Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 18 april 2015

Boktips: Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon

Hundar, hus och hjärtats längtan av Lucy Dillon

En sorglig inledning, som lyfter ju längre in i boken man kommer. Det var härligt att åter träffa personer från tidigare böcker.

En bok som ger både en varm och sorgsen känsla.

Beskrivning av boken:
Juliet har nyligen förlorat sin älskade man Ben. Endast trettioett år gammal och änka stannar livet för Juliet. Hon isolerar sig hemma och tillbringar dagarna framför teven. Desperat försöker hon följa råden i olika självhjälpsböcker och väntar förhoppningsfullt på den magiska ettårsdagen då hon enligt böckerna ska ha lämnat det värsta bakom sig.

Hennes syster Louise lever ett på ytan perfekt liv. Hon är gift med framgångsrika egenföretagaren Peter, de har lilla sonen Toby och lever i ett snyggt, toppstylat hem. Men sedan barnet kom saknar Louise något i sitt äktenskap .

När mamma Diane lyckas locka ut sin ena dotter, Juliet, på hundpromenader, först med den egna lilla terriern Minton och snart även med andra hundpersonligheter i grannskapet, börjar det hända saker .

Utan att Juliet vet hur det gått till, har hon plötsligt ansvar för en mängd hundar, katter och krukväxter som behöver omvårdnad när ägarna är bortresta. Dessutom får hon energi över till att börja renovera det viktorianska hus som hon och Ben köpte tillsammans. Med hjälp av Lorcan, en god vän till den stökiga men trevliga rockmusikälskande storfamiljen i huset intill, tar Juliet tag i ett rum i sänder - något som verkar ha samma terapeutiska inverkan på hennes liv som hundpromenaderna har.

Systrarnas vägar korsas under jakten på lycka och en attraktiv man kommer att spela en alltmer avgörande roll i sammanhanget.

En hjärtevärmande berättelse, precis som den älskade förra boken. Lucy Dillon när hon är som bäst!



Den får fyra stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 17 april 2015

Boktips: Rosornas krig Stormfåglar av Conn Iggulden

Rosornas krig Stormfåglar, av Conn Iggulden
1:a boken i serien

Som vanligt har Conn Iggulen med många detaljer i boken och är väl påläst. Det gör att det känns som om man är med i själva händelsen.

Trots det vill jag inte ge boken full pott, eftersom det ibland är svårt att hänga med. När jag precis har börjat uppskatta en person i handlingen, börjar berättelsen om någon annan. Kan inte annat än beundra författaren för de historiska skildringarna.

Tycker du om historiska böcker är det här en bok för dig.

Beskrivning av boken:
Året är 1437. Efter åratal av förmyndarregering ska den fromme Henry den VI, Lammet kallad, krönas till konung. Hans bräckliga hälsa och vacklande sinne gör honom till en svag kung, och Henrik förlitar sig på sina närmaste män, spionmästaren Derry Brewer och William de la Pole, hertigen av Suffolk, för att styra riket.

Ändå finns det de som tycker att England måste ledas av en stark kung om landet ska överleva. Richard Plantagenet, hertig av York, är en av dem. Då Englands territorier i Frankrike hotas, och det ryktas om uppror på hemmaplan, växer oron för att Henry och hans rådgivare ska låta landet gå förlorat. Då ett hemligt avtal ingås om att Henry ska äkta en ung fransk adelsdam, Margaret av Anjou, blir farhågorna överhängande.

Medan stormmolnen hopar sig över England belägras kung Henry och hans anhängare både inom och utom landets gränser. Vem, eller vad, kan rädda kungariket innan det är för sent?

Stormfågel är den första delen av Conn Igguldens nya serie om Rosornas krig, historien om hur två släkter störtade England i ett blodigt inbördeskrig i trettio år.

"Historien drivs framåt av underdogs vars lidande man kommer nära: av Brewer, av Jack Cade, upprorsmakare från Kent som ockuperar London - och av Margret av Anjou (enda kvinnan i boken) som vid 16 års ålder blir drottning, och allt mer tar den politiska makten. Iggulden har skrivit en politisk thriller som lika gärna kunde utspelat sig idag, bortsett från att vapnen är långbågar och yxor istället för maskingevär. Det är omöjligt att inte få hjärtat i halsgropen: ska Brewer klara sig? Margret av Anjou ledde flera slag, men hur? Conn Iggulden väcker gamla mord till liv och gör det så bra." Borås Tidning




Den får tre stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 16 april 2015

"En riktig rysare med både skräck och vänskap" Staden på andra sidan - Kompassen


Att få en fin recension av min bok hos Bibliotekstjänst, BTJ, betyder mycket. Det är just vad Staden på andra sidan - Kompassen har fått. Nedan kan du läsa ett utdrag ur recensionen.


"Kompassen är första delen i en fantasyserie om Markus och Matilda. Det här är en bok med ett rappt språk och korta kapitel, vilket gör den lättläst. En riktig rysare med både skräck och vänskap och som slutar i en riktig cliffhanger. 

Kim M. Kimselius är en mycket produktiv barn- och ungdomsförfattare." 

BTJ, lektör Karin Karlstrand, BTJ-häftet nr 10, 2015


Baksidestext:
I en grotta upptäcker Markus något som liknar en stor skimrande såpbubbla. Den ser skrämmande farlig ut och han törs inte komma nära den.

Plötsligt dyker en främmande person upp i grottan. Det är Matilda, en äventyrlig flicka, som inte är rädd för något. Markus vill inte visa sin rädsla, utan sträcker fram handen mot bubblan och vidrör den.

I samma ögonblick börjar äventyret för dem båda, för bakom bubblan väntar en magisk och skrämmande värld.

Utdrag ur Staden på andra sidan:
 Markus vände sig om och såg på Matilda. Hon stod förstummad och tittade på den vackert skimrande bubblan. Utan att han tänkte sig för, sträckte Markus fram handen och fattades hennes. Hon protesterade inte.

"Vad är det där?" frågade hon och lät nästan andäktig i tonen.

Markus förstod henne, det var en mäktig och samtidigt skrämmande känsla, att stå framför den skimrande bubblan. Om han tog på den kanske den sprack? Det brukade såpbubblor göra. Kanske skulle det välla spindlar ur den? Kanske hade de hittat en ny djurart?

"Vi måste se efter!" sa Matilda och sträckte fram handen mot bubblan.

Markus drog henne bakåt och hejdade henne.

"Nej, vi vet inte vad som händer om vi rör den. Kanske den exploderar och miljontals spindlar krälar ut."

Markus var inte speciellt förtjust i spindlar, han var inte modig över huvud taget. Ändå fanns det en iver inom honom att upptäcka nya saker och ting.

Kompassen pirrade intensivt, som om den plötsligt blev mycket glad, vilket gjorde Markus rädd. Sedan fylldes han av ett oväntat mod. Det var en märklig känsla som han aldrig tidigare hade upplevt. Han kände sig oövervinnlig, odödlig, som om han var stor och stark och kunde korsa oceaner bara genom att gå på vattenytan.

Matilda märkte tydligen förändringen, för hon såg på honom och sa:

"Vad hände?"

Markus log brett och leendet var det härligaste han hade känt på länge. Det var äkta och ren glädje som fyllde hans bröst. Han var inte rädd för något längre.

Kompassen pirrade allt starkare i fickan. Han tog upp kompassen och höll den i sin hand. Nålen pekade stadigt mot den skimrande bubblan. Plötsligt började nålen vibrera. En flämtning från Matilda fick Markus att lyfta blicken och se på henne.

Hon stirrade med uppspärrade ögon mot bubblan, som växte sig allt större och närmade sig dem,, snart skulle den omsluta dem helt och hållet. Om de inte gav sig av ut ur grottan genast skulle det vara för sent, den stora bubblan skulle spärra vägen för dem.

"Vad gör vi?" ropade Matilda. Hon såg blek ut och inte lika självsäker som tidigare.

Då fattade Markus ett för honom mycket ovanligt beslut. Kanske skulle han ångra sig, kanske inte, men just nu var det som om det inte längre var han som bestämde, det var kompassen...

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

Bokens olika delar

Vet att det är många som undrar vad de olika formaten på en bok heter, eller vad de olika sidorna i boken har för namn inom tryckeribranschen. På DotGain hittade jag mycket användbar information. Kika in på deras sida och läs mer, du hittar mängder av bra information där. Vem vet, kanske du kommer att trycka upp din nästa bok där, enligt dem själva har de 70% billigare priser än andra tryckerier.

Bokens delar
På bilden ser du Hårdband med skyddsomslag:
1. Skyddsomslag
2. Inlaga
3. Pärm, hård klädd med balacron
4. Märkband
5. Rygg, rundad
6. Kapitälband


För och Eftersättsblad
Detta blad förekommer vanligtvis, men inte alltid, i hårdband. Det är det första arket som pärmen klistras fast i och håller alltså fast inlagan med pärmen. Man väljer ofta ett lite kraftigare papper för FoE och kan användas med eller utan tryck, struktur och färg. Vid tryck på FoE gör man en separat fil för dessa ark. Se här för specifikationer.

Om man inte har FoE i hårdband, då innebär att det är inlagans första sida som klistras mot pärmen. Dessa sidor inkluderar man dock normalt inte i filen för inlagan, om man inte har speciella önskemål om tryck på dessa också. Se specifikationer för att skapa en inlaga med tryck utan FoE.

Inlaga
Själva hjärtat av boken, innehållet, bokens sidor. Inlagan skapas i vanlig sidordning (dvs sid 1,2,3,4,5 osv), enkelsidiga (ej uppslag) och i rätt sidformat (dvs samma storlek på sidorna som boken ska ha). Om någon av sidorna innehåller utfall så ska detta vara 3 mm och sidorna ha skärmärken som ligger helt utanför sidformatet. Filen innehåller normalt alla sidor av boken, från första till sista.

Bildark
Ibland skapar man en uppsättning sidor som man väljer att trycka på en annan papperskvalitet än resten av inlagan. Dessa måste då samlas för sig och läggs då i en separat fil. Se exempel på bok med bildark. För vanliga böcker med blandade bild- och textsidor behövs inte detta.


Hårdband med skyddsomslag
För ett hårdband med skyddsomslag krävs som regel 3 filer.

Skyddsomslag
Denna fil ska innehålla flik–baksida–rygg–framsida–flik. Exempel på ritning

Omslagsprägling
Som regel präglar man titel och författare på ryggen och ibland på framsidan. Detta läggs i en separat fil som innehåller baksida–rygg–framsida.

Inlaga
Inlagan skapas i vanlig sidordning (dvs sid 1,2,3,4,5 osv), enkelsidiga (ej uppslag) och i rätt sidformat (dvs samma storlek på sidorna som boken ska ha). Om någon av sidorna innehåller utfall så ska detta vara 3 mm och sidorna ha skärmärken som ligger helt utanför sidformatet. Filen innehåller normalt alla sidor av boken, från första till sista.


Mjukband (pocketbok)
På ett mjukband behövs som regel bara två filer. En för omslaget och en för inlagan. Om omslaget ska präglas eller partiellt lackas, så lägger man detta i en tredje separat fil.

Omslag
Omslagsfilen ska innehålla baksida–rygg–framsida. Utfallet behöver vara 5 mm. Måtten på fram- och baksidan ska vara samma som för inlagan. Ryggmåttet får du av oss i samband med att du lagt ordern på boken, eftersom det är så specifikt för varje enskild bok.

Inlagan
Bokens sidor, innehållet, kallas inlaga. Inlagan skapas i vanlig sidordning (dvs sid 1,2,3,4,5 osv), enkelsidiga (ej uppslag) och i rätt sidformat (dvs samma storlek på sidorna som boken ska ha). Om någon av sidorna innehåller utfall så ska detta vara 3 mm och sidorna ha skärmärken som ligger helt utanför sidformatet. Filen innehåller normalt alla sidor av boken, från första till sista.

Ordförklaringar
Gramvikt & bulk
Ett pappers tjocklek utgörs av i princip två olika faktorer, som anges i vikt och bulk. Gramvikten är den vanligast kända, som exempelvis vanligt kopieringspapper brukar ha gramvikten av 80 g. Denna vikt gäller för 1 kvadratmeter av ett ark. Men ett papper kan har olika tjocklek, trots att det väger samma. Det beror dels på de olika komponenter papperet innehåller och på hur papperet är pressat och efterbehandlat. Ett matt obestruket papper tenderar ofta att kännas tjockare än ett blankt bestruket eller glättat papper.

Pärmens tjocklek
Både böcker med mjuka och hårda pärmar kan ha olika tjocklekar. En hård pärm består av en tjock kartong (ofta i tjockleken 1 eller 2 mm) som kläs antingen med klot (tygliknande papper), balacron (papper som kan ha struktur att likna skinn eller präglat papper) eller ett papper med tryck.

Här kan du se exempel på olika typer av omslag.

En mjuk pärm består enbart av själva kartongen (ofta med gramvikt mellan 240-340 g), med tryck på.

För böcker hård pärm som inte har klätts med papper med tryck på, väljer man som regel att ha ett skyddsomslag på. Detta är ett papper som har flikar som viks runt pärmen.

Bilder på skyddsomslag finns på länken ovan.

Alla omslag med trycks behandlas som standard med laminat eller lack, matt eller blankt, som en extra skyddande hinna, för att förlänga livslängden och hållbarheten av papperets yta.

Utfall
När trycket ska gå ända ut till kanten av sidans slut, så gör man utfall, för att eliminera risken av vita kanter, om bokens sidor inte skärs på 100-dels millimetern exakt.

Utfallet ska för inlagan vara 3 mm, dvs bilder, färgplattor etc som går ut till sidans kant, ska överlappa sidans kant och gå utanför med 3 mm.

För omslag med mjuk (5 mm) eller hård (18 mm) pärm gäller andra regler. Men dessa mått behöver du inte memorera, för de specificeras på den omslagsritning du får för din bok.


Blev du något klokare? Tyckte du det var intressant att läsa om hur en bok är uppbyggd, hur den görs? Om du blev nyfiken hittar du mer fakta på DotGain.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 27 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 15 april 2015

Skrivarsafari med Anna-Carin Collin

Vill du gå en skrivarkurs i år? Här på bloggen kommer jag att tipsa dig om skrivarkurser under året.  

Skrivarsafari 29 juni 2015 - 3 juli 2015


Skrivandet börjar inte nödvändigtvis i huvudet. Det kan lika gärna börja i foten när den nakensmyger i daggvått gräs. Kanske väcker det ett doftminne av våtvarm hammock eller begär efter nyplockade hallon. Vågar du prova?

Skrivarsafari är en utflykt i det inre. Vi låter oss inspireras av bilder, musik, guidade visualiseringar och annat spännande. Genom att kittla våra sinnen hittar vi fantasivägar in i skrivandet. Vi ägnar oss åt övningar i grupp och individuellt, inne och ute, på lek och allvar. Ibland delar vi våra glimrande texter, ibland behåller vi dem för oss själva. 

Du behöver inte ha skrivit en rad, men du längtar efter att få komma igång. Du kan ha skrivit hela ditt liv, men förlorat något på vägen. När vår skrivarsafari är över har du stoff som du kan arbeta vidare med när du kommer hem.  Äventyret börjar på insidan. Det blir magiskt.

Kursledare är Anna-Carin Collin, utbildad skrivarpedagog, författarcoach och lektör. Hon är också diplomerad psykosyntesterapeut, utbildad på PsykosyntesAkademin i Stockholm. Sedan några år handleder hon elever i “Skrivarlinje på distans” på Sörängens folkhögskola. Hennes bok 365 börjor – hejdå skrivkramp! är en lekfull kickstart för den som vill komma igång med berättandet.

Kostnad 4600 kr för kost och logi.
Läs mer om Skrivarsafari här.

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 14 april 2015

"En bok jag verkligen rekommenderar" Tillbaka till Pompeji av Kim M Kimselius



"Jag önskar jag var 12 år igen, och hade Kim M Kimselius bokskatt framför mig! Hennes spännande, historiska äventyrsböcker måste vara vad varje läshungrig, äventyrslysten unge älskar att sätta tänderna i!

Tillbaka till Pompeji är Kims första bok i serien om Ramonas och Theos resor i det förflutna, och det är i den här boken de båda barnen, Ramona från vår tid och Theo från år 79 e kr, träffas för första gången.

Vi vår följa Ramona på studieresan till Pompejis ruinstad, och när hon helt plötsligt färdas tillbaka i tiden till Pompeji före vulkanutbrottet, vet vi att en stor katastrof kommer att inträffa - men vi vet inte när! Kommer Ramona lyckas ta sig därifrån i tid? Kommer hon att lyckas rädda sina nyfunna vänner?

Spänningen stegras och det blir en rafflande kamp mot tiden, där både goda och onda invånare i Pompeji spelar en avgörande roll i det dramatiska slutet.
Ja, boken var så spännande och fängslande, att man nog inte inser hur mycket man dessutom har lärt sig, förrän den fått smälta lite!

Tillbaka till Pompeji är en bok jag verkligen rekommenderar!"

Författaren Lisa Hågensen Fem stjärnor!


Tack så mycket för de fina orden om min debutbok Lisa. :-)

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 13 april 2015

Skrivprocess: Blanda tempus i skrivandet

Blanda tempus i skrivandet, går det? Självklart!

Du kan blanda tempus i olika kapitel i en roman. På så sätt berättar du olika historier, som tillsammans utgör en roman.

Ett kapitel kan handla om vad huvudpersonen gör just nu. Nästa kapitel kan berätta om vad som har hänt tidigare. Detta kapitel leder i sin tur fram till det som händer huvudpersonen just nu.

Det är alltså fullt möjligt att blanda tempus/tidsformer i berättelser, i kapitlen och styckena. Det är inte förbjudet. Det är dock viktigt att tänka på att du inte kan ha olika tidsformer/tempus i samma mening.

Det gäller att tänka på att tidsformen/tempus i berättelsen ska hänga samman och bilda en berättelse som är lätt för läsaren att ta till sig. Krångla inte till det! Om du tycker det är svårt bör du hålla samma tempus genom hela berättelsen.

Tempus betyder tid, jag brukar säga tidsform istället för tempus, eftersom det lättare förklarar vad det handlar om. Händer det nu, eller har det hänt = tempus.

Lycka till med skrivandet!

Kika gärna in på Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 12 april 2015

Boktips: Det övergivna huset av Emma Askling

Det övergivna huset av Emma Askling

Det här är en riktigt spännande bok. Författaren väver skickligt ihop händelserna och bygger in mystik. Det gör att man som läsare bara vill läsa vidare.

De övernaturliga inslagen förhöjer både spänningen och mystiken.

Berättelsen börjar med Amir, vars familj väntar på besked om de ska få stanna i Sverige. Då försvinner Amir.

Lo och hennes mamma får ett brev med nyckeln till en lägenhet i Åtvidaberg. Hyran är betald för ett halvår. Det kommer mycket lämpligt eftersom de just blivit av med både jobb och lägenhet.
De flyttar. Lo upptäcker ett gammalt ödehus när han utforskar staden. Hon hör sång från trädgården och ser någon i fönstret. Men det bor ingen där.

Mysterierna travas på hög och får en mycket fin upplösning och förklaring. Läs den!


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.