Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 17 november 2012

Boktips: Trädets tid av Christel Kvant en underbar bok!

Det här är en bok jag troligen aldrig skulle ha valt själv om jag hade sett den i bokhandeln. Därför är jag extra glad att min läsare och fan Ing-Marie Petersson gav mig den här boken som gåva. Tack så väldigt mycket!


Älskade boken från första sidan. Språket är helt underbart och berättelserna om träd genom tiderna är fascinerande läsning. Den här boken inspirerade mig väldigt mycket i mitt skrivande, speciellt till en av mina böcker som börjar så här:

"Den knotiga gamla eken var alldeles förvriden, som om den hade lekt en yster dans och grenarna trasslat in sig i varandra. Hela trädet var täckt av ett täcke mossa, förutom de allra yttersta spetsarna av grenarna. Där började trädets knoppar svälla. För än vanns det liv i det gamla trädet, även om det hade sett sina bästa dagar för flera tusen år sedan. Det var här, under det gamla trädet, som hela den skrämmande historien började."

Det är början på en av alla mina påbörjade böcker som bara ligger och väntar på att bli färdigskrivna. Som du förstår blev jag ännu mer inspirerad att skriva på just den här boken efter att ha läst Trädets tid.

Beskrivning:
Till dig som älskar träd

De är de största och äldsta levande varelser vi känner. Tusenåriga ekar lever mitt ibland oss, och på hemliga platser i svenska fjällen växer granar som sannolikt har varit med när inlandsisen smälte.

Med sina långa liv länkar träden både till det förflutna och till framtiden Så har de också spelat stor roll i världens religioner genom tiderna. Även i de nordiska länderna, där man under våra äldsta kyrkor kan finna resterna av heliga lundar.

Trädets tid väcker på en gång ny och urgammal insikt om trädens stora betydelse för vårt liv; för livet på jorden. Tydligast blir det på öarna: När skogarna fälls försvinner inte bara träden utan även allt det andra: buskar, blommor, svampar, fåglar, djur, vatten ... Omvänt är det också trädplanteringar som väcker hopp i fattiga och utarmade delar i världen.

Christel Kvant har tidigare skrivit en lång rad uppmärksammade trädgårdsböcker. Med Trädets tid vill hon ta ett steg till och fördjupa relationen till naturen och det växande.

"Boken vänder sig till alla som älskar träd och som liksom jag känner hur viktigt - livsviktigt rent av - det är att vi åter lär oss att vörda dem och vårda dem."

Trädets tid
nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen: "Trädets tid är som en vandring med en kunnig och sinnlig ciceron. Magiskt vackra bilder och generöst berättande som snitslar mellan oväntade grönområden och väcker nyfikenhet och ger lustfylld läsning."




Du hittar boken bland annat Adlibris där jag har hämtat denna text. Du kan också be din bokhandlare ta hem boken till dig. Det här är en alldeles underbar bok att ge bort i present och jag är så tacksam över att jag fick den som gåva.

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Snapphaneresan.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

fredag 16 november 2012

Härligt mycket marknadsföring av mina böcker på Adlibris julklappstips just nu! Jättekul!!!

Adlibris marknadsför mina böcker mycket just nu, något som jag tycker är jättekul!


Först var det banner med mina historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. Du hittar Adlibrisbannern här Om du klickar på bannern kommer du till den här sidan på Adlibris.

Idag gjorde Adlibris reklam för min skrivbok Att skriva med glädje i ett av sina utskick till sina kunder,
Som du ser är boken i gott sällskap av andra skrivböcker. Det bästa av allt är att det är min bok som är i fokus, eller är det bara jag som inbillar mig det... Du hittar den här bannern här. Om du klickar på den kommer du till den här sidan på Adlibris.

Gissa om jag är glad för detta. Samtidigt som jag har fått massor av fina recensioner på alla mina fyra böcker: Mayafolkets Hemlighet, Den där dagen, Att skriva med glädje och Mysrys.

Ska bli spännande att se hur julförsäljningen går... Extra roligt eftersom det är första gången jag ger ut FYRA böcker på ett år.

Kramisar Kim.

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.)

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

torsdag 15 november 2012

"Bra böcker för läsovilliga pojkar!" Besök på friskolan Svettpärlan i Karlskrona

I ett tidigare inlägg har jag berättat om hur friskolan Svettpärlan i Karlskrona har haft ett skolprojekt runt mina böcker. Det hela avslutades med ett besök av mig i en storsamling.

Läraren Mats Hasselberg berättade för eleverna hur mycket Enid Blyton hade betytt för honom när han var barn. Han hoppades att Kim M Kimselius böcker skulle komma att betyda lika mycket för dem.

Jag hade fått en egen liten mysig vrå mitt i den stora gymnastiksalen. Här sitter jag och lyssnar på Mats inledning av min föreläsning.

Här ser du helheten. Det är minst lika många elever bakom kameramannen som framför. Många var de!

Alla satt de tysta och lyssnade nästan andäktigt på när jag talade till dem.

Det fick rektor Mia Bark på Svettpärlan att skriva så här till mig:
"Tack för ett underbart besök av dig idag till oss på Svettpärlan. Sällan har jag sett någon trollbinda sin publik på detta sätt. Du är bara fantastisk! Kram i lass från oss alla elever och vuxna"


Det var helt underbart att stå framför runt 130 elever och det är knäpptyst i den stora salen. Förutom min röst!

Där var elever från 3-8:e klass och alla var de lika uppmärksamma och tysta.

Det var mysigt att sitta i fåtöljen och läsa ett kapitel ur min bok. Som vanligt ville åhörarna att jag skulle fortsätta läsa vidare.

Jag beundrar verkligen alla dessa barn som satt stilla och lyssnade i över en timma.

Även lärarna var väluppfostrade och höll sig tysta under hela tiden.

När det var dags för frågestund var det många ivriga som ställde sina frågor. Bland annat den här flickan som kom med många bra och intelligenta frågor.

Dagen innan den här föreläsningen hade min moster/extramamma dött. Något som eleverna verkade veta om, för de ställde upp sig i lång kö och kramade mig. Det behövde jag verkligen!

Även tidningarna var där och skrev om mitt besök och det läsprojekt som skolan hade haft:

Här är det Blekinge Läns Tidning som har skrivit och förevigat kramkalaset!

Här är det tidningen Sydöstran som tog en gruppbild med de elever som har arbetet med mig och mina böcker i skolprojektet.

En lärare berättade att några pojkar i sexan hade blivit så inspirerade av min föreläsning att de skulle hem och börja skriva! Sådana ord gör mig jätteglad!

Läraren Mats Hasselberg skrev så här till mig:
"Jag måste börja med att säga, att detta läsprojekt är det bästa vi någonsin genomfört. Det engagemang och det sug det varit efter varje dags "läsestunder" har varit helt underbara att uppleva.Speciellt glad är jag över att kunna konstatera att i princip alla pojkar i klassen nappat på dina böcker och ständigt vill läsa flera. Detta är ganska ovanligt. Som du kanske känner till är det oftast jättesvårt att få pojkarna att läsa skönlitteratur."
 
Ord som värmer och gör mig jätteglad, för jag älskar att inspirera andra att älska orden lika mycket som jag gör! Tydligen har jag lyckats på denna skola!

Här kan du läsa rektor Mia Barks blogginlägg om mitt besök i skolan.


Ja, det här var sannerligen en föreläsning jag inte kommer att glömma! Tack alla goa elever och alla underbara lärare. Tror säkert vi ses igen!

Kramisar från Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Riddarsvärdet.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här. 

Roliga och annorlunda föreläsningar i Ronneby

För en tid sedan var jag och föreläste på ett evenemang som företagarföreningen i Ronneby hade.
Det blev en blöt ankomst till Ronneby där regnet vräkte ned. Jag var glad att jag skulle vara i Gallerian och Biblioteket och inte skulle stå utomhus.

Ett bokbord var framställt för mina böcker, precis vid ingången till Gallerian i Ronneby. Här stod min man, Jan, och sålde mina böcker medan jag var iväg och föreläste.

Men jag hade även tid att prata.

Kände mig lite ensam uppe på scenen, eftersom alla valde att stå väldigt långt ifrån scenen. Kanske var ljudet väldigt högt?

Här blir jag intervjuad av Sydöstrans reporter som skrev ett mycket fint reportage i tidningen.

För mig är det här en vanlig syn när jag är ute och signerar: Baksidan av mina böcker. Här satt jag en stund innan jag gick vidare för att föreläsa på biblioteket i Ronneby.

Så här mysigt var det på biblioteket. Där jag hade fått en skön fåtölj, en läslampa, ett litet bord och var omgärdad av mina böcker.

Det var roligt att så många kom för att lyssna på mig.

Här ser du tydligt den lilla mysiga hörna som de hade gjort åt mig på biblioteket.

Det var en otroligt rolig dag, då jag fick träffa många läsare, men även andra utställare som ställde ut i Gallerian. Dessutom knöt jag nya kontakter, vilket alltid är lika roligt!

Jag älskar att vara författare!!!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den gömda Inkastaden.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

onsdag 14 november 2012

"Kim skriver om hur viktig gestaltning är, och själv är hon suverän på det. En inspirerande bok för den som vill lära sig att själv skriva böcker." Författarcoachen Kristina Simar om skrivboken Att skriva med glädje av Kim M Kimselius

"Kim skriver om hur viktig gestaltning är, och själv är hon suverän på det. En inspirerande bok för den som vill lära sig att själv skriva böcker", är några av de fina ord som författarcoachen Kristina Simar skriver om min, Kim M Kimselius bok Att skriva med glädje. Det här är en recension som gjorde mig mycket glad. Nu kan du ta del av den nedan.




I dag blir det en recension av Kim M. Kimselius faktabok Att skriva med glädje - Jag har läst och recenserat flera av hennes underbara ungdomsböcker som egentligen finns på min blogg på Passagen, men eftersom den inte fungerar och ingen gör något åt att den ska göra det heller så vill jag berätta att alla de recensioner som finns där även finns att läsa på min hemsida www.kristinasimar.se (recensioner från 2009 och framåt).
Den här boken som Kim M. Kimselius nu har skrivit handlar om hur hon blev författare och hon ger många bra tips hur man blir en bra författare. Jag skriver inte själv, men kommer att ha den som referenslitteratur på mitt skrivbord och hänvisa till boken till mina kunder.

Bokrecension: Författare: Kim M. Kimselius

Titel: Att skriva med glädje
Antal sidor: 302
Förlag: Roslagstext
ISBN: 9789186485085
www.roslagstext.se            www.kimselius.se

Kim M. Kimselius har älskat att läsa och skriva ända sedan hon var liten. Redan som åttaåring drömde hon om att bli författare, men det dröjde många år innan Kim vågade förverkliga drömmen. I gengäld gjorde hon dundersuccé med sin debutbok ”Tillbaka till Pompeji” och har alltsedan debuten fängslat läsare i alla åldrar med sina spännande historiska äventyrsromaner. I böckerna tar hon med läsarna på nervkittlande tidsresor till förfluten tid. Källa: (”Att skriva med glädje”).
Handling: Den här boken är ingen spännande historisk ungdomsbok som vi är vana att läsa av Kim M. Kimselius utan en faktabok om skrivandet, eller som författaren själv kallar den: ”Den här boken handlar om kärleken till orden, något som jag kallar Sagans kraft och Ordens makt”. Kim M. Kimselius vill dela med sig hur lätt det är att skriva, om du gör det på rätt sätt. Hon berättar om hur hon blev författare och det hon lärt sig sedan hon debuterade som författare 1997.
Boken är uppdelat i 62 korta kapitel, där Kim M. Kimselius tar oss läsare med på en resa hur man bygger upp en bok från början till slut, med massor av bra tips man har stor glädje av om man vill skriva en egen bok, eller som hjälpmedel för oss som hjälper andra med skrivande. Kim berättar hur hon började skriva som barn och när hon tillslut fick förlagskontrakt. Hon berättar hur hon använder gula Post-it-lappar för varje händelse hon vill ha med i boken. Kim skriver till exempel om personer hon vill ha med i handlingen, händelser, ord, årtal, detaljer och kapitel på lapparna. Inga långa noveller utan bara enstaka stolpar/ord eller en mening.
Kim påpekar också att man ska skriva från hjärtat och till sig själv. Att beskriva personerna i boken och gestalta är mycket viktigt. Att bara skriva på och inte tänka på stavningen, för den korrigerar du sedan. Något som Kim M. Kimselius trycker på är att det nya kapitlet inte behöver ta vid där det andra slutar, utan man kan fortsätta med något helt annat, det gör att läsaren inte kan släppa taget om boken, utan läser på för man vill ju veta fortsättningen på berättelsen där kapitlet slutar. Just detta är Kims strålande på att göra, när jag läser hennes böcker måste jag bara fortsätta tills boken är slut. Viktigt är också att den första meningen i boken gör att man ska fastna direkt, och även hela sista kapitlet ska stegra spänningen.
När man skrivit klart sin bok är korrekturläsningen väldigt viktigt. Kim brukar själv läsa sitt manus cirka tjugo gånger innan hon skickar det vidare till fyra olika korrekturläsare. Ofta finns det något litet fel som upptäcks även om texten läses många gånger och av flera korrekturläsare. Så ju mer korrekturläst manuset är desto bättre blir det. Något som Kim M. Kimselius också tar upp är bilden på framsidan, om man ska välja ett större eller mindre förlag, eller kanske ge ut boken på eget förlag. Det är många saker att tänka på vid en bokutgivning och Kim tar upp de allra flesta saker man bör tänka på i denna bok.

Det var mycket givande att läsa om Kim M. Kimselius råd om skrivande. Jag har läst och recenserat många av hennes underbara historiska äventyrsromaner som jag verkligen tyckt om. Kim skriver om hur viktig gestaltning är, och själv är hon suverän på det. Jag älskar att kunna stå som en betraktare i en bok, se händelserna och karaktärerna framför mig. Det är något som Kim M. Kimselius aldrig gör mig besviken på, och därför tycker jag så mycket om hennes böcker. Den här boken om skrivandet gav mig många intryck, både som läsare att få veta hur Kim arbetar när hon skriver sina böcker, men också som ett mycket bra hjälpmedel när jag själv jobbar med att hjälpa människor som vill bli författare. Det fanns många bra råd som jag nu kan förmedla till mina kunder och jag kommer att ha Kim M. Kimselius bok bland mina andra uppslagsböcker vid mitt skrivbord för att ta fram och använda som referensbok. Boken var lättläst och välskriven som alla Kim M. Kimselius böcker är.

Betyg 5/5 Kristina Simar



Visst var det en fin recension? Kristina Simar har recenserat boken både på tidningen Sourze och på sin blogg Kristina Simars Bokblogg. Klicka på länkarna för att läsa recensionerna i helhet.


Kramisar Kim
 
Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

tisdag 13 november 2012

"För den som vill lära sig att skriva populära berättelser" Bibliotekstjänst omdöme om Att skriva med glädje av Kim M Kimselius

Nu har Bibliotekstjänst (BTJ) recenserat även min skrivbok Att skriva med glädje.

"Här finner vi enkla instruktioner för den som vill lära sig att skriva populära berättelser. --- Författaren bjuder på inspiration för att komma loss och ger goda råd till den som vill marknadsföra sig själv som författare." BTJ, Maria Nyman

Ja, det där var väl bra ord om min skrivbok Att skriva med glädje? Alltid nervöst att vänta på recensioner, sedan är det helt underbart när alla som läser böckerna tycker om dem. Det här året var extra nervöst, eftersom jag har skrivit fyra helt olika böcker: Att skriva med glädje, Mayafolkets Hemlighet, Den där dagen och Mysrys - Novellsamling.

Om du har läst någon av mina 23 böcker får du gärna skriva och berätta vad du tycker om den/dem, då har du chans att vara med i månadstävlingen och vinna en valfri, signerad bok! Lycka till!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Den där dagen.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

måndag 12 november 2012

Boktips om skrivböcker för egenutgivare. Antalet egenpublicerade böcker stiger stadigt!

Antalet egenpublicerade böcker fortsätter att stiga. Förr ansågs det "skämmigt" och inte riktigt fint att ge ut böcker på eget förlag. Om man gav ut på eget förlag berodde det på att något stort förlag inte ansåg att ens böcker var tillräckligt bra och dög för utgivning.

I dessa tider när de stora förlagen drar ned på sina utgivningar och allt fler skriver böcker, ja då har de flesta inget annat val än att ge ut böcker på eget förlag.

Tur då att det finns andra försäljningskanaler än bokhandlarna, som helst tar in "säkra" böcker, sådana de vet kommer att sälja. Egenutgivarnas styrka är nätbutikerna och de sociala medierna.

Nu finns det även en förening som heter just Egenutgivarna, där medlemmarna hjälper varandra med tips och råd.

I USA har egenutgivning ökat med 287 procent sedan 2006. 2011 producerades 148.424 egenutgivna böcker i USA, 2012 är siffran hittills över 235.000 böcker!

E-böcker
Ett annat sätt att ge ut en bok själv är att ge ut den som e-bok. Då ligger du inte ute med de stora kostnader som det ibland kan bli om du bestämmer dig för att trycka många pappersböcker.

I USA ökade e-boksutgivningen med 129 procent sedan 2006. Då var 39 procent av dessa egenutgivna e-böcker.

Läs mer  här.

Som jag tidigare berättat har min 89-åriga pappa skrivit en självbiografi. Nu är boken färdigskriven och ska snart iväg till tryckeriet. Pappa har upptäckt skrivandets glädje och sa häromdagen att han kanske skulle skriva ännu en bok. För så där är det nämligen, när man väl har börjat skriva, då är det svårt att sluta!

Boktips för egenutgivare
Det finns många bra böcker som hjälper dig om du tänker skriva en bok och ge ut den själv:
Att skriva med glädje.
Här kan du se några av bokens 63 kapitel: Tips för dig som drömmer om att bli författare, Skriv en bok, Kött på benet, Gestaltning, Hitta ditt författarspråk, Första meningen, Motivation och disciplin, Korrekturläsning, Skrivkramp, Tid att skriva, Bygg upp din berättelse, Bokens namn, Spökskrivare, Hur långt ska ett kapitel vara, Antal manusblad, Dags att skicka till förlag, Bokomslag från idé till färdigt omslag, Föreläsningar, Ge ut på eget förlag. Här kan du köpa boken.




Förverkliga din bokdröm. 
- en handbok för dig som vill ge ut på eget förlag.
Drömmer du om att hålla din egen bok i handen? Nu är det dags att göra verklighet av drömmen. Att ge ut en bok är lättare än det låter. Och roligare.
Här kan du köpa boken.





Lyckas med din bokutgivning.
I "Lyckas med bokutgivning" delar Sölve Dahlgren, Lars Rambe och Ann Ljungberg med sig av sina erfarenheter från framgångsrik egenutgivning och marknadsföring av böcker.
Här kan du köpa boken.






Starta en Tidskrift / Ge ut en bok!
I denna lilla skrift har vi, Publit och Nätverkstan Kultur i Väst, samlat praktiska överlevnadstips för den digitala tidsåldern. Den vänder sig till alla författare och förläggare, publicister och poeter, agitatorer och alla andra alldeles vanliga medborgare som vill ta aktiv del i den digitala revolutionen. Det är en liten manual för alla som vill förhålla sig proaktivt till digitaliseringen. För alla som vill ta vara på dess möjligheter.
Här kan du köpa boken



Skriv din bok och sälj den!

Skriv din bok och få den utgiven behandlar skrivande och bokutgivning från ax till limpa. På ett humoristiskt sätt berättar Dag Öhrlund om de misstag han själv begått som författare. I boken förklarar han lättfattligt hur bokbranschen fungerar, vad man ska tänka på när man kontaktar ett förlag, försöker skaffa sig en agent, tolkar ett refuseringsbrev eller förhandlar sig till ett bra avtal för sin bok. Han ger också konkreta, värdefulla råd om hur man som författare hjälper till att marknadsföra sin bok och stärka sitt varumärke.
Här kan du köpa boken.

Skriv boken!
Den här boken är för dig som drömmer om att skriva en bok men inte får det gjort, mest för att du inte vågar. Under fyra veckor får du dagligt stöd av författarcoachen Johanna Wistrand. Här bjuder hon på sina egna erfarenheter och ger dagliga uppvärmningsövningar och övningar för att stärka din självkänsla. Skriv boken! 4 veckors coaching fokuserar på modet att skriva och att göra det varje dag för att lägga en grund och få in nya rutiner för ett framtida författarskap.
Här kan du köpa boken.


En liten bok om upphovsrätt
För alla som som ska ge ut en bok eller annan trycksak eller själva skriver. Boken lär ut det viktiga om upphovsrätt och tryckfrihet: - Vad upphovsrätten ger för skydd. - Vad gäller om man vill använda andras foton, teckningar och texter. - Vad man ska tänka på om man riskerar att såra andra?
Här kan du köpa boken.





 Att skriva
 Sällan har väl en bok om skrivandets hantverk varit så glasklar, så användbar och så avslöjande. Stephen Kings självbiografiska ATT SKRIVA inleds med en suggestiv berättelse om Kings barndom och hans tidiga fixering vid skrivandet. Ett pärlband av klara minnesbilder från uppväxtåren, skoltiden och den svåra tiden som ändade i hans första roman, Carrie, ger läsaren en annorlunda och oftast mycket rolig bild av hur en författare danas. Stephen King övergår därefter till skrivandets verktyg - hur man skärper och mångfaldigar dem genom övning och hur författaren alltid måste ha dem tillgängliga.
Här kan du köpa boken

Ja, nu har du lite att tänka på, eller hur? Lycka till med ditt skrivprojekt!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.

söndag 11 november 2012

Ännu ett ljus har slocknat här på jorden och tänds som stjärna på himlen

I torsdags dog min älskade moster och extramamma Kajsa. Det känns tung och väldigt tomt.

Alltsedan jag var liten har jag tillbringat mycket tid med min moster Kajsa, som var yngre än mamma. Innan min moster fick egna barn lånade hon mig, när hon sedan fick egna barn var jag fortfarande en självklar del av familjen.

Minns allt roligt jag har gjort tillsammans med min moster, morbror och mina kusiner. Ett starkt barndomsminne är den stora bonaden i vardagsrummet hemma hos min moster. En persisk matta, med motiv från Orienten, en sultan, ett palats och en måne som inte alls såg ut som den måne vi har här hemma, den här var upp och ned. Bonaden fängslade mig, men skrämde mig även efter att lampan hade släckts. Många gånger fick min moster trösta mig, när jag mörkrädd vaknade och såg bonaden ruva över mig. Sedan den tiden har jag burit en längtan inom mig om att skriva något om den tiden, och snart kommer boken!

Min moster Kajsa kom och hälsade på mig många gånger på bokmässan i Göteborg och de gånger hon inte kom och hälsade på mig, åkte jag hem till henne. Ofta träffade jag henne tillsammans med min andra moster och mina morbröder, när jag var till bokmässan i Göteborg. Nu är alla borta utan min sista, yngste morbror. Som inte heller han är så ung längre...

Minns en gång när jag åkte hem till moster Kajsa efter bokmässan, hela bilen var proppfull av saker som skulle med hem. Jag hade "ärvt" en bokpyramid av den man jag delade monter med på bokmässan och bilen var mer packad på hemväg än när jag hade åkt dit. Min moster Lalla hade nyligen dött och när jag hälsade på min extramamma Kajsa, hade hon sparat saker från min moster Lalla, som hon visste att min moster ville att jag skulle ärva. Jag minns hur jag skakade på huvudet och undrade hur jag skulle få in allting i bilen, men med hjälp av min älskade moster Kajsa tryckte vi in alla sakerna så det inte fanns en millimeter utrymme kvar. De sakerna påminner mig både om min moster Kajsa och moster Lalla.

När mamma dog, var min moster Kajsa dålig och bodde på sjukhem. Ändå kom hon till begravningen, 1,5 timmas bilresa från där hon bodde, för att stötta mig. Hon satt vid min sida, hon kramade min hand och hon tröstade mig när jag höll på att förgås av sorg. Vem ska trösta mig nu, när jag sitter i kyrkan och vet att min extramamma/moster ligger i kistan framför mig...

Min extramamma och moster Kajsa har och kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta, eftersom hon har varit en stor del av min barndom, uppväxt, ungdom och även under mitt vuxna liv.

När jag skulle skriva på Facebook att jag var ledsen för att min extramamma/moster Kajsa hade dött, skymdes tangenterna av tårar och det blev en glad smileygubbe istället för en ledsen. Många undrade varför och jag förklarade. Samtidigt tänkte jag att det kanske var min moster som hade ett finger med i det hela. Sista åren har varit en plåga för henne, då lungorna varit på väg att ge upp och hon knappt kunnat andas. Sista gången jag talade med henne orkade hon bara prata i 30 sekunder, eftersom hon inte kunde andas. Kanske var den där glada smileygubben :-) hennes sätt att tala om för mig att hon nu har det bra, att jag ska vara glad för att hon inte behöver lida, att hon nu har förenats med sina systrar och bröder som har gått före henne.

Ett ljus har slocknat här på jorden för mig, men en ny starkt lysande, kärleksfull stjärna har tänds på himlen för att vaka över oss alla.

Jag vet att du finns där kära moster/mamma Kajsa, att du tittar till mig då och då, ändå är saknaden oändligt stor. R.I.P.

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys. (Här kan du ta del av mina upplevelser med andar, läsa om sorg och glädje, deckare, spänning och livserfarenhet.)

Det skulle vara roligt om du berättade vad du tycker om det du just har läst. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Tycker du att mina böcker låter intressanta finns de att köpa här.