Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 12 november 2011

Boktips: Mord i högre skola av John le Carré




"Den högre skolan är Carne, en fin engelsk internatskola av samma sort som Eton - en exklusiv och sluten värld där man håller på traditionerna och inte gärna släpper någon innanför murarna.
I denna nobla miljö är någon ofin nog att begå ett mord. Skolan ser det brutala brottet som en fläck på sitt goda namn och är mycket litet samarbetsvillig med polisen. Men Georg Smiley kan man acceptera: en stillsam och skicklig man med stil, och med subtila men effektiva metoder. De upptäckter han gör bakom skolans oklanderliga fasad är förfärande.
Mord i högre skolan är en elegant genomförd detektivroman med den psykologiska thrillerns spänning, av den moderna spionromanens mästare: John le Carré"

Det var länge sedan jag läste en bok av John le Carré och det är först nu jag förstår hur mycket jag har saknat hans skrivsätt. Hans mest kända bok är Spionen som kom in från kylan. En mästerligt skriven bok som säkert har hämtat stoff från le Carrés tid i underrättelsetjänsten. Många av hans böcker har blivit film. Läs mer om John le Carré och hans böcker här.

Det är härligt att läsa en spännande detektivroman där det inte är någon försupen kriminalare med. Boken är skickligt uppbyggd och många ledtrådar leder fram till en mördare, men är det den rätta mördaren? Berättelsen är klurigt skriven och tar många oväntade vändningar. Det är lite känslan av Kommissarie Morse anda i den, eftersom boken utspelar sig på en fin engelsk internatskola, och jag har sett Oxford framför mig när jag har lyssnat på berättelsen. En bok jag varmt rekommenderar.

Nu kommer det definitivt att bli fler böcker av John le Carré!

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 11 november 2011

Annorlunda dag på Annedalsskolan i Kävlinge

Om du läst mina tidigare blogginlägg vet du att jag alltid gör resan till signeringar och föreläsningar till något roligt och speciellt. Den här morgonen kändes bra när jag startade min resa mot Annedalsskolan i Kävlinge. Solen sken från en molnfri himmel för första gången på över en veckas tid.

En bra ljudbok höll mig sällskap första biten av resan. När den tog slut laddade jag i nästa bok som var en ljudbok av Arto Paasalinna. Det var ett tag sedan jag lyssnade, eller läste något av den finländska författaren. Med ett leende på läpparna satt jag och hörde hur taxichauffören körde genom nu för mig välkända platser i Finland, eftersom jag under två års tid gjorde många föreläsningsresor runt om i hela Finland.

Det var mycket trafik på E22:an, många vägbyggen och det kändes skönt att svänga av stora vägen. Mitt leende blev bredare när jag såg stora flockar av fasaner som gick på fältet utefter vägen. Det kunde ha varit omkring 50 fasaner. Aldrig tidigare har jag sett så många på samma ställe.

Redan mottagandet på parkeringen gjorde att jag kände att mitt besök på Annedalsskolan i Kävlinge skulle bli mycket trevligt. Det var rektorn för skolan som tog emot och visade vägen till lärarrummet, som var något av det vackraste lärarrum jag har sett. Hela rummet andades atmosfär och glädje..

Bibliotekarien Maria tog hand om mig under hela dagen, lotsade mig mellan klassrummen och lärarna, såg till att jag fick mat och te. Det var ett mycket trevligt sällskap!

Jag föreläste för en 4:a, en 6:a och en 5:a. Här är det fyrorna som stolt visar upp sig tillsammans med mig.

Det är alltid spännande att komma hem och gå igenom bilderna i kameran. De är alltid så olika, beroende på de personer som har fotograferat. Här har jag blivit fotograferad när jag med en enkel skiss visar hur en giljotin fungerar. Förstår du hur den fungerar, inte... Ja, jag sa ju att skissen var enkel...

Samtliga klasser satt tysta och lyssnade intresserat när jag berättade om min väg till författarskapet, om mina böcker, vad som fått mig att skriva böckerna och mycket annat.

Här berättar jag om vilken central roll Werner Dieterman har i boken På liv och död i andra världskrigets skugga.

Efter att jag har pratat konstant i 45 minuter är det dags för eleverna att vara aktiva och ställa frågor, något de här klasserna var otroligt duktiga på.

Den sista klassen jag besökte hade gjort en sammanställning, i bild och text, av min bok Tillbaka till Pompeji. Här beundrar jag alla bilderna.

Bilderna var placerade så som handlingen utspelat sig i boken. Här är bild 1

Bild 2.

Bild 3. Kan du din Tillbaka till Pompeji? Kan du med hjälp av bilderna lista ut var i boken du är just nu, eller måste du ta hjälp av texten bredvid bilden?

Bild 4

Bild 5

Bild 6

Bild 7

Bild 8

Bild 9. Har du tappat bort dig ännu, eller hänger du fortfarande med i berättelsen?

Bild 10

Bild 11

Bild 12

Bild 13

Bild 14

Bild 15. Nu är du långt in i handlingen och berättelsen i Tillbaka till Pompeji är just nu mycket dramatisk och otroligt spännande.

Bild 16.

Bild 17. Nu blir allt bara värre och värre för människorna i Pompeji.

Bild 18. Nu gäller det att springa för livet om invånarna i Pompeji vill undgå Vesuvius raseri.

Bild 19.

Bild 20

Bild 21. Ja, nu är det för sent för de som inte har gett sig av ifrån staden. Nu är de begravda under ett tjockt lager aska.

Bild 22. Nu börjar vi närma oss slutet på Tillbaka till Pompeji.

Bild 23. Ja, det här är sista bilden och nu är boken Tillbaka till Pompeji slut. Hängde du med i berättelsen?

Det var roligt att besöka en skola där eleverna hade arbetat så mycket med mina böcker i förväg, det gjorde att frågorna som ställdes var väl uttänkta och ibland riktigt kluriga att besvara. Det här var en mycket trevlig skola, med intelligenta, uppmärksamma elever och jättemysiga lärare. Hoppas att jag får komma tillbaka fler gånger, för det gör jag mycket gärna.

Resan tillbaka till min stuga gick även den i solens tecken, det blev lite krypkörning ett par gånger, för det är mycket bönder med betlaster ute på vägarna här i Skåne just nu. Men det är bara att ta det lugnt och tänka som så, att nu får jag lyssna lite längre tid på min ljudbok.

Ja, nu har du fått ta del av ännu en av mina arbetsdagar, som inte slutade där, utan har fortsatt ända fram till nu, när klockan är drygt 21.00. Ännu är dagen inte slut, har ännu några ord kvar inom mig som ska ned i datorn. Hoppas du har haft en fin dag, för det har jag haft!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 10 november 2011

Egenpublicerad författare sålde 1 MILJON E-böcker!

Drömmer du om att få din bok utgiven? Kanske är E-bok det rätta formatet för dig och din bok. Om du har tur går det lika bra för dig som för John Locke som Tina Back berättar om på Newsmill:

"Författare som själva ger ut sina böcker har länge haft dåligt rykte. Ibland välförtjänt, ibland inte. Att ge ut själv har likställts med att "riktiga" bokförläggare ratat böckerna. Och visst handlar det ofta om kvalitet, men lika ofta om att bokmanuset inte passar in i de etablerade säljbara nischerna som deckare, thrillers, chick-litt, självbiografier och böcker för barn. Fantasy och science fiction t ex har massor av svenska läsare, men inom de genrerna finns i princip inga svenska utgivare av svenska författare. Med e-boksformatet kan författare själva publicera och låta läsarna avgöra om boken är intressant för dem, oavsett genre. Den enformiga dieten av deckare kan äntligen brytas.

I USA och Kina, där e-boksläsandet tagit mera fart, är det just genre-litteratur som blomstrar. 2010 blev John Locke den första egenpublicerande författaren att sälja 1 miljon e-böcker. Less på att inte få sina verk utgivna och sålda, laddade han upp dem till eboksformat på nätbokhandeln Amazon för 0.99 dollar styck, ett lågt pris för en e-bok. Många Amazonkunder chansade på att John Lockes böcker var värd sin dollar. Efter att ha läst en, återkom de och köpte flera. Försäljningssiffrorna fick bokförlagsjätten Simon&Schuster att kontakta Locke för traditionell utgivning i år."


Visst låter det fantastiskt? Missa inte att läsa hela inlägget som är MYCKET intressant och kan ge dig flera tips om hur du ska bära dig åt för att få din bok publicerad.

Läs även:
Med egenutgiven e-bok tillfaller största inkomsten författaren.
Ge ut din bok som E-bok.
Läs e-böcker på mobilen.
Läsplatta/E-bok eller vanlig bok?

Avslutar med några fler intressanta ord från Tina Bark:
"I slutet av augusti var 5 av 25 e-böcker på New York Times topplista egenpublicerade. Trots att det fortfarande säljs långt fler tryckta böcker än e-böcker, är det en markant förlust av marknadsandelar för förlagsvärlden. I synnerhet som e-boksförsäljningen växer explosionsartat och har extremt låga omkostnader: tryck-, distributions- och förvaringskostnad saknas helt."

Ja, det är väl bara att sätta igång att producera din E-bok då?

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 9 november 2011

"Jag läser inte boken, jag är med i den" Recension av På flykt från andra världskrigets fasa


"Språket har mognat vilket gör så att berättelsen flyter på bättre. Nu har man inte bara ett rafflande äventyr att se fram emot uan även bra och intressanta formuleringar som höjer läskvalitén.

Något som är typiskt för författaren är hennes miljöskildringar, jag läser inte boken jag är med i den. Jag är den tredje huvudpersonen, även om jag inte har någon påverkan i händelserna (fast jag väldigt ofta önskar att jag hade det) så är jag där. Jag ser vad dom ser, jag hör vad dom hör och jag kan till med och med lukta det dom luktar.

Boken är fullspäckad med fakta fast på ett naturligt sätt som inte alls gör så att boken känns tråkig och som en faktabok. Man märker inte ens av hur mycket man har lärt sig förrän man har vänt sista bladet, då slår det en hur mycket man nu vet om just motståndsrörelserna i Paris."


Det var en del av den långa recension som Roxana Kaboli har gjort av min bok På flykt från andra världskrigets fasa.

Om du själv vill läsa lite ur boken och bilda dig en egen uppfattning om den, kan du gå in på SMAKPROV och läsa ett par kapitel ur boken.

Vill du läsa hela Roxanas fina recension, kan du göra det här!

Blir jätteglad när min bok får så här många berömmande ord.


För dig som läser det här inlägget kan det kanske vara roligt att få veta att Roxana började läsa mina böcker när hon var åtta år. Sedan dess har hon läst allt jag skrivit och varje bok har blivit flitigt läst många, många, många gånger. Nu är hon femton år och älskar fortfarande böckerna om Theo och Ramona.

Det som är bra med Roxana är att hon även vågar säga ifrån när hon tycker något inte är bra i boken. Det är ju både genom beröm och kritik som jag utvecklas som författare. Försöker alltid prestera en bättre bok för varje gång. Hoppas att du, precis som Roxana, känner att jag har lyckats!

Kramisar Kim
 

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 8 november 2011

Choklad, en grönsak i förklädnad

Choklad kommer från kakaobönan. Under Mayatiden var kakaobönan den mest  uppskattade lyxvaran. Det var endast de styrande medlemmarna av samhället som hade råd att dricka kakao. Kakaobönan användes som betalningsmedel. Kakaobusken växte i mayarikets gränstrakter.

Mörk choklad är ett nyttigt godis med många hälsofrämjande fördelar. En av världens ledande näringsforskare har kallat Choklad för en grönsak i förklädnad, eftersom chokladen innehåller så många nyttiga ämnen.

Nyligen har en tysk studie visat att chokladätare som regelbundet äter en mindre mängd choklad, cirka 5gr/dag, löper avsevärt mindre risk att utveckla hjärt/kärlsjukdomar. Det är ämnet flavonoider i chokladen som står för den positiva effekten.

Mörk choklad, med minst 70 procent kakao, innehåller theobromin, som har visat sig hämma hostreflexer! Det kan vara bra att veta så här i förkylningstider. Betydligt godare än hostmedicin!

Fettet i chokladen har även en mättande effekt. Därför kan du med gott samvete äta en LITEN bit choklad cirka tjugo minuter före en måltid, vilket då kan ge en betydande viktminskning. Hmmm, visst låter det bra! Normalt tar man ju chokladen efter måltiden.

Chokladen nämns också ha ännu en positiv effekt, den ger fastare byst! Det är stearinsyran i chokladen som står för den effekten.

Men tänk på att den positiva effekten av choklad minskar om du intar alltför stora mängder av den goda varan, eftersom du då ökar betydligt i vikt. Dessutom är det MÖRK choklad som gäller!

Här kan du läsa mina tidigare inlägg om chokladen som ger dig ännu mer kunskap om den ljuvliga "grönsaken!"

Älskar choklad, framförallt mörk choklad. Efter att ha lärt mig om chokladens alla positiva effekter kommer jag att äta min mörka bit choklad med betydligt bättre samvete.

Njut!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 7 november 2011

Med egenutgiven E-bok tillfaller största vinsten författaren

I ett tidigare inlägg berättade jag om att e-böcker är på stark frammarsch i USA, jag lämnade även tips om hur du kunde producera dina egna e-böcker. Nu har jag hittat ett intressant blogginlägg angående e-böcker.

Tina Back har på sin blogg skrivit under rubriken "Läsplattorna gör att författarna kan lämna förlaget".

Hon skriver bland annat: 

"I USA har utgivna och outgivna författare börjat egenpublicera och sälja e-böcker på nätet. Utan förlag tillfaller den största delen av inkomsterna författaren direkt. Det finns ingen anledning att tro att svenska författare inte kommer att välja egenpublicering för e-boksformatet den dag läsplattorna blir vanliga." 

Läs hela hennes mycket intressanta inlägg om e-böcker kontra musikbranschen, här på denna länk.

Något att fundera över för din del? Själv har jag redan kommit ut med min första e-bok av Theos Pompeji och fler böcker är på gång. Bland annat På liv och död från andra världskrigets skugga och en engelsk version av Tillbaka till Pompeji.

Lycka till med ditt e-boksprojekt!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 6 november 2011

En kärleksfull bloggutmärkelse

Den här fina bloggutmärkelsen fick jag av Med näsan i en bok, och jag blev mycket glad för utmärkelsen. TACK! Blir alltid så glad när jag/min blogg får en ny bloggutmärkelse, för då inser jag att min blogg är uppskattad. Något som gör mig väldigt glad!

Med awarden följer också vissa regler, nämligen:

1. Klistra in awarden på din blogg.
2. Tacka personerna som gav er awarden och länka till bloggarna.
3. Välj ut fem personer som du vill ge awarden till.
4. Lita på att dina följare sprider kärleken till andra bloggare.
5. Och det viktigaste: Ha roligt och stötta varandra!

Jag sänder Liebster Blog vidare till några av de bloggar jag följer och som skänker mig glädje när jag läser deras inlägg. De är optimister och tror på att sprida glädje runt sig, precis som jag själv gör. Därför tycker jag att denna bloggaward passar mycket bra just för:

Skrivarvisioner
Eva Swedenmarks värld
Life is like a box of chocolates

Vill uppmana alla att fortsätta sända glädjens budskap genom era bloggar. Det gör livet roligare och mycket intressantare!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se