Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 8 september 2012

Boktips: Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer

Titeln är lite kaxig och väcker förväntningar. Den infriar också förväntningarna och lite till, för jag älskade den här boken. Språket flyter bra och jag känner med huvudpersonen och hans problem. Boken tar upp ett problem som alltid verkar vara aktuellt: ätstörningar, men boken handlar också om att vilja vara bättra än just Zlatan. Det gäller att sätta ribban högt, men ibland kan man sätta den alldeles för högt... LÄS!

Femtonåriga Simons dröm är att en dag bli den bästa fotbollsspelare som världen skådat. Han vill bli som Zlatan, fast bättre. När han får den efterlängtade platsen på fotbollsgymnasiet verkar lyckan först gjord. Men något går fel. Simon blir mer och mer övertygad om att han måste gå ned i vikt innan han kan bli ett proffs. Några kilon blir allt fler och Simons strategi utvecklas snart till en livsfarlig sjukdom.

Standup-komikern Niclas Christoffer är författare till Som Zlatan fast bättre. En ungdomsbok om något så ovanligt som en kille som har ätstörningar.

"Författaren använder sig av ett enkelt och jordnära språk. Det är lätt att identifiera sig med huvudpersonen, sätta sig in i hans situation och förstå hans känslor. Berättelsen startar där i stort sett alla kan känna igen sig och sen får läsaren långsamt följa med på en känslomässigt engagerande resa. Som Zlatan fast bättre är en viktig bok därför att den tar upp ätstörningar hos pojkar, vilket det inte finns så mycket skrivet om. Målgruppen för denna bok är stor, den både kan och bör läsas av många!" BTJ-häftet, Anna-Karin Lindh

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om tonårsboken Den där dagen.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

fredag 7 september 2012

Vad sägs om att ha en egen liten boktryckningsmaskin i vardagsrummet?

Du tycker nog att rubriken låter lite tokig, kanske ska du ha din tryckmaskin i källaren istället...

Anledningen till rubriken är en artikel jag läste i The New York Times, som Tina Back i Washington var snäll och sände till mig.

Artikeln handlar om Clare Dickens som ville dela sina berättelser med andra, men i slutändan blev en populär egenutgivande författare och det tack vare hennes lokala bokhandlare och en liten tryckerimaskin.

Clare Dickens skrev tillsammans med sin son Titus, "A Dangerous Gift", som en dagbok om deras dagliga liv. Hon avslutade boken efter att sonen tagit sitt liv, endast 25 år gammal.

The Espresso Book Machin i Washington gjorde det möjligt för henne att trycka upp boken och få den såld. Boken har blivit en bästsäljare hos den lokala bokhandlaren och på bokhandlarens websida.

"Jag trodde inte jag skulle sälja en enda bok", sa Clare Dickens. "Jag ville inte att det skulle bli en bästsäljare. Det enda jag ville var att berätta min sons historia, för att hjälpa andra människor i samma situation."

Att ge ut sin bok själv har blivit mycket lättare tack vare Espresso Book Machine. Den första Expresstryckmaskinen installerades hos World Banks bokhandel i samarbete med Xerox. Nu har företaget Expresstryckimaskiner hos omkring 70 bokhandlare och bibliotek runt om i världen, såsom London, Tokyo, Amsterdam, Abu Dhabi, Förenade Arab Mineraten, Melbourne, Australien och i Alexandria i Egypten.

De här små tryckerimaskinerna gör att bokhandlarna har tillgång till lika många böcker som internetbutikerna. Det är bara att trycka upp den bok kunden vill ha!

Expresstryckmaskinen använder två olika PDF, en för innehållet och en för omslaget. Allt detta hämtas genom digitala filer och trycks samtidigt från olika ändar av maskinen. Till slut möts de i mitten och binds ihop, för att falla ned som en färdig bok i botten av maskinen.

Vissa bokhandlare har tryckt upp tusentals böcker på dessa expresstryckmaskiner.

Kanske det inte är läge för dig att skaffa en sådan här maskinen och ha i vardagsrummet. Men tänk om du skulle kunna gå till din bokhandlare och be honom trycka upp några exemplar av din bok? Visst hade det varit roligt?

Här kan du se hur maskinen fungerar:



Tills dessa maskiner kommer till Sverige får du nöja dig med att gå till Print-On-Demand-tryckerierna och trycka upp några fåtal exemplar av din bok. Antingen för att dela ut till släkt och vänner, eller för att ställa i din bokhylla. Eller så kanske din egenpublicerade bok blir nästa bästsäljare, precis som det gick för Clare Dickens!

Lycka till!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

torsdag 6 september 2012

Storyteller, min underbara fjäderpenna av Acela Tesch!


Efter att ha läst ett reportage om Acela Tesch och hennes tillverkning av fjäderpennor, gick jag in på nätet och hittade hennes helt underbara fjäderpennor.

Som författare av bland annat historiska äventyrsböcker är en sådan här penna ett måste, eller vad säger du? Ovan ser du de två pennor jag köpte av Acela. Nedan berättar hon hur allt började:

"Mitt namn är Acela, jag tillverkar och säljer fjäderpennor i liten skala, det började mest som en liten hobby vid sidan om, men sen har det visat sig vara ganska lönsamt då jag har fått flera mail om att man vill beställa och köpa fjäderpennor av mig.

Så jag börjar lite smått för att se vart det leder, skulle det visa sig bli mer populärt än jag trodde så får jag gå vidare med min hobby..!"

Klicka här om du vill läsa mer om Acela Tesch och hennes fantastiska fjäderpennor, eller du kanske vill köpa en alldeles egen fjäderpenna, alla är de unika och har egna namn.

Min gula heter Storyteller, tyvärr minns jag inte namnet på den blå, men jag tyckte det var så otroligt vacker att jag var tvungen att köpa den också.

Den fina fjäderpennställningen har jag fått av en fan, Roxana, och jag blev så glad när jag fick den, eftersom hon inte hade en aning om att jag hade köpt fjäderpennor. Ibland känns det som om allting har en mening!

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok  (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mayafolkets Hemlighet.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

onsdag 5 september 2012

Vinn en författare! Familjemagasinet lottar ut ett författarbesök av Kim M Kimselius

Nu har du chans att vinna ett författarbesök av mig. Det är Familjemagasinet som ordnar tävlingen:

 Klicka här för att komma till tävlingen.

Kanske kan omslagsbilden vara till din hjälp när du tävlar...

Lycka till!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

tisdag 4 september 2012

Kimselius historiska strövtåg, Bachattention har läst Mayafolkets Hemlighet av Kim M. Kimselius

Här är ett annorlunda och kul blogginlägg om min bok Mayafolkets Hemlighet:

Här i Happyvardag delger rektorskan sina skolcoola hemlisar. Idag handlar det om den spännande historiaundervisningen – om vår länk till det förflutna. Den historiska länken som kan ge oss värdefull information om dåtiden, så att vi kan förstå samtiden och också fundera över strategiska val samt skapa beredskap inför framtiden. Historia som ett av våra mest kraftfulla verktyg att skapa och behålla nyfikenhet, engagemang och lusten att lära. Och vad, om inte skönlitteratur med en historisk touch, skulle kunna passa bättre som utgångspunkt?

Om ni mot all förmodan har missar Kim M Kimselius böcker om Theo och Ramona ( http://kimselius.se/bocker.html) bör ni omedelbart lägga beslag på någon av dessa och påbörja er egen historiska resa. Spänning blandat med fakta är ett vinnande koncept. Kimselius ger språket liv och du flyger fram genom sidorna. Läsbart och läsvärt! Med stor möjlighet till faktafördjupning. Jag verkligen älskade varje sida i Mayafolkets Hemlighet.

Hur hänger detta ihop med historiaundervisningen då? Ja, man önskar ju att alla lärare ska använda skönlitteratur som stöd till sin undervisning. Böckernas värld är en fantastisk källa till inspiration, upplevelse och samtal. Här kan man skapa en gemensam utgångspunkt – en slags bas för en specifik kurs eller ett specifikt område. Här kan man använda sig av källkritik och en jämförande “studie” kring hur kursen eller ämnet belyses. Här kan man verkligen snacka om intresseskapande! Boken kan användas i klassuppsättning där varje elev läser sin bok och man hanterar uppgifter (individuellt eller kollektivt) utifrån ett specifikt upplägg. Eller också används boken till högläsning (något som tyvärr verkar vara på utdöende och det smärtar mitt hjärta) inför en kurs, ett område alternativt som ett stöd under tiden. ALLA oavsett ålder mår bra av att få saker lästa för sig. Högläsning är en slags konst som kan ge en upplevelse utöver det vanliga – det är min bestämda övertygelse.

Redan ett par kapitel in i boken (Mayafolkets Hemlighet) fick jag ett uppslag till en underbar storyline. Storyline är en arbetsmetod där elever, och ibland även lärare, antar en “ny” identitet och får x antal uppdrag att lösa, där det oväntade händer och deras problemlösningsförmåga likväl som samarbetsförmåga tränas. Jag såg liksom framför mig hur vi skulle kunna förpassa våra elever via en tidsresa till ett historiskt äventyr utöver det vanliga. Hrm….vi får väl se vad vi kan planera för. Spännande!

Och hur berör detta ämne er som föräldrar då kanske ni undrar? Ja, i skolan av idag handlar ganska lite av föräldraengagemanget om att förhöra fakta inför läxor och prov. Om du som förälder kan ställa “rätta” frågor (be ditt/dina barns lärare berätat vad detta är) som utmanar just ditt barn, ja det är då vi kan ta kunskapen till nya nivåer. Så köp Kimselius böcker, läs dem själv och gärna högt för ditt/dina barn. Låt er sväva iväg i fantasin och prata om den där andra tiden, den andra platsen. Om du kan koppla någon av hennes böcker till något ditt barn just håller på med i skolan så är det en härlig bonus. Tänk vilket underbart stöd just en bra skriven skönlitterär bok kan bli! För ditt/dina barn!

Kram Mia

Här hittar du bloggen.

Vad tyckte du, håller du med mig om att det här var ett jättefint blogginlägg om min bok Mayafolkets Hemlighet?

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

måndag 3 september 2012

Tänk vad många underbara människor det finns! Signering hos Bokia i Karlskrona

Ja, då var ännu en signering avklarad, och lika roligt hade jag som förra helgen då jag var och signerade i Eslöv och Nova Lund.

Den här gången var jag hos Bokia i Karlskrona och fansen jagade ikapp mig redan på gatan. En härlig känsla!

Blev så glad när jag kom till butiken och de hade skyltat upp så här fint direkt vid entrén. Det var ingen som missade mig och mina böcker den dagen!

Fansen kommer alltid tidigt, rädda att böckerna ska ta slut. Ja, alla böckerna tar ju aldrig slut, men kanske just den titeln som de vill ha. Man vet aldrig...

Därför är det alltid extra hektiskt just i början av signeringstiden, eftersom de flesta av mina regelbundna läsare/fans kommer då.

Men de är alla lika underbara och har inget emot att vänta på sin tur. Ibland hör jag att de pratar med varandra om böckerna, det tycker jag är roligt!

Den här flickan läste ut Mysrys samma dag hon hade köpt den. Därefter tog mamma över boken. Tror nog att flickan tyckte om boken, eller vad tror du?

Rektorn Mia, på skolan Svettpärlan är en nybliven fan av mina böcker och det här var första gången vi möttes. Hon hade fått boken Mayafolkets Hemlighet i present och förälskat sig i den. Därför köpte hon nu femton böcker på en gång. Wow! Det tyckte jag var helt fantastiskt! Dessutom har hon skrivit jättefint om min bok på sin blogg. Det inlägget kan du läsa imorgon här på min blogg.

Emelie har läst mina böcker sedan hon var riktigt liten. Hon måttade med handen istället för att tala om åldern, alltid lika roligt när mina läsare följer med ända upp i vuxen ålder.

Det är kul när jag har någon som fotograferar åt mig, då blir det många bilder tagna och jag kan välja och vraka. Här är ännu en bild på mig och Emelie.

Det här är en dam jag aldrig kommer att glömma, Ingrid heter hon och är 81 år, men ser inte alls så gammal ut. Hon kom när det var lite lugnare i butiken och vi fick en rejäl pratstund om böcker, i synnerhet mina. Hon hade nämligen sett annonsen i tidningen om mina böcker och sa: "Så fort jag såg bilden på Den där dagen visste jag att jag var tvungen att läsa boken, fråga mig inte varför, jag bara kände så." Ingrid köpte inte bara Den där dagen, utan även Mysrys, Mayafolkets Hemlighet och På flykt från andra världskrigets fasa, även om hon redan hade fullt i sina bokhyllor.

Jag tycker det är roligt när fotografen "smygfotograferar", då får jag se hur det ser ut när jag arbetar.

Du kan inte ana hur roligt jag hade vid min signering den 1 september. Det var så många roliga människor som kom och pratade med mig. Jag var fylld av energi och på sprudlande humör. När jag hade signerat i två timmar gick jag och tog en fika med Ing-Marie, en vän och fan. Och då liksom rann energin ur mig, tror det beror på att jag slappnade av och njöt av den goda Björnet & Lejonen glassen, eller heter det Lejonet & Björnen... Det är en glass som jag älskade att äta när jag bodde utanför Stockholm och minnet, och inte heller glassen, svek mig, för glassen var minst lika god som den var för 17 år sedan när jag senast fick smaka på denna ljuvliga glass.

Nu är det full fart inför bokmässan. Det är mycket som ska förberedas. Jag kommer att prata mer om bokmässan lite senare här på min blogg, dessutom väntar det en utlottning av entrebiljetter och semineriebiljetter här på bloggen. Missa inte det!

Kramisar från Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

söndag 2 september 2012

Författarintervju med Kim M Kimselius av Nathalie Sjögren

Här kan du få reda på lite fler upplysningar av mig. Den här gången är det Nathalie Sjögren som har intervjuat mig. Här följer intervjun:

Författarintervju med Kim M Kimselius
Idag har jag äran att få intervjua Kim M. Kimselius. Jag har nyligen upptäckt denna författare som har givit ut mer än 20 böcker och nu i höst kommer hon ut med hela fyra stycken på en gång. På hennes hemsida, blogg, på facebook och på twitter kan man följa henne i hennes arbete i böckernas värld. Mycket intressant och spännande, tycker jag.

Därför ville jag gärna intervjua henne och hon ställde vänligt upp. Här kommer således intervjun:

Vilken bok var roligast att skriva? Varför?
Min bok Att skriva med glädje har varit roligast att skriva. Du undrar varför… Ja, det beror helt enkelt på att jag tycker det är roligt att få dela med mig av all den erfarenhet jag bär inom mig, när det gäller skrivandet och att ge ut på eget förlag. Dessutom skrev jag ett helt kapitel och berättade om min uppväxt och hur jag började skriva. Det var roligt att tänka tillbaka och jag tror att mina läsare tycker det är roligt att läsa om mitt liv. 

Har du ett tydligt schema mellan ditt skrivande och ev. vardagssysslor? Berätta gärna om en typisk dag för dig?
Det finns inga typiska arbetsdagar. Jag reser runt och signerar, föreläser och gör research. Jag är hemma och skriver böcker, besvarar mail, uppdaterar bloggen och läser research. Jag har väldigt långa arbetsdagar. De börjar tidigt på morgonen och slutar sent på kvällen. Jag arbetar ständigt med mina böcker i huvudet. Läs mer om min arbetsdag här: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/search/label/F%C3%B6rfattardag

I vad finner du inspiration att skriva?
Inspirationen hittar jag i precis allt, i en blick, ett ord, i ett tv-program, i ett träd, i att bara vara. Den mesta inspirationen kommer medan jag sover. Jag har drömt ihop väldigt många böcker! Här ser du var jag hittar inspiration: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/search/label/Inspiration

Hur kommer du på de olika miljöer och tidsperioder du vill skriva om?
Ofta väljer jag att skriva om ett historiskt ämne för att jag vill resa till platsen: Faraos förbannelse (Egypten), Svarta Döden (Florens i Italien), Kinesiska Draken (Kina), Mayafolkets Hemlighet (Mexiko). Dessutom väljer jag ämne utifrån vad jag vill lära mig mer om.

Vilka böcker läser du för nöjes skull?
Jag läser precis allt! Tyvärr blir det inte så mycket läsning av skönlitteratur, eftersom jag läser många faktaböcker inför mina historiska äventyrsböcker. Däremot lyssnar jag en hel del på böcker.

Vad tycker du är lättast respektive svårast att skriva? (T.ex. början, slutet, dialoger, finputsningen m.m.)

Åh, jag har inga svårigheter med någon process i skrivandet, älskar hela biten. Men jag vet att många tycker att själva korrekturläsningen är svår, därför hoppar de över den innan de skickar till förlag, men DET är ett stort misstag. Det gäller att läsa sin berättelse många, många gånger innan man lämnar den ifrån sig. I min bok Att skriva med glädje berättar jag om glädjen i skrivandet och delar med mig av många skrivtips, bland annat talar jag om korrekturläsning och skrivkramp.

Tack Kim för mycket inspiration och mer nyfikenhet om dina böcker och ditt skrivande. Boken Att skriva med glädje kommer jag definitivt att skaffa. Jag ser fram emot att höra mer ifrån dig.
/Nathalie


Tack Nathalie för en mycket trevlig intervju och en otroligt fin bloggsida!

Nå, vad tyckte du som läsare om den här intervjun? Kommentera gärna!

Kramisar Kim


Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Att skriva med glädje.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.