Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 16 juni 2010

Champagne!

Att tala om champagnens historia känns passande den här veckan, med det förestående bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling på lördag. Då kommer det säkerligen att drickas mycket champagne.

Personligen dricker jag inte mycket alkohol, men jag älskar champagne! Brukar fira varje nytt utlandskontrakt med champagne. Förut firade jag varje ny svensk bok också, men inte längre.

Visste du att för mer än hundra år sedan började de bygga ett tunnelsystem under staden Épernay i Champagnedistriket, för att kunna lagra champagne där. Nuförtiden lagras mer än 200 miljoner flaskor champagne i dessa underjordiska tunnlar.

I Champagnedistriktet har man odlat vin sedan tidig romartid. Då tillverkades rött vin, men på 1400-talet drabbades Europa av klimatförändringar (Klimatförändringar är inget nytt påfund med andra ord.) Då började ryktet spridas om att viner från Champagne blivit dåliga. Det var då ingen som förstod att det kallare klimatet i kombination med den speciella kritjorden i området, skapade perfekta förutsättningar för att göra mousserande vin.

Att vinet mousserade berodde på misslyckad jäsning, som bidrog till att vinet fick sin speciella karaktär. Kylan gjorde att jäsningsprocessen i de färdiga vinflaskorna stannade av. Inte förrän framåt vårkanten kom den igång igen. Då bildades koldioxid. När man öppnade flaskorna bubblade vinet och man ansåg att det hade blivit förstört.

Mitt i Champagnedistriktet ligger klostret Hautvilles. Förr var det oftast klostrena som stod för all produktion av alkoholhaltiga drycker. Till klostret Hautvillers kom 1688 den franske munken Pierre Pérignon, även kallad Dom Pérignon. (Låter namnet bekant?)

Dom Pérignon anses vara den som uppfann den bubblande drycken. Efter att ha smakat på det första glaset säga han ha utropat: "Kom fort, jag dricker stjärnorna!"

Redan 1662 hade engelsmannen Christopher Merret lagt fram en vetenskaplig rapport som beskrev hur engelska vinfabrikanter framställt mousserande vin genom att tillsätta socker, och därmed framkalla en andra jäsning.

Dom Pérignon vidareutvecklade den metoden. Han upptäckte att det gick bra att blanda vin från olika byar och olika år. Han använde även flaskor med tjockare glas än normalt, därför att det på den tiden var livsfarligt att befinna sig i lagringskällare för mousserande viner. Kraftiga explosioner var vanliga.

På 1700-talet slog champagnen igenom och fick då lyxstämpel, mycket beroende på att drycken blev populär vid hovet. Champagne var kung Ludvig XV favoritdryck. Hans älskarinna, madame de Pompadour, sa att "champagne är det enda som kan höja en kvinnas skönhet."

Drottning Marie-Antoinette älskade också champagne och det sägs att hennes perfekta byst ska ha inspirerat till den typ av vida champagneglas som kallas bröstkupa...

Marilyn Monroe tyckte så mycket om champagne att hon inte bara drack utan även badade i champagne, om ryktet är sant...

Kejsar Napoleon firade varje seger med champagne, men drack även champagne som tröst när han förlorade...

De flesta av oss har sett James Bond dricka champagne. I de första filmerna dricker han Dom Pérignon, men sedan mitten av sjuttiotalet dricker James Bond Bollinger.

Lilly Bollinger som i mitten av 1900-talet var chef för den berömda champagnetillverkaren Bollinger fick frågan om hon ofta drack champagne och svarade då: "Inte särskilt ofta, bara när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag champagne när jag är ensam och i sällskap är det förstås obligatoriskt. Jag smuttar på ett glas när jag inte är hungrig och dricker det när jag är det. Annars rör jag aldrig champagne. Förutom när jag är törstig."...

Blev du sugen på champagne nu? Det blev jag. Min favorit är jordgubbschampagne!

Här kan du läsa om att grunden till denna bubblande dryck lades för redan 85 miljoner år sedan...

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Kramisar Kim

4 kommentarer:

  1. Jordgubbschampange...? Har jag aldrig provat på. Bara champange och jordgubbe brevid.

    Tycker det är festligt med champange. Här dricker jag spumante eller prosecco som oxå är helt ok.

    SvaraRadera
  2. Hej Helly
    Tänk dig då jordgubbschampagne med jordgubbar till. Mums! Ja, champagne är fest, det är något speciellt. Kanske för att man inte dricker det så ofta... Kram Kim

    SvaraRadera
  3. Kul att läsa om skumpans historia! Dom Perignon är min absoluta favorit, men det blir ju inte så ofta, om man säger så : ) Min absolut värsta är Gula änkan, den tycker jag är äcklig.

    Bad maken köpa en flaska skumpa så att vi kunde dricka den på lördag och fira bröllopet, men han glömde det : (

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej Marianne
    Nej, det är tråkigt att det inte blir champagne oftare, för det skulle innebära, för min del, att det blev utlandskontrakt ofta...

    Nej, vad synd! Inte så lätt att få tag i champagne hos dig, eller? Har ni möjlighet att se bröllopet hos er? Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!