Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 26 mars 2011

Kimberlie - Främlingar har kommit från tryckeriet!

Nu är väntan över för dig som har längtat efter nästa bok i Kimberlieserien, för nu har Kimberlie - Främlingar äntligen kommit från tryckeriet. Du har nu framför dig ett otroligt spännande äventyr på Nya Zeeland. Den här boken är både en äventyrsbok och en deckare. Garanterad en bra bok för dig som gillar spänning!

Tredje boken i serien om Kimberlie och Andy på Nya Zeeland

BAKSIDESTEXT:
Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimerlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin. De verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned, och ingenting blir sig likt, när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

UTDRAG UR BOKEN:
"Tålamod! Du måste lära dig att ha tålamod", sa Nils Persson och såg på sin vän.

"Jag har inte haft annat än tålamod sedan du först berättade om de här lättförtjänta pengarna. LÄTTFÖRTJÄNTA det var just vad du sa. Du sa ingenting om att vi var tvungna att resa till andra sidan jorden för att lägga beslag på dem. Du sa inte att vi var tvungna att tillbringa veckor här tills du hade fattat mod att..."
"Nu räcker det!" sa Nils Persson bestämt och viftade med pistolen.
Inte för att Anders Andersson trodde att hans vän skulle skjuta honom, men han kände själv att han hade gått för långt, därför tystnade han. Ändå kunde han inte låta bli att blänga surt på Nils, som valde att helt strunta i honom och istället studerade den gamla damen och de två ungdomarna.
Nils Persson visste att deras stund snart var inne. Men det måste ske genom överrumpling, inte genom att de rusade över hela gräsmattan som nu var fullt upplyst. Nej, snart skulle tillfället komma, det var han säker på. Till dess skulle de ligga kvar här i buskaget, hur blött och otrevligt det än var. För deras belöning skulle snart komma och det skulle göra dem oberoende för resten av livet. Vid den tanken spred sig ett stort leende över Nils Perssons ansikte. Han blundade medan han framför sig såg sitt kommande liv, som så totalt skulle förändras på grund av den där unga flickan Kimberlie.
"Förlåt!" ropade Andy, när han råkade slå bollen alldeles för långt.
Badmintonbollen for iväg ut ur ljuset och in i den mörka delen av trädgården.
"Bry dig inte om att hämta den Kimberlie!" ropade fru Moonwind, som plötsligt fylldes av en stark känsla av fara.
Kanske för att Tickie nu blev som galen i hennes famn, slet sig lös och rusade efter Kimberlie som var på väg mot det mörka buskaget.
"Äsch, jag är inte rädd för mörker!" ropade Kimberlie och klev ut ur ljuset och in i det kompakta mörkret i buskaget.
Sedan hände allting mycket fort...

SÅ HÄR TYCKER DE SOM REDAN LÄST BOKEN:
"Kimselius lämnar som vanligt ingen besviken. Detta är en riktig sträckläsarbok och jag väntar med spänning på nästa äventyr på Nya Zeeland." Ingela Svensson

"Den toppar min lista!!!" Annelie Nilsson

"Boken är både spännande, känslosam och ger samtidigt hopp i en hopplös situation. En mycket bra bok!" Kristina Fridensköld

Här kan du läsa TRE kapitel ur boken!

Här kan du läsa tidigare blogginlägg om Nya Zeeland. Om jordbävningen i Christchurch, följa med på min researchresa runt om i landet och se lite av det som Kimberlie och Andy ser när de befinner sig i landet på andra sidan jorden.

Tänk på att just din bokhandeln kanske ännu inte fått hem boken, eftersom boken just nu håller på att levereras ut till bokhandlarna. Fråga efter Kimberlie - Främlingar, så tar bokhandlaren säkert säkert hem boken till dig.

Är du en av de lyckliga bloggföljare som har vunnit en signerad bok? Kika här!

Dessutom har vi den lyckliga HUNDRADE bloggföljaren, som också vann Kimberlie - Främlingar.

Blev du besviken för att du inte vann den här gången? Var inte orolig, det kommer fler utlottningar av böcker, till er som är bloggföljare. Om du inte redan lagt till dig som bloggföljare har du möjlighet att göra det, och därmed ha chans att vinna en bok nästa gång jag drar vinnare bland bloggföljarna.

Snart ger jag mig ut i landet för att signera boken. Hoppas vi ses då! För tider och platser se min hemsida.

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

fredag 25 mars 2011

Manual för digitalisering

Utvecklingen rusar framåt, ibland önskar jag att det fanns en manual för digitaliseringen, för sociala medier, ja för det mesta här i livet.

Nu finns det så mycket olika teknik, mobiltelefoner, Ipad, läsplattor etc.

Men det var inte alltid så lätt förr i tiden heller, även då behövdes manualer, även om de kanske inte alltid var till så stor nytta ändå.

Se filmen, så förstår du precis vad jag menar:



Den här filmen kan jag se precis hur många gånger som helst, den är bara SÅ BRA! Eller vad säger du?

Kanske var det inte alltid bättre förr...

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

torsdag 24 mars 2011

Digitalisering, hot eller möjlighet?

Idag har jag verkligen mött våren. Jag har varit i Malmö och suttit ute i strålande solsken och ätit lunch. Det blåste rejält, men vinden var varm, ingen snö. Men jag var inte där för att roa mig, jag var där för att lära mig mer om digitalisering...
Det finns underbara gamla byggnader i Malmö, som den här.

Kursdagen/Föreläsningen hölls av Hannes Eder från Publit.se och anordnades av NOFF.

Vi var en trevlig grupp som hade egna förlag, eller arbetade på förlag. Alla var lika nyfikna på vad digitalisering av böcker innebar. Det var många nya ord som bollades i luften och jag var tvungen att ställa flera frågor, för att se om jag uppfattat allting rätt.

Här är jag och Hannes Eder, som höll i föreläsningsdagen.

Det som pratades mest om var e-bokens framtid, hur stor framgång den hade fått i USA och hur den fortfarande var på stark frammarsch där. Här i Sverige har vi inte kommit så långt med e-böcker, men jag har blivit en stor fan till e-boken, efter att i höstas köpt min första Läsplatta och insett hur bekvämt det är att ligga och hålla den här lilla lätta, platta saken, istället för en tung bok. Att jag dessutom kan förstora upp bokstäverna är ännu ett plus. Men det största pluset är att jag kan ha upp till 350 böcker i min lilla e-bok, på en och samma gång...

Min läsplatta var med idag och Jan hade gjort en e-bok av Theos Pompeji och lagt in det första kapitlet på min läsplatta. Något jag var rätt stolt över, för jag älskar den boken, att nu kunna visa upp den som e-bok var jättekul.

Vänta du bara, snart kan du också läsa den som e-bok. För idag har jag fått reda på så mycket av Hannes på Publit.se att jag kan börja göra e-böcker av alla mina böcker.

Det var kul att se vilka olika erfarenheter kursdeltagarna hade av digitalisering. Någon hade lagt upp sin bok på hemsidan, som gratis PD-fil att hämta hem, vilket hade ökat försäljningen av "pappersboken". Någon annan hade klickmöjligheter att direkt betala och ladda ned en e-bok. Andra, som jag, hade ingen annan erfarenhet av det än som läsare av e-böcker. Därför var det mycket intressant att fördjupa sig i ämnet.

Vet inte om jag har blivit så där jätteklok och kan mycket mer än tidigare, men jag har i alla fall skrapat bort det mesta av min okunnighet vad det gäller publicering av e-böcker. Vilket innebär att jag nu tar steget till att ge ut mina böcker som e-böcker.

Frågan för dagens föreläsning/kurs var "Digitalisering, hot eller möjlighet?" Efter den här dagen ser jag bara digitalisering som möjlighet, gör du?

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

onsdag 23 mars 2011

Elisabeth Taylor är död

Har varit fascinerad av Elisabeth Taylor ända sedan jag såg henne första gången i filmen Lassie. Tror säkert att det egentligen var hunden som fängslade mig den gången, men när jag upptäckte att den där flickan som var med i filmen även fanns med i andra filmer, tyckte jag det var spännande att se Elisabeth Taylor växa upp och gifta sig ett antal gånger med Richard Burton.

En av de filmer som etsat sig fast i mitt minne är Cleopatra, där Elisabeth Taylor var helt fantastisk. Den filmen etsade fast Egypten inom mig och en spirande längtan om att resa dit började växa inom mig. Det resulterade i min bok Faraos förbannelse i slutändan. Ja, tänk vilka omvägar livet kan ta ibland...

Idag den 23 mars 2011 dog Elisabeth Taylor när hennes hjärta gav upp. Hon blev endast 79 år gammal.

Elisabeth Taylor föddes i London 27 februari 1932 och hade dubbelt brittiskt och amerikanskt medborgarskap. Hennes föräldrar var från USA men hade sedan några år bott i Storbritannien när Elisabeth föddes.

Redan direkt hon hade lärt sig gå började Elisabeth ta balettlektioner och hennes klass fick uppträda för den engelska kungafamiljen.

Vid sju års ålder flyttade Elisabet till USA tillsammans med sina föräldrar och de bosatte sig i Los Angeles. En talangscout uppmärksammade hennes skönhet. Elisabeth Taylor skrev sitt första filmkontrakt som nioåring, och debuterade 1943 i filmen There's One Born Every Minute.


Sitt genombrott fick Elisabeth Taylor som elvaåring i filmen Lassie på äventyr (1943). Hon blev snabbt en populär barnstjärna.

Hon blev en firad karaktärsskådespelerska och har fått två Oscars, i filmerna Inte för pengar och Vem är rädd för Virginia Woolf.

Elisabeth Taylor, eller Liz Taylor som hon ofta kallades, ingick sitt första äktenskap som 18-åring. Under sin livstid kom hon att gifta sig åtta gånger. Två av dessa med Richard Burton.

Elisabeth Taylors hjärtproblem har varit jobbigt för henne och Tidningen Globe återger ett samtal som Elizabeth Taylors vän Mel Ferrer uppges ha haft med flera källor. - Hon kunde inte vänta på att få komma till himlen. Med tårar i ögonen sa hon till mig: "Jag kommer inte ha ont längre. Jag kommer att vara tillsammans med Richard (Burton, reds. anm). Det är allt jag bryr mig om."

Det är så jag alltid kommer att minnas Elisabeth Taylor, tillsammans med Richard Burton, deras eviga "hat/kärlek". De två var ämnade för varandra, även om de inte alltid förstod det. Nu har de äntligen återförenats, förhoppningsvis för evigt den här gången...

En stjärna har slocknat på jorden, men tänts i himlen istället...

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

tisdag 22 mars 2011

Radions historia

Du som har läst någon av mina böcker vet hur noga jag är med fakta, därför kanske det inte är så underligt för dig att jag idag bloggar om radions historia...

Vår gamla radio...
Nu har jag kommit till ett avsnitt i en av mina böcker om andra världskriget där de lyssnar på radio. Men hur såg radion ut då, vad fanns det för olika typer av radioapparater? En sak är säker, de såg defintivit inte ut som dagens radioapparater, det fanns ingen möjlighet att lyssna på musik i någon Ipod eller mobiltelefon. Jag hade inget annat val än att plugga in radions historia, för att därefter dela med mig av mina nya kunskaper till dig, min kära bloggläsare.

1800-talet var ett intensivt århundrade då mycket ny teknik kom: järnvägen, telegrafen och radion.

Allt började med "Voltas Stapel" som kom år 1800 och uppfanns av Alessandro Volta. Den kunde ge en kontinuerlig elektrisk ström, som kunde driva olika elektriska apparater. På den tiden fanns det ingen växelström utan man fick använda sig av batterier. Volta har gett namnet till Volt, som är enheten för elektrisk spänning.

Därefter kom Maxwells teorier för elektromagnetisk strålning 1873 och den kan jämföras med Newtons insats inom mekaniken.

Henrich Hertz blev intresserad av Maxwells elektromagnetiska vågor och arbetade vidare med dem. Hertz använde en gnistinduktor för att skapa gnistor. Han satte en antenn vid gnistgapet, för att se om något hände tog han en spole där han förenade ändarna. Då kunde han se att det blev gnistor som skapades från de gnistor som han genererade i gnistinduktorn, som stod en bit därifrån utan elektrisk koppling till spolen. Energin hade gått genom luften! Därmed bevisade Hertz att den elektromagnetiska strålningen hade samma egenskaper som ljuset.

Gueglielmo Marconi är den som anses ha uppfunnit radion. När han föddes utbrast den gamla trädgårdsmästaren "Vilka stora öron han har" och modern svarade "Han kommer att kunna höra det lugna lilla ljudet av luften". Inte anade hon hur sanna hennes ord skulle bli.

Marconi läste en artikel om Hertz experiment med radiosignaler och blev intresserad. Han började fundera på om han kunde sända signalen över längre avstånd. År 1895 demonstrerade han sin trådlösa telegrafi. 1896 for han till England och sökte patent på sin uppfinning. 1909 fick han nobelpriset i fysik tillsammans med K.F. Braun.

Elektronröret uppfanns 1904 av J.A. FLeming, men den viktigaste uppfinningen i elektronrörets historia var trioden som uppfanns av amerikanen Lee De Forest 1906. Han kallade den för Audion. Med trioden kunde man förstärka signalen, men det gick än så länge inte att sända tal, eftersom han inte hade någon kontinuerlig bärvåg.

E.F.W. Alexandersson hade tillsammans med en amerikansk forskare, redan 1906 gjort försök med kontinuerlig bärvåg. Han hade fått fram en oscillator som kunde leverera 100 KHz, vilket var en fantastisk prestation. Man kopplade en mikrofon till antennen och på julafton fick radiotelegrafisterna till sin stora bestörtning höra julsång i sina lurar, där man annars bara hörde morsesignaler. Men mycket mer än så blev det inte förrän Titanic gick under 1912 och man insåg hur viktig radiotelegrafin till sjöss var.

Omring 1920 hade man lyckats förbättra trioderna så mycket att man kunde göra sändarrör och man började sända rundradio i England och Tyskland. Även Sverige var tidigt ute med många privata radiostationer.

1925 startade den officiella radioverksamheten i Sverige och då upphörde alla privata sändare. Sädningarna förekom i de stora städerna och alla som befann sig i närheten av en sändare kunde använda en väldigt enkel mottagare. Det räckte med en kristallmottagare. De som bodde längre ifrån sändarna fick ha mer avancerade apparater, som var utrustade med rör. Apparaterna var inte billiga och batterierna var dyra. Man var dessutom tvungna att lyssna i hörlurar.

På 1930-talet hade man lärt sig att driva apparaterna från elnätet. Då blev det mer kraft i apparaterna och man kunde bygga in högtalare i dem. Från början var ljudet plåtaktigt och ganska dåligt, men med utvecklingen fick de fram högtalare med mjukare och behagligare ljud.

Bilradion kom på 1930-talet. Apparaterna var stora och vägde många kilo, dessutom drog de mycket ström.

På 1940- och 1950-talet blev apparaterna stor och fina möbler.

På 1950-talet kom transistorradion och samtidigt kom FM-radion.

Radioverksamhet är noga reglerad; i Sverige är Post- & telestyrelsen handhavande myndighet, internationellt finns ITU, Internationella teleunionen.

Som alternativ till etersänd radio finns numera också poddsändning, vilket innebär att man kan lyssna på radioprogram över Internet.

Ja, det var lite om radions historia. Om du vill läsa mer kan du kika in på den här länken!

Nu ska jag gå och skriva kapitlet där radion har en central roll för händelserna.

Kramisar Kim
(Fick en förfrågan om var man hittar mina böcker.
Kika här.)

Tidigare Intressanta Faktainlägg:
Andra världskriget
Davidsstjärnan/Judestjärnan


Kina:
De första Kinesiska Skrivtecknen
Kinesiska murens historia
Hund i Kina
Några kinesiska uppfinningar, bland annat stigbygeln
Kinas förste kejsare
Terrakottaarmén på Östasiatiska museet i Stockholm

Pompeji
Pompeji i ruiner


Frankrike:
Slottet Versailles fontäner
Giljotinen ett löpande-band-mordredskap

Champagnens historia
Flykten till Varennes / Franska Revolutionen
Eiffeltornet i Paris, Världsutställningen 1889
Frihetsgudinnan i Frankrike och USA

Mat:
Världens äldsta snabbmat

Bantning:
Bantning ur historisk synvinkel

Romarriket:
Historiska fel i filmen Spartacus
Roms sju kullar och Roms födelse

Kronprinsessan Victorias anfader:
Jean Baptiste Bernadotte sedermera Kung Karl XIV Johan

Brudklänningens historia:
Visste du att det var Storbritanniens drottning Victoria som gjorde vit brudklänning till ett mode? Om detta och mycker mer kan du läsa här.

Fakta om Fotboll:
Fotbollens historia

1800-talets Facebook:
Tänk... redan på 1800-talet fanns en form av Facebook

Fakta om Klotter: 
Klottrets historia går långt tillbaka i tiden.

Svensk Koloni:
Den svenska kolonin Nya Sverige i Amerika


Venedig, sagornas stad:
Venedigs historia, fakta och reseinformation

Titanic:
Läs om skeppet Titanics sorgliga historia

Midsommarafton:
Varför firar vi Midsommar?

Konfliktdiamanter:
Blodig Diamant, en skrämmande berättelse.

Vampyrer:
Här kan du läsa om Vampyrer, Greve Dracula och Twilight

Fakta om Egypten:
Mumier
Tutankhamons kläder
Howard Carter fann farao Tutankhamons grav

Fakta om Ecuador/Peru:
Krympta huvuden

Internet:
Internetanvändning

Digerdöden/Svarta Döden/Pesten
Här kan du läsa om Digerdöden

Stigbygelns historia
Här får du veta mycket om stigbygeln, sadeln och hästens historia.

Bluehenge och Stonehenge
Några av västvärldens mest berömda stensättningar

Tobakens historia:
Här kan du läsa om tobakens historia, men också om rökningens konsekvenser.

Om flaskvattens konsekvenser:
Giftigt flaskvatten

Persien
Marathon och Persien

Lund:
Domkyrkan i Lund, fylld av mystisk och märkliga ting.

Fakta om Nya Zeeland:
Maorierna, Nya Zeelands urinvånare. Folkets historia samt tatueringskonst.
Jordbävning i Christchurch Nya Zeeland

Sveriges sista avrättning:
Årsdagen av den första och sista avrättningen med vår svenska giljotin

Chokladens historia:
Här kan du lära dig mycket om chokladens historia.

Julens historia och traditioner:
Varför firar vi julafton, juldagen, advent? Här kan du lära dig mycket av våra svenska jultraditioner

Vad är det för skillnad på marsipan och mandelmassa? Vill du göra din egen marsipan, gå på marsipanskola? Här hittar du alla svar.
Julmat över hela världen
 
Nyår
Nyårstraditioner, mat, champagne med mera


Böcker
Nu är det bevisat att böcker är lugnande
Djävulsbibeln och Silverbibeln
Turboförfattare: George Simenon och Saw Alonzo
Nora Roberts, otroligt produktiv författare

Växthuseffekten
Växthuseffekten, vem kom på ordet och vad innebär det?


Alla hjärtans Dag
Vet du varför vi firar Alla hjärtans dag?


Internationella Kvinnodagen
Internationella Kvinnodagen

 
BÖRJA BLOGGA
Kom igång att Blogga, läs här


Japan
Jordbävningen i Japan 11 mars 2011


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

måndag 21 mars 2011

Mellan fantasi och verklighet

Att skriva historiska äventyrsböcker är en balansgång mellan fantasi och verklighet. Å ena sidan vill jag få med så mycket som möjligt av den riktiga historiska faktan, å andra sidan vill jag göra en så spännande bok att du som läsare inte kan lägga den ifrån dig. DET är en balansgång...

Som du säkert vet skriver jag just nu om andra världskriget och jag har lovat en av mina läsare att böckerna inte ska bli för hemska, vilket inte är så lätt, eftersom det fanns så mycket grymhet under andra världskriget.

Därför försöker jag själv balansera mellan fantasi och verklighet, lever i nuet samtidigt som en del av mig faktiskt ÄR mitt i andra världskrigets fasor.

Jag har gjort det förut, skrivit om hemska historiska händelser: Svarta döden som handlar om pesten på 1300-talet, Det glömda kriget 1808-1809, som var ett mycket grymt och hemskt krig, Giljotinen som handlar om franska revolutionen där de högg av huvuden på löpande band och Kinesiska Draken, som utspelar sig under två mycket manipulerande envåldshärskares tidsepoker. Boudicas strid mot Romarna är ett gränsfall, för boken är hemsk när det gäller ond bråd död, ändå andas den hopp och livsglädje.

Ja, jag har gjort det förut, beskrivit onda, hemska händelser och personer, men aldrig tidigare har det varit så gripande som den här gången.

Nu ska jag snart ta ut hundarna på eftermiddagspromenad och jag vet vad som kommer att hända... Trots att jag går mitt ute i skogen, med höga granar runt mig, kanske något enstaka rådjur som kikar på mig uppifrån en höjd, färsk älgspillning på stigen, hundar som pockar på uppmärksamhet och snö som ska pölsas igenom, så är jag inte riktigt där. Jag befinner mig någon annanstans, där det är höga taggtrådsstängsel, där folk vandrar omkring som levande benrangel, där folk tar skydd för fallande bomber, där varje ord du säger måste övervägas noga för att du inte ska utsätta dig för fara.

Det är där jag befinner mig i mitt huvud, trots att min kropp befinner sig någon helt annanstans. Det är då jag befinner mig mellan fantasi och verklighet. En plats jag älskar att vara på!

Hur är det för dig? Har du läst någon av mina böcker? Har jag lyckats fånga dig med mina ord och ta med dig till det där gränslandet mellan fantasi och verklighet. Skriv och berätta! Det skulle vara mycket roligt att få veta!

Kramisar Kim
  
Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

söndag 20 mars 2011

Skrivprocess: Skriva slutet först...

Ibland är det bra att skriva slutet på berättelsen allra först, eftersom du då vet i vilken riktning du skall föra berättelsen.

I början av veckan berättade jag att jag hade tappat bort slutet på en av mina böcker om andra världskriget...

Nu har jag hittat orden igen, inte i datorn, utan inuti mitt huvud. Som jag hoppades blev slutet betydligt bättre, för det blev många fler kapitel än tidigare. Med andra ord blev ett borttappat kapitel flera stycken. Bra va?

För det mesta, när jag kommer på ett historiskt ämne jag vill skriva om, kommer jag på början och/eller slutet allra först. Det känns underbart när jag har slutet helt klart för mig, eftersom jag hela tiden jobbar mot slutet.

När jag för många, många, många år sedan, i tonåren, skrev berättelser hade jag väldigt bråttom att komma till slutet. Vilket gjorde att jag i princip bara hade början, lite text och sedan slutet. Jag har lärt mig en hel del sedan dess och mina berättelser har blivit betydligt längre.

När jag har slutet helt klart för mig skriver jag ned det, då har jag inte så bråttom att få ur mig texten mellan början och slut på berättelsen. Dessutom kan jag ge mig tid att stanna upp i berättelsen på ett helt annat sätt, än om jag hela tiden hade slutet i huvudet, eller inte ens visste hur boken skulle sluta.

Jag vet att vissa deckarförfattare inte vet vem som är mördaren förrän i sista kapitlet av sin bok. DET tycker jag är att lura läsaren, eftersom jag som läsare alltid försöker lista ut vem mördaren är, leta ledtrådar, tecken och så vidare. Saker som egentligen inte finns där, eftersom inte ens författaren vet hur boken ska sluta...

Om jag någon gång skulle skriva en deckare, vill jag lägga ut ledtrådar och ha "mördaren" helt klar för mig innan berättelsen börjar. Jag vill ha knutit ihop "säcken" som i en riktig Agatha Christiebok, redan innan jag påbörjar berättelsen. Hur ska jag annars kunna lägga ut ledtrådar till mina läsare?

Men vi fungerar alla olika som författare. Det som fungerar för mig fungerar inte alltid för mina kollegor. Det gäller att pröva sig fram till den metod som passar dig bäst.

Ett tips: Om du har svårt att komma vidare med din berättelse, kan det vara för att du inte vet slutet ännu...

Kramisar Kim

Tidigare blogginlägg om skrivprocessen:
Min allra första bok
Skriva en bok
Ge ut böcker på eget förlag 
Bokomslag, från idé till färdig produkt 
När blir du författare?
Min källa till inspiration
Skriv en bok, föreläsning på Bokmässan i Göteborg 23 september 2010
Att arbeta med flera böcker samtidigt
Spökskrivare 
Tänk vad ett ord betyder mycket
Lugn och harmonisk av böcker
 










Skicka din berättelse till förlag
Jobba med gula lappar och se exempel.
Nya gula lappar och skrivtips.
Hitta ditt författarspråk 
Kött på benet
Huller om buller-tekniken
Första meningen
Slutet 
Ge dig tid att stanna upp
Om jag ändå kunde tänja på tiden
Motivation och disciplin
Snart klar 
Korrekturläsning
När allting finns där och har bråttom att komma ut
Det kom ett mail  
Skriva för skrivandets skull
Skriva synops
Att arbeta med ordspråk
Synonymer, en spännande lek med ord
Läsarna är viktiga
Att använda sig av livserfarenhet i sina böcker
När inspirationen flödar 
Sprudlande skrivarglädje 
Kreativitet och vardagsbestyr
Skrivprocess och drömmar
Mellan dröm och verklighet
Skrivandet och livserfarenhet
Korrekturläsarna
Skrivkramp? 
Vad händer på nätet när jag dör?
Skrivglädje 
Skriv medan du sover
Skriv direkt ur hjärtat!
Iaktta och memorera...
Tid att skriva
Bygg upp din berättelse
Skrivandets alla små stunder
Skrivlängtan
Skrivklådan stillad...
Skrivar-endorfiner
När skrivandet känns som bäst
Vad ska jag berätta om?
Skriva för barn och ungdomar
Så många ord!
Steg för steg

Ord föder ord
Hur viktig är bokens titel och hur väljer du namn på boken?
Skicka din berättelse till ett bokförlag
Det händer något magiskt... 
Att ta kritik
Glöm inte backupen!!!

Vill du ha fler skrivtips kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.