Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 26 november 2011

Boktips: Spökriddaren och hans väpnare av Cornelia Funke

Spökriddaren av Cornelia Funke är en riktigt gammaldags berättelse om andar, riddare och mod. Alltsedan jag läste Cornelia Funkes bok Bläckhjärta har jag läst allt hon skrivit. Den här boken var skriven för lite yngre läsare än de tidigare böckerna, ändå hade jag stor behållning av boken. Kanske för att jag tycker om spöken och andar.

Jon Withcroft avskyr sin mamma nye man. Styvfadern tycker att Jon ska gå på internat och får mamman att tycka att det är en god idé. Det är bara det att Jon själv inte håller med. Det visar sig att den nya skolan och de nya kompisarna är helt okej. Jon får andra problem. Han blir uppsökt av ett spöke efter en adelsman som blev hängd för mord på en anfader till Jon för flera hundra år sedan och som nu vill hämnas på Jon. Jon vet inte hur han ska klara sig ur detta men så träffar han Ella. En modig tjej som verkar veta en del om spöken. Och hur man kan få kontakt med dem.

Cornelia Funkes böcker har legat på New York Times bästsäljarlista och har sålt över 25 miljoner exemplar i hela världen.


Det här är en bra julklapp för nio år och uppåt. Vet någon i min närhet som kommer att sträckläsa den här boken...

En härlig bok med mycket fantasi som baseras på sägner och verkliga platser.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 25 november 2011

Böckernas Youtube = Scribd

Scribd.com är för text vad Youtube är för rörliga bilder. Scribd är en fildelarsida för textdokument. Sidan sägs ha omkring 50 miljoner läsare per månad. Dagligen laddas cirka 50.000 dokument upp på sidan.

En nedladdad textfil från Scribd kan läsas på skärmen eller på en e-boksläsare från Kindle.Du kan även läsa texter från Scribd på din mobil.

Scribd jobbar för att inte copyrightskyddat material ska hamna på sidan. Ändå gör det så ibland och både Ken Follet och J.K Rowling har kritiserat sidan eftersom deras böcker funnits tillgängliga för nedladdning på sidan.

När president Obama kampanjade för presidentämbetet använde han Scribd-sidan för att sprida sitt kampanjmaterial. Och det lyckades han ju bra med!

Idén till Scribd kom från Trip Adler på Harvard när han talade med sin far, John R. Adler, om hur svårt det var att publicera akademiska dokument. I samarbete med Jared Friedman och Tikhon Bernstam startade Trip Adler Scribd som lanserades i mars 2007 och genast fick många besökare. 2008 rankades sajten som en av de bästa på Top 20-listan för sociala medier.

Läs mer om Scribd här.

Är inte riktigt säker på hur vi i Sverige kan använda oss av den här sajten, men vem vet, kanske någon av mina läsare känner: "Just precis vad jag har letat efter."

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 24 november 2011

Rör inte våra Bibliotek!

Älskar bibliotek, är i stort sett uppvuxen på Hisingens bibliotek, där jag frossade mig igenom hyllmeter efter hyllmeter i takt med att jag lärde mig fler ord. Därför slåss jag för att biblioteken ska finnas kvar för att efterföljande generationers läsare ska kunna njuta av böcker på samma sätt som jag har gjort under min uppväxt.

Läs här vad Sveriges Författarförbund har skrivit:

Att låna äger

PRESSMEDDELANDE 2011-11-22
Ett vykort betyder så mycket. Därför vill vi överlämna 750 stycken. 750 röster som alla vill säga samma sak: vi vill protestera mot arbetet med att lägga ut driften av våra bibliotek på entreprenad.
Detta var budskapet när Författarförbundets skönlitterära sektion överlämnade ett antal vykort till Kulturdepartementet i fredags.

- Bibliotek är platser där alla de viktiga orden möts: demokrati, yttrandefrihet, mångfald, jämlikhet, kultur och kunskap. Ansvaret för det kan aldrig placeras hos institutioner drivna i vinstintresse, säger Cecilia Lindemalm, ordförande för skönlitterära sektionen

Vi befarar att bibliotek på entreprenad inte kommer att erbjuda besökarna det de vill ha, utan det företagen tjänar mest på att erbjuda. Hur går det då med dagens fungerande bibliotekssamarbete, med gemensam katalog och utlåning, som gör att även låntagare på små orter kan beställa svårtillgängliga verk? Vilket företag kommer att satsa på bibliotek vid landets häkten? Vem säkerställer att litteraturinköp för läsare med lässvårigheter inte glöms bort? Och vem ska tillhandahålla den stora mängd böcker som läses av få?
Sveriges författarförbunds skönlitterära sektion
Kontakt: Cecilia Lindemalm, 073-623-81 67 cecilia.lindemalm@gmail.com


Viktiga ord om våra älskade bibliotek. Sprid gärna detta budskap. Upp till protest mot vinstinriktade bibliotek. Vi har ju sett hur det har gått med privatägda vårdhem. Tänk dig ett bibliotek, ägt av ett stort förlag: vilka böcker tror du kommer att prioriteras i det biblioteket?...

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 23 november 2011

Ett brev som berör

Det kom ett brev som berörde mig djupt och som jag vill dela med mig av till dig:

"Jag har haft Leukemi.Fyra cellgiftsbehandlingar och en benmärgstransplantation. Nästa vecka ska jag upp till Umeå för ettårskontroll efter transplantationen. Jag har besegrat cancern. Tagit mig ut på andra sidan tunneln. Mycket starkare och mycket gladare. Har gett detta hemska monster en käftsmäll och vandrat vidare.
För mig är tid allt. Att få tid. Tid med barnen. Tid med vännerna. Tid med familjen och även tid för mig själv. Efter att ha kämpat mig tillbaka efter transplantationen så känner jag att jag vill vara med på allt. Göra allt. Inte missa nåt. Samtidigt så vill jag få tid att bara vara. Läsa böcker med min sexåriga dotter. Känna hennes mjuka hand på min, höra hennes miljoner frågor om vad som händer. Sitta nära. Kramas.
Jag vill få tid med min artonåriga bonusdotter som snart är på väg ut i vuxenlivet. Höra hennes tankar om livet. Höra vad som händer i hennes liv. Finnas där för henne. Jag vill få tid med min sambo. Mitt allt. Min stora kärlek och min bästa vän. Han som stått vid min sida under denna hemska resa. Inte för en sekund har han fått mig att tvivla på att vi skulle klara detta. Jag vill få tid med honom. Få tid att sitta med honom och prata. Fortsätta planera vårat liv. Tillsammans.
Att inte veta om man får fortsätta att vara en del av deras liv har varit hemskt. Skräckinjagande. Jag har förlorat ett år med mina barn. Jag har förlorat ett år med min sambo. Ett år som jag aldrig får tillbaka. Tid som alltid är förlorad. När man är cancersjuk så bestämmer man inte själv över sin tid. Man måste rätta sig efter vad läkaren säger. Man måste gå än hit och dit för undersökningar, behandlingar och skit. Nu är jag frisk. Jag bestämmer själv vad jag ska göra. Jag bestämmer själv vad jag ska göra med min tid. Jag gör det jag vill göra.
Jag lägger min tid på att leva. Varje sekund, varje minut, varje timme, dag som natt. Tid är ovärderlig. Inget man kan köpa för pengar. Du och endast du bestämmer vad du lägger din tid på. Glöm inte att ta vara på tiden. Man vet aldrig hur mycket tid man har. På ett ögonblick kan den vara borta. Och man får den aldrig tillbaka." /// Jenny
Efter att i år ha förlorat tre kära släktingar till den giriga kräftan, som vi kallade cancern när jag var barn, berörda det här brevet mig mycket. Det kom från Cancerfonden, som tackade för mina gåvor under året. Gåvor jag skänkt i samband med sjukdomsbeskeden, i samband med dödsfallen och bara som gåva för att hitta botemedel mot cancer. Vem vet vem som drabbas härnäst, jag, du eller någon annan som du eller jag har kär.

Vill du skänka en slant till Cancerfonden kan du göra det på 90 1951-4 eller gå in på Cancerfondens hemsida. Jag tänker fortsätta stödja cancerfonden, för en vacker dag kanske jag själv kommer att få hjälp av deras forskning... Vem vet...

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 22 november 2011

Det vill jag fira med att lotta ut en bok!

Nu har bloggbesökarna här på min blogg överstiget 100.000! En siffra som kändes övermäktig att ens tänka sig när jag startade bloggen för två år sedan. Dessutom startade jag inte räkneverket förrän ett halvår senare. Undrar hur stor siffran varit om räkneverket varit med från början?

Jag gläds åt att så många har velat ta del av mina tankar, mina faktainlägg, mina böcker, ja allt jag har skrivit här på bloggen.

Hoppas att du fortsätter följa min blogg. För rätt som det är blir jag så där tokigt glad att jag lottar ut en signerad bok. Vilket är fallet den här gången.

Nu vill jag lotta ut en av mina nya böcker På liv och död i andra världskrigets skugga eller På flykt från andra världskrigets fasa, signerade givetvis.

Vill du vara med på utlottningen?

Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar, motivera varför du vill vinna/vad du tycker om bloggens innehåll/vad du skulle vilja läsa mer om. Ja, helt enkelt: Skriv en kommentar så har du chans att vinna en signerad bok! Glöm inte skriva ditt namn!

Vinnaren meddelas den 28 november här på bloggen!

Lycka till!

Kramisar Kim
Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 21 november 2011

Skrivprocess: Skriv meningar

Alla böcker börjar med en tanke, ett ord, en mening. Sedan vävs orden vidare, mening läggs till mening och till slut blir det en hel bok.

Men var börjar man då? Från början? Eller kan man lika gärna börja mitt i, eller skriva slutet först? Kan man skriva ned meningar som man kan använda sig av lite här och där i boken?

Ja, allt det där fungerar. Det gäller bara att hitta sitt sätt att skriva.

Jag brukar samla på meningar. När det dyker upp en bra mening i mitt huvud skriver jag ner den. Har en bok fylld med meningar, idéer, stycken och fina ord. Ifrån den boken (ja, det har blivit fler än en bok nu), plockar jag fram meningar och textsnuttar som jag sätter in i böckerna.

När jag skriver ner texten i min idébok har jag inte en aning om vad det ska bli av den, tycker bara så mycket om orden, eller meningen och vill inte att allt ska försvinna. När jag sedan sitter och skriver dyker tanken upp: Den där texten/meningen skulle passa just här. Slår upp min idébok och lägger in meningen/texten.


Men var börjar man då? Från första kapitlet?
Nej, det är faktiskt inte nödvändigt att skriva första kapitlet allra först. Ibland får man liksom inte till flytet förrän man har skrivit två-tre kapitel, orden till första kapitlet finns inte från start. Inte de där allra bästa orden som ska till för att fånga läsaren. Då kan man börja skriva exakt där man är i tankarna. Har man text till sista kapitlet, skriv sista kapitlet först! Har du orden till en händelse mitt i boken, skriv den då!


Mina böcker byggs upp med "huller-om-buller"-principen. Med det menar jag att jag aldrig skriver från början till slut, utan jag hoppar mellan kapitlen lite hur som helst. Något ni som följer mitt arbete med mina böcker på www.theoochramona.se säkert har märkt. Ibland skriver jag sista kapitlet först, eller ett kapitel  i mitten. Jag kan lägga till/ta bort kapitel, hämta upp en bra mening och bygga ett kapitel runt den.


Det finns många sätt att bygga upp sin bok. Men tänk på att allt börjar med en mening, så ta och spara de där bra meningarna som dyker upp i ditt inre, skriv ner dem och plocka fram dem vid behov!


Lycka till!


Kramisar Kim


Här kan du läsa mina tidigare blogginlägg om skrivprocess/skrivtips/Att ge ut sin bok/Skicka till förlag etc:

Min allra första bok
Skriva en bok
Ge ut böcker på eget förlag 
Bokomslag, från idé till färdig produkt 
När blir du författare?
Min källa till inspiration 

Skriv en bok, föreläsning på Bokmässan i Göteborg 23 september 2010

Att arbeta med flera böcker samtidigt 


Spökskrivare 
Tänk vad ett ord betyder mycket
Lugn och harmonisk av böcker

Dags att skicka till förlag? Här kommer några tips
Skicka din berättelse till ett bokförlag
Skicka din berättelse till förlag
Jobba med gula lappar och se exempel.
Nya gula lappar och skrivtips.
Hitta ditt författarspråk 
Kött på benet

Huller om buller-tekniken
Första meningen
Slutet 
Ge dig tid att stanna upp

Om jag ändå kunde tänja på tiden
Motivation och disciplin
Snart klar 
Korrekturläsning
När allting finns där och har bråttom att komma ut 

Det kom ett mail 
Skriva för skrivandets skull
Skriva synops 

Att arbeta med ordspråk

Synonymer, en spännande lek med ord
Läsarna är viktiga

Att använda sig av livserfarenhet i sina böcker

När inspirationen flödar 
Sprudlande skrivarglädje 
Kreativitet och vardagsbestyr
Skrivprocess och drömmar

Mellan dröm och verklighet
Skrivandet och livserfarenhet
Korrekturläsarna

Skrivkramp? 
Vad händer på nätet när jag dör?
Skrivglädje 
Skriv medan du sover
Skriv direkt ur hjärtat!
Iaktta och memorera...
Tid att skriva

Bygg upp din berättelse
Skrivandets alla små stunder
Skrivlängtan
Skrivklådan stillad...
Skrivar-endorfiner
När skrivandet känns som bäst
Vad ska jag berätta om?
Skriva för barn och ungdomar
Så många ord!
Steg för steg

Ord föder ord

Hur viktig är bokens titel och hur väljer du namn på boken?

Det händer något magiskt... 
Att ta kritik
Glöm inte backupen!!!
Skriva slutet först...
Fasta Gula lappar 
När fantasin tar över kan det bli så här...

Berättelsen färdig, fortsätt jobba!  

Skriv din berättelse genom någon annan / Spökskrivare
Hjälp på vägen

Första raden i berättelsen

Svar på många frågor 
Bli en ny Camilla Läckberg!
Boken inom dig

Gula lappar och innehåll
Behöll flödet i berättelsen

Korrekturläsning är viktig!
Royalty = Lön från förlaget
Biblioteksersättning = "Lön" från biblioteken

Kapitel: Hur långa ska de vara, ska de ha rubrik osv.
30 sätt att hjälpa en författare vars böcker du tycker om
Arbetsprocess
Sök litteraturstöd hos Kulturrådet
Utveckla språket

Bokförlag och originalmanus
Skrivtips av Kimselius på Video från Bokmässan i Göteborg
Säljande bokomslag


Från början till slut.

Ge ut din bok som e-bok.
Med egenutgiven e-bok tillfaller största vinsten författaren.
Egenpublicerad författare sålde 1 MILJON E-böcker!


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 20 november 2011

Rolig arbetsdag hos Bokia i Helsingborg

Det är svårt att motstå att fotografera himlens alla nyanser och skiftningar.

Ibland när man ser tavlor där de målat himlen med den här färgen känns det fel, men när jag ser färgen på riktigt, målat av naturen själv, då känns det helt rätt!

På resa igen. Denna gång var jag i Helsingborg för att signera hos Bokia/Killbergs. Men först tog jag en tur runt staden för att upptäcka något nytt.
De här söta kaninerna har helt undgått mig vid mina tidigare besök.

Den här såg verkligen "pussgo" ut! Vid mina förra signeringar i Helsingborg har det legat snö på marken och varit kallt och halt. Men igår var det +6 grader. Medan jag gick min promenad var det uppehåll. Men strax efter att jag börjat min signering märkte jag på kundernas kläder att det regnade ute. När jag kom ut från butiken var allt blött och ett fint duggregn föll.

Vy över den gata där Bokia/Killbergs ligger.

Det här är en stad med många färjor som går till Danmark och därför passar den här bilden mycket bra. Har själv åkt över till Helsingör många gånger med någon av färjorna.

En av de första som kom och besökte mig i bokhandeln var författarkollegan Sölve Dahlgren med dotter. Alltid roligt att få träffa kolleger under signeringarna.

Sedan dröjde det inte länge förrän läsarna kom.

En del redan hängivna läsare, som Bea...

...men även sådana som just upptäckt mina böcker och som här, köpte tio stycken på en enda gång. Härligt! Vilken fantastisk läsning som väntar henne! Snäll mamma också som betalar alla böckerna!

Fanny är en trogen fan som kommer varje år, men det är mest på farmor som jag känner igen Fanny, eftersom hon själv växer och mognar för varje år. Men till nästa år kanske hon inte har förändrats så mycket.

Vilka underbara samtal jag hade igår, så många häftiga möten, många berättelser att lyssna till, trevliga kommentarer och goa skratt. Ja, det var sannerligen en mycket lyckad signering, som personalen bidrog till med sin hjälpsamhet och sin glädje. Tack alla för en jättekul arbetsdag! Vi ses nästa år!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se