Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 17 februari 2011

Skrivprocess: Skicka in ditt manus till bokförlag

Det är många som drömmer om att bli författare, många som skriver böcker och många som skriver till mig och undrar vad de ska göra med sin berättelse när den är klar. Det finns många olika sätt att gå vidare, idag ska vi tala om att skicka in ditt manus till ett bokförlag.

Innan du skriver ut din berättelse och stoppar den i kuvert till förlaget, är det bra om du har skrivit ut en papperskopia till dig själv och läst igenom den noga, gärna flera gånger. Om du har gjort ändringar är det bra att göra dem i datorn och sedan skriva ut en ny papperskopia som du läser igenom. När du har gjort så flera gånger, och kanske även fått hjälp av någon annan att läsa din berättelse, då skriver du ut den slutliga berättelsen, en kopia till dig och en kopia till bokförlaget.

Förlagen har i stort sett samma önskemål och jag har här nedanför skrivit ned vad varje förlag önskar, samt deras adresser, så att det ska bli lätt för dig att skicka in din berättelse. Det finns många, många fler förlag än dessa som jag har valt ut: Alfabeta Bokförlag, B. Wahlströms, Nordstedt, Brombergs förlag, Bonniers, Raben & Sjögren, Kabusa Böcker, Ica Bokförlag. (Länk till fler förlag längre ned i det här inlägget)

Alfabeta Bokförlag:
Har du skrivit ett manuskript? Om det är riktigt bra ska du skicka det till oss. Vi tar emot manus på papper. Tänk på att skicka en kopia, inte ditt original. Det tar upp till tre månader innan du får besked från oss. Ange namn, postadress, telefonnummer samt gärna mejladress i följebrevet. Vi returnerar inga insända manus.
Skicka det till:
Alfabeta Bokförlag
Redaktionen
Box 4284
102 66 STOCKHOLM
  
B. Wahlströms:
B. Wahlströms ger ut barn- och ungdomslitteratur inom alla genrer och vår ambition är att inspirera barn i alla åldrar att upptäcka glädjen med att läsa. Vi tar gärna emot manus och är intresserade av allt från pekböcker till böcker som vänder sig till unga vuxna.
 
Så här skickar du in manus till oss:
Skicka en utskrift med vanlig post. Det underlättar för oss om manuset är sidnumrerat och om du skriver ut det med 1½ radavstånd, gärna med en teckenstorlek på 12 punkter. Vi kan tyvärr inte ta emot manus per e-post eller på cd. Kom ihåg dina kontaktuppgifter och skriv gärna några rader om dig själv. Vi har ingen möjlighet att bekräftar mottagandet av ditt manus, men vi försöker ge dig ett skriftligt svar inom tre månader. På grund av mängden mottagna manus kan vi inte garantera ett personligt utlåtande. Observera att inskickat material inte returneras. Om du vill ha ditt manus i retur, bifoga frankerat returkuvert. Skicka inte in originalmanuskript eller originalillustrationer. Förlaget ansvarar inte för ej beställt material.

Skicka ditt manus till:
Barn- och ungdomslitteratur:
Forma Books
B Wahlströms Bokförlag
Manusavdelningen
205 75 Malmö
eller
Forma Books
B. Wahlströms Bokförlag
Manusavdelningen
Box 6630
113 84 Stockholm

Brombergs förlag:

Förlaget tar endast emot manus i digital form. Klicka här!

Brombergs Bokförlag ger främst ut skönlitteraur och fackböcker.
Vi ger inte ut deckare, fantasy eller barnböcker.
När du skickat ditt manus till oss får du ett bekräftelsemejl på att det kommit fram. Sedan tar det ca två-tre månader innan vi återkommer med ett besked. Vi har tyvärr ingen möjlighet att kommentera de manus vi avböjer för utgivning.

Vi tar endast emot manus via e-post i Wordformat eller PDF, detta för att effektivisera hanteringen och spara på miljön. Bifoga även ett följebrev där du kort beskriver vem du är och vad din bok handlar om.
Har du ytterligare frågor? Sänd dem till info@brombergs.se

Skicka in manus

Adress till förlaget:
Brombergs Bokförlag
Manus
Box 12886
112 98 Stockholm
 

Natur & Kultur

Söker du förlag till din bok? Skicka in ditt manuskript eller ta kontakt med oss för en diskussion.

Vilket område gäller för dig?
Barn- och ungdomslitteratur Högskolelitteratur
Illustrerad fakta

Läromedel
(förskola, grundskola, gym och komvux)
Sakprosa

Skönlitteratur

Natur & Kultur
Box 27 323
102 54 Stockholm
Telefon: 08-453 86 00
Fax: 08-453 87 90
Org.nr: 802000-3813
info@nok.se
Besöksadress:
Karlavägen 31
114 31 StockholmNordstedt förlag:
Har du skrivit en roman, diktsamling eller faktabok? Då är du välkommen att skicka ditt manus till oss! (För barn- och ungdomsböcker hänvisar vi till Rabén & Sjögren

Så här skickar du manus till oss

Texten ska vara skriven på skrivmaskin eller dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva eller diskett. Skicka alltid med vanlig post, vi tar inte emot manus via e-post. 

När det gäller skönlitteratur ser vi helst kompletta manus för att lättare kunna göra en bedömning. Vi tar enbart emot originalmanus skrivna på svenska. Observera att vi inte automatiskt returnerar ditt manus – därför är det viktigt att du aldrig skickar original, varken text eller bilder! Om du vill ha tillbaka ditt material måste du bifoga adresserat och frankerat svarskuvert. Förlaget ansvarar aldrig för obeställda manuskript. 

Se till att skriva ut texten med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa och underlättar bedömningen. Undvik också att sätta in ditt manus i pärmar eller stora mappar. 

Vårt mål är att ge besked efter cirka två månader (under semestertider kan handläggningstiden vara längre). Tyvärr kan vi inte bekräfta att vi mottagit ditt manus. När redaktionen har tagit ställning till din text får du ett skriftligt svar. Dessvärre gör mängden av insänt material att vi bara undantagsvis kan ge utförliga kommentarer till icke antagna manuskript. Skicka alltid kontaktuppgifter (adress eller e-postadress) – och gärna också ett följebrev med några upplysningar om dig själv.

Skicka ditt manus till:

Skönlitteratur (romaner, noveller, lyrik)
Norstedts Förlag
Manus Skönlitteratur
Box 2052
103 12 Stockholm

Facklitteratur (Sakprosa, självbiografier, kokböcker, trädgårdsböcker m.m.)
Norstedts Förlag
Manus Facklitteratur
Box 2052
103 12 Stockholm


Bonniers förlag:
Vår utgivning består av skönlitteratur (prosa och lyrik) samt facklitteratur (memoarer, biografier, essäer, reportageböcker m.m.).  Vi ger inte ut barn- och ungdomsböcker och sedan 2009 inte heller illustrerad facklitteratur.

Alla manuskript som skickas till förlaget läses, men den stora mängden av manus gör att vi bara undantagsvis kan ge personliga kommentarer. Om du är intresserad av ett utlåtande föreslår vi att du vänder dig till t ex Författarcentrum. De har lektörer som mot en avgift läser och bedömer din text. Så här går du tillväga:

• Vi tar helst emot kompletta manus för att lättare bedöma helheten.

• Manuset ska vara utskrivet på papper – vi tar alltså inte emot disketter eller manus per e-post. Använd gärna teckenstorlek 12 punkter och 1 ½ radavstånd.

• För att underlätta hanteringen bör du inte sätta in manuset i pärmar eller skrymmande mappar.

• Bifoga följebrev och en kort sammanfattning av manuset. Var noga med att uppge e-post, namn och adress.

• OBS! Från och med januari 2010 returnerar vi endast manus med bifogat kuvert och svarsporto. Övriga manus makuleras, skicka därför alltid en kopia, aldrig original!

Vi skickar inte bekräftelser på mottagna manus. Vi strävar efter att inom tre månader ge besked om boken antagits för utgivning eller inte, men ibland tar det längre tid. Albert Bonniers Förlag ansvarar inte för problem som kan uppstå i postgången.
Ditt manus skickar du till följande personer:
Skönlitteratur
Albert Bonniers Förlag
Anneli Eriksson
Box 3159
103 63 Stockholm

Facklitteratur
Albert Bonniers Förlag
Johanna Haegerström
Box 3159
103 63 Stockholm

 
Rabén & Sjögren:

Så här skickar du manuskript till oss

Manuskriptet ska helst vara skrivet på dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva eller liknande. Skicka alltid med vanlig post.
Observera att vi inte skickar tillbaka utskriften – därför är det viktigt att du inte skickar original, varken text eller bilder! Anledningen till detta är att vi inte klarar av att hantera den mycket krävande posthanteringen. Av detta skäl kan vi inte heller göra utskrifter av manuskript som skickats med e-post.Förlaget ansvarar aldrig för obeställda manuskript.
Se till att skriva ut manuskriptet med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa och underlättar bedömningen.
Skicka alltid kontaktuppgifter – och gärna också ett följebrev med några upplysningar om dig själv.
Skicka ditt manus till:
Rabén & Sjögren
Manus
Box 2052
103 12 Stockholm
Kabusa Böcker:
Kabusa Böckers utgivning består av skönlitteratur, presentböcker, facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker.

Under våren 2011 tar vi emot manus inom följande genrer och perioder:

Februari 2011: Skönlitteratur för vuxna – inkl. lyrik och biografier
Mars 2011: Skönlitteratur för barn och ungdom
April 2011: Fack- & presentböcker

* Skicka in ditt manus i sin helhet. Tillsammans med manuset vill vi gärna ha ett följebrev med en sammanfattning av manuset samt en kort presentation av författaren.
* Vi tar endast emot manus utskrivna på papper. Vi tar inte emot manus i elektroniskt format t.ex. via mail. Undvik att använda pärmar för att binda samman ditt manus.
* Skicka endast kopior, aldrig original.
* Skicka INTE ditt manus som rekommenderat brev.
* OBS! Vi skickar inte tillbaka manus eller annat material.

Välkommen att skicka in manus under de angivna perioderna till:

Kabusa Böcker
Heurlins Plats 1, 3 tr
413 01 Göteborg

Vid eventuella frågor kontakta redaktionen på 031 - 85 95 80 eller red@kabusabocker.s

Om du har manus inom Fantasy/SF/Skräck är du under hela våren välkommen att skicka ditt manus till Styxx Fantasy, Heurlins Plats 1, 3 tr, 413 01 Göteborg.ICA Bokförlag:
Ica Bokförlag ger ut facklitteratur för vuxna, allt från kokböcker och praktiska handböcker om trädgårdsskötsel till biografier och brännande aktuella debattböcker. Har du en bokidé som passar vår utgivning är du välkommen att skicka manus eller synopsis till oss!

Så här skickar du in manus till oss:
Skicka en utskrift med vanlig post. Det underlättar för oss om manuset är sidnumrerat och om du skriver ut det med 1½ radavstånd, gärna med en teckenstorlek på 12 punkter.
Vi kan tyvärr inte ta emot manus per e-post eller på cd. Kom ihåg dina kontaktuppgifter och skriv gärna några rader om dig själv.
Vi har ingen möjlighet att bekräftar mottagandet av ditt manus, men vi försöker ge dig ett skriftligt svar inom tre månader. På grund av mängden mottagna manus kan vi inte garantera ett personligt utlåtande.
Observera att inskickat material inte returneras. Om du vill ha ditt manus i retur, bifoga frankerat returkuvert. Skicka inte in originalmanuskript eller originalillustrationer.
Förlaget ansvarar inte för ej beställt material.
Skicka ditt manus till:
Forma Books
Ica Bokförlag
Manusavdelningen
721 85 Västerås
eller
Forma Books
Ica Bokförlag
Manusavdelningen
205 75 Malmö
Här hittar du ännu fler bokförlag
Ja, nu är det bara för dig att fatta mod och besluta dig för att skicka iväg din berättelse. Ha tålamod! En del bokförlag får många manus och det kan ta lång tid innan du får svar på om de är intresserade av din berättelse. Först efter två år fick jag besked om att förlaget ville ha mitt manus, men det gjorde ingenting, för sedan satsade de stort på boken (Tillbaka till Pompeji), vilket gjorde att den sålde i 11.000 ex första veckan. Något som var väldigt mycket 1997, när jag debuterade.

Lycka till! Hör gärna av dig när du får din bok antagen!

Kramisar Kim

Här kan du läsa tidigare blogginlägg om skrivprocesssen


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

8 kommentarer:

 1. En hel del matnyttigt om man kommer så långt ;-)

  SvaraRadera
 2. Oj, så många bra tips du ger Kim. Det är verkligen fint eftersom det är säkert många som grunnar över hur de skall göra med sitt manus.
  Det gäller nog att välja rätt sorts förlag. Ett förlag som ger ut just den sorts bok som man har skrivit.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Kim, upptäckte nu att du har rutor med populära inlägg nästan längst ned på din högerspalt. Var det inte de inläggen du frågade mig om? Eller du kanske hittade hur du skulle göra och la in funktionen där?

  SvaraRadera
 4. Hej Ingelapingela
  Tack. Ja det är bara att sätta fart! Kram Kim

  Hej Monika
  Tack! Jo, jag får väldigt många frågor om vart man ska skicka sina berättelser. Håller med dig, det gäller att välja rätt förlag, vilket inte alla tänker på, utan de skickar till ett förlag de har hört talas om.
  Nej, det är inte de rutorna jag efterlyser, det är de där 3-4 rutor som ligger efter varje inlägg. Kanske någon annan som vet hur man får in de rutorna?
  Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Vilket bra och spännande inlägg!! Så fantastiskt att du delar med dig av all din rika kunskap inom så många områden.

  SvaraRadera
 6. Hej Ingrid
  Tack! Ja efter många år i branschen har jag lärt mig en hel del. Mitt första jobb var på Göteborgs-Posten när jag var 14 år och sedan dess har jag arbetat inom bok/tryckeri/reklam-branschen. Det har hunnit samlats en hel del erfarenhet under åren.
  Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Tänk att du hamnade så rätt från början! Det är väl konstigt, men bra :) .

  SvaraRadera
 8. Hej Ingrid
  Du kanske vet att jag bara valde ett av alla de manus jag hade i mina byrålådor, bara drog fram ett och skickade iväg. Utan att egentligen tänka på vad det var för en bok.
  Ibland har jag tänkt: "Undrar vad som hade hänt om det hade varit något av mina andra manus..."
  Men nu var det som tur var "Tillbaka till Pompeji" och sedan dess har jag fortsatt att skriva mina historiska äventyrsböcker.
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!