Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 7 juni 2019

Luna Olympia av Ulrika Fjellborg

Luna Olympia av Ulrika Fjellborg 

WOW! Vilken bok! Den överraskade verkligen. Ulrika Fjellborg grep tag i mig direkt, men sina detaljrika beskrivningar och de fina gestaltningarna. Starka personporträtt och en spännande historia. Jag började genast googla på författaren, jag ville läsa mer böcker av henne. Det säger väl en hel del.

Jag älskade verkligen den här berättelsen. Historien tar sin början med Chris som vaknar upp på ett rymdskepp. Han är en klon, skapad ur en fulländad genpool. Nu är han på väg till federationens huvudstad, den enorma rymdstationen Tellus. Som pilot har han Rebecca från Perth. Hon ser till att han mår bra. När hon lämnar honom vet ingen av dem att de ska ses igen. Men det är något de önskar.

Chris blir indragen i en malström av intriger och tvingas kämpa för sitt liv, men även för federationens framtid.

Rebecca har ett mål i livet, att tillfångata eller döda piratkungen Dawn.

Till slut möts Chris och Rebeccas vägar igen i en dramatisk strid.

 Spänning från första början till sista raden. Läs boken!


Den får fem stjärnor av fem möjliga

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus,  Akademibokhandeln eller Storytel.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


onsdag 5 juni 2019

Enstaka platser kvar på Skrivkurs för Kim M Kimselius i sommar

Enstaka platser kvar på Skrivkurs för Kim M Kimselius i sommar

Upptäckte att jag har några platser kvar till sommarens Grundkurs på Färgargården, vill du ha en av dem?

I Grundkursen får du lära dig känna glädje i skrivandet, bygga upp en berättelse, fånga läsarna, skapa karaktärer, gestalta, skriva miljöskildringar, dialoger och mycket mer. Kim tipsar om hur du tar dig ur skrivkramp och hur du korrekturläser din text innan du skickar till förlag.

Det spelar ingen roll vad målet med ditt skrivande är: att skriva om ditt liv, din släkt, en deckare, roman, en barnbok, bilderbok eller en faktabok. Kim har över 20 års erfarenhet som etablerad författare och delar med sig av sina kunskaper, på ett sätt som får dig att komma igång att skriva din bok.

Flera personer som har gått Kims helgkurser på Färgargården i Eringsboda, har fått bokkontrakt, noveller antagna i tidningar och litteraturpris.

Hemtrevligt och enkelt boende på 1700-talsgård med rik historia. Här hjälps alla åt att hålla ordning. Tvåbäddsrum. Hemlagad mat, grönsakerna ekologiskt odlade av Kim och Jan Kimselius.

Kim har gett ut över 50 böcker, bland annat Att skriva med glädje, Att hitta glädje i skrivandet, Författare Från dröm till verklighet, 10 misstag författare gör, 10 tips för att leva på din kreativitet samt 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär. Kims böcker är populära, används i många skolor som temaböcker och är översatta till flera språk. Kim började arbeta på Göteborgs Posten när hon var 14 år, har sedan dess bland annat arbetat på tryckeri och reklambyråer. Dessutom har Kim haft egen reklambyrå och sätteri, numera har hon eget förlag. Kim har erfarenhet av bokbranschen genom alla led.

2014 höll Kim sin första skrivarkurs på hemmaplan. Sedan dess håller Kim sina  uppskattade skrivarkurser i Blekinge varje sommar och under höstlovet vecka 44. Längre ner kan du anmäla dig till nästa skrivkurs, samt läsa vad tidigare kursdeltagare tycker om Kims skrivarkurser.

Några omdömen från kursdeltagarna 26-29 juli 2018, fjärde kursen:

"Kursen hos Kim gav mig inspiration och glädje. Hon skapade en öppenhjärtig och familjär stämning som stannade kvar när dagen var slut. Jag hade inte förväntat mig den goda mat som Kim och Jan hade lagat. Färska blåbär plockade en bit bort till frukost, och grönsaker skördade från Kims trädgård till lunch och middag. Boendet var öppet och bidrog till den sammanhållning som kändes under kursen. I gölen intill huset simmade jag varje dag. Kort sagt var detta inte bara en inspirerande skrivarkurs utan också ett hälsoretreat." Emma Holmén

"Härlig kurs där du underhåller oss med historier från ditt författarliv. Du både berömmer och ger kritik, allt för att vi som skribenter ska utvecklas. Ditt engagemang, din glädje, att du är mån om att alla trivs och har det bra, det är värdefullt. Färgargårdens väggar har så mycket att berätta, perfekt inspiration till sagor och historier. Skrivarglädjen genomsyrar väggarna. Den UNDERBART hemlagade maten, gemenskapen och huset, får det nästan att kännas som ett hem. Även om gölen fick mig se ut som en schimpans, var det en stor tillgång att kunna gå och simma i pauserna. Precis som ett hem ska vara. Du fick mig att inse att mina texter kanske är någonting att ha trots allt. Kanske är jag lite fåordig när jag tackar för kritiken och berömmet runt skrivkursbordet, men inombords svallade hjärtat och jag är djupt tacksam för dina synpunkter. TACK!" Ida Bergman

"Nu har jag känt dig väldigt länge, och jag kan märka att du lägger ner hela din själ åt de här skrivarkurserna. Du ser till att alla har det trevligt, alla känner sig trygga och peppar alla att följa sina drömmar. Man blir full av levnadsglädje och inspiration i närheten av dig. Med andra ord ger jag kursen fem av fem möjliga stjärnor, för du täcker inte bara det nödvändigaste, utan du ger kursen liv. Jag blev stormförtjust i Färgargårdens charm, och förälskade mig i naturen, vilket förvånar mig för att jag är en storstadsmänniska. Allt var perfekt, förutom den hårda sängen. Men trots det vill jag inte ändra på något. All mat som serverades var gudomligt god, och det faktum att det var fräscht och nyodlat gjorde allt bättre. Tack Kim för en fantastisk upplevelse!" Alexander Nilsson

Vad säger du, låter det intressant? Du kan läsa mer om skrivarkursen här, eller så mejlar du helt enkelt mig, Kim M. Kimselius. Vi hörs!

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


tisdag 4 juni 2019

Novelltävling med jultema

Novelltävling med jultema

Ja, det är bara i början av sommaren, men nu är det dags att ta fram julkänslorna och skriva en novell på det temat. Då kan du vara med i Oberoende förlags novelltävling. Läs mer nedan. Lycka till!

Vi söker noveller till "Under misteln" noveller till jul

Julen är en magisk tid, omgiven av hopp och förväntningar. Ibland slår önskningarna in – ibland går de i kras.

Till antologin Under misteln söker Ordberoende förlag noveller som skildrar julfirande, julstök och alla de starka känslor som den här tiden på året rör upp. Vi vill fylla den här antologin med små karameller att njuta av, som en liten adventskalender.

Vi tror att det här temat kan belysas på oerhört många olika sätt och vi ser fram emot att läsa hur just du gestaltar förväntningarna inför julen.

Viktigt att tänka på:

Innan du skickar in ditt bidrag:
Formatet på texten är berättande, en novell (alltså inte en dikt). Skriv i Word med 1,5 radavstånd, 12 pkt, Times New Roman och indrag. Använd citattecken (” ”) för dialog. Alltså ”Hej”, sa Anna. Det är enklast att alla gör likadant direkt. Öppna närmaste bok så ser du. Din berättelse ska vara maximalt 20.000 tecken lång. Tempus är valfritt.

Vart och hur du skickar ditt bidrag:
  • Mejla din text till novell@ordberoende.com senast den 14e juni  2019.
  • Filen ska vara .doc/.docx.
  • I filens namn ska novellens titel såväl som ditt namn framgå. Ditt namn ska ENDAST finnas i filnamnet, ej i själva dokumentet, för att garantera anonymitet!
  • Vi kommer denna gång att tillåta endast ett korrigeringstillfälle för antagna noveller (i detta ingår även ändring av titel och författarpresentation).
  •  
  • Kostnad och vad du får: Vi som arbetar med projektet räknar inte med någon vinst. Du betalar in en anmälningsavgift på 950:- (plus moms) som ska täcka kostnad för projektledning, redigering och korrläsning när du blivit antagen, och sedan beställer du minst 10 böcker för 100:- styck plus moms 6%, plus fraktkostnad. I anmälningsavgiften ingår redigering, språkgranskning, formgivning av omslag, tryck, isbn-nummer, upplägg på Bokrondellen, tillgänglighet för alla bokhandlare och bibliotek att beställa och pressmeddelande på MyNewsdesk. Böckerna kommer skickas hem till dig med MyPack.

    Förlaget förbehåller sig rätten att redigera texterna vid behov och även att tacka nej om materialet inte håller.

    När du blivit antagen:
    Du skickar in en kort författarpresentation (se mall) till tess@ordberoende.com. Du betalar in startavgiften för dina 10 böcker och skriver under avtalet som du får per mejl tillsammans med besked om att din berättelse blivit antagen. Du kan beställa fler än 10 böcker; beställer du 40 eller fler böcker får du 5% rabatt och beställer du fler än 100 ex får du 10% rabatt.

    Mall författarpresentation:
    Förnamn Efternamn (födelseår om du vill) född i stad/ort, uppvuxen i stad/ort, bor numera i stad/ort (med sin familj om man vill ha med det). Utbildad till yrke/examen. Arbetar som yrke/tjänst. Hen debuterade med verk, år. (eller detta är NNs debut som författare).

    Exempel: Ewa Åkerlind (1957) född och uppvuxen i Stockholm, bor numera på Kungsholmen. Ewa är utbildad kommunikatör och har arbetat 25 år inom Ericsson och Vattenfall. Sedan 2013 driver hon Ordberoende förlag på heltid. Hon debuterade 2009 med diktsamlingen Saknad och var senast aktuell med diktsamlingen Från hängmattan ser jag havet (2011).

    Frågor och svar
  • När kommer boken? – Boken kommer ut i november 2019.
  • Hur sker marknadsföringen? – Förlaget marknadsför boken via sina kanaler och sitt säljbolag. Alla novellister tar eget ansvar för marknadsföringen på sin egen ort.
  • Gemensam releasefest? – Vi kommer att ordna en releasefest i Stockholm för alla novellister som vill vara med. Där ordnar förlaget med försäljning av böcker.
  • Egen releasefest? – Var och en är fri att lägga upp i novellisternas FB-grupp om var och när din egen release hålls. Där är det du som säljer dina böcker.
  • Kan jag skicka in fler noveller? – Nej endast EN novell per person.
  • Deadline? – Förutsättningen för att det ska bli en pappersbok (och ebok) – är att tillräckligt många manus skickas in i tid. Ny deadline 14/6.
  • Övriga frågor kring tävlingen skickas till tess@ordberoende.se

  • Vill du ha inspiration? – läs gärna Kära mamma, 30 nyanser av frihet, 30 nyanser av passion, 30 nyanser av saknad och 30 nyanser av kärlek. Kan beställas hos Adlibris eller köpas från förra årets novellister eller direkt från Ordberoende förlag. 

    Manuset skickas till:
    novell@ordberoende.com
    Lycka till!
    Ordberoende förlag ger ut böcker som berör och ger perspektiv. Vi arbetar tätt med våra författare och lyckas därmed vara självständiga tillsammans. Hos oss hittar du både skönlitterär feelgood och facklitteratur som behandlar svåra, viktiga och tabubelagda ämnen på lättillgängliga sätt.

    Ordberoende Förlag startades 2009 av Ewa Åkerlind. Kontoret finns på Kungsholmen i Stockholm.
    Journalister och bloggare: beställ recensions- och läsex via: info@ordberoende.com


    För skrivtips kika in på min Skrivtipssida här på bloggen, eller läs några av mina handböcker om skrivandet, till exempel Att hitta glädje i skrivandet.

    Lycka till!

    Kramisar Kim
    Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

    Copyright Kim M. Kimselius
       


    Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


     

    måndag 3 juni 2019

    Berner Sennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten

    Berner Sennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten

    Det har blivit mycket bad och social träning för Kotten den här veckan. Dessutom har han lärt sig att stora skogsmaskiner låter farligt, men de kan inte komma in och ta honom.  Däremot älskar han att stjäla barken från stockarna som numera ligger utefter vår väg. Barkstycken ringlar som ormar efter honom när vi går på promenad. Kotten älskar dem.

    Kotten får utforska omgivningarna allt mer. Till sin glädje upptäckte han det perfekta badstället i skogen. Han blev så lycklig att jag inte fick en chans att ta ett foto av honom där han stod still. Han rusade fram i bäcken, hoppade upp på vägen, skakade sig, sedan hoppade han ner igen. Kotten älskar verkligen att bada. Precis som Kiara som visade honom vart han skulle ta vägen för att göra det.

    Det kom en ny bil in på tomten och Sofie och Magnus hämtade Korpadalsskolans elevers böcker som ska delas ut på onsdag. Det är ett projekt jag har jobbat med eleverna under hela höstterminen 2018 och vårterminen 2019. Nu har samtliga elevers berättelse, från Förskoleklasserna till sjätte klass, samlats i en riktig bok. Jan och jag har sammanställt den och sett till att den blivit tryckt. Den är sååååååååååååå fin. Kotten trodde nog att jag tänkte åka med bilen för han ville följa med...

    Aldrig tidigare har mina buskpioner blommat så fint som i år. Stora fina blommor och massor av dem. Kanske tack vare förra sommarens sol, eller var det torkan. Kanske tror de att det här är sista gången de är i livet...

    Ett av mina favoritställen är Karlsnäs. Där brukar jag och Kiara gå tipspromenad på söndagarna. Det är perfekt att gå utefter Ronnebyån där Kiara kan svalka av sig med jämna mellanrum. I torsdags, på Kristi Himmelsfärdsdag åkte jag dit, i tron om att jag skulle vara ensam där. Men så blev det inte. LO hade familjedag och det var hoppborgar, korvgrillning, ansiktsmålning och tipspromenad bland allt annat roligt. Det var så mycket folk. Kotten hade fullt upp att hälsa på alla och hinna med att bada och försöka hälsa på alla hundar och inte bli rädd för barnvagnar och... Puh! Jag var helt slut när jag kom fram till bilen. Där stängde jag in Kiara och Kotten medans jag gick runt och såg vad mer det fanns att göra.

    När vi kom hem slängde sig hundarna på sina platser och somnade. Helt slut. Det var även jag. Satte mig ned och somnade även jag...

    Tidig morgon. Kotten sover gott i biabädden, som har varit alla hundars favoritplats. Kiara har hittills låtit honom ha bädden ifred, men ibland kryper hon ned i den och då är Kotten genast där och försöker få henne att hoppa ur den igen.

    Kotten och Kiara fick presenter av Matilda när hon var här. Babblarna tror jag att de heter. Den ena har massor av armar och det är en kul leksak att ha dragkamp med, men också att jaga varandra för att ta.


    Här är det full fart!

    Vi har skördat våra första tomater, supergoda, söta och ljuvliga, som godis. Till dem hade åt vi vår andra egenodlade gurka. Det är vid sådana tillfällen jag känner mig väldigt rik.

    Förra årets penséer i blomsterlådorna har spridit sig ut till gräsmattan. Vi får se hur länge de får leva där innan husse har kört över dem med gräsklipparen...

    Igår var vi på Bernersennenträff igen. Den här gången var vi vid havet. Något som Kiara och Kotten älskade.
    När alla andra gick iväg på promenad stannade vi kvar, bytte till flexikoppel och sedan var det dags för vattenbus. Först hittade vi inget bra ställe att gå ner vid, så Kotten hoppade ut och simmade med sprattlande framben tills han fick fast mark under sig igen. Medan Kiara simmade fram och tillbaka och njöt av simturen.
    Sedan hittade vi ett perfekt ställe där det var långgrunt. Kotten sprang marathon fram och tillbaka, fram och tillbaka. Sedan kom han upp och stod och huttrade. Husse hade påmint mig om att ha handduk med mig till Kotten. Han blev mycket glad när han blev inlindad i den.

    Det var väldigt många som anslöt till Sennenträffen. Det sprang lösa hundar överallt, vuxna hundar och valpar och många väldigt blöta hundar. För det är ju så med Berner Sennenhundar, att de flesta älskar vatten.

    När alla hade kommit tillbaka från promenaden blev det fikastund och det blev nog en och annan smakbit även för hundarna
    .
    Blöt Kotten som förväntansfullt tittar upp och ber om att få sitta i mitt knä. Det fick han. Senare den kvällen plockade jag två fästingar som kröp på mig. Imorse fick husse ta bort en fästing som sugit sig fast på min rygg. Även om Kotten har fästingmedel på sig har inte jag det.

    Ännu en ljuvlig vecka med Kotten har gått. Så många som beundrat honom och frågat hur rasen är, många som velat köpa en Kooikervalp. Jag rekommenderar dem varmt för Kotten är helt underbar.


    Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
    Välkommen hem lilla Kotten.
    En vecka med Kotten.
    En vecka utan Tudor två med Kotten.
    Kotten, Kiara och Smilla.
    Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
    Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
    Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
    Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
    Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
    Kooikervalpen Kotten fyra månader.
    Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
    Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
    Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
    Kooikervalpen Kotten fem månader
    .
    Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
    Kooikervalpen Kotten testar spår.
    Kooikervalpen möter haren.
    Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
    Kooikervalpen Kotten sex månader.
    Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.


    Kramisar Kim
    Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

    Copyright Kim M. Kimselius
       


    Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!