Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 6 oktober 2012

Boktips: Paradisets fångar av Arto Paasilinna

Ett flygplan störtar i tropikerna med en grupp främlingar. De bygger upp ett samhälle i djungeln och trivs mycket bra med livet. Det här är en bok som jag tyckte väldigt mycket om, förutom slutet av boken. Vem har inte drömt om att leva av det som naturen ger och bara ta dagen som den kommer. Jag njöt av boken och ville inte sluta lyssna, men jag önskar att den hade slutat helt annorlunda. Läs!

Beskrivning:
Det är inte många nutida författare som får mig att skratta högt, men Arto Paasilinna kan konsten.« Birgitta Milits, Skånska Dagbladet

En udda skara människor överlever en flygkrasch i Indonesiens övärld. Fjorton svenska sjuksköterskor, tio finska barnmorskor och tio finska skogsarbetare är kanske inte den perfekta sammansättningen för en vistelse på en okänd ö på obestämd tid. Inte undra på att personliga konflikter och nationella särdrag bäddar för friktion.
Det hela blir inte lättare av att det på ön utbryter oroligheter bland lokalbefolkningen. En indonesisk desertör sällar sig snart till de nyanlända och några av de "egna" lämnar gruppen. Den största utmaningen är hur man ska komma ifrån den ofrivilliga vistelsen. När man efter mycket om och men har kommit på ett sätt att lämna ön visar det sig att några har kommit på andra tankar. De vill nog hellre stanna kvar, de har nämligen upptäckt att de hamnat på en paradisö.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok: (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Snapphaneresan.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

fredag 5 oktober 2012

Skriv din berättelse, en uppgift från SVT Din plats i historien

SVT har något som kallas för Din plats i historien. Där uppmanas du att gå in och skriva din berättelse. Läs mer nedan om vad du ska göra:

Tips inför skrivandet

Alla har en historia att berätta. Eller flera! Här får du några tips för ditt skrivande - tips som kan göra din historia till en läsupplevelse. 

Var konkret. Ange plats, tid, personer och detaljer. Historiens verklighetsförankring ger i sig liv till berättelsen. Undvik helst ett alltför "litterärt" språk, men gör inte avkall på uttrycksfullheten! Några av följande frågor kan gärna besvaras i texten: vad, vem, var, när, hur, varför.

Skriv gärna i första person - utgå från dig själv! Om du berättar om något långt tillbaka i tiden, berätta gärna hur du själv har fått tag i historien eller uppgifterna.

Avgränsa ämnet. Välj hellre ut en specifik händelse, person eller plats som kan säga något om helheten, än att du försöker skildra en större helhet i svepande ordalag på ett begränsat utrymme. Det går också bra att skicka in flera olika historier. Berättelsen får vara max 5000 tecken (inklusive blanksteg). Ordet är ditt!

Så här gör du:
1. Zooma in och navigera dig fram i kartan till den geografiska plats som du vill att din historia skall kopplas till. Tips: Du kan dubbelklicka, använda mushjulet eller använda dig av pilarna och +/- knapparna upp till vänster på kartan. Du kan skifta mellan lägena karta, satellit och hybrid. (Här hittar du kartan!)

2. Klicka på "Skapa berättelse"-knappen.

3. Flytta markören som kommer upp genom att klicka och dra med muspekaren tills du är nöjd med placeringen. Klicka på länken i rutan för att bekräfta placeringen.

4. Fyll i formuläret som upp till vänster under kartan. När du är färdig, klicka på "Skicka in din berättelse"-knappen. Klart!

OBS: När du skickat in din berättelse tar det i normala fall några arbetsdagar innan din berättelse kommer upp på sidan.

Ingen ersättning utgår för publicerade artiklar på hemsidan.

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera texter samt i enskilda fall avstå från publicering.

Här hittar du länken till inlägget hos SVT.

Visst låter det som ett roligt sätt att få ut sin berättelse? Blev faktiskt riktigt sugen på att själv skriva något... Hmmm...

Lycka till!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om skrivboken Att skriva med glädje.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.


torsdag 4 oktober 2012

Bildkavalkad från Bok o Biblioteksmässan i Göteborg, Björn Ranelid, Jonas Gardell, Jan Guillou, Martina Haag, Mark Levengood, Kim M Kimselius och många fler

Här följer en bildkavalkad från Bok och Biblioteksmässan i Göteborg 2012, några av ansiktena som dyker upp är Jonas Gardell, Lasse Åberg, Sören och Anders, Jan Guillou, Lennart Hellsing, Lasse Berghagen, Martina Haag, Björn Ranelid, Mark Levengood, Kim M Kimselius och många andra.

Här ser du min monter B09:20 som jag har haft i många år och hoppas få ha i många fler.

Men innan montern ser ut så här är det mycket arbete. Vi börjar från början:
Ankomst till mässan. Allting körs in i den tomma montern. Jag upptäcker att vi, som vanligt, har fått fel dörr och att belysningen inte är monterad.

I det här skedet känns det rätt hopplöst. Vilken ände ska jag börja...

Här är montern från en annan vinkel. De gröna väggarna tillhör Opal förlag, som har montern mittemot oss.

I år var Jenny där och hjälpte till, eftersom hon äntligen har fyllt arton. Plötsligt går allt mycket fortare än normalt.

Nästan alla böcker är på plats, bara lite finputs återstår sedan är montern klar. Ännu är det onsdag och vi är jobbarklädda för grovjobb.

Torsdag morgon, mässan öppnar strax. Jan fotograferar mig framför montern, medan Linda och Jenny sitter och viker foldrar.

 De första morgonpigga börjar anlända.

Vår kassaapparat från 1800-talet är med som vanligt, till hjälp har vi en "liten" räknare...

Jag föreläste om Mayafolkets Hemlighet på Unga Scen på torsdag förmiddag. Tror aldrig att det har varit så mycket folk där tidigare när jag har föreläst. Jättekul!

Efter föreläsningen var det många som kom och ville köpa boken Mayafolkets Hemlighet. Jätteroligt!

Nu började kramarna komma, mysigt!

Den här mannen var rektor på Örkelljunga skola när jag var där och föreläste för många, många år sedan. Ett kärt återseende. Han gav mig en alldeles unik gåva efter min vecka i skolan.

Älskar när det är så där lagom kö, så att jag hinner prata med alla som kommer.

Den här mannen här halva delen av Bokbloggen Bokparet. Han är fd historielärare och är djupt imponerad av min bok Mayafolkets Hemlighet som han har bloggat om.




Det var full fart hela tiden, lärare, bibliotekarier, författarcoacher och författarkollegor.

Varje dag lottade vi ut tio gratis Faraos Förbannelse, eftersom jag firar 15 år som författare och 10 år med eget förlag i år. Dessutom var tanken att det skulle ha kommit ut 20 böcker, men det blev 23 stycken istället...

 Inte lätt när många kameror knäpper på samma gång, vilken ska man hålla blicken på. Tror att jag och fansen tittar åt olika håll på de flesta korten...

På grund av att vi firade lottade vi även ut ett författarbesök. Något som var mycket populärt. Kanske vi gör det nästa år också. Vi får se!


De böcker vi sålde allra bäst av var Mayafolkets Hemlighet, som du ser läsaren hålla i handen här på bilden, samt Att skriva med glädje, min skrivbok. Tror att folk tyckte att omslaget var lockande, för det var inte mina vanligare läsare som köpte boken, utan helt andra personer. Spännande!

Sedan var det dags för kärt besök av vänner. Här är det deckarförfattaren Conny Svenning, som kommer och hälsar på.

 Här är Reza, Conny och Christer, alla goda författarkollegor.

Sedan var det kväll och mingel. Som vanligt gick vi och hälsade på Jan Guillou och jag fick en puss och en go kram av honom. Mina facebookvänner krävde bildbevis,  men då hade Linda vänt sig om och fotograferat Mark Levengood som stod bredvid oss. Tyvärr, inget bildbevis, ni får tro mig på mitt ord.

 Mark Levengood var lika stilig som vanligt.

Så även Martina Haag, som hela tiden hade ett strålande leende till hands. I bakgrunden ser du Katerina Janouch.

Ny dag och nya kläder. Samtliga kläder jag hade på mig på bokmässan var inköpta i Mexiko under min researchresa för boken om mayafolket: Mayafolkets Hemlighet. Varje dag poserade jag framför montern och lade ut bilden på facebook för att alla  mina fans skulle kunna få ta del av bokmässan. Tyvärr fungerade inte mobilnätet under dagen när mässan var full och det blev inte alls så många bilder som jag hade tänkt mig.

Torsdag, fredag och lördag var det fullt med folk nästan hela tiden. Ibland blev det lite andrum och då passade flickorna på att ta fram kameran och fotografera.



I år hade vi låtit sy upp nya skjortor för att samtliga personer i montern skulle ha samma kläder. Läckert heller hur?

Kära vänner från Hanaholmen i Finland kom på besök, Sonja och Tiina.

Alla fans var så glada och tacksamma när jag fick tid att fotograferas med dem, och jag förstår dem, det blir ett minne för livet, precis som alla de här fotona blir för mig.


Emma från LitteraturMagazinet kom på besök och intervjuade mig. Den intervjun kan du läsa här på bloggen om några dagar.

Den här mannen älskar Mexiko och har länge drömt om att få åka dit. Tyvärr har hans kära hustru inte samma dröm. Mannen köpte min bok Mayafolkets Hemlighet och hoppas på så sätt locka hustrun till en resa till mayariket.

I år var första gången jag har foto på mig på baksidan av böckerna. Känns lite konstigt och även rätt fint, eller vad tycker du?

När flickorna blev lite trötta på att jobba i montern skickade jag ut dem med kameran för att plåta och se sig om på mässan. På så sätt får jag i efterhand också se vad som skedde på mässan. Jag hade ingen möjlighet att lämna montern, förutom för toalettbesök och mat.



Flickorna är otroligt duktiga på att hitta kändisar, ja framförallt Linda (den ljushåriga). Här har Linda och Roxana träffat på Björn Ranelid. Vilket gjorde att han senare hälsade på i min monter B09:20.

Här är jag med författarkollegan Mårten Melin.


Det här var en kul sak. Jag kände igen det som hundarnas agilitytunnel, nu gjord som en stor penna, eller ska det föreställa en drake?...

Ny dag, ny färg på lotterna, ny utlottning av Faraos förbannelse.


Det var inte länge jag fick stå upp och prata med folk. Flickorna drog i mig och jag var tvungen att sätta mig för att signera, men det gör jag så gärna!


Linda är lika svag för de här "gosedjuren" som jag är.


Här blir jag intervjuad och fotograferad för en barn/ungdomstidning. Det blev många intervjuer den här bokmässan, något som jag tycker är jättekul. Det ger mig möjlighet att sprida läs- och skrivglädje!

Här är en lycklig person som fick gå hem med samtliga mina 23 böcker. Undrar hur lång tid det tar för familjen att läsa samtliga böcker?


 
Flickorna sprang på Tony Irving, genast åkte kameran fram.

Det här var nog inte Lasse Berghagens allra bästa dag, men som vanligt skiner Linda som en sol.


Här samtalar jag med en journalist från romernas tidning. De har tidigare haft ett jättefint reportage om mig och mina böcker. Men det är många år sedan nu.

Fredag kväll. Då kommer min älskade bror Peter,  min kära svägerska Åsa och min älskade gudson Mattias och hälsar på.


Ny dag, nya kläder och ny posering framför montern. Försökte variera mig lite, men det var inte så lätt.

Här är mina stora fans Jessica och Hans som har döpt sin son efter mig: Kim. Fast hans tilltalsnamn är Oskar, men jag kallar honom för Lill-Kim när jag träffar honom.

Vendela med sin mor, författarkollegan och journalisten Joanna Björkqvist.

Det här var kul sammanträffande. David har varit fan till mina böcker i många år och jag har sett honom växa upp. Linda har följt mig sedan hon var liten och hjälper mig nu på bokmässan. Sedan en månad tillbaka är de båda klasskamrater, båda ovetande om den andras stora intresse: Kim M Kimselius!

Den här 11-åringen var för härlig. Han kunde knappt andas av lycka för att han träffade mig. Han sa att han höll på att svimma. När han gick från montern hörde jag honom säga: "Nu kan jag andas igen!"...

Linn träffade jag för nio år sedan när jag signerade på bokmässan. Hon har nu blivit en ung dam och journalist, men lika trogen mina böcker fortfarande. Den här gången blev det På flykt från andra världskrigets fasa, På liv och död i andra världskrigets skugga, Mayafolkets Hemlighet och Att skriva med glädje.

Linda är ute med kameran igen. Den här gången fångade hon Lennart Hellsing på bild.


Även Sven Nordqvist fastnade på bild när Linda var ute på kändisjakt.

Håkan Juholt var också där, med sin bok.

Liksom Anders och Sören, skaparna till Bert och Sune-böckerna.

Paulina kommer varje år med sina vänner. Hon har tidigare fått min autograf på sin t-shirt, men nu var det dags för en ny autograf-t-shirt. Den gamla var utsliten sa hon.

Den här killen var go. När han äntligen kommer fram i kön till sin favoritförfattare, svarar han när telefonen ringer och ställer sig och pratar... Något som fick både mig och mamman att brista ut i skratt. Han hörde nämligen ingenting av vad den andra personen sa, eftersom det är så mycket oväsen på bokmässan.

Min kära kusin Kristina kom med sina döttrar Matilda och Victoria. Tidigare kom alltid min faster Titti, Kristinas mamma, och hälsade på mig på bokmässan. Tyvärr gick min faster hastigt bort förra året, så Kristina och döttrarna har tagit över hennes tradition. Underbart med sådana släktingar!

Ibland var jag tvungen att resa mig upp för att prata med folk. På lördagen satt jag i 3,5 timma och signerade i ett sträck. Då behöver jag röra på benen till slut. Men det brukar aldrig bli några långa stunder, för snart sitter jag där igen och signerar, något jag tycker är underbart roligt!

Fans



Som jag skrev tidigare är jag lika tokig som Linda i att krama utklädda personer.

Lasse Åberg är väl mest känd för sina filmer Sällskapsresan, där han spelar Stig-Helmer, men även för sina Musse Pigg-målningar. Nu hade han gett ut en bok.

Mycket folk var det på bokmässan!

När Jonas Gardell besökte ABFs monter som ligger mittemot vår, blev det kaos. Folk trängdes och vägrade flytta på sig så att vi kunde utföra vårt arbete vid vår monter. "Så är det bara", sa de vakter som var där för att hjälpa till.

Ny dag, nya kläder, även de från Mexiko. Jag hade låtit sy upp en sidenkjol i samma färger som blommorna på skjortan, men tänk... Jag glömde helt av den när jag packade mina bokmässekläder...

Allra först på morgonen kom bloggaren "Med näsan i en bok"-Anna för att intervjua mig.

Vem har sagt att man inte kan hålla kontakten med de man möter på resor runt om i jorden. Inger, som jag mötte 1999 på min researchresa till Egypten inför boken Faraos förbannelse, kommer varje år och hälsar på. Något jag tycker är jättekul!

Mina läsare är trogna och återkommer år, efter år.


Här är jag tillsammans med författarkollegan Anitha Östlund.

En kär vän är även Katarina Mazetti. Hon är en helt underbar och givmild person. Minns första gången vi träffades. Hennes bok Grabben i graven bredvid hade blivit film och hon blev intervjuad av tv. Vi signerade i samma monter. Hon fick frågan om hon hade sålt mycket. Då svarade hon: "Så där, men Kim  M. Kimselius, hon har sålt JÄTTEMYCKET. Prata med henne!" Det kallar jag givmildhet och att dela med sig. Nu var tv inte värst intresserade av mig, just då.

En annan mycket känd och populär person som besökte min monter var Björn Ranelid. Han hade hela tiden en filmfotograf i sällskap som dokumenterade allt.

Björn Ranelid blev mycket intresserad av mina böcker och gick därifrån med min bok Snapphaneresan. Högaktuell efter mitt inslag i Vem tror du att du är med Siw Malmkvist. Boken sålde slut på bokmässan.

Min författarkollega Niclas Christoffer, högaktuellt med boken Som Zlatan fast bättre, kom också på besök. 

Här är en del av min Göteborgs-fanklubb. 

Jenny var flitig som en myra i montern, och även den som hjälpte till att bygga upp montern.

Monika fick rycka in när Roxana blev sjuk och var tvungen att åka hem. 

Ännu en författarkollega, Annica Bark.

Glada vinnare av boken Faraos förbannelse vid söndagens utlottning.




Det här var ett mycket överraskande och trevligt besök, som i förlängningen kan leda till något mycket stort. Mer berättar jag inte om idag!

Sedan var det dags att packa ihop. Min kusin Kristina kom med sin dotter Victoria och man Jim. Nedmonteringen av montern gick med racerfart!

 Inte visste jag att min kusin var så händig...

Hejdå montern. Vi ses nästa år! Missa inte bilderna nedanför...

Linda som är jätteduktig på att hitta kändisar och fotografera dem, ordnade en fin autograf till mig från P.D. James.

Men autografen av Jan Guillou fick jag tillsammans med pussen och kramen.
Ja, det var bokmässan 2012. Nu laddar jag inför nästa års bokmässa genom att skriva nya böcker. För det känns som om mina läsare aldrig kan få tillräckligt många böcker att läsa. Jag jobbar på! Vi ses nästa år. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om mina böcker och även läsa smakprov ur samtliga böcker.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.