Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

söndag 12 december 2010

Läsplatta / E-bok eller vanlig Bok?

Böcker är mitt liv, doften av böcker, att få bläddra och känna papperet under mina fingrar, få sluka bokstäverna och suga i mig berättelsen...

Nu sitter jag här med en Läsplatta av märket Sony Touch Reader. Trodde aldrig att jag skulle köpa en Läsplatta, en digital bok. När jag för många år sedan hade några studenter här som intervjuade mig angående den digitala bokens framtid så var jag negativt inställd, just på grund av att jag ville hålla den fysiska boken i min hand.

Men eftersom mina egna böcker nu ska bli E-böcker kände jag att jag ville utforska en läsplatta, se hur den fungerade och om det verkligen var något bra.

En E-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa den direkt på din dator, handdator eller på en särskild läsplatta. En E-bok är alltså en datafil. Du kan köpa en E-bok via internet, eller låna den på ditt bibliotek. Det är bara att ladda ned boken från affärens eller bibliotekets dator.

För att kunna läsa en E-bok behöver du Hårdvara och Läsarprogram.
Hårdvaran är en vanlig dator eller handdator. Det går alldeles utmärkt att använda PC eller Mac om du vill läsa på datorn. Om du vill läsa på handdator eller telefon med handdatorfunktion fungerar de flesta sorter, så som Palm, PocketPC och vissa modeller från Nokia och Sony Ericsson.
Läsarprogrammet installerar du i din dator eller handdator. Det är gratis och kan hämtas hem via internet. (Du kan läsa mer om läsarprogram här.)
En Läsplatta är en elektronisk läsenhet som är utformad för att göra läsupplevelsen så behaglig som möjligt. Den ser ut ungefär som en vanlig bok och du kan läsa direkt från skärmen.
Det finns ett flertal olika modeller: Sony Reader, Sony Touch Reader (som jag har) Sony Pocket Reader, NUUT, Cybook, BeBook, COOL-ER Reader, Iriver, Irex och Amazon Kindle.

(Sony Touch Reader väger bara 286 gram och är 1 cm tunn. Den slimmade designen gör att läsplattan ryms i jackfickan eller väskan - du kan alltid ha den med dig. Läsplattans skärm ser ut som sidorna i en vanlig bok och texten är extremt lättläst, även i starkt solljus. Sony Touch Reader stöder både EPUB (Lettobokformatet) och PDF, så det är enkelt att ladda upp ny läsning till din läsplatta.Med pekskärmen bläddrar du i dina e-böcker, sätter bokmärken och skriver kommentarer - enkelt och intuitivt! Det inbyggda minnet rymmer upp till 350 böcker, och om du sätter i ett minneskort får du plats med ännu fler. Du kan själv styra textens storlek - perfekt för dig som tycker att stilen är för liten i pappersböcker. Läsplattan Sony Touch Reader laddar snabbt fram den nya sidan vid sidvändning, vilket gör att du kan läsa i din egen takt. Skärmen har hög kontrast för att vara så läsvänlig och lik en papperssida som möjligt.Ladda batteriet och läs i två veckor! Med Sony Touch Reader behöver du inte oroa dig för att batteriet ska ta slut - en uppladdning räcker till hela 7 500 sidvändningar. Sony Touch Reader är kompatibel med både PC och Mac. Du laddar lätt upp nya böcker med hjälp av den medföljande USB-kabeln. Sony Touch Reader saknar svenska menyer.)
Om du vill låna e-böcker från bibliotek bör du kontrollera att den läsplatta du väljer stöder kopieringsskyddade böcker (DRM).
Det jag tycker är så bra med den Läsplattan som jag har köpt är att jag kan förstora upp texten, se skillnaden på övre och undre bilden på min Läsplatta (Den allra översta bilden är på Läsplattan i sitt fodral).

Min Läsplatta köpte jag på Billingska Bokhandeln i Höör eftersom de sägs vara experter på Läsplattor. De är mycket kunniga, har flera olika läsplattor att visa upp och har en hel del E-böcker att välja på.

Magnus berättade att just Piratförlaget har satsat på billiga E-böcker, så jag inhandlade två E-böcker för dryga 100-lappen utgivna på Piratförlaget.

En E-bok / Läsplatta kan aldrig ersätta en vanlig bok. Men när jag igår kväll låg och "bläddrade" fram sidor på Läsplattans touchskärm, kändes det väldigt skönt att ha den här lätta, tunna plattan i min hand istället för boken. Och det allra bästa tyckte jag var att jag kunde förstora upp bokstäverna till precis den storlek jag ville. Något som är bra när man som jag har passerat 50 och behöver läsglasögon.

Ännu ett plus för Läsplattan / E-boken är att jag kan ha MÅNGA böcker med mig i bagaget och den väger inte ens lika mycket som en enda vanlig bok. Helt perfekt när jag ska resa långt och vara borta länge.

Ändå vet jag att jag inte kommer att sluta köpa riktiga böcker, för det är något visst med lukten och att få ställa boken i hyllan.

Ska bli spännande att höra vad du tycker om Läsplattan / E-boken.

Kramisar Kim

8 kommentarer:

 1. Jag föredrar böcker. Känns riktigare då. Tycker inte om att läsa längre stycken på skärmar.

  SvaraRadera
 2. Jag var också helt neggo till läsplatta! Jag tycker fortfarande att en riktig bok är att föredra, men samtidigt börjar jag se fördelar med läsplatta också...När jag flyttar tillbaka till NY kan det vara skönt att kunna låna svenska e-böcker t ex. Å andra sidan tycker jag det är svårt att läsa längre texter på en skärm...kanske är det en vanesak?

  SvaraRadera
 3. Jag har också en läsplatta sedan ett tag tillbaka (Bebook) och jag är verkligen nöjd! Visst kan jag hålla med om att en läsplatta aldrig kan ersätta en tryckt bok, men den är ett ypperligt komplement. För mig som utlandsboende har den enorma fördelar. Dels kan jag nu läsa nyutkomna svenska böcker som jag tidigare inte fick tag på (om jag inte vill betala enorma portokostnader såklart). Dels som du nämner, så är det en stor fördel när man reser att ha sin reselektyr samlad och slipper släpa tunga bokhögar.
  Skärmen är jättebra och tröttar inte ut ögonen som en dataskärm gör, utan det är som att läsa en vanlig bok tycker jag. Även jag kan anpassa storleken på texten vilket är en stor fördel.
  Så från mig bara positiva upplevelser av min nya läsplatta!

  SvaraRadera
 4. Hej Kim, jag skrev en lååång kommentar häromdagen om min e-läsare Bebook - och hur jag som utlandssvensk verkligen uppskattar att lätt få tillgång till NYA svenska böcker. Den verkar ha försvunnit på vägen... Kram

  SvaraRadera
 5. Tyckte det var konstigt att jag inte fick några kommentarer på det här inlägget, men det tog tydligen lång tid för kommentarerna att komma fram...

  Hej Amanda: Tidigare har inte heller jag velat läsa på skärmar, för jag tyckte det var jobbigt. Men läsplattan har en behaglig bakgrund som gör att det inte är så jobbigt för ögonen. Prova! Kram Kim

  Hej Trillingnöten. Tror det beror på Läsplattan. Den jag har köpt har en så behaglig bakgrund så det känns som att läsa en riktig bok, förutom att den är betydligt lättare att hålla i! Dessutom kan du ju ha MÅNGA böcker samtidigt i din läsplatta, vilket innebär att ditt bagage inte blir så tungt när du åker fram och tillbaka mellan länderna. Prova att läsa på flera olika läsplattor, kanske hittar du den rätta, precis som jag har gjort! Kram Kim

  Hej Vicky: nejdå, ditt inlägg har inte försvunnit, men alla inläggen tog lång tid på sig att hitta hit till min dator... Åh, vad härligt att du också är så positivt vad det gäller läsplatta. Jag blir bara mer och mer fäst vid min Läsplatta och önskar att jag kunde ladda ner alla faktaböcker i den, tänk vad lätt det skulle vara att ta med sig alla dessa tjocka, tunga böcker då! Håller just nu på att läsa Ö-morden på min läsplatta. Kan varmt rekommendera boken! Kram Kim

  SvaraRadera
 6. Vad skönt att kommentarerna kom fram tillslut :)

  När jag skriver långa kommentarer hos någon brukar jag försöka hålla lite koll för det är ju inte roligt när de försvinner i cyber-rymden!

  Ja, man önskar ju att ALLA böcker ska finnas tillgängliga. Mycket klassiker som inte finns i e-format via bibliotek eller bokhandlar finns ju gratis på nätet (pga av att upphovsrätten har gått ut). Toppen för jag har en hel del jag vill läsa.

  SvaraRadera
 7. Har en Samsung Note som jag läser i också. Använder appen dito och funkar galant! Så finns fler mobiler som funkar att läsa i också!
  Kram Cissi

  SvaraRadera
 8. Hej CissiG

  Tack för din kommentar! Alltid roligt att få fler åsikter om läsplattor och e-böcker :-)
  Kram Kim :-)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!