Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 4 september 2012

Kimselius historiska strövtåg, Bachattention har läst Mayafolkets Hemlighet av Kim M. Kimselius

Här är ett annorlunda och kul blogginlägg om min bok Mayafolkets Hemlighet:

Här i Happyvardag delger rektorskan sina skolcoola hemlisar. Idag handlar det om den spännande historiaundervisningen – om vår länk till det förflutna. Den historiska länken som kan ge oss värdefull information om dåtiden, så att vi kan förstå samtiden och också fundera över strategiska val samt skapa beredskap inför framtiden. Historia som ett av våra mest kraftfulla verktyg att skapa och behålla nyfikenhet, engagemang och lusten att lära. Och vad, om inte skönlitteratur med en historisk touch, skulle kunna passa bättre som utgångspunkt?

Om ni mot all förmodan har missar Kim M Kimselius böcker om Theo och Ramona ( http://kimselius.se/bocker.html) bör ni omedelbart lägga beslag på någon av dessa och påbörja er egen historiska resa. Spänning blandat med fakta är ett vinnande koncept. Kimselius ger språket liv och du flyger fram genom sidorna. Läsbart och läsvärt! Med stor möjlighet till faktafördjupning. Jag verkligen älskade varje sida i Mayafolkets Hemlighet.

Hur hänger detta ihop med historiaundervisningen då? Ja, man önskar ju att alla lärare ska använda skönlitteratur som stöd till sin undervisning. Böckernas värld är en fantastisk källa till inspiration, upplevelse och samtal. Här kan man skapa en gemensam utgångspunkt – en slags bas för en specifik kurs eller ett specifikt område. Här kan man använda sig av källkritik och en jämförande “studie” kring hur kursen eller ämnet belyses. Här kan man verkligen snacka om intresseskapande! Boken kan användas i klassuppsättning där varje elev läser sin bok och man hanterar uppgifter (individuellt eller kollektivt) utifrån ett specifikt upplägg. Eller också används boken till högläsning (något som tyvärr verkar vara på utdöende och det smärtar mitt hjärta) inför en kurs, ett område alternativt som ett stöd under tiden. ALLA oavsett ålder mår bra av att få saker lästa för sig. Högläsning är en slags konst som kan ge en upplevelse utöver det vanliga – det är min bestämda övertygelse.

Redan ett par kapitel in i boken (Mayafolkets Hemlighet) fick jag ett uppslag till en underbar storyline. Storyline är en arbetsmetod där elever, och ibland även lärare, antar en “ny” identitet och får x antal uppdrag att lösa, där det oväntade händer och deras problemlösningsförmåga likväl som samarbetsförmåga tränas. Jag såg liksom framför mig hur vi skulle kunna förpassa våra elever via en tidsresa till ett historiskt äventyr utöver det vanliga. Hrm….vi får väl se vad vi kan planera för. Spännande!

Och hur berör detta ämne er som föräldrar då kanske ni undrar? Ja, i skolan av idag handlar ganska lite av föräldraengagemanget om att förhöra fakta inför läxor och prov. Om du som förälder kan ställa “rätta” frågor (be ditt/dina barns lärare berätat vad detta är) som utmanar just ditt barn, ja det är då vi kan ta kunskapen till nya nivåer. Så köp Kimselius böcker, läs dem själv och gärna högt för ditt/dina barn. Låt er sväva iväg i fantasin och prata om den där andra tiden, den andra platsen. Om du kan koppla någon av hennes böcker till något ditt barn just håller på med i skolan så är det en härlig bonus. Tänk vilket underbart stöd just en bra skriven skönlitterär bok kan bli! För ditt/dina barn!

Kram Mia

Här hittar du bloggen.

Vad tyckte du, håller du med mig om att det här var ett jättefint blogginlägg om min bok Mayafolkets Hemlighet?

Kramisar Kim

Vinn en signerad bok (Välj fritt bland mina utkomna böcker.) Läs mer om Mysrys.

Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!