Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 16 april 2011

Hjälp! Vad har jag gjort?!

Idag har jag varit på styrelsemöte för Författarcentrum Riks. Denna gång var mötet i Malmö. Författarcentrum är uppdelat på fyra olika delar: Syd, Väst, Öst och Norr. Sammanhållande för dessa fyra är Riks. Därför är det extra roligt att åka på de här årsmötena, eftersom det kommer författarkollegor från hela landet.

Men idag hade jag nog gjort bäst i att hålla mig hemma...

För plötsligt fattades det en revisorsuppleant och jag var den enda som inte redan hade något styrelseuppdrag, mitt namn föreslogs och jag slog genast ifrån mig. Nej, jag är inte bra på siffror (vilket min man kan intyga). Då förklarade ordförande att jag bara behövde hoppa in ifall någon av de ordinarie revisorerna inte kunde komma. Okej, det lät ju inte så svårt, eller hur? Jag tackade ja.

Plötsligt säger valberedningen att det fattas en REVISOR och då sa ordförande, jamen vi har ju Kim och så blev jag vald till revisor. Gissa om jag blev chockad... Men jag lär väl mig. Conny, den avgående revisorn, lovade att sätta mig in i det hela och jag tänker verkligen se till att han gör det också! För när jag tar på mig ett uppdrag vill jag göra bra ifrån mig!

Författarcentrum är en svensk idell förening för yrkesverksamma författare som startades 1967 på initiativ  av Siv Arb, Peter Curman coh Gösta Friberg. Syftet med föreningens arbete är att sprida litteraturen i samhället, skapa möten mellan författare och läsare, verka för en breddning av kulturutbudet och slå vakt om åsikts- och yttrandefriheten. Föreningen har ca 1300 medlemmar.

Författarcentrum är uppdelat i fyra regioner: Norr, Öst, Väst och Syd, med kontor i Luleå, Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Författarcentrum driver Författarförmedlingen, Sveriges största förmedlare av författare. Genom förmedlingen bokas författare till uppläsningar, författarbesök i skolan, skrivarverkstäder, debatter, föredrag, poesifestivaler, studiedagar m.m. Författarförmedlingens service är kostnadsfri. Verksamheten finansieras med stöd från Statens kulturråd.
 
Författarcentrum Öst startade 1998 Podium förlag i syfte att verka för en bredare bokmarknad med hjälp av print-on-demand. Böcker på minoritetsspråk, tvåspråkiga utgåvor, barnböcker och klassiker är exempel på utgivningen. Medlemmar i Författarcentrum kan ge ut sina böcker genom Podium Distribution. 

Förutom den chockartade upplevelsen av att plötsligt ha fått revisorsuppdraget, hade jag en otroligt trevlig dag tillsammans med kollegor som det var länge sedan jag träffade. Synd att Sverige är så avlångt att det innebär långa avstånd när vi ska resa till varandra. Nästa gång är mötet i Umeå... Dit måste jag resa eftersom jag nu är revisor. Det gör ingenting. Jag älskar Umeå, trots att jag bara har sett staden på vintern när det var isskulpturtävling och jag vurpade omkull rejält på gångbanan. Oj, vilket minne!

Sitter här, fortfarande lite omtumlad av hur lätt de kan "lura" in en i styrelsen. Fast vet du... Jag tror det kommer att bli jättekul, trots allt!

Nej, nu ska jag försvinna bort i fantasin till andra världskriget tillsammans med Theo och Ramona. www.theoochramona.se 

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

fredag 15 april 2011

Eric Saade Popular, Häftig musikvideo!

Redan 2010 tyckte jag att Eric Saade var en mycket duktig sångare och blev glad när han i år kom tillbaka och tävlade i Melodifestivalen 2011 och van med sin låt Popular.

Något som var kul förra året var att jag fick möjlighet att möta Eric Saade på Underbara Ungar, där jag signerade mina böcker och han sjöng och signerade sin skiva. Läs mer om det här.

Igår såg jag den ocensurerade musikvideon av Eric Saades låt Popular. Tyvärr kan jag bara visa dig den censurerade videon idag, eftersom en del slagsmålsscener har tagits bort. Fast... det är inte så stor skillnad faktiskt. Tycker de har fått till den bra i alla fall.



Eric Saade gör som vanligt ett bra framträdande, både sång och dansmässigt och jag hoppas att han går ända till final och tar hem hela tävlingen i Eurovisionsschlagerfestivalen.

Om du inte visste det innan, så vet du det nu: jag är en stor fan till Melodifestivalen och tycker rätt låt vann, eftersom jag hade röstat på Eric Saade!

Eurovision Song Contest 2011 kommer att vara den 56:e upplagan av Eurovision Song Contest. Tävlingen kommer att hållas i Düsseldorf i Tyskland, eftersom Lena Meyer-Landruts sjöng för Tyskland i 2010 års final och vann med låten Satellite. Det blir tredje gången som Tyskland står som värd, tidigare år var 1957 och 1983.

Semifinalerna kommer att sändas 10 och 12 maj, medan finalen sänds 14 maj. De preliminära datumen för evenemanget sattes till den 17, 19 och 21 maj 2011, men EBU ändrade sig med anledning av att finalen av tyska cupen i fotboll då skulle komma att äga rum samma kväll som finalen i Eurovision Song Contest 2011 sändes. Samtidigt som man flyttade fram datumen för evenemanget bekräftades det också att vinnaren 2010, Lena Meyer-Landrut,   även kommer att tävla för Tyskland i 2011 års tävling. Det blir tredje gången i Eurovisionens historia som vinnaren året innan återkommer som tävlande igen. De två tidigare gångerna var 1957 och 1958.

Totalt kommer 43 länder tävla i Düsseldorf, lika många som i Eurovision Song Contest 2008.


Jag tänker sitta bänkad framför tv:n och följa Eric Saades framförande i semifinalen och förhoppningsvis även hans framförande i finalen. Ska bli kul att läsa era kommentarer, för jag vet att några av mina bloggföljare varken tycker om Melodifestivalen eller låten Popular. Men alla kan ju inte ha samma åsikter om allting, då skulle livet bli bra trist.

Ja, nu ska jag avsluta det här blogginlägget och spela upp musikvideon med Eric Saade ännu en gång innan jag sätter mig och arbetar. Måste säga att låten känns bättre när man hör den och samtidigt ser innehållet i låten spelas upp på musikvideon, än att bara lyssna på CD:n. Titta på videon och låt mig få höra din åsikt!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

torsdag 14 april 2011

Skrivprocess: Berättelsen klar, jobba vidare!

I söndags skrev jag färdigt min bok På liv och död i andra världskrigets skugga. Jublande glad kände jag mig och berättade på Facebook och Twitter att boken var klar.
                       Boken På liv och död                      
i andra världskrigets skugga
utkommer augusti 2011

Genast började lyckönskningar strömma in från många, medan andra frågade hur jag nu arbetade vidare med boken. För egentligen är ju inte själva boken klar, bara för att berättelsen är färdig.

Mina böcker i Theo/Ramona-serien är baserade på riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer. För att få allting att bli rätt när jag väver ihop fakta till en skönlitterär berättelse, arbetar jag med gula post-it-lappar. Utifrån de lapparna skriver jag sedan stommen i berättelsen, något som jag kallar för "benet". Det är alltså "benet" som nu är klart.

Den här veckan har jag ägnat åt att lägga "kött på benet". Det gör jag genom att läsa igenom min berättelse på dataskärmen, lägga till mer fakta, miljöskildringar, tankar och händelser. Jag kontrollerar att "röda tråden" håller hela boken igenom, att jag inte upprepar samma fakta på flera ställen. Med andra ord bearbetar jag boken tills jag känner att den är bra.

Hela tiden tar jag hjälp av gula post-it-lappar till att göra anteckningar, om att lägga in fakta i något av de kapitel jag inte håller på med just då, bara för att knyta ihop det bättre med det jag just då läser. Skriver små kom-ihåg till mig själv på de gula lappar, om att kontrollera ålder, klädsel, namn etc.

I det här läget händer det att jag lägger till eller tar bort en hel del text. Det är därför jag arbetar direkt på skärmen, eftersom det då går snabbare. Ibland slår jag ihop några kapitel, eller delar upp ett långt kapitel.

När jag har arbetat igenom hela berättelsen på skärmen så att jag känner att jag är nöjd med berättelsen, då läser jag allt på papper. Då upptäcker jag fel som jag inte har sett på skärmen, hur konstigt det än låter... När jag har åtgärdat de felen, ja då gör jag en "färdig bok" av texten, något som kallas för "att bryta om" och innebär att jag gör färdiga boksidor av texten.

De här boksidorna skriver jag ut och läser igenom igen, hittar då nya fel, eftersom texten inte är så massiv på varje sida, utan ser ut precis som den kommer att göra i den färdiga boken.

När allt det här är genomläst, korrigerat och jag känner att jag är nöjd, DÅ först skickar jag iväg berättelsen till mina korrekturläsare, som ivrigt väntar på att få slänga sig över min nya bok.

Under tiden som boken ligger för korrekturläsning, skriver jag antingen på en annan bok, eller så läser jag igenom boken ytterligare ett par gånger.

Korrekturen kommer tillbaka, felen åtgärdas och jag läser återigen igenom berättelsen på papper. Rättar eventuella fel och sedan har jag ännu en korrekturläsare som läser berättelsen, en som inte har läst den tidigare.

Om det inte är några fler fel, skickas berättelsen iväg till tryckeriet och till slut hamnar boken hemma hos dig så att du får möjlighet att läsa den.

Som du förstår innebär det inte att boken är klar när jag jublande utbrister: "Jag har skrivit klart boken!"

Efter att ha läst det här blogginlägget förstår du hur mycket arbete som återstår, men kanske också den glädje jag känner när jag har knutit ihop alla lösa trådar och sitter där med det färdiga materialet att sändas till tryckeriet.

Det är nästan en lika härlig känsla som att ställa in den färdiga boken i min bokhylla, att få njuta av känslan av att jag har åstadkommit ännu en bok.

Följ det fortsatta arbetet med boken på www.theoochramona.se Där kan du också följa arbetet med På flykt från andra världskrigets fasa.

Känns det som om du förstår hur mycket arbete jag fortfarande har kvar? Några kommentarer? Nu ska jag fortsätta läsa igenom På liv och död i andra världskrigets skugga, som jag hittills tycker är Superbra!

Kramisar Kim

Här hittar du fler blogginlägg om Skrivtips och Skrivprocessen

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

onsdag 13 april 2011

Boktips: Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones

Fascinerande bok, som jag varmt rekommenderar dig att läsa
En bok som jag har lyssnat på under lång tid är Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones. Att det har tagit lång tid, beror inte på att boken inte är bra, utan just för att den är så bra! Ville liksom inte att boken tog slut.

Återkommer med recension av denna bok
Nu har det kommit en ny bok, Fatimas hand, av samma författare och jag längtar efter att den ska komma som ljudbok eller e-bok, eftersom jag vill ha boken i något av de formaten.

Katedralen vid havet utspelar sig i 1300-TALETS BARCELONA, en stad i förändring. Pesten skördar offer, kriget närmar sig och inkvisitionens straff väntar alla kättare. Samtidigt pågår byggandet av folkets katedral: Santa Maria. Katedralen vid havet är en storslagen äventyrsroman för alla och den har redan tagit Spanien, Italien och Nederländerna med storm.

Den unge Arnau Estanyol växer upp i staden och vi följer honom från hans lekar kring katedralens bygge och på hans flykt från ett liv i fattigdom till samhällets högsta topp när han drygt femtio år senare som rik man är med och inviger katedralen.

Katedralen vid havet är ett fantastiskt porträtt av 1300-talets Barcelona och Katalonien. Historiska fakta i kombination med sociala intriger, konspirationer och kärleksöden gör detta till en bokupplevelse för alla. Boken har sålt i två miljoner ex i Spanien och vunnit ett flertal priser, däribland det prestigefyllda italienska priset Giovanni Boccaccio för bästa utländska författare 2007 samt 2007 års Qué Leer-pris för bästa spanska bok. En bok att älska för alla som tycker om historiska skönlitterära böcker!


Du kanske förstår att det är en mycket läsvärd bok, som jag varmt rekommenderar dig att läsa, eller varför inte lyssna på den, så som jag har gjort!

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

tisdag 12 april 2011

Mysiga elever på Gränum Skola

Här föreläser jag för mycket intresserade elever
Idag förde mig föreläsningen långt ut på landet, till en liten skola som jag besökte 2000. Fick lika hjärtligt mottagande den här gången som jag fick då. Eleverna var väldigt entusiastiska och hade mängder av frågor.
Här är några av eleverna
Ämnet för dagen var Svarta Döden. Eleverna höll på att läsa om Digerdöden/Pesten med utgångspunkt från min bok. Under april och maj kommer jag att resa runt i hela Olofströms kommun för att prata om pesten, eftersom det nu är 300 år sedan pesten härjade i Blekinge. Som du kan läsa om i ett av mina tidigare inlägg.

Här kan du läsa ett av mina faktainlägg om pesten.

Tiden flög iväg och jag tyckte jag knappt hade hunnit dit förrän jag såg att eleverna började snegla på klockan bakom mig. Då förstod jag att det var dagens sista lektion och att skolbussarna väntade. Tänk att tiden alltid går extra fort när man har roligt... Det blev en abrupt avslutning och jag är mycket glad att jag ska tillbaka till dem igen i maj. Då ska vi jobba lite mer med skrivprocessen och tala mer om pesten. Ett riktigt otäckt, men samtidigt fascinerande ämne, eller vad säger du?

Eleverna hade fått i läxa att kommentera Inledningen i min bok Svarta Döden. Det är hittills den enda av mina böcker som har inledning. Jag passade på att fråga eleverna vad de tyckte om inledningen och alla tyckte att den var så spännande att de ville läsa mer.

De hade bara fått läsa två kapitel i boken innan mitt besök, men när jag höll på att packa ihop var det en elev som sa "jag råkade läsa tre kapitel". Då sa genast en annan elev "jag råkade läsa sex kapitel". Hmmm, det låter som om de tyckte om boken. Det ÄR en jättespännande bok, så jag förstår dem och det kan inte vara lätt att vara tvungen att sluta när det är så spännande.

Vill du läsa några kapitel ur min bok Svarta Döden kan du göra det här.

Ska bli spännande att se om de har läst ut Svarta Döden tills jag kommer tillbaka i maj. Ser fram emot att höra deras kommentarer om boken och om själva ämnet: Pesten.

Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

måndag 11 april 2011

En olycka händer så lätt...

Tidigt i morse fick jag ett telefonsamtal från min snart 88-årige far. Skämtsamt sa jag: "Det måste vara dåliga nyheter när du ringer så här tidigt på morgonen". När han svarade: "Ja tyvärr har jag dåliga nyheter", kändes det som om hjärtat stannade på mig.
Här är jag (i röd klänning) med min far, mina bröder Peter och Olle, samt min guddotter Linda.
Pappa berättade att min bror Olles dotter Linda hade ringt och berättat att Olle låg på sjukhuset efter en motorcykelolycka.

Sist jag fick ett samtal om en motorcykelolycka var när min syster dog i en sådan 2006. Gången dessförinnan var när min kusin förolyckades på en motorcykel. Så du kanske förstår att jag blev alldeles kall när jag fick samtalet. Hitintills har varje motorcykelolycka i mitt liv slutat med död och begravning.

Det dröjde några timmar innan pappa hörde av sig igen och berättade att han hade talat med min bror Olle. Vilket då måste innebära att han mår rätt bra, annars hade han inte kunnat prata. Min bror minns ingenting, inte ens att han hade kört iväg hemifrån på motorcykeln. Han har ont överallt och jag vet faktiskt inte riktigt hur skadad han är, tror inte att pappa ville fråga, eller så var min bror för omtöcknad av smärtlindrande för att kunna berätta. Iallafall måste han stanna kvar på sjukhuset.

Den här gången slutade det inte med begravning, men det kunde ha gjort...

Många av mina kära vänner, kusiner och mina syskon kör motorcykel. Jag körde moped mycket när jag var yngre. Körde många mil, långa sträckor och flera timmar. Sedan dess har jag inget behov av att köra motorcykel. Tror också att rädslan sitter i från min kusins död. Har suttit på motorcykel en enda gång i mitt liv och då var jag skräckslagen, eftersom jag såg bilden av min döde kusin framför mig.

Den här gången var det inte min brors tur att förenas med min mor och syster...

Det gäller att inte ta något för givet här i livet, vi vet inte hur länge vi har våra nära och kära hos oss. Det gäller att ta vara på den korta tid vi har tillsammans här på jorden. Eller hur?

Kramisar Kim

12 april 2011
Min bror har fått sig några rejäla smällar, knäckta revben, totalt mörbultad, muskelbristningar, skrapsår över hela ansiktet och blödning ur öronen. Han mår rätt bra, egentligen... för det kunde ha gått värre. Olle minns ingenting från den dagen. Däremot har sjukhuspersonalen berättat att han sagt till ambulanspersonalen som kom och hämtade honom att han hade väjt för ett rådjur. Just nu retar han sig mest över att de har klippt sönder hans skinnställ, men jag tror att när han förstår hur nära det var att hela han hade blivit "sönderklippt", så bryr han sig nog inte så mycket om sitt skinnställ längre...
Kramisar Kim

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.

söndag 10 april 2011

Babylons hängande trädgårdar

Något som jag skulle vilja väva en spännande historia runt är Babylons hängande trädgårdar.
Eftersom grekerna tyckte de hängande trädgårdarna i Babylon var mycket imponerande räknade de trädgårdarna som ett av den antika världens sju underverk.

Enligt legenden var det kung Nebukadnessar II som år 600 f.Kr. lät anlägga trädgårdarna till sin hustru Amytis av Medien, eftersom hon saknade sitt hemlands berg.

Grekiska historiker beskriver trädgårdarna noga, men de nämns inte någonstans i de babyloniska källorna. Därför tror många foskare att de hängande trädgårdarna bara var fantasier.

1899, skedde arkeologiska utgrävningar på den plats där Babylon en gång låg. Då hittades resterna efter en stenanläggning som vissa arkeologer anser är lämningar efter de hängande trädgårdarna...

Som jag nämnt tidigare brukar jag döpa de Berner sennenvalpar jag föder upp efter mina böcker. Men redan innan jag slog igenom som författare födde jag upp Berner sennenhundar och då fick valpköparna själva döpa sina hundar. (Även om det redan då låg flera manus, bland annat Tillbaka till Pompeji, i mina byrålådor.) En av dem döpte sin valp till Nebukadnessar och han fick smeknamnet Nebbe. Den valpen kom tillbaka till mig när han var två år gammal, samma dag som bilen var packad för att vi skulle flytta från Stockholm till Blekinge.

Med andra ord känns det som om mitt livsöde på något sätt hör ihop med Nebukadnessar och Babylons hängande trädgårdar, så vem vet... Någon gång i framtiden kanske du får läsa en bok som jag har skrivit om just den platsen.

Läs mer om Babylons hängande trädgårdar HÄR.

Kramisar Kim

TIDIGARE INTRESSANTA FAKTAINLÄGG

Andra världskriget
Davidsstjärnan/Judestjärnan

Svastikan/Hakkorset 

Kina:
De första Kinesiska Skrivtecknen
Kinesiska murens historia
Hund i Kina
Några kinesiska uppfinningar, bland annat stigbygeln
Kinas förste kejsare
Terrakottaarmén på Östasiatiska museet i Stockholm

Pompeji
Pompeji i ruiner


Frankrike:
Slottet Versailles fontäner
Giljotinen ett löpande-band-mordredskap

Champagnens historia
Flykten till Varennes / Franska Revolutionen
Eiffeltornet i Paris, Världsutställningen 1889
Frihetsgudinnan i Frankrike och USA

Mat:
Världens äldsta snabbmat

Bantning:
Bantning ur historisk synvinkel

Romarriket:
Historiska fel i filmen Spartacus
Roms sju kullar och Roms födelse

Kronprinsessan Victorias anfader:
Jean Baptiste Bernadotte sedermera Kung Karl XIV Johan

Brudklänningens historia:
Visste du att det var Storbritanniens drottning Victoria som gjorde vit brudklänning till ett mode? Om detta och mycker mer kan du läsa här.

Fakta om Fotboll:
Fotbollens historia

1800-talets Facebook:
Tänk... redan på 1800-talet fanns en form av Facebook

Fakta om Klotter: 
Klottrets historia går långt tillbaka i tiden.

Svensk Koloni:
Den svenska kolonin Nya Sverige i Amerika


Venedig, sagornas stad:
Venedigs historia, fakta och reseinformation

Titanic:
Läs om skeppet Titanics sorgliga historia

Midsommarafton:
Varför firar vi Midsommar?

Konfliktdiamanter:
Blodig Diamant, en skrämmande berättelse.

Vampyrer:
Här kan du läsa om Vampyrer, Greve Dracula och Twilight

Fakta om Egypten:
Mumier
Tutankhamons kläder
Howard Carter fann farao Tutankhamons grav

Fakta om Ecuador/Peru:
Krympta huvuden

Internet:
Internetanvändning

Digerdöden/Svarta Döden/Pesten
Här kan du läsa om Digerdöden

Stigbygelns historia
Här får du veta mycket om stigbygeln, sadeln och hästens historia.

Bluehenge och Stonehenge
Några av västvärldens mest berömda stensättningar

Tobakens historia:
Här kan du läsa om tobakens historia, men också om rökningens konsekvenser.

Om flaskvattens konsekvenser:
Giftigt flaskvatten

Persien
Marathon och Persien

Lund:
Domkyrkan i Lund, fylld av mystisk och märkliga ting.

Fakta om Nya Zeeland:
Maorierna, Nya Zeelands urinvånare. Folkets historia samt tatueringskonst.
Jordbävning i Christchurch Nya Zeeland

Sveriges sista avrättning:
Årsdagen av den första och sista avrättningen med vår svenska giljotin

Chokladens historia:
Här kan du lära dig mycket om chokladens historia.

Julens historia och traditioner:
Varför firar vi julafton, juldagen, advent? Här kan du lära dig mycket av våra svenska jultraditioner

Vad är det för skillnad på marsipan och mandelmassa? Vill du göra din egen marsipan, gå på marsipanskola? Här hittar du alla svar.
Julmat över hela världen
 
Nyår
Nyårstraditioner, mat, champagne med mera 


Böcker
Nu är det bevisat att böcker är lugnande
Djävulsbibeln och Silverbibeln
Turboförfattare: George Simenon och Saw Alonzo
Nora Roberts, otroligt produktiv författare

Växthuseffekten
Växthuseffekten, vem kom på ordet och vad innebär det?


Alla hjärtans Dag
Vet du varför vi firar Alla hjärtans dag?


Internationella Kvinnodagen
Internationella Kvinnodagen

 
BÖRJA BLOGGA
Kom igång att Blogga, läs här


Japan
Jordbävningen i Japan 11 mars 2011


Radio
Radions historia


Elisabeth Taylor
Elisabeth Taylors liv



(Oj, vad många de har blivit...)

Kommentera gärna mitt inlägg/berätta vad du tycker om det du just har läst.