Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 20 juni 2015

Boktips: Winter King av Thomas Penn


Winter King av Thomas Penn

Eftersom jag håller på att avsluta min historiska äventyrsbok TudorRosen Kampen om makten, 20:e boken i serien om Theo och Ramona, läser jag mängder av faktaböcker och har gjort sedan drygt ett år.

Winter King är en bok jag började läsa i höstas. Jag har haft svårt att ta mig igenom den. Mycket på grund av att den är på engelska och så faktaspäckad att jag har antecknat en hel del. När jag upptäckte att boken fanns som ljudbok på Storytel laddade jag ned den och vips hade jag tagit mig igenom boken.

Jag satt i trädgården utanför skrivarstugan, med boken i händerna och fick den uppläst i öronen. Hela tiden strök jag under och antecknade febrilt. Aldrig har jag tagit mig igenom en faktabok så fort och lagt så mycket på minnet.

Suverän uppläsare, lätt att lyssna på och ibland hade han förenklat de svåra orden i texten och läste inte riktigt vad där stod, vilket gjorde att jag lättare förstod allt.

Här har jag suttit och lyssnat/läst boken. Längtar tillbaka!
I Winter king fick jag inte bara lära mig allt om Henrik VII utan även om alla intriger mot honom, alla personer runt honom och även en hel del om Henrik VIII.

Med andra ord kunde jag inte ha hittat en bättre faktabok. Den här förhöjer min historiska äventyrsbok rejält!

En suverän faktabok som ger allt för den som vill veta mer om Henrik VII. Rekommenderar den varmt!


Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 19 juni 2015

Boktips: Den vite ryttaren av Bernard Cornwell

Den vite ryttaren av Bernard Cornwell

Författaren skildrar skickligt historiska händelser och har ännu en gång fångat mig helt med denna bok. Bernard Cornwell historiska böcker är detaljrika, utan att för den skull kännas övermäktiga, eftersom han väver in detaljerna i handlingen på ett naturligt sätt. Så även i denna bok.

Ännu en gång får vi följa krigaren Uhtred. Han är uppväxt bland danerna och slits mellan de stridande folken. Han har vänner bland danerna, men har ingen framtid hos dem eftersom han ursprungligen är saxare. För att överleva tvingas han svära Alfred sin trohetsed, trots hatet mellan dem. Ändå har han sitt hjärta hos danerna och till slut blir han tvungen att välja sida.

Tycker du om historiska böcker och ännu inte har upptäckt Bernard Cornwell vill jag varmt rekommendera den här boken och de tidigare böckerna i serien om Uthred. I den första boken möter man honom som ung pojke när han blir tillfångatagen av danerna.

Här kan du läsa mina andra recensioner av  Bernard Cornwells böcker



Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.


För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 18 juni 2015

Skrivkurs Att känna glädje i skrivandet

Skrivkursen, Att känna glädje i skrivandet, kursledare författaren Kim M Kimselius, 2015
 
Kim har sedan debuten 1997 hållit många skrivarkurser i skolor runt om i landet, även på bibliotek, skrivarsällskap och folkhögskolor. Den 26 juli 2014, höll Kim sin första skrivkurs på hemmaplan. Kim har gett ut närmare 40 böcker, bland annat skrivböckerna Att skriva med glädje. och Att hitta glädje i skrivandet. Kims böcker är populära, används i många skolor som temaböcker och är översatta till flera språk. Längre ner kan du läsa vad tidigare kursdeltagare tycker om Kims skrivkurs.

 
Nu har du möjlighet att gå skrivkurs för Kim sommaren 2015.

Det finns några enstaka platser kvar vecka 28, 11-12 juli.

För båda helgerna gäller att långväga gäster kan checka in fredag eftermiddag på kursgården. Själva kursen hålls lördag-söndag.


Skrivkursens grundinnehåll:
Att känna glädje i skrivandet
Bygga upp en berättelse
Fånga läsarna
Skapa karaktärer
Gestalta
Miljöskildringar
Dialoger
Att komma ur skrivkramp
Korrekturläsning
Skicka till förlag
Dessutom tillkommer fler ämnen utöver dessa.


Plats:
Kursen hålls i den gamla Färgargården i Eringsboda. Ett gammalt charmigt 1700-talshus som ligger vid en liten sjö. Övernattning sker i huset. Medtag luftmadrass och sovsäck/sovtäcke.


Pris:
2.900:- inklusive moms. I priset ingår sovplats i huset, mat och kursbok.

Anmäl dig här om du gå skrivarkurs för Kim M Kimselius

Anmäl dig till skrivarkursen genom att mejla Kim M Kimselius  ( forfattare (a) kimselius.se )

Märk mejlet "Skrivkurs 2015". Skriv namn, adress och ålder i mejlet, berätta gärna lite om dig själv och vad du vill få ut av kursen. 

Kim M Kimselius på skrivarkursen 2015



 Hjärtligt välkomna!

 Kramisar Kim

 

Här är några omdömen av de medverkande på skrivarkursen 2014:

"Jag är 110% inspirerad och är jätteglad att ha träffat dig och likasinnade!" Åsa Persson

"Tack Kim M. Kimselius. Detta är den bästa skrivarkurs jag har gått. Jag lärde mig mera på EN dag än vad jag tidigare lärt mig på en vecka. Kursen var riktigt väl genomtänkt, snabb, rapp, mycket idéer och med korta skrivövningar. Detta gav energi, inspiration och glädje till att börja skriva på allvar." Eva Franksson Colliander.

"Underbar dag, inte tråkigt ett ögonblick. Och många bra och nya vänner, med mycket erfarenhet och speciellt du, Kim, solstrålen." Sylvia Edwinsson.

"Äntligen tog jag mod till mig att gå skrivarkurs! Tack för en fantastisk dag! Nu vänder jag hemåt med all min nya inspiration och för att hitta tid till att skriva." Ingrid Tågerud

"Kursen gav för det första en spark i baken att komma igång, att ta tag i skrivandet, trots tidsbrist. Vidare har vi fått redskap/verktyg för själva skrivandet. De andra kursdeltagarnas erfarenheter bidrog med massor av tips och idéer. Kim höll ihop det hela på ett bra sätt, så att det inte spretade ut i tusen andra saker. En bra baskurs. Ser gärna en fortsättning --- Jag åker hem varm i hjärtat och taggad att sätta igång att skriva ner de berättelser som snurrat i huvudet. --- Ett stort tack till kock och kocka för utomordentlig förplägnad! Denna kurs saknade ingenting - Den hade allt!" Riitta Moilanen

Några av 2014 års deltagare på plats i Färgargården.


Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

I juni kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok. Du hittar mängder av skrivtips i boken.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

onsdag 17 juni 2015

Skrivtävling för dig som är lärare

Det här var en kul tävling, en skrivtävling bara för lärare, arrangerad av Föreningen Liv i Sverige. Vet att jag har många lärare som läser bloggen, därför vill jag uppmana er att passa på!

En lektion för livet – medverka i en lärarantologi!
Vi söker dig som vill skriva och berätta om dina erfarenheter, såväl glada som eländiga och vi söker lärare av alla tänkbara kategorier och i alla tänkbara sammanhang. Du får gärna berätta personligt om det där särskilda ögonblicket, om katastrofer i klassrummet eller »bara« om ar­bets­villkor, skolmiljön, minnesvärda elever eller kolleger eller för den delen chefer och andra medarbetare.

Här kan du få en möjlighet att bli publicerad. Föreningen Liv i Sverige kommer att ge ut en antologi med lärartexter under hösten 2015. 

Inskickade texter kommer att arkiveras för kommande forskning hos TAM-arkiv (Tjän­stemäns och akademikers arkiv).

Införda bidrag honoreras med tre exemplar av den färdiga boken. Den presenteras på ett seminarium i december, där också medverkande forskare deltar. Alla som skickat in bidrag får en inbjudan.

Du kan skicka högst tre (3) texter och du kan skriva på prosa och/eller i lyrisk form. Texterna får omfatta maximalt tio A4- sidor (1,5 radsteg, typsnitt Times New ­Roman, 12 punkter)

Vi vill ha ditt/dina bidrag senast den 1 ­augusti 2015. Du kan mejla eller skicka papperstexter till:

Stefan Estby
Katrinebergsbacken 20
117 61 Stockholm
stefan.estby@livisverige.org
0708-27 47 69

Lycka till!

Kramisar Kim

Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

I juni kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok, där du hittar mängder av skrivtips.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 16 juni 2015

Bokomslagen från tryckeriet på Sveriges Pompeji Sandby borgs öde och Att hitta glädje i skrivandet


Nu har jag fått bokomslagen från tryckeriet för att godkänna. Visst ser de fina ut? Eftersom jag inte hittade några fel är de godkända och det innebär att de nya böckerna snart är här! Kan knappt bärga mig. Jag förstår att du kanske känner likadant, för du vet inte vad de handlar om, men det vet jag. Ändå längtar jag oerhört mycket efter att få hem böckerna för att sätta dem i bokhyllan.

Vilket är ditt favoritomslag av de här? Jag älskar båda, men jag tycker om färgerna på Att hitta glädje i skrivandet. De är mjuka och behagliga, och fotot på mig på baksidan stämmer väl överens med hela omslaget.

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde tycker jag om för att det ser spännande ut med de dunkla färgerna. Det är en bok jag skulle ha plockat ut i bokhandeln om jag hade sett omslaget. Skulle du?

Pirrigt är det att gå och vänta på bokomslagen, men jag hinner faktiskt inte tänka så mycket på det. Jag håller på för fullt att skriva färdigt TudorRosen Kampen om makten.

Dessutom har min snart 92-årige far gått och skadat sig. Han har opererat lårbenshalsen, har lunginflammation och ligger på lasarettet i Borås. Det blir en hel del körande fram och tillbaka just nu. Jag har cirka 3,5 timma en väg. Helt okej, jag lyssnar på researchböcker i bilen, tiden går fort. Men oron för pappa finns alltid där. Då är det bra att tänka bort oron genom att fokusera på TudorRosen och allt som Theo och Ramona hittar på i det förflutnas England, tillsammans med Henrik VII och Henrik VIII.

Nu ska jag försvinna bort i fantasin och fördjupa mig i Englands historia.

Ha en fin dag!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 15 juni 2015

Skrivtävling science fiction, fantasy eller skräck

Dags för dig som skriver science fiction, fantasy eller skräck att fatta pennan och delta i årets Fantastiknovelltävling. Läs mer nedan.

Fantastiknovelltävling
Härmed utlyses 2015 års stora Fantastiknovelltävling!

Tävlingen stödjs av Novellmästarna, en ideell förening för att främja novellkonsten , och tävlingen är till för science fiction, fantasy eller skräck.

De enkla reglerna:
1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com .
Använd rubrik ”tävlingsbidrag”.

2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck (genre får tolkas en smula generöst; det bör finnas något ”fantastiskt” element). Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

3. Vinnarna utses av en jury.
Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

4. Förstapris 1000 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr.

De tre på prispallen erbjuds Novellmästarnas höstantologi och erhåller också en gratis årsprenumeration på tidningen Skriva!

Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden. Tävlingen är djupt tacksam för sponsorskap av, i bokstavsordning, SF-Bokhandeln http://www.sfbok.se, tidingen Skriva http://http://tidningenskriva.se/, Wela förlag http://http://www.welaforlag.se/ och förlaget Zenzat http://zenzat.wordpress.com/ – gynna våra gynnare!

En synpunkt: man behöver inte skriva hela 50 000 tecken! Den gränsen är satt bara för att någonstans bör en gräns sättas. De flesta noveller som klarar sig bra brukar vara på 10-25 000 tkn.

SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) Se infosidan www.skriva.bravewriting.com (uppdateras sällan, mest med årlig tävlingsinfo) . SKRIVA diskuterar skrivande, fantastik, litteratur, kultur, ibland litet vetenskap, där publiceras olika nyheter, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade om det mesta.


Lycka till!

Kramisar Kim

Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

I juni kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok. Du hittar mängder av skrivtips i boken.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 14 juni 2015

Boktips: #författarboken av Kristina Svensson

#författarboken av Kristina Svensson

Det här är en bok alla borde ha som vill bli författare. Jag tänker hela tiden på den som Författarhandboken, för det är precis vad den är, en handbok för alla som vill skriva.

Direkt jag läste innehållsförteckningen blev jag fångad, många intressanta ämnen.  Kristina Svensson har en mycket trevlig, personlig ton i boken. Det gillar jag skarpt!

Författaren är otroligt duktig och har åstadkommit en mycket välskriven och informativ bok. Ett uppslagsverk och en "bibel" för alla som ska ge ut en bok på eget förlag, eller som bara vill veta mer om bokutgivning.


9 huvudavsnitt
Inledning: bokidé och drivkrafter.

Marknadsföra: bygg en författarplattform på nätet för oberoende.

Skriva klart & redigera: skapa skrivtid samt vad lektörer och redaktörer kan bidra med.

Publicera: för- och nackdelar med traditionell förlagsutgivning, att anlita bokutgivningsföretag eller starta eget mikroförlag.

Producera: allt info du behöver för att ge ut en bok själv – eller veta vad förlaget gör.

Lansera: media, annonser och recensioner.

Sälja: direkt till läsare eller via återförsäljare som bokhandeln.

Livet som författare: utlandslansering, agenter och ekonomi.

Mer info: tips på branschorganisationer och tid­ningar för mer information.

Baksidestext:
Har du en författardröm? Eller har du gett ut en bok utan att bli nöjd? Vill du nå ut med dina ord till en publik? Då har du rätt bok i handen!

#författarboken – från idé till releasefest innehåller det mesta du behöver veta som författare oavsett om du föredrar traditionell för­lags­utgivning eller egenutgivning. Du får tips om allt från förlagskontrakt till försäljnings­kanaler.

Med #författarboken som inspirerande och ini­tierad guide kan du marknadsföra och sälja din bok.


En bok du inte klarar dig utan!

Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris och Bokus.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kika gärna in på  Kimselius skrivtips eller Författartips för skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok. 

I juni kommer Att hitta glädje i skrivandet, min andra skrivbok. Där hittar du mängder av skrivtips.


Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina närmare 40 böcker.  Foto Bertil Knoester.