Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 26 juni 2010

Blood Diamond / Blodig Diamant

Jag såg en film som grep tag och fångade mig så att jag inte kunde slita mig ifrån filmen, trots att den var fruktansvärt otäck, mycket på grund av att jag visste att filmen var baserad på fakta. Filmen hette Blood Diamond:

Handlingen utspelas 1999 i inbördeskrigets Sierra Leone. Revolutionärer kör omkring och skjuter vilt omkring sig. De kidnappar barn och förvandlar dem till robotsoldater genom hjärntvättning och droger. Revolutionärerna hugger av händer på bybor för att de inte ska kunna rösta. Bybor tas till fånga för att användas som slavar i diamantgruvor. Det är dessa så kallade konfliktdiamanter som finansierar revolutionärernas kamp.

Danny Archer (DiCaprio) är legosoldaten som ibland jobbar för Colonel Coetzee, men oftast smugglar ädelstenar över gränsen till Liberia. Där ”tvättas” de och säljs vidare till västerlandet för att hamna hos din lokala juvelerare.

Solomon Vandy (Djimon Hounsou)lever ett bekymmersfritt fiskarliv med vacker fru, två döttrar och sin son, Dia, som går i skolan och drömmer om att bli läkare. Tills en dag revolutionärerna kör in i byn och skjuter vilt omkring sig...

Både Danny Archer och Solomon Vandy är afrikaner men deras bakgrund är så olika de kan vara, tills ödet för dem samman i en gemensam jakt på en sällsynt rosa diamant som kan förändra deras liv.

Detta är en skrämmande film som berör och det känns skönt att sitta i min trygga fåtölj istället för att kämpa för mitt liv i det kaos som filmen visar på.

Har du inte sett Blood Diamond, gör det! Du som har sett filmen får gärna berätta vad du tyckte om den.

Läsning om Konfliktdiamanter.

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim

fredag 25 juni 2010

Midsommar













Idag är det Midsommarafton, en dag många firar stort med släkt och vänner, sill och nubbe, skratt och dans, en glädjens dag.

I Sverige är firandet koncentrerat till midsommarafton, och majstången är helgens viktigaste symbol. I Danmark, Norge och delar av Finland, liksom på andra ställen i Europa, tänder man midsommareldar, en sed som tidigare var utbredd också i Sverige. Midsommarnatten var en vanlig tid för kärleksorakel, det gällde att plocka sju olika blomster, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar, lyckades man sedan somna utan att säga ett ord skulle man i drömmen se den man skulle komma att gifta sig med.

För i tiden var midsommarfesterna populära tillställningar, där man kunde roa sig efter att ha tänt eldar och rest majstänger i byarna. Ungdomar på den skånska landsbygden drog i långdans från gård till gård för att bli bjudna på mat. Vid midsommar smyckades hus, kyrkor, vagnar och båtar med blomster och grönska.

I städerna blev detta möjligt genom lövmarknader, som hölls strax före midsommarhelgen. Igår besökte jag lövmarknaden i Karlskrona, en alltid lika trevlig marknad där man kan köpa blomsterkransar, blåklint, prästkragar och annat smått och gott som hör en marknad till.

I södra Sverige hörde det till midsommarens folkliga seder att färdas till en hälso- eller lyckobringande källa och dricka dess vatten. Annars domineras midsommarens folktro av äktenskapstydorna: sju slags blommor under kudden, att vaka vid en källa, eller att drömma om sin tillkommande efter att ha ätit salt kärleksgröt eller drömsill. Midsommarnattens dagg samlades och användes som jäst och som medicin.

Redan Olaus Magnus nämner att bönderna vid midsommar lade lövkors på åkrarna för att skydda sina grödor mot oväder. När det ställde till med oreda i böndernas veckoräckning kalenderreformen 1753 lät man i stället "midsommarräppen" sluta vid "gamla midsommar", 5-6 juli.

Vid de mellansvenska bruken var midsommaren årets största högtid och arbetarna bjöds på sill, öl och brännvin. I vår egen tid har det utvecklats en fast svensk midsommarmeny bestående av matjessill, nypotatis, öl och snaps samt färska jordgubbar med vispgrädde eller jordgubbstårta till efterrätt.

Den urgamla midsommartraditionen började redan på Vikingatiden då man ville fira midsommaren. Man firade att det var den längsta dagen på året.

Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Även om ursprunget till midsommar är förkristet, har kyrkan valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar i Sverige med dans kring midsommarstången.

Midsommardagen som är allmän flaggdag i Sverige, infaller i Sverige sedan 1953 och i Finland sedan 1955, alltid på en lördag 20 juni-26 juni. Tidigare inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag. Detta är fortfarande fallet i t.ex. Estland, Lettland och Norge. Före 1925 kallades midsommardagen bara för Johannes döparens dag.

Midsommarafton är dagen före midsommardagen och infaller numera på en fredag 19-25 juni. (Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen och andra lagtexter jämställs den med allmän helgdag.) Eftersom ursprunget till firandet är att glädja sig över årets längsta dag, så är den korrekta dagen att fira Midsommar på när sommarsolståndet infaller, oftast den 21 juni. Bruket att inte fira på den av staten utsedda midsommarafton utan istället fira midsommar den 21 juni och helt enkelt ta ut ett par extra semesterdagar är en trend som börjar sprider sig.

När ni idag njuter av midsommaraftonen tänk på att det nu bara bli mörkare och mörkare. Se till att utnyttja kvällarnas ännu ljusa timmar för snart är vintern med köld och blåst återigen här, även om det dröjer ännu ett tag.

Minns en midsommarafton när jag bodde utanför Stockholm. Vi hade huset fullt med festande människor. Frampå småtimmarna började folk somna lite här och var. Vi var tre personer som bestämde oss för att sätta oss utomhus för att se hur natten förvandlades till dag. Det var en nästan magisk stämning, tyst i huset, det blev mörkt, men endast för en kort stund och sedan kom ljuset igen. Det minnet är starkt inom mig för det var något trolskt, urtidsmässigt med stunden.

Hoppas ni alla får en fin midsommarafton och har tyckt om mitt inlägg om midsommarafton.

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar från Kim
Bilden föreställer mig i midsommarkrans inköpt på lövmarknaden i Karlskrona.

torsdag 24 juni 2010

Venedig

Venedig är en stad som alltid fascinerat mig, dit ska jag resa! Som vanligt gäller att jag måste skriva en bok om platsen...

Venedigs historia började på 500-talet e.Kr. när germanska stammar invaderade den italienska halvön. Flyktingar från norra Italien sökte sig då till några öar i en skyddad lagun utmed kusten. Till slut växte ett nytt samhälle fram i denna sumpmark. Flera viktiga handelsvägar passerade området vilket gjorde att staden hade ett utmärkt läge för handel. Venedig växte och på 800-talet frigjorde sig Venedig från det bysantinska riket.

I och med att staden låg ute i vattnet var det svårt för andra europeiska härskare att erövra staden. Det var en av de orsaker som gjorde att Venedig kunde bevara sin självständighet under medeltiden och bli centrum i en mäktig handelsrepublik, där även öarna Cypern och Kreta ingick.

Venedigs unika omgivningar ställer idag till stora problem för staden. De öar som staden är uppbyggd på sjunker långsamt, samtidigt som nivån i det kringliggande havet stiger. De italienska myndigheterna arbetar med olika projekt för att förhindra staden från att helt försvinna under vattnet.

I Venedig tillåts ingen biltrafik förutom vändplanen vid Piazzale Roma. Man går eller tar egen båt, gondol, båttaxi, traghetto eller vaporetto. Det kan vara besvärligt att ta sig fram i Venedig, särskilt som ovan turist, eftersom gatorna är ojämna och det finns många trappbroar att ta sig över.

Staden är byggd på många små öar, med otaliga gränder och broar mellan gamla hus. Polis och brandkår rycker ut i sina små båtar och alla transporter sker på vattnet. Visst låter det fantastiskt, som en riktig sagostad.

Donna Leons bok Natt i Venedig var den första bok jag läste av författaren. Direkt trollbands jag av Venedig och sättet folket levde där. Nu slukar jag allt som Donna Leon skriver, för att i fantasin få resa till sagornas stad.

Här kan du läsa mer fakta om Venedig.

Här kan du läsa Aftonbladets guide om Venedig.

Dagens Nyheters Reseguide till Venedig

Här hittar du en karta över Venedig.

Nu undrar jag... blev du sugen på att åka till Venedig efter att ha läst det här blogginlägget?

En sak är säker, jag vill väldigt, väldigt gärna åka till Venedig nu när jag lärt mig ännu mer om staden.

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim
Första bilden föreställer Suckarnas bro i Venedig, andra bilden är en satellitbild över Venedig.

onsdag 23 juni 2010

Vinnare av Theos Pompeji är...

Nu är vinnaren dragen av de som har lagt till sig som bloggföljare här på min blogg.

Ni som inte vann den här gången, stanna kvar som bloggföljare, för nästa bok ni har chans att vinna är Boudicas strid mot Romarna.

Dessutom har ni chans att vinna böcker på fanbloggarna:

Kimselius Idolblogg

Kimseliusbooks

Kimseliusfanfiction

Vinnare bland bloggföljarna den här gången blev Jocke Jardenberg, som vann ett signerat exemplar av Theos Pompeji. Grattis Jocke!

Kramisar Kim

Nu släpps Theos Pompeji

Äntligen är det dags för Theos Pompeji att komma ut till butikerna. Den 5 juli börjar böckerna levereras ut till bokhandlarna. Men innan dess är det smygpremiär i Karlskrona och Malmö.

Fredag 2 juli 13.00-15.00 signerar jag mina böcker hos Bokia i Karlskrona. Har du äldre osignerade böcker får du gärna ta med dem för signering också.

Lördag 3 juli 12.00-14.00 signerar jag mina böcker hos Junior Bok & Film i Malmö. Även hit kan du ta med dina osignerade böcker, för signering.

Den nya bok som premiärsläpps är Theos Pompeji, 13:e fristående boken i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. Här kan du läsa lite om vad boken handlar om:

En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar.
En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

"Kimselius bästa bok hittills! Hennes språk har utvecklats alldeles otroligt. Nu väntar jag på nästa och nästa och nästa!" Annelie Nilsson.

"Det här är en väldigt fin öppning till hela bokserien om Theo och Ramona. Här får läsaren en utmärkt bakgrund och förståelse för Theos liv. Bra flyt, spännande och inte för otäck." Kristina Fridensköld.

"Ännu en härlig läsupplevelse. Jag fick rysningar i hela kroppen. Att få lära känna Theo mer ger även en ny krydda till de andra böckerna. Jag blir sugen på att läsa dem igen." Ann-Christin Ahlberg.

Ja, det var lite om Theos Pompeji och vad mina korrekturläsare har sagt om boken. Är speciellt glad för deras beröm eftersom de ser med mycket kritiska ögon på mina texter.

Hoppas få träffa många av mina fans vid någon av signeringarna. Till er som inte har möjlighet att komma till just dessa två platser vill jag säga att jag kommer säkert till en stad närmare dig. Håll utkik på min hemsida, där läggs tider och platser ut allt eftersom tiderna bokas.

Jag får alltid förfrågan om vilken av mina böcker som är min favorit. Jag älskar alla mina böcker, men Theos Pompeji är nu min absoluta favorit!

Kramisar Kim

tisdag 22 juni 2010

Titanic

Titanics öde har fascinerat många människor. Flera av mina läsare har skrivit till mig och och bett att jag ska skriva en historisk äventyrsbok om Theo och Ramona, där handlingen utspelar sig ombord på skeppet Titanic. Jag har lagt idéförslaget i min idébok för kommande böcker.

I väntan på den boken tänkte jag berätta lite om Titanic, det osänkbara skeppet som sjönk på sin jungfruresa.

Titanic var rederiet White Star Lines stolthet. Ett 269 meter långt skepp med 15 vattentäta skott som gjorde att skeppet ansågs ovanligt säkert. Därför höll skeppet hög fart trots varningar om isberg...

Den 10 april 1912 lämnade Titanic Southampton i England under pompa och ståt.

Titanic överträffade alla sina rivaler vad det gällde lyx och överflöd och var som ett flytande palats. Ombord fanns det mesta. Skeppet var inrett med fina trappor, dyra möbler och väggar prydda med utsökta målningar. I första klassavdelningen var lyxen i överflöd.

Passagerarna kunde välja rum och hytter efter många olika varianter av stilar och lyx. Hytterna var rymliga och samtliga hade tillgång till rinnande vatten. Eftersom första klasshytterna var lyxiga var de också oerhört dyra, en förstaklassbiljett kunde kosta upp till 100.000 kronor.

De som reste i andra och tredje klass fick även de leva lyxigt om man jämförde med många andra skepp från den här tiden.

I andra klass fanns ett flertal moderna salar inrett med brittisk stil med ek paneler. Hytterna var fräscha och rymliga med tillgång till toaletter som dagligen tömdes. Passagerarna i andra klass kunde även ta sig från olika avdelningar med hjälp av hissar, dock inte lika moderna som i första klass.

Att resa med tredje klass på Titanic var för många bekvämare än vad de var vana vid hemifrån. Hytterna var belägna långt nere i skeppet vilket gjorde att passagerarna hörde ljuden från motorerna och vågornas slag mot skeppet. I tredjeklassavdelningen fanns en stor matsal, ett rökrum och ett eget däck, kallat poopdäck. Korridorerna var trånga med många trappor.

Den 14 april 1912 klockan 23.40 upptäckte utkiken en mörk skugga föröver. Genast gavs order om back i maskin och undanmanöver, men det var redan för sent. Titanic gick med full kraft emot isberget med sin högra sida och tog genast in massor av vatten.

Skeppet började sakta sjunka. Passagerarna satte sig motvilligt i livbåtarna. Människorna var yrvakna och förvirrade och ville inte sätta sig i små båtar mitt ute på havet.

Vid tvåtiden lutade Titanic kraftigt föröver. Människorna insåg att livbåtarna inte räckte till för alla passagerarna. Klockan 02.20 den 15 april 1912 reste sig aktern rätt upp ur vattnet, för att därefter försvinna ned under ytan. Det enda synliga tecknet av det stora skeppet och alla dess passagerare, var ett tjugotal livbåtar med 705 överlevande.

1.522 människor omkom. De som inte hade fått plats i livbåtarna och i panik hoppat i vattnet frös snabbt ihjäl eller drunknade i det iskalla vattnet. Endast tre personer som hamnat i vattnet överlevde tack vare att de drogs upp i livbåtarna.

Beskedet om Titanic-katastrofen spred sig sedan över världen och blev en oerhörd chock för många människor. Titanic var en symbol för den moderna tekniken som sades vara ofelbar. Genom Titanic-katastrofen lärde man sig att olyckor fortfarande kunde hända trots den allra senaste tekniken.

Den 1 september 1985 återfanns vraket av Titanic på 3810 meters djup, 53 mil sydost om Newfoundland i Kanada. Det var ett franskt-amerikanskt team lett av den kände vrakforskaren Robert Ballard. Flera bärgningsexpeditioner har gjorts och tusentals föremål har plockats upp.

Inför filmen Titanic gjorde regissören James Cameron (som även gjort filmen Avatar) flera dykningar till vraket för att samla material. Filmen Titanic hade premiär 1997 och vann elva Oscars.

Det har skrivit många böcker och gjorts flera filmer om Titanic.

Se videofilmer från Titanic.

Läs mer om Titanic

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Hoppas att alla ni som väntar på en Theo/Ramona-bok om skeppet Titanics öde, tyckte om det här inlägget. Kanske det bara gjorde att du längtar ännu mer efter att jag ska skriva om Titanic?

Kramisar från Kim

måndag 21 juni 2010

Nya Sverige, svensk koloni i Amerika

De båda skeppen Kalmar Nyckel och Fågel Grip, lämnade Europa 1638 och seglade mot Amerika. Några månader senare landsteg svenska soldater i det som nu är Delaware i USA. Det var första gången den svenska blågula flaggan fladdrade i Amerika. De svenska soldaterna utropade en svensk koloni och döpte den till Nya Sverige.

Landskapet var flackt och bördigt med täta urskogar som bredde ut sig längs stränderna.

Även om skeppen var svenska och kolonin utropades som svensk, hade hälften av expeditionen finansierats av holländska köpmän och leddes av den holländske fartygskaptenen Peter Minuit. 14 år tidigare hade han varit guvernör för kolonin Nya Nederländerna och köpt halvön Manhattan av indianerna för en ringa summa.

Minuit hade på så sätt erfarenhet och köpte nu land på nytt av indianerna och var med och grundade kolonin New Sweden. De svenska soldaterna uppförde ett fort, vid namn Fort Christina, döpt efter Sveriges då elvaåriga drottning Christina. Fortet bestod av en jordvall och träpalissad. Den nya kolonin hade grundats på ett område som holländarna redan gjorde anspråk på, därför var det viktigt att ha ett fort som försvarade den nya svenska kolonin.

Under ett och ett halvt år liknade kolonin Nya Sverige mer en kolonilott än en stor koloni, eftersom där endast fanns ett tjugotal soldater, en handelsansvarig, en tolk, en slav och en bonde... Hela tiden väntade de nya kolonisterna på nya skepp från Sverige, under tiden bytte de till sig mat av indianerna mot redskap tyger och andra varor.

Till slut, 1643, anlände förstärkning och även Nya Sveriges första guvernör, Johan Printz. Han var en kraftfull karl med stora förväntningar på den nya kolonin, han var även en stor och kraftig man. Indianerna kallade honom Storbuken. Guvernören köpte ny mark längs floden och anlade ett helt system av små fort och handelsstationer, byggde en vattenkvarn och ett mindre bryggeri. Samhället som växte upp kring Fort Christina fick även en svensk kyrka med klockstapel och kyrkogård. Idag ligger staden Wilmington på den plats som Fort Christina och det lilla samhället tidigare låg.

Guvernören Johan Printz, lät uppföra ett ståtligt herresäte som han kallade Printzhof. Där fanns all lyx som fanns att tillgå på denna avlägsna plats: glasfönster, gardiner och en liten fruktträdgård.

Nu var det tänkt att det skulle odlas tobak i kolonin och att där skulle bedrivas handel. Ett par hundra svenskar och finnar, skulle odla, bebygga och försvara ett område som var tjugo mil långt. Den holländska kolonin hade flera tusen invånare och den engelska kolonin Virginia hade 48.000 invånare.

Den svenske guvernören försökte konkurrera ut holländarna och ta över handeln i området. Till slut tröttnade människorna i kolonin Nya Sverige på guvernören och hans planer och guvernör Printz lämnade kolonin tillsammans med hustru och barn och seglade tillbaka till Sverige 1653.

Det stora hotet mot den svenska kolonin var inte indianerna utan holländarna och engelsmännen. Mycket beroende på att svenskarna var få till antalet och därmed tvungna att samarbeta med indianerna.

1654 gjordes en stor satsning på den svenska kolonin. Då seglade fartygen Örnen och Gyllene Hajen till kolonin, lastade med manskap, vapen och en ny guvernör. Svenskarna fick övertag över holländarna och intog fort Casimir.

Det fick holländarna att rusta en flotta med sju fartyg och bege sig mot Fort Casimir och Fort Kristina. Efter en kort belägring gav svenskarna upp. Den 14 september 1655 halades den blågula flaggan och de svenska soldaterna marscherade ut ur Fort Christina. Därmed hade kolonin Nya Sverige, efter bara sjutton år existens, upphört att existera.

Ja, det var en liten historielektion. Hoppas du tyckte det var intressant läsning.

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim

söndag 20 juni 2010

Kronprinsessan Victoria fick sin prins Daniel

















Igår fick äntligen kronprinsessan Victoria sin prins Daniel. Det var ett riktigt sagobröllop som genomsyrades av glädje, många tårar, glada skratt och folkets jubel. På första bilden är de fortfarande "bara" kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Se höjdpunkterna från bröllopet här.

Här ser ni Victorias ljuvliga klänning med fem meter långa släp













Otroligt vackra!















Se när de säger ja till varandra.


















Nu har Daniel Westling blivit prins Daniel och kronprinsessan Victoria har fått sin älskade make. Strax ska de gå ut på kyrktrappan inför hedersvakten och ta emot folkets jubel och även kyssa varandra för första gången som äkta makar. Se kyssen här.













Därefter blev det kortege runt Stockholm i öppen vagn. Vädrets makter var på deras sida och sommaren visade sig från sin allra bästa sida, lagom varmt, lagom kallt och strålande sol.












Runt en halv miljon människor sägs ha kantat kortegevägen. Några hade sovit på sina platser under natten för att få den allra bästa platsen. På många platser fanns storbildsskärmar uppsatta så att folket kunde följa hela bröllopsarrangemanget. Jag satt på första parkett framför min tv.













Här har kronprinsessan Victoria och prins Daniel anlänt till båten som ska ta dem till Kungliga slottet.













Detta skulle mycket väl kunna vara kung Carl Gustav och drottning Silvia, för mitt minne säger mig att det finns en snarlik bild på dem när de gifte sig. Men detta är alltså kronprinsessan Victoria och prins Daniel som tar emot hyllning från alla skepp som låg i hamn.












Nu tar de emot folket jubel från balkongen på slottet. Det jublades ordentligt, det var sång och festyra. Kronprinsessan höll ett tal till alla som hade samlats utanför och inledningen "Mina kära vänner..." fick jublet att bryta ut. Här kan du se talet. Hon tackade även folket för att hon hade fått sin prins. Då kom tårarna hos mig... igen, för jag hade låtit tårarna rinna många gånger dessförinnan... (När jag gifte mig förstod jag inte varför min mamma grät, nu för tiden förstår jag.)














Under bröllopsmiddagen höll Prins Daniel ett underbart tal till kronprinsessan Victoria, se hela talet här. Prins Daniel avslutade talet med orden: "Störst av allt är kärleken. Victoria, jag älskar dig så." Prins Daniel fick stående ovationer och applåderna tycktes aldrig ta slut efter att han hade hållit sitt tal, blandat på engelska och svenska. Prins Daniel berättade att när kronprinsessan Victoria hade varit iväg och arbetat en hel dag och kom hem sent för att därefter resa till Kina nästa dag för att vara borta i en månad, då tog hon sig inte tid att sova, istället satte hon sig ned och skrev. När kronprinsessan Victoria nästa dag hade rest fick prins Daniel en ask innehållande trettio brev, ett för varje dag de skulle vara frånskilda. Det är kärlek det!
















Under middagen passade kung Carl Gustav på att hylla drottning Silvia med ett tal och överräckte en blomma till henne. Det var ju även deras bröllopsdag. Läs mer här.

Bröllopstårtan var över tre meter och elva våningar hög.













Här skär Victoria och Daniel upp tårtan. Vilket fick mig att tänka på vår Daniels bröllop. Vi skojade alltid med honom när han var liten att han kunde gifta sig med prinsessan Victoria, eftersom de är nästan lika gamla. Tänk, nu har kronprinsessan Victoria gift sig med Daniel, men en helt annan Daniel. Vår Daniel har fått en egen förtjusande fru som vi är mycket stolta över.












Hela bröllopet igenom satt jag som klistrad vid tv:n och det kändes som om jag var där, som om jag var med, i tolv timmar... Tänk vad tiden går fort ibland. Men jag var inte tvungen att sitta vid bordet under hela middagen utan att kunna gå på toaletten, för det får man nämligen inte göra vid sådana tillfällen. Jag beundrade alla bröllopsgästerna för deras uthållighet.
Hela tiden syntes tydligt kronprinsessan Victoria och prins Daniels lycka och glädje. Kronprinsessan hade som vanligt glimten i ögat, men nu strålade de om möjligt ännu mer av lycka. Ur prins Daniels ögon strålade stolthet och lycka.













Här är brudvalsen, som kronprinsessan Victoria och prins Daniel inledde med bravur. De såg ut som riktiga professionella dansare. Det var inte första gången de dansade, det syntes klart och tydligt.












Här kan du se en familjebild från bröllopet.

Hela bröllopet var en sagolik fest, med otroliga klänningar, juveler, uniformer, medaljer... Ja, allt var precis som i en saga. Jag är glad att jag fick uppleva det, att jag tog mig tid att sitta ner och se hela bröllopet, för det är ett minne för livet, även om jag inte var där på riktigt.

Nu håller världen andan ett tag och väntar på att få se vad som händer om nio-tio månader... Kommer det då en ny liten Victoria eller en ny liten Daniel i kungafamiljen? Vi får se...

Kramisar Kim
(Fotona har jag tagit med min kamera av bröllopet på tv. När jag ser fotona känns det som om jag faktiskt varit där...)