Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med närmare 50 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 22 februari 2011

Christchurch Nya Zeeland Jordbävning

Eftersom Nya Zeeland betyder mycket för mig följer jag nu nyheterna om jordbävningen i Christchurch.

Första gången jag besökte Nya Zeeland var jag även i Christchurch, som är en mycket vacker stad, eller kanske jag ska säga VAR en vacker stad... För när jag nu sett många bilder ifrån jordbävningen inser jag att staden aldrig kommer att bli sig lik.


När jag ser Nya Zeelandskartan och tänker på att jag har åkt runt i stort sett nästan hela det här landet, då känns det mäktigt. Varje namn representerar ett minne för mig, och kanske även för dig som har läst böckerna om Kimberlie och Andy. Christchurch hittar du på Sydön, ungefär på mitten av östkusten.

Mitt minne av Christchurch var att det var låga, vita, vackra byggnader, grönt och fint. Det var också här vi hyrde vår Campavan, vår husbil. Här började resan för vår del, även om vi hade landat i Auckland och direkt flugit vidare till Christchurch.

Varje gång jag har besökt Nya Zeeland har jag varit med om jordbävningar. Men det har bara varit små skakningar av marken, ibland lite större som fått stenar att rasa nedför bergsidorna och blockera större delen av bergsvägen. Men det är så vanligt med jordbävningar att jag tror att det bara var vi som turister som tyckte att det var otäckt. Fram tills nu...

Det är inte första gången som Christchurch har drabbats av jordbävning. Den 4 september 2010 skakades staden av en jordbävning med magnituden 7,1. Stora skador uppstod på byggnader, men inga personer omkom den gången. Ett stort efterskalv inträffade några dagar senare, den 8 september 2010, med magnituden 5,1. Nästa efterskalv kom den 18 oktober, då på magnituden 5,0.

Idag drabbades då staden åter av en jordbävning med magnituden 6,3. Själva epicentrum av jordbävningen låg endast 10 km söder om stadens centrum, vilket gjorde att skadorna blev större, än vid det kraftigare skalvet. Den här gången har 65 personer hittats döda hittills, men man befarar att fler har dött, eftersom många byggnader har raserats och cirka 200 människor tros sitta fast under rasmassorna.

Tänker på allt det fasansfulla som människorna i Christchurch nu går igenom, samtidigt som jag innerligt hoppas att ingen av mina nya zeelandsvänner befann sig i staden när jordbävningen inträffade...

Här kan du se foton från jordbävningen.

Läs mer om jordbävningen.


Maorierna, Nya Zeelands urinvånare. Folkets historia samt tatueringskonst.

Här kan du läsa om, och se bilder från mina Nya Zeelandsresor som inspirerade mig att skriva böckerna  om Kimberlie och Andy.
Nya Zeeland, del ett
Nya Zeeland, del två Foxglaciären, Huka Falls, Kiwifågeln, Pannkaksklipporna och mycket mer.

Här nedan ser du de tre böcker som är skrivna utifrån från mina Nya Zeelandsresor.

Kramisar KimKommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.