta gör att Jack Reacher hamnar i en stad mitt ute på landet. Det är isande kallt, mycket snö och två stora snöoväder är på väg att mötas över staden. Samtidigt är något stort på gång i den lilla staden och nedräkningen har börjat. Jack Reacher har 61 timmar på sig.

Vill du ha en bok att sträckläsa är det här den perfekta boken för dig! Läs mer om boken här på Adlibris.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Man sitter som på nålar ända till sista sidan." Ingela Svensson

Läs mer om På flykt från andra världskrigets fasa. 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

 Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

fredag 18 januari 2013

Författarlinjen, utbildning för dig som vill bli författare

Vill du utbilda dig till författare? Här har du en kurs för det.

Författarlinjen

Har du alltid drömt om att skriva en bok? Den här utbildningen kan vara ett viktigt steg på vägen. Att skriva handlar om att framkalla bilder, att hitta det inre bildskapandet som är en del av skrivprocessen. Vi använder berättargrepp som gör skildringen av människor, stämningar och situationer levande; allt för att fånga läsaren.

Utbildningen är både för dig som vill komma igång med att skriva och för dig som redan skrivit ett tag. Vi arbetar med eget textmaterial. Det kan vara en berättelse, roman, novell eller deckare. Frigör författaren inom dig, få nya impulser, diskutera och analysera tillsammans med övriga deltagare för att utveckla ditt manus.
Det är Medborgarskolan som anordnar kursen.

Vem vet, kanske blir du en ny Camilla Läckberg eller Stieg Larson? Lycka till!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

Att skriva med glädje har en egen Facebooksida där jag lämnar tips och råd om skrivandet.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

torsdag 17 januari 2013

Skrivguider i tio steg av etablerade författare

Älskar att dela med mig av tips och råd runt skrivandet och blev mycket glad när jag hittade nedanstående text hos författaren Amanda Hellberg, som även hon tycker att man ska dela med sig av sina erfarenheter. Här är Amandas text:

Jag älskar detta. Älskar.
Tack! Vilken resurs vi skapar här.

Kolla bara:

Så blir du ungdomsförfattare i tio steg av Johanna Lindbäck.

Så blir du ungdomsfantasyförfattare i tio steg av Maria Turtschaninoff.

Så blir du copywriter i tio steg av Cecilia Johansson.

Så blir du journalist/skribent i tio steg av Lisa.

Så blir du industriprosaist i tio steg av Johannes.

Så blir du romanförfattare i tio steg av Katerina Janouch.

Så blir du spänningsförfattare i tio steg av Ninni Schulman.

Så blir du romanceförfattare i tio steg av Simona Ahrnstedt.

frilansar du för tidningar av Bodil.

(och så mitt gamla vanliga då: Bilderboksförfattare i tio steg.)

Nu saknar vi "bara":

Så blir du krönikör i tio steg (Anne? Ninni?)
Så blir du läromedelsförfattare i tio steg (Tette/Tettes syster?)

(Jag vet att det finns fler... manusförfattare, skräckförfattare, faktaförfattare... och varför inte kalligrafer och konsthantverkare och formgivare och målare och skulptörer och skådespelare och fotografer och biokemister och tårtproffs och, och och... don't be shy! Bra råd ska man sprida, oavsett kategori.) 


Ja, nu har du lite att läsa igenom, eller hur? Lycka till med dina skrivprojekt.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

"Kim skriver om hur viktig gestaltning är, och själv är hon suverän på det." Författarcoachen Kristina Simar

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här 

onsdag 16 januari 2013

Bokomslag: Persienomslaget, nya skisser

Om du bara visste hur svårt det är att få till ett bra omslag. Det ska vara ett omslag som fångar läsaren direkt och som talar om vad boken handlar om.

Det ska vara rätt färg och för mig, som skriver historiska äventyrsböcker, gäller det även att det ska vara tidstypiska symboler, kläder osv.

Nu har du fått se några av skisserna till 18:e boken om Theo och Ramona, vars arbetsnamn är Persiens Pärla. Du har fått se Skiss 1 och Skiss 2. Här är tredje skissen:

Även om det här bara är en skiss säger den en hel del, eller hur? Jag har haft lyckan att ha mycket duktiga illustratörer till samtliga mina böcker. Först var det Susanne Demåne och nu är det Mats Minnhagen som gör omslagen till böckerna.

Några av omslagen har min man, Jan Kimselius gjort. Det är böckerna Den där dagen, Att skriva med glädje och Mysrys. Mycket annorlunda omslag mot Theo/Ramona-böckerna! Men det var också det som var tanken.

Jag kommer att fortsätta rapportera om hur omslaget blir till, ända tills du får se det färdiga resultatet! Hoppas att du tycker det är roligt att följa arbetet!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Den gömda Inkastaden är en oerhört fängslande äventyrsroman uppbyggd kring en historisk händelse." BTJ, lektör Monica Nilsson

Läs mer om Den gömda Inkastaden.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här 

tisdag 15 januari 2013

"Den här boken andas skrivglädje, hopp och möjligheter" Helena Milton om Att skriva med glädje av Kim M Kimselius

Jag har flera gånger sett tävlingen där man kan vinna en av Kim M. Kimselius böcker. Jag brukar inte skriva recensioner men när chansen att vinna en av hennes böcker fanns var jag till slut bara tvungen att sätta mig ned och skriva vad jag tyckte om hennes informativa, lärorika och fina bok med det originella och tilltalande omslaget, gjort av hennes man Jan Kimselius. Jätteglad blev jag när jag på denna månads sista dag  får se hela min recension på hennes blogg och inser att jag får välja en valfri signerad bok av alla dem som hon skrivit. Så många hade skrivit recensioner om denna hennes bok att vi var två lyckliga vinnare denna månad. Såhär lyder recensionen:

Jag köpte den här boken direkt av Kim på bokmässan i Göteborg vilket såklart var alldeles särskilt roligt. Rätt snart började jag i den och när jag väl gjort det läste jag ut den i oerhört rask takt.


Kim M. Kimselius delar med stor generositet med sig av sina erfarenheter, här liksom på sin blogg, och av den skrivglädje hon själv känner. 
 
Boken beskriver dels lite ur författarens eget liv där man får ta del av hennes egna erfarenheter både när det gäller att skriva böcker och att vara utgiven på förlag men även om att sedan själv starta ett eget bokförlag och ge ut sina böcker på så sätt. Personligen intresserade den delen mig mest. Man får en hel del praktiska tips när det gäller att komma igång med skrivandet, hålla igång det och även att strukturera upp det. Det återkommande temat i boken är att det gäller att disciplinera sig och sitt skrivande om man vill lyckas och bli en bättre författare. Det gäller att ta alla tillfällen i akt att öva upp sig i skrivandet. Tillvägagångssätten är desto fler och författaren visar stor ödmjukhet för att olika sätt passar olika människor samtidigt som man får veta hur hon själv lägger upp sitt arbete.
Boken täcker verkligen det mesta man verkar behöva veta och en del överraskningar bjöd den också på. Jag saknade ingenting och det var en mycket bra balans mellan de olika ämnena; Kims egna erfarenheter, allt som har att göra med själva skrivardelen och så slutligen det praktiska kring försäljning, förlag och annat som man behöver veta. Särskilt mycket tyckte jag om avsnitten om att skriva dikter och sagor. Det kan bero på att jag själv skriver både och …
Titeln på boken genomsyrar varenda stavelse i densamma. Den här boken andas skrivglädje, hopp och möjligheter! Läs den så får du fortsatt inspiration oavsett var i skrivandet du själv befinner dig!

Det här var Helena Milton som hade recenserat min skrivbok Att skriva med glädje. Tack snälla Helena för din fina recension.

Boken är mycket populär och har fått en alldeles egen sida på Facebook där jag delar med mig av tips och råd varje dag.

Har du recenserat någon av mina böcker? Kanske har jag missat din recension, hör gärna av dig till mig så jag får ta del av vad du har skrivit och kan lägga upp din recension här på min sida. Här kontaktar du mig.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka! 

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här

måndag 14 januari 2013

Skrivartävlingar 2013

 Dags att vässa pennan igen. Här är några nya skrivartävlingar.

Februari
  • In Sites har en tävling: Vad är kultur? Åldersgräns 15-25 år och man ska ha koppling till någon av In Sites samarbetsregioner. Deadline 18 Februari.
  • Podium vill ha in fler manus på temat: Att vara ung rom idag. Det ska vara inne före den 25 februari.
  • Svenska Haiku Sällskapet och Liv i Sverige har anordnat en haikutävling. Bidraget ska vara inne den 28 februari.
Mars
  • Mörkersdottirs novelltävling har temat erotik + fantastik och ska vara inne senast den 1 Mars.
  • Skrivarsidans Novelltävling. Bara medlemmar får deltaga. Novellbidraget ska vara inne den 10 mars kl.23.59 och ämnet är fritt.
 Tävlingarna har jag hittat hos Rebecka Mörtberg.

Dessutom har Tidningen Skriva ständigt nya novelltävlingar.

Så fort det dyker upp nya skrivtävlingar meddelar jag dig här på min blogg. Lycka till med skrivandet!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här:

söndag 13 januari 2013

Visste du det här om choklad?

Älskar choklad! Varje gång jag ser ny fakta om choklad suger jag i mig och tar till mig. Här är några nya intressanta fakta om choklad:

De flesta tror att choklad gör att man blir tjock, men så verkar det inte vara. Forskarna har upptäckt att de personer som äter choklad fem gånger i veckan har lägre BMI (Body Mass Index) än de som äter choklad sällan. Allt enligt en amerikansk studie, som tror att det är antioxidanterna i chokladen som får kroppen att ta upp färre kalorier från fett.

Många tror att det bara är mörk choklad som är nyttig, men en ny svensk studie visar att ljus choklad också är hälsosam och skyddar oss mot stroke. Strokerisken minskar med 17 procent hos den som äter en halv chokladkaka i veckan jämfört med dem som äter mindre. Det är främst ämnet flavonoider som tycks förhindra åderförkalkning, högt blodtryck och skydda hjärta och kärl mot skadliga kolesterolvärden.

Många tror att det är fel att belöna sig med en bit choklad, men forskarna säger att det visst är bra att belöna sig med en chokladbit när du klarat av en ny ansträngande vana. Hjärnan kommer att koppla ihop den positiva belöningen som chokladen är, med den nya vanan, vilket gör att du är mer motiverad att fortsätta med din nya vana.

Läs även:
Mörk choklad som hjärtmedicin.
Gå ner i vikt med choklad.
Choklad ökar din uthållighet.
Choklad en grönsak i förklädnad.
Jag skriver som bäst när jag äter choklad.
Provsmakning av Zebeda choklad.
Möte med chokladmästaren Jan Hedh.
Chokladens historia.

Du vet väl att bland annat Mayafolket använde choklad som betalningsmedel?

Efter att ha läst detta hoppas jag att du känner att du med gott samvete kan unna dig den där biten choklad! Det tänker i alla fall jag göra!

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Välkommen tillbaka!

"Har precis läst klart Mayafolkets Hemlighet. WOW vilken bra bok!!!" Jessica Bengtsson

Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här