Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 7 mars 2015

Boktips: Katten Cleo av Helen Brown

Katten Cleo av Helen Brown

En underbar bok som fick mig att gråta och skratta på samma gång.

Boken börjar med Sam som önskar sig en katt i födelsedagspresent. Han väljer ut den nyfödda Cleo, en svart liten katt.

Strax efteråt dör Sam.

En dag kommer kvinnan med Cleo, kattungen som familjen först inte vill ha. Det var ju Sams katt och Sam finns inte längre. Den lilla kattungen är vild och ställer till en massa elände för familjen, men den får dem också att skratta igen och hjälper dem genom sorgearbetet.

En bok som nyper till i hjärttrakten och får ögonen att tåras, en bok jag hoppas du kommer att läsa och bära inom dig länge.



Den får fem stjärnor av fem möjliga.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter den hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus och CDON.COM.

För fler boktips kika in på Kimselius Boktips här på bloggen.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

fredag 6 mars 2015

Läromedelsmässan i Kristianstad 2015

 Läromedelsmässan i Kristianstad 2015
Efter att i drygt två månader ha befunnit mig i skrivbubblan gjorde jag mitt första offentliga framträdande den 4 mars 2015 på Läromedelsmässan i Kristianstad. Det var en helt fantastisk dag. Trots hälsporre som höll på att ta kål på mig med värken i foten, hade jag en mycket givande dag.

Det var ovanligt många lärare på mässan och vissa tider blev det rätt hektiskt. Jag sålde fler böcker än vad jag hade förväntat mig, vilket är mycket roligt. Min närvaro på Läromedelsmässorna är ju främst att visa upp böckerna och berätta om dem för de  lärare som inte känner till mina historiska äventyrsböcker.

Många kära återseende blev det, för trots att flera år har gått sedan jag senast föreläste i vissa skolor känner jag igen ansiktena på lärarna, även om jag inte kommer ihåg namnen. Ett undantag är dock Marie på Mjällby skola. Att jag kommer ihåg hennes namn beror på att bilen brakade ihop när jag var på väg till Mjällby skola för att föreläsa. Den var helt död. Efter otal telefonsamtal fick jag iallafall tag på en släkting, som kunde komma för att hjälpa min man att forsla bilen till verkstad. Fick en stund senare tag på min man, som inte hade mobiltäckning när jag ringde honom första gången. Det var bara för honom att vända och köra de drygt fem milen tillbaka för att lämna över sin bil till mig. Jag fick även tag i Marie på skolan och berättade att jag kom, men skulle bli rejält försenad. Det blev jag med över en timma.

Det är sådana där händelser som gör att jag minns vissa saker livet ut, precis som med ansiktena. Alla väcker de minnen till liv hos mig. När de nämner namnen på skolorna jag har besökt väller ännu fler minnen fram och jag ler lyckligt.

Det var många lärare som var intresserade av att boka föreläsningar och jag väntar ivrigt på bokningarna. Dessutom fick jag fler personer till mina skrivarkurser, så nu är ena helgen fullbokad, dags att fylla den andra kurshelgen också.

26 mars är det dags för Inspirationsdag för lärare i Malmö. Det ser jag också fram emot. Hoppas att den dagen blir lika givande som onsdagens Läromedelsmässa i Kristianstad.

Dessutom har jag första signeringen på den nya boken, Staden på andra sidan - Kompassen, inbokad. Det blir den 28 mars 11.00-14.00 hos Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Hälsa gärna på då!

Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, jag vet att Akademibokhandeln i Center Syd, Löddeköpinge, redan har boken. Den finns också på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

torsdag 5 mars 2015

"Jag längtar redan efter nästa bok" Staden på andra sidan - Kompassen av Kim M Kimselius

Före jul sökte jag läsare till min nya bok Staden på andra sidan - Kompassen. Tio läsare som skulle läsa boken innan den kom ut i bokhandeln. Nu börjar de första recensionerna strömma in. Den här recensionen är skriven av Jessica Bengtsson. Vill du bli en av de tio läsarna till nästa bok Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde? Då ska du hålla utkik här på bloggen, för under våren kommer jag att söka läsare både till den och till TudorResan - Kampen om makten, samt Att hitta glädje i skrivandet.



Staden på andra sidan - Kompassen av Kim M Kimselius

"Kim M Kimselius har gjort det igen. Från första sidan ville jag bara hålla fast i boken och fortsätta läsa. 

Boken är beskrivande i känslor och omgivning. 


Jag ser den nya världen framför mig medans Markus och Matilda kastas in i äventyret. 


Känner deras sorg, rädsla och glädje. 


Kapitlen är korta och slutar så att man bara vill fortsätta framåt. 


Markus och Matilda har fått en plats i mitt hjärta, och jag längtar redan efter nästa bok i serien."


Jessica Bengtsson

Tack så mycket för den fina recensionen, Jessica.


Blev du nyfiken på boken? Fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Dagens rubrik på Kim M Kimselius Författarblogg är "Mångalen".

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

onsdag 4 mars 2015

Skrivas sju bästa skrivtips för att lyckas med din roman

Tidningen Skriva hade för ett tag sedan en artikel med sju bästa tips för att du ska lyckas med din roman. Det är Sören Bondeson som har skrivit artikeln.

Steg 1 Planera skrivandet.
Steg 2 Bygg upp dina karaktärer.
Steg 3 Härma andra.
Steg 4 Använd dialoger.
Steg 5 Välj perspektiv.
Steg 6 Tänk i scener.
Steg 7 Hitta din stil.

Låter det svårt? Det blir lättare om du går in på länken till Sju bästa skrivtips för att lyckas med din roman. Där kan du läsa utförligt vad som gäller.

Lycka till med ditt skrivande!

Kanske vill du gå en skrivarkurs för mig, Kim M Kimselius?

Kimselius skrivtips eller Författartips hittar du skrivtips, skrivtävlingar och skrivarkurser.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

"En väldigt bra bok för dem som skriver som hobby, har författardrömmar eller redan är författare" Tanja Dianovas bokblogg.

Läs mer om Att skriva med glädje.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

tisdag 3 mars 2015

Äventyret väntar

Författarvardag / Skrivprocess
Att vara författare är underbart. Tänk att få arbeta med det jag älskar, att skriva, att försvinna bort i fantasin. Många undrar hur jag kan skriva så många böcker varje år, ibland ställer jag den frågan till mig själv. Nu är det dags att besvara den.

Kliva in i äventyret
Att skriva en bok är för mig som att kliva in i ett äventyr, jag upplever allt det som personerna gör i boken, gråter när de dör, skrattar åt dråpliga saker som händer och ryser av obehag när det är något läskigt. För mig är skrivandet nästan som att läsa en bok, jag vet inte riktigt vad som ska hända när jag börjar skriva. Självklart har jag ramen för berättelsen helt klar för mig, men jag vet inte vad personerna kommer att ta sig till.

Den allra bästa texten är den jag skriver i flöde, när orden bara trillar ur mig, när personernas tankar och känslor kommer av sig själv, utan att jag behöver fundera över dem. Det är lycka! En sådan bra dag kan jag skriva nio kapitel. När jag berättade det för författarkollegor frågade de om det var möjligt, jo det är det om man går in i flödet och stannar där från 03.00 på morgonen till sena eftermiddagen.

Äventyret väntar
När jag kliver in i min skrivarlya på morgonen och slår på datorn känns det som äventyret väntar på mig. Jag är ivrig att starta dagen, få ur mig orden som vuxit inom mig under natten. Jag skummar innehållsförteckningen över boken för att se vad jag har skrivit dagen innan, sedan ger jag mig ut i äventyret.

Vissa böcker är mer äventyr än andra. Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde är en sådan bok. Jag har älskat att skriva den boken, jag har gråtit och skrattat och orden har flödat. Det har blivit många kapitel varje dag. Berättelsen är ett riktigt äventyr som utspelar sig på Öland och i fjärran land. Nu är äventyret över för min del, nu väntar allvaret.

Bearbetning
När hela berättelsen är skriven, orden bara har flödat ur mig, utan tanke på synonymer, stavning, syftningsfel, miljöskildringar etc, då väntar arbetet med att styra upp allt.

Boken blir längre, mäktigare och mer innehållsrik. Det är inte längre bara ett spännande äventyr, det blir en detaljrik berättelse där läsaren förhoppningsvis ska se platserna framför sig, så som jag ser dem inuti mitt huvud.

Det här är också en rolig del i skrivandet. Även om det inte är lika mycket äventyr och spänning, är det härligt att läsa vad jag har skrivit. Jag läser nämligen inte berättelsen i sin helhet förrän den är helt klar. När jag nu läser igenom texten förundras jag ibland över den. "Har jag verkligen skrivit det här!" tänker jag när jag läser något som är extra bra skrivet. Det har jag och det är just det som gör det så underbart att göra bearbetningen, att upptäcka att allt det arbete jag har hållit på med under månader nu visar sig hålla måttet.

Ombrytning
När berättelsen är bearbetad in i minsta detalj är det dags att bryta om den, vilket innebär att jag flyttar över texten från word och lägger den i InDesign, där jag gör helt färdiga boksidor.

Efter att ha gjort det korrekturläser jag texten, kontrollerar avstavningar och horungar. Jag försöker få texten så perfekt som möjligt innan jag skickar iväg den för korrekturläsning.

Korrekturläsning
Om jag hade varit en nagelbitare hade jag nu bitit på naglarna när väl berättelsen  gått iväg till kritiskt granskande ögon, korrekturläsarna, som är lite som lektörer, eftersom de inte bara rättar fel, de ser även till helheten i berättelsen. Jag är tacksam över att jag har flera bra korrekturläsare som alla ser på berättelsen ur olika synvinklar. Det gör att när jag väl får tillbaka mitt manus har jag några synpunkter att ta ställning till.

Korrigering
Då är det dags att föra in de ändringar som korrekturläsarna/lektörerna har påpekat. Ibland är det inte många ändringar alls, ibland kan det bli omvälvande ändringar. I vissa fall märker jag när personen har låtit sig uppslukas av berättelsen, istället för att korrekturläsa den. Det är lätt hänt, sådant händer även mig när jag läser min berättelse. Då får jag gå tillbaka och läsa igen.

Tryckning
När berättelsen är perfekt, förhoppningsvis inte ett enda stavfel, omslaget är klart och jag känner mig nöjd med berättelsen, då går materialet iväg till tryckeri. Om du tror att jag ivrigt sitter och väntar på boken medan jag rullar tummarna har du fel, för nu väntar nästa äventyr.

Nytt äventyr
I samma stund som jag låter berättelsen gå iväg till tryckeriet, sätter jag igång med nästa äventyr. Jag kastar mig handlöst in i det och låter mig föras till en ny plats på jorden, en ny historisk tid, nya historiska personer och ett nytt spännande äventyr. I det här fallet är det TudorRosen - Kampen om makten som följer på Sveriges Pompeji - Sandby Borgs öde.

Under lång tid har den berättelsen legat och kokat ihop sig i mitt bakhuvud, jag släpper nu loss alla ord och skriver på. Den historiska tidsperioden är väl påläst under flera månader, gula lappar är skrivna och det är bara att sätta igång.

Nya äventyr i sikte
Inte nog med att jag skriver flera böcker per år och håller många i huvudet, jag har också flera års framförhållning på vad jag kommer att skriva om. Ibland lockar de nya  historierna alltför mycket och jag är tvungen att skriva ned lite text i den nya berättelsen. Vilket innebär att när det väl är dags att plocka upp det nya äventyret är det redan påbörjat och har puttrat ett bra tag inom mig.

Några av de platser som puttrar inom mig och så småningom ska skrivas om är Japan och Island.

Lyckligt lottad
Jag känner mig lyckligt lottad som får syssla med det jag älskar. Det gör att jag vill sprida skrivglädjen till andra, för att även de ska få känna hur underbart det känns när orden flödar. Därför har jag gjort ännu en skrivbok, eller rättare sagt, jag håller på med en ny skrivbok: Att hitta glädje i skrivandet.

För att verkligen kunna inspirera andra att älska orden lika mycket som jag gör, håller jag också skrivarkurser på hemmaplan under sommaren. Det är mycket inspirerande och givande även för mig.

Livet är ett enda stort äventyr, det gäller bara att våga dyka ned i det och ge sig hän åt upplevelserna.

Ja, nu vet du hur jag kan skriva många böcker per år, jag har ständigt flera böcker på gång i huvudet. Dessutom har jag ett antal färdiga böcker liggande i mina byrålådor, bara att plocka fram, rätta upp och ge ut.

Ha en bra dag, nu ska jag påbörja ett nytt spännande äventyr :-)

Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare, annars finns dem på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Rubriken på Kim M Kimselius Författarblogg är "Idag packar jag".

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

måndag 2 mars 2015

Nu är sista ordet skrivet...

Jublande glad! Sista ordet på Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde är skrivet!

Det riktigt spritter i kroppen av glädje. Hade jag inte blivit sjuk och legat i influensa hade jag lyckats hålla deadline till sista februari som jag hade tänkt. Ändå nådde jag nästan mitt mål.

Bara för att jag har skrivit sista ordet innebär det som vanligt att boken inte är färdig.

Nu ska jag läsa igenom boken från pärm till pärm, så jag har längtat. Under lång tid har jag skrivit och skrivit och skrivit och bara matat in orden som flödat ur mig. Men jag har inte läst ett ord av vad jag har skrivit sedan jag skrev första kapitlet.

Därför är det extra spännande att sätta mig ned och läsa, jag vet att jag kommer att lägga till betydligt fler detaljer i boken, vilket innebär att boken kommer att bli ännu tjockare än vad den är nu.

Nu har jag inte tid att skriva mer här, vill läsa berättelsen, som du säkert förstår.

Ha en fin dag! Missa inte skrivtävlingen jag tipsade om tidigare idag.


Blev du nyfiken på boken? Den kommer ut först i augusti, då kan du fråga efter boken hos din bokhandlare, annars finns den att beställa på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

Novelltävling för unga

Här är en novelltävling för dig som är ung, ämnet är allas rätt till sex på lika villkor. Du har gott om tid på dig. Det är RealStar som har utlyst tävlingen. Läs mer nedan.

RealStars novelltävling
 Välkommen att delta i RealStars novelltävling för unga – en unik möjlighet att skriva om livsviktiga frågor: Fair Sex – allas rätt till sex på lika villkor, och vinna fina priser.
 
Temat för novellen är Realstars budskap: Fair sex mot trafficking. Låt dig gärna inspireras av Res och Jobba och våra andra kampanjer som du hittar här!


Hur du gör för att vara med:
1. För att komma igång kan du skriva ner några nyckelord att utgå ifrån, på temat Fair Sex – Against trafficking. Vad vill du berätta om? Är det en specifik känsla du vill förmedla? Vad är ditt budskap till läsaren? Be gärna dina lärare och kompisar om hjälp om du behöver.

2. Novellen får vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag. När du är klar skickar du den till anna@realstars.eu. Senast 5 juni vill vi ha ditt bidrag. 

3. Alla noveller kommer att publiceras på realstars.eu och vår sida Creativity For Fair sex och vinnarna belönas, genom en jury från Realstars, med fina priser.

 Var en del av förändringen var med och driv den utveckling och opinion som behövs för ett Europa fritt från trafficking och för Fair Sex – för alla!

Kontaktperson: Anna Lindeborg, processledare Göteborg, anna@realstars.eu.

Lycka till!

Kika gärna in på SKRIVTÄVLING för att hitta fler tävling, samt Kimselius skrivtips eller Författartips för fler skrivtips.

Du hittar även skrivtips i min skrivbok Att skriva med glädje, som finns att låna på biblioteket, både som vanlig bok och e-bok.

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina 30 böcker.  Foto Bertil Knoester.

söndag 1 mars 2015

Gå med i Blogg100

Förra året gick jag med i bloggutmaningen #blogg100. Det var ett bra sätt att hitta nya bloggar att läsa. Egentligen innebär det inget merarbete för min del, för jag bloggar varje dag, året om.

Kanske vill du också gå med i Blogg100?



Regler för Blogg100 – Fyra i rad
  • Blogg100 startar söndagen den 1 mars 2015
  • Varje dag, 100 dagar i rad, måste minst ett nytt inlägg publiceras på din egen blogg.
  • Tagga inlägg, tweets och annat relaterat med taggen #blogg100 (om du vill)
  • Det finns inga krav på hur långt inlägget ska vara.
  • Det är helt okej att förhandspublicera inlägg, men det blir kanske roligare att skriva tätare inpå själva publiceringen.
  • Det är frivilligt, men här finns logotypen för Blogg100, om du vill ladda ner den eller bädda in den i anslutning till inläggen på din blogg.
  • Om du vill kan du gå med i Facebook-gruppen för Blogg100 där vi pratar om bloggandets utmaningar och delar tips och erfarenheter.
Tips: Tänk lätt och snabbt, snarare än tungt och svårt. När du tvingas publicera många inlägg i följd kommer de längre texterna och analyserna att dyka upp automatiskt efter ett tag. Det är det som är vitsen med #blogg100.

Här anmäler du din medverkan i #blogg100 och kan läsa mer om bloggutmaningen.

Lycka till!

Kramisar Kim
Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.

Om du vill köpa Kim M. Kimselius böcker hittar du dem här


Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.