Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 8 oktober 2011

Boktips: Rödhaken av Jo Nesbo

Av en händelse blev en av mina första e-böcker en bok av Jo Nesbö. Sedan den dagen har jag läst eller lyssnat på många av hans böcker. Senaste boken var Rödhake.

Harry Hole begår ett svårt tjänstefel och förflyttas till en ny avdelning där hans efterforskningar för honom till Oslos nynazistiska kretsar. Någon under kodnamnet Prinsen tycks styra verksamheten med järnhand. Harry misstänker att Prinsen finns mitt ibland Oslopolisen. Snart går det upp för honom att svaret på den gåta han efterforskar står att finna i den grupp av norska frontmän som kämpade på Hitlers sida under andra världskriget.
Samtidigt som en magnifik historia från andra världskrigets verklighet rullas upp, skördar en vålnad offer efter offer i ett lamslaget Oslo. Men detta är bara början, och allt tyder på att mördaren kommer att fullborda sitt blodiga verk den 17 maj. Nu kämpar Harry mot klockan…
Rödhake vann de norska bokhandlarnas pris år 2000 och korades 2004 till ”Tidernas bästa norska kriminalroman”. 

Det här var en otroligt spännande bok som jag lyssnade på i min MP-3-spelare. Promenaderna blev allt längre, eftersom jag ville höra hur det gick! Det var en otroligt spännande bok som jag varmt rekommenderar! För mig, som har läst/lyssnat på flera av de senare böckerna, var det kul att få lära känna en "ung" Harry Hole. Eftersom jag precis har släppt två böcker om andra världskriget, kändes den här boken väldigt nära tidsmässigt för mig och jag fylldes av saknad när boken tog slut!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

fredag 7 oktober 2011

Är glaset halvfullt eller halvtomt?...

För min del ser jag alltid glaset som halvfullt, eftersom jag alltid försöker se livet från den ljusa, positiva sidan.

Däremot finns det många människor som ser glaset som halvtomt. Det är ofta de som försöker hitta fel för att få möjlighet att kritisera, istället för att leta positiva saker.

Här på min blogg vill jag uppmuntra och sprida glädje, både läs- och skrivglädje. Men jag vill även dela med mig av min livserfarenhet och försöka lyfta fram det positiva i livet.

Det här är en blogg som andas positivitet och därför är det så tråkigt när det finns folk som läser den här bloggen och konstant letar fel och kritiserar. De vänder mina positiva uppmaningar till något negativt och hackar på mig för det.

Jag vet att det finns andra bloggare som till slut har gett upp sitt bloggande på grund av negativa personer som alltid kritiserar. Men jag tänker inte ge upp min positiva blogg på grund av några enstaka negativa "bloggföljare", utan jag slänger deras inlägg i Skräpkorgen och tänker positivt. För det är ju de som ser allt negativt det är mest synd om!

Tänk vad mycket bättre alla skulle må om de försökte se livet från den positiva sidan. Även jag har fått min beskärda del av sorger och bedrövelser, men mitt i allt elände finns det alltid en ljusglimt och det är den jag alltid har klamrat mig fast vid för att försöka nå ljuset och se allt genom mina positiva ögon.

Ha en glad, positiv dag och gläd någon genom att skriva något bra i deras bloggar. Ring någon du inte har haft kontakt med på länge, säg något snällt och sprid glädje omkring dig. Se glaset halvfullt i fortsättningen, så blir livet betydligt mycket lättare att leva.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

torsdag 6 oktober 2011

Siffror om Bokmässan 2011

För många är Bok & Biblioteksmässan i Göteborg årets största händelse. Den planeras ett år i förväg, sedan är det några intensiva dagar med fullspäckat program då man knappt hinner stanna upp och andas.

Det kan vara kul att få lite siffror för 2011 års bokmässa. För min del kändes det som om det var väldigt många besökare, framför allt på torsdagen, men besöksantalet nådde bara upp till 99.827 personer. Kanske det var fler som kom bort till vår del av mässan i år?

För de som gick på seminarier var det bråda dagar, eftersom det var 3.000 seminarier och programpunkter med mer än 2.000 medverkande! Mötte flera personer som skulle gå på både 8-9 seminarier per dag i fyra dagar!

International Rights Centre är bokmässans avdelning för rättighetshandel. Den avdelningen slog i år rekord med 81 förläggare och agenter.

Som du kanske vet var årets tema "Tre länder, ett språk - Tyskland, Österrike och Schweiz". Det var sammanlagt 95 tyskspråkiga förlag på bokmässan, något som är rekord jämfört med tidigare år. Just detta tema som genomsyrade bokmässan, bjöd på fler än 100 seminarier på scener, i montrar och även ute på stan.

Vet att många som inte kunde komma till bokmässan ändå kunde följa den på Facebook, på Twitter, på Bokmässan Community och på många bloggar, så även min.

Om du skulle vilja återuppleva en fläkt av bokmässan har du möjlighet att titta på flera av Bokmässans seminarier som filmades av UR Samtiden och SVT Forum. Programmen sänds i Kunskapskanalen. På www.ur.se/samtiden och på www.svt.play.se hittar du mer information om programpunkterna. Du har även möjlighet att se dessa seminarier på www.bokmassan.se inom snar framtid.

Lider du av "bokmässebaksmälla", vilket innebär att du saknar bokmässan, är dessa seminarium ett bra tillfälle att få lite av flärden av fläkten från bokmässan tillbaka i ditt liv.

För dig som för allt i världen inte vill missa nästa års bokmässa är det lika bra att boka in semesterdagar till den 27-30 september 2012 då nästa års bokmässa sker.

Här kan du läsa mina tidigare inlägg från och om  bokmässan i Göteborg.

Kramisar Kim


Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

onsdag 5 oktober 2011

Skrivprocess: Bokförlag och originalmanus

En del frågor på Panelen Unga Fakta ger mig inspiration om vad jag ska blogga om, så även denna gång.

Jag har tidigare haft blogginlägg om Bokförlag: Skicka din berättelse till ett bokförlag, där du får tips och även adresser till de olika bokförlagen. Dessutom har jag skrivit blogginlägget Skicka till ett förlag, ge ut din bok, där jag berättar om mina erfarenheter och lämnar tips på olika sajter dit du kan skicka ditt manus.

Trots tidigare inlägg märker jag att det finns så mycket mer att berätta om, när det gäller att skicka in ett manus till ett förlag. Idag fick jag frågan "Vad är ett original", eftersom det ofta står att man inte ska skicka originalet till förlaget, utan skicka en kopia.

Ja, vad är då ett originalmanus? Ordet lever kvar sedan den tid då man skrev sina manus för hand, eller på skrivmaskin, då man inte med en enkel knapptryckning kunde skriva ut ännu en omgång manus, så som man gör idag. Då var originalet viktigt, det fick inte komma bort, eftersom man inte hade någon kopia, det fanns ingen backup, ingen hårddisk, ingen text sparad på CD. Allt man hade var den text som man skrivit ned, med oändligt stort tålamod på sin skrivmaskin, eller i sitt skrivhäfte.

Nuförtiden kan ett originalmanus mer hänvisas till den första utskrift man gör från sin dator. För det är viktigt att du har ett utskrivet manus liggande hemma, när du skickar ett manus till förlaget, eller manus på mail som en del bokförlag nu börjar föredra.

Varje år får förlagen tusentals manus från personer som drömmer om att bli författare. Tyvärr är det endast ett fåtal som blir utgivna, cirka två personer per tusen inskickade manus...

Bonniers förlag får cirka tio tjocka manusbuntar varje dag. Det blir cirka 2.500 manus per år. På Bonniers är det manusmöte ungefär 1-4 gånger i månaden. Där görs den första utgallringen. Följebrev och en bit av manus läses, texterna diskuteras och de mest intressanta läggs ut för läsning till en lektör.

På Norstedts läser de två-tre sidor av ett manus för att se om det är bra. Om några manus klarar sig genom den första utgallringen går de vidare till en lektör. Om den personen tycker om manuset går det vidare till  redaktörer och förläggaren.

Hos Kabusa förlag får man de flesta manus efter sommaren. Förmodligen för att folk har haft semester och äntligen tagit itu med det romanprojekt man planerat under en längre tid. Hos Kabusa finns det en stor soptunna där alla manus slängs, för att brännas enligt särskilda regler, för att ingen ska kunna komma åt de refuserade manusen, eftersom Kabusa förlag inte tar emot obeställt material.

Eftersom många skickar till flera förlag samtidigt nuförtiden, har kampen om de lovande debutanterna hårdnat.

Om du tillhör en av de lyckliga som får ditt manus antaget kommer du att få ett telefonsamtal från förlaget. Kanske kommer du att känna precis så som jag gjorde när jag fick mitt första manus antaget. Jag blev alldeles vild av glädje, när jag till slut förstod att förlaget ville ge ut mitt manus. För det tog ett tag innan jag verkligen insåg vad det var redaktören sa! Läs mer om min debut här. 

Ge inte upp din dröm om att bli författare, för är du en riktigt bra författare kommer du förr eller senare att bli utgiven, det gäller bara att ha tålamod! Lycka till!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

tisdag 4 oktober 2011

Boktips: Det goda inom dig av Linda Olsson

Detta är andra boken jag läser/lyssnar på av Linda Olsson. Den första var Nu vill jag sjunga dig milda sånger. En bok som nästan tog andan ur mig, eftersom den var så bra.
Jag var till en början inte lika imponerad av Det goda inom dig, men allteftersom jag fortsatte lyssna blev jag mer och mer förtjust i boken. Kanske för att den skildrar Nya Zeeland på ett fint sätt, ett land som jag besökt flera gånger, tycker väldigt mycket om och själv har skrivit om.

Eftersom jag aldrig läser baksidestexter blir handlingen mer överraskande för mig, än vad den kanske blir för den som läst baksidestexten:
Marion Flint är lever ensam i ett litet hus vid kusten i Nya Zeeland och jobbar deltid som läkare i den närliggande byn. På fritiden samlar hon material på stränderna. En dag möter hon den lilla maoripojken Ika. Mellan den tysta lilla pojken och den ensamma kvinnan uppstår en ovanlig vänskap. Pojkens närvaro och de frågor han ställer väcker gamla minnen till liv hos Marion, minnen som hon har hållit dolda alltför länge. Hon återvänder i minnet till den tidiga barndomen med sin morfar på Åland som avslutades abrupt för ett nytt liv i Stockholm med sin mamma. Hon återupplever när hennes lillebror Daniel föds och minns den djupa kärlek hon kände för honom. Samtidigt minns hon också mammans våldsamma äktenskap som slutar så dramatiskt att båda syskonen måste adopterades bort på olika håll. De tappar kontakten tills de oväntat möts trettio år senare. Ett möte som får oanade konsekvenser i bådas liv. 

Det här är en bok som är väl värd att läsa!


Det var den här boken som jag fick rekommenderad när den var nyutkommen, som jag sträckläste och inte kunde lägga ifrån mig över huvud taget.

En mörk marskväll kommer Veronika, en ung författare, till en enslig stuga i en liten by i Dalarna. Hon är på jakt efter ensamhet och stillhet, för att skriva färdigt en roman och för att komma över en stor sorg.
  Hennes ankomst observeras i tysthet av den gamla kvinnan som bor i huset bredvid, den enstöriga Astrid. I tryggheten bakom sina skyddande väggar bevarar hon mörka familjehemligheter och en personlig tragedi.
     Medan den kalla vintern efterträds av våren närmar sig de två kvinnorna sakta varandra. Mot bakgrund av årstidernas växlingar spirar en ovanlig vänskap. En vänskap som ska förändra bådas liv för alltid.
Nu vill jag sjunga dig milda sånger är en stark och gripande roman om kärlekens kraft, om de val vi gör i livet, om hur vi hanterar sorg och förluster, men framförallt om vänskap.
Linda Olsson är född i Sverige men bor numera i Nya Zeeland. Nu vill jag sjunga dig milda sånger gavs först ut i den engelskspråkiga världen och klättrade direkt upp på bästsäljarlistorna.


Den här boken är så underbar att du verkligen går miste om något ifall du inte läser den!!! Kan varmt rekommendera den till dig!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

måndag 3 oktober 2011

Inlåst!

Vi har haft några superfina dagar här nere i södra Sverige, med riktig högsommartemperatur. I lördags var jag nere i Skåne och signerade på Akademibokhandeln Nova Lund. Det var +24 grader varmt och strålande sol.

Något som gjorde att det inte var så många människor som kom till köpcentrumet för att handla, vilket är förståeligt. Däremot hade jag väldigt trevligt med de människor som kom och hade många intressanta samtal.

När signeringstiden nästan var slut dök en av mina bloggvänner upp, Helena från Sicilien, som numera bor i Skåne. 

Det var första gången vi träffades, trots det kändes det som om vi hade känt varandra i flera år. För det är lite så det blir när man "pratar" med någon ofta över en blogg.

Eftersom det var så fint väder ville vi inte sitta inne i centrumet och fika och fick tips att gå till en butik som hade ett utefik. Personen som tipsade oss tyckte vi skulle ta bilen dit, eftersom det ju var på andra sidan parkeringen. Men vi gick, eftersom det var en sådan ljuvlig sommardag.

Vi hittade till fiket och även till uterummet. Där satt några personer, men en efter en gick de och till slut var vi ensamma, Helena och jag. Vi pratade och pratade, för vi hade mycket att tala om.

Plötsligt sa Helena: "Tänk om de har stängt och vi blir inlåsta!"

Just då såg jag en man som kom med en smörgås på en bricka inne i butiken och jag sa: "Nejdå, det är fortfarande folk som handlar."

Vad jag inte visste var att det var personalen som tog en fika innan de skulle gå hem.

Vi satt kvar ett tag till och pratade vidare. Plötsligt började det lukta hundbajs. Till slut var lukten så outhärdlig att vi bestämde oss för att gå. Vi kom in i butiken, som nu låg tyst och öde. Vi pratade på och gick mot entrédörrarna, som inte öppnade sig för oss.

Vi var inlåsta! Minns att tanken slog mig att det var tur att det var en möbelaffär, för då kunde vi hitta varsin skön soffa att tilblringa natten i. Men innan jag hann säga så mycket mer hörde jag en man ropa: "Nej nu kommer ni inte ut, för nu är det låst!"

Vi vände oss om och en leende man kom emot oss. Samma man som jag hade sett "köpa" en smörgås och tagit för givet att han var en kund.

Han skrattade åt oss och visade oss genom kontorslokaler och ut genom personalingången. Vi skrattade både Helena och jag åt händelsen. 

Det dröjde inte så länge innan vi började skratta åt en annan sak, för det var en inte hundbajs vi hade känt lukten av när vi satt på utefiket, utan det var någon bonde som hade spritt gödsel på åkrarna runtom köpcentret, för det riktigt stank "hundbajs" överallt.

Ja, det blev verkligen en trevlig dag nere i Lund, trots att jag arbetade. Men om man som jag älskar det man jobbar med, så är det aldrig några problem. Dessutom gjorde vädret mig på gott humör och fick mig att känna det som om jag var i München igen, där jag bodde ett tag för många år sedan. Och minnet förde mig till Oktoberfest i München, med värme, gemenskap, tivoli och god mat. 

När jag körde hem från Lund kändes det som om jag varit både i Lund, på Sicilien (genom Helenas berättelser) och i München (genom minnesbilder som kom tillbaka inom mig). Dessutom hade jag många samtal att tänka tillbaka på, ifrån alla de intresserade människor som stannat till och diskuterat mina böcker. Ja, det var sannerligen en jätterolig dag. Hoppas att även du har haft en jättefin helg och fått njuta av Brittsommar!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se

söndag 2 oktober 2011

Kimselius läser ur sin bok På flykt från andra världskrigets fasa

Nu har du möjlighet att lyssna på när jag läser ur min bok På flykt från andra världskrigets fasa. Min favoritbok!

Dessutom får du följa med på en liten rundvandring hemma hos mig, se de presenter jag har fått av mina fans, se mina älskade blommor, tavlorna av bokomslagen och alla de böcker som jag har gett ut hittills.

Ska bli spännande att höra vad du tycker om min inläsning och kortfilm!


Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst. Vill du veta mer om mig och mina böcker, titta in på min hemsida www.kimselius.se