Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 21 juni 2019

Novelltävling där de bästa novellerna publiceras i en bok

Novelltävling där de bästa novellerna publiceras i en bok

Joelsgårdens förlag har utlyst en novelltävling. Du har hela sommaren på dig att skriva. Det här är bra tillfälle för dig som drömmer om att bli författare. Kanske kan du titulera dig det efter hösten när din novell blivit antagen till tävlingen. Lycka till! Läs mer nedan:


Hej och varmt välkommen till Joelsgårdens novelltävling
”En yngre man”.

Tävlingen är öppen för alla.
Har du aldrig skrivit förut blir det här kanske din skrivardebut.
 
Skriv en novell på max 12 000 tecken. Tema: ett parförhållande där den manliga parten är mycket yngre än den kvinnliga. Skicka in senast den 7 oktober 2019.

Tid
För att vara med i tävlingen måste ditt bidrag ha mejlats och inkommit till förlaget senast den 7 oktober 2019. Det är dock en fördel om du kan sända in ditt bidrag lite tidigare.

Tävlingsbidragen skickas till
Novellen ska skickas in i elektronisk form som ”Worddokument” (dvs. inte som pdf) till
yngreman@joelsgarden.se

OBS! Glöm inte skriva ditt namn, fullständig adress inkl. e-mailadress och telefonnummer överst på varje novell, så att vi lätt kan se vem som skickat in novellen ifråga.
Insända manuskript returneras ej. Författaren kan dock dra tillbaka sitt bidrag fram till den 7 oktober 2019.

Regler för novellen
Novellen får omfatta max ca 12 000 tecken. Den behöver inte vara nyskriven även om den gärna får vara det. Däremot får den inte ha varit utgiven tidigare, varken i bok, veckotidning eller via internet.

Tema
Temat ska vara en heterosexuellt parrelation där den manliga parten är mycket yngre än den kvinnliga. Hur mycket ”mycket yngre” är och vad det innebär bestämmer novellens författare. Novellen behöver inte ha ett lyckligt slut men den kan t.ex. inte handla om en mamma som leker med sitt barn.

Plan
De bästa novellerna ges ut i en antologi. Förlaget väljer vilka noveller som antas och får vara med i antologin. Förlagets beslut kan inte överklagas. Publiceringen är planerad till början av december.

Regler
Författare till de noveller som  antagits av förlaget och som kommer med i antologin erhåller ett ex vardera av den tryckta boken. De kan dessutom köpa fler ex av boken till F-pris för egen försäljning. Arvode för manus utgår inte. Övriga läsare kommer att kunna köpa antologin i internethandeln.

Goda råd
  • Koncentrera dig på en enda viktig händelse
  • Börja gärna novellen med en rivstart!
  • Håll dig till en huvudhandling.
  • Begränsa handlingen i tid, plats och miljö.
  • Använd få personer. Huvudpersonen ska tidigt komma in i berättelsen.
  • Tips! Läs texten högt så hör du om den håller. Då hör du att den inte låter tillkrånglad.
  • Skriv med känsla och engagemang! Glädje och lust att skriva är viktiga ingredienser.

Allmänt

  • stavning enligt SAOL
  • skrivsätt enligt Svenska skrivregler
  • stavning av allmänna begrepp, geografiska namn enligt NE

Korrekturläsning

stavning, grammatik, skiljetecken, konsekvens
  • korrigera felstavningar
  • korrigera interpunktion och skiljetecken
  • korrigera grammatiska fel och tempus
  • se till att ord, uttryck och termer stavas och skrivs på ett konsekvent sätt
  • ta bort dubbla mellanslag
  • formatera enligt Times 12 pt, 1,5 radavstånd, inga indrag – använd blankrad istället mellan stycken.
  • Se till att repliker, sms, mejl, brev, citat osv markeras på ett konsekvent sätt (hellre citationstecken än pratminus)
förslag för bättre flyt, genomtänkt perspektiv, stilistisk språkbehandling
  • granska ordval – rätt ord, passande ord, undvik upprepningar och schabloner
  • granska meningsuppbyggnaden – flyt och variation, tydlighet
  • kontrollera att berättarperspektiven/ berättarrösterna följer en logik
  • föreslå viss gestaltning om det saknas
revideringar när det gäller struktur
  • granska styckeindelningen så att den är logisk och styckena är lagom långa
  • granska dramaturgi, perspektiv, berättarteknik, person- och miljöbeskrivningar, gestaltning

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


torsdag 20 juni 2019

Att ha semester är inte så lätt...

Att ha semester är inte så lätt...

...speciellt inte om man, som jag, inte har haft det på 22 år. Normalt brukar sommaren vara som mest hektisk. Alla böcker ska vara klara och skickas till tryck inför bokmässan i september i Göteborg. Jag brukar jobba för högtryck just nu, och stressa.

Förhoppningsvis är jag klar med böckerna innan skrivarkurserna börjar första helgen i juli och pågår hela juli månad. Annars blir det till att jobba sena kvällar och tidiga morgnar med böckerna, samtidigt som jag ska förbereda skrivarkursen nästa dag.

Så har det varit, fram till nu.

I höstas bestämde jag att det var min sista bokmässa. Man ska sluta när flaggan är på topp och när man har varit med i 20 år. Eller hur?

Då var jag galen nog att bestämma att jag skulle ha Öppet Hus hemma hos mig 3-4 augusti istället. Då flyttades deadline för inlämning av böcker till tryckeriet fram med en månad. HJÄLP! Det var inget jag tänkte på då.

Men jag har klarat det. Igår gick tre böcker iväg till tryckeriet: Pirater och vulkanutbrott på Island, Slottsmusen Petit och spökkatten Rödben på Kalmar slott och Petit och Rödben möter Monsterkatten.

Jag har en bok till, eller två, att skriva innan årets slut, men jag tänker inte stressa med den/dem, utan verkligen unna mig semester, för det tycker jag att jag är värd efter alla hektiska somrar.

Men så var det det där med att koppla av och inte jobba... Hur gör man det?

Nu vaknar jag tidigare än vanligt, med en lyckokänsla "Jag är ledig!" inom mig. Den gör att jag inte kan sova. Samtidigt vet jag inte riktigt vad jag ska göra när jag inte har mina rutiner. Men jag tänker som så: det är bara att skapa nya rutiner.

Kanske lär jag mig det till slut, precis innan skrivarkurserna drar igång och skrivandet tar fart igen.

Har du några tips?

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


onsdag 19 juni 2019

Kimselius kapitelböcker för 6 till 9 år om Slottsmusen Petit och Spökkatten Rödben

Kimselius kapitelböcker för 6 till 9 år
om Slottsmusen Petit och Spökkatten Rödben

Nu har jag skrivit böcker för barn 6 till 9 år.

För några år sedan fick jag i uppdrag från Kalmar slott att skriva ett upplevelseäventyr. Det blev Petits äventyr som du kan uppleva när du besöker Kalmar slott, hela året, förutom under juni och juli då det är så mycket annat på gång för barn.

Jag har fått många förfrågningar om jag inte kunde göra böcker om Petit och Rödben och nu har jag skrivit, inte en, utan tre böcker om dem. De två första har precis gått iväg till tryckeriet och har boksläpp här hemma hos mig i Eringsboda när jag har Öppet hus 3-4 augusti i år. Du är hjärtligt välkommen!

Slottsmusen Petit och Spökkatten Rödben på Kalmar Slott
1:a boken i serien Petit och Rödbens äventyr

Den minsta lilla musen på Kalmar slott har en stor dröm. Han vill bli riddare. En dag smyger Petit ut ur slottet för att vara med vid ett riddarspel. Det går inte riktigt som han har tänkt sig. På vägen tillbaka möter han spökkatten Rödben. Ett möte som förändrar slottsmusen Petits liv.

"Vi får följa den modiga lilla musen Petits drömmar och äventyr på Kalmar slott.En fin berättelse med blandning av äventyr och fakta, precis som Kim brukar skriva. Boken är för de yngre barnen.
Jag känner att många kan känna igen sig i Petit och att det kan ge styrka.Sonen sa när vi läste att boken handlar honom. En modig liten kille som följer sina drömmar trots att det finns de som vill reta och hindra, men är man bara sig själv så vinner man och får riktiga vänner." Jessica Bengtsson med sonen Oskar.


Petit och Rödben möter Monsterkatten
2:a boken i serien Petit och Rödbens äventyr

En monsterkatt har flyttat in på Kalmar slott. Monsterkatten slukar så många möss han kan, alla är livrädda för den. Slottsmusen Petit och hans familj vågar inte ge sig ut efter mat och spökkatten Rödben är försvunnen. En dag blir Petit tillfångatagen av prinsessan Cecilia som säger att hon ska mata monsterkatten med honom. Till slut står den lille musen Petit öga mot öga med den stora Monsterkatten.

"I den andra boken om Petit får vi följa den modiga lilla musen och hans vän spökkatten Rödben på nya äventyr på Kalmar slott. Det är ett spännande, lite läskigt äventyr, där de möter prinsessan Cecilia och de andra invånarna på slottet. Ska det snälla och goda vinna? När Kim skriver får man en målande bild av omgivningen, och det känns som om man är på plats. Petit och Rödben har blivit förebilder då det gäller att tro på sig själv och följa sitt hjärta, även om man är rädd." Oskar Bengtsson


Ja, det var mina kapitelböcker för de yngre barnen. Bok 3: Petit, Rödben och Riddaren, kommer ut under hösten 2019.

Det är Sofie Andersson som har illustrerat kapitelböckerna.

Böckerna släpps alltså den 3 och 4 augusti, här hemma hos mig på Öppet Hus i Kolshult, Blekinge. Om du vill försäkra dig om ett exemplar är det bra om du skriver till mig, Kim M. Kimselius, och berättar att du tänker komma. Då lägger vi undan ett exemplar till dig. Veckan därpå kommer böckerna att finnas ute i handeln för dig som inte har möjlighet att komma och hälsa på hemma hos mig.

Ser verkligen fram emot att få höra vad läsarna tycker om de här böckerna. De har varit görroliga (göteborgska för jätteroliga) att göra.

Hör av dig om du kommer och hälsar på den 3-4 augusti!


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!


 

tisdag 18 juni 2019

Dags för en skrivtävling med chans att vinna 10.000 kronor

Dags för en skrivtävling med chans att vinna 10.000 kronor

Det här är en skrivtävling som du har hela sommaren på dig för att skriva. Ett litet krux är att du måste prenumerera på tidningen Skriva för att få delta. Men du kanske redan gör det? Eller så kanske du tycker det är värt att ta en prenumeration för att få chansen att delta? Vilket som, lycka till om du deltar! Länk till tidningen Skriva och tävlingen.

Sommarens stora novelltävling Vinn 10 000 kronor!

Tävlingsinfo

Förstapris: 10 000 kr
Längd: 10 000 tecken

Tema: Värme

Sista inlämning: 01 september 2019

10 000 tecken kan ge dig 10 000 kronor! Delta i sommarens stora novelltävling på tema »VÄRME«. Lämna ditt bidrag på max 10 000 tecken inklusive mellanslag, senast 1 september.
Tävlingen är öppen för Skrivas prenumeranter och ditt bidrag får ej vara tidigare publicerat. Frågor mejlas till redaktion@tidningenskriva.se.

1:a-pris: 10 000 kronor och publicering i tidningen Skriva.
2:a–10:e pris: Helårsprenumeration på valfri tidning från Offside Press (Skriva, Filter eller Offside), samt publicering på Skrivas hemsida.

Tävlingen är ett samarbete mellan Skriva och Vulkan.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

 

måndag 17 juni 2019

Kooikervalpen Kotten En sakletare

Kooikervalpen Kotten En sakletare

Oj, vilken spännande vecka Kotten har haft. Han har blivit en riktig sakletare. Han plockar upp det mesta han hittar på våra promenader: maskar, kottar, pinnar, barkbitar och ormar. Det finns även bananskal utefter vägen och skräp. ALLT plockar han upp. När vi bodde på hotell i veckan fanns det mycket skräp att plocka upp under promenaderna och jag hade fullt upp med att ta ifrån honom sakerna. Kanske jag ska kalla honom SKRÄPLETARE istället, förutom det där med ormarna... Som tur är har de varit överkörda och döda, men en dag... Jag gör vad jag kan för att lära honom att INTE röra ormar.

Att vara en liten Kotte kan vara nog så tröttande ibland. Efter sakletarpromenaderna rusar han in och slänger sig i biabädden, oftast på rygg.

Trädgården är som ljuvligast just nu, nästan allt blommar. Kotten tycker det är spännande med alla humlor, bin och fjärilar. Han skuttar glatt omkring för att fånga dem.

Älskar den här rabatten. Det gör även Kotten för den är full med humlor.

Prästkragarna kommer väl till pass nu i veckan då det är midsommarafton.

Jan och jag firade vår 40-åriga bröllopsdag och tog in på Kosta Art Hotell. Ett spahotell där även hundarna fick vara med. Det var första gången på hotell för både Kotten och Kiara, men det lär inte bli den sista, för de uppförde sig exemplariskt.
Förutom att hundrummet låg längst in på hotellet, allra längst in i en "tarm" av den långa korridoren. Det var heltäckningsmatta, något som Kotten tyckte var som gräs. Första gången vi lämnade rummet för kisspromenad hann han börja kissa på mattan innan jag upptäckte vad han gjorde. Men det var första och sista gången.
Hundarna tyckte det var toppen att vara så nära oss hela tiden. Rummet var inte stort, men där fanns ändå plats tillräckligt för oss alla fyra.
Innan Jan och jag gick ner till spaanläggningen "bodde vi in oss" med hundarna så att de inte skulle känna sig alltför övergivna. Vi drack också ett glas champagne och firade våra 40 år tillsammans.
Kotten älskar att sitta i knät. Även Kiara försökte hoppa upp och halvlåg över mig en stund.

Vi kunde inte valt en bättre helg att åka på Kosta Spa, eller en sämre... Det var världens åskoväder. Det dundrade och blixtrade och regnet vräkte ner. Inte mycket folk på hotellet, nästan tomt i spanläggningen, vilket var jätteskönt.

Däremot blev det inte lika många långpromenader som jag hade tänkt mig. Då var det tur att jag hade flexikoppel i bilen och att det låg en stor äng bakom hotellet. Där kunde hundarna busa runt och bli av med energi.
Kotten älskade det höga gräset, han studsade upp och ner, upp och ner.

Blir man blöt måste man ruska på sig, vilket han gör på den här bilen
.
Det var roligt att se vilken fantastisk näsa Kotten har. Han hittade vår dörr varje gång. Sista promenaden hittade han också en genväg. På andra sidan om det här fönstret ligger vårt rum. Varför gå runt hela hotellet när man kan gå in här, tycks Kotten tänka...

Det var glaskonst överallt. Precis här svängde vi till vänster, in i vår korridor. Här var ett litet utrymme med soffor och ett stort glasbord som kostade många, många, många, många, många tusenlappar. Jag var livrädd för att hundarna skulle välta det och ha sönder det. När jag gick där utan hundarna kände jag på det. Jag kunde inte rubba bordet. Vilken lättnad. Vi klarade hela hotellvistelsen utan att ha sönder något och vi hade en helt fantastisk upplevelse.

Hemma igen var hundarna så trötta. Huset var strömlöst, för även hemma hos oss, en timma från hotellet, hade åskovädret härjat. Det tog många timmar innan vi hade fått strömmen tillbaka, men vad brydde hundarna sig om det. De ville bara sova.
....

Kotten är aldrig långt ifrån mig när jag röjer i rabatterna. Antingen hittar han en skuggig plats nära mig, eller så lägger han sig inne bland plantorna i den rabatt jag håller på att göra iordning.

Älskar den här rosen. Just nu blommar den för fullt med de här skira, ljuvliga blommorna.

Älskar även de här blommorna, som en av mina vänner kallar för ogräs. Men det är jag som har planterat dem på tomten. Visst sprider de sig, men vad gör det när de är så här vackra, eller hur?

De här pionerna är från min svärfars trädgård. De har följt med oss under alla år när vi har flyttat runt.
Mitt "Nya Zeelands-träd". Så många blommor i år. Första gången jag såg det här trädet var på Nya Zeeland. Blommorna var gigantiska där och jag blev så glad när jag hittade ett träd även i Sverige. I år blommar trädet som aldrig förr.

Min hjälpreda Kotten. Jag lägger upp skräpet i skottkärran och Kotten drar av det igen...

Igår, söndag, hade jag anmält mig och hundarna till Dogman Dogrun i Brunnsparken Ronneby. Jag hade tänkt springa, men det var för varmt för Kiara och för långt för Kotten, så jag gjorde sällskap med en kurskamrat från brukshundsklubben och så gick vi rundan tillsammans.
Så fort jag stannade la sig Kiara ner. Varmt matte, alldeles för varmt, tycks hon säga.

När vi kom till den lilla badsjön blev hon desto gladare och hoppade i. Jag höll på att bli nerdragen i vattnet av de badglada hundarna.

Här blommade rosa näckrosor och det var så vackert. Jag lovade mig själv att jag skulle gå den här rundan fler gånger, kanske inte riktigt lika långt, och inte när det var så varmt.

Efter rundan var det samling på den stora gräsplanen. Jag räknade till 26 ekipage, varav några hade flera hundar. Alla deltagarna fick presenter, inte jag, utan hundarna. Kotten och Kiara fick hundgodis, bajspåsar och en leksak som de älskar. Här är det pusskalas medan vi väntar på utdelningen av godispåsarna.


Det var bra passivitetsträning för både Kotten och Kiara och det känns som om de både växte under promenaden. Det var många skällande hundar. Först tyckte Kotten det var otäckt, sedan brydde han sig inte. Det var inte bara hundar i parken, barn som lekte och stojade, folk som promenerade och imponerades av alla hundarna, ja det var full fart.

När vi kom hem lade Kotten sig på sin favoritplats med en pinne i munnen. Han var för trött för att tugga på den.
Vallmo har jag också på tomten. Den fick jag av min granne Sonja, som nu inte längre finns med oss mer än i minnet. Jag tänker på henne varje gång jag ser vallmon.

Trötta hundar på kvällspromenad. Det har varit en lång vecka, med många nya spännande saker och hundarna har inte alls lust att gå ut för att kissa. De sätter sig bara ner och väntar på att vi ska gå in igen.

Rosenbuskarna blommar för fullt.

Om du tittar på vår "gräsmatta" ser du att det inte längre är så mycket gräs. Förra sommarens torka tog död på gräset och det kom annan växtlighet istället. Jag tycker det är vackert, för det är små, små blommor. Dessutom blir det inte så mycket gräs som behöver klippas.

På vägen in passerar jag pionen som doftar ljuvligt i kvällsfukten.

Jippi! En ny dag har startat! Hundarna rusar iväg med benen fulla av spring. Dags för morgonpromenad.

Tänk att jag har två så fina kompisar som är lätthanterliga och älskar att vara med överallt. Det gör livet roligare att leva.


Kotten 8 veckor. Ser du hur mycket han har vuxit sedan dess? Han är fortfarande lika ljuvlig som på den här bilden.


Läs tidigare inlägg om Kotten, vår nya flockmedlem, en Nederlandse Kooikerhondje, Kooiker:
Välkommen hem lilla Kotten.
En vecka med Kotten.
En vecka utan Tudor två med Kotten.
Kotten, Kiara och Smilla.
Snön ligger lika djup som Kotten är hög.
Kooikervalpen Kotten 13 veckor.
Intensiv vecka för Kooikervalpen Kotten.
Så mycket folk tyckte Kooikervalpen Kotten.
Kooikervalpen Kotten ute på nya äventyr.
Kooikervalpen Kotten fyra månader.
Kooikervalpen Kotten får nya lekkamrater.
Kooikervalpen Kotten börjar grundkurs på Brukshundsklubben.
Nästan en vecka utan Kooikervalpen Kotten. 
Kooikervalpen Kotten fem månader
.
Kooikervalpen Kottens första värmebölja.
Kooikervalpen Kotten testar spår.
Kooikervalpen möter haren.
Kotten på Kooikerträff och Berner Sennenträff.
Kooikervalpen Kotten sex månader.
Kooikervalpen Kotten tar sin första simtur.
Bernersennenträff och simning för Kooikervalpen Kotten
Kooikervalpen Kotten 7 månader.


Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   


Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!