Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 3 mars 2015

Äventyret väntar

Författarvardag / Skrivprocess
Att vara författare är underbart. Tänk att få arbeta med det jag älskar, att skriva, att försvinna bort i fantasin. Många undrar hur jag kan skriva så många böcker varje år, ibland ställer jag den frågan till mig själv. Nu är det dags att besvara den.

Kliva in i äventyret
Att skriva en bok är för mig som att kliva in i ett äventyr, jag upplever allt det som personerna gör i boken, gråter när de dör, skrattar åt dråpliga saker som händer och ryser av obehag när det är något läskigt. För mig är skrivandet nästan som att läsa en bok, jag vet inte riktigt vad som ska hända när jag börjar skriva. Självklart har jag ramen för berättelsen helt klar för mig, men jag vet inte vad personerna kommer att ta sig till.

Den allra bästa texten är den jag skriver i flöde, när orden bara trillar ur mig, när personernas tankar och känslor kommer av sig själv, utan att jag behöver fundera över dem. Det är lycka! En sådan bra dag kan jag skriva nio kapitel. När jag berättade det för författarkollegor frågade de om det var möjligt, jo det är det om man går in i flödet och stannar där från 03.00 på morgonen till sena eftermiddagen.

Äventyret väntar
När jag kliver in i min skrivarlya på morgonen och slår på datorn känns det som äventyret väntar på mig. Jag är ivrig att starta dagen, få ur mig orden som vuxit inom mig under natten. Jag skummar innehållsförteckningen över boken för att se vad jag har skrivit dagen innan, sedan ger jag mig ut i äventyret.

Vissa böcker är mer äventyr än andra. Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde är en sådan bok. Jag har älskat att skriva den boken, jag har gråtit och skrattat och orden har flödat. Det har blivit många kapitel varje dag. Berättelsen är ett riktigt äventyr som utspelar sig på Öland och i fjärran land. Nu är äventyret över för min del, nu väntar allvaret.

Bearbetning
När hela berättelsen är skriven, orden bara har flödat ur mig, utan tanke på synonymer, stavning, syftningsfel, miljöskildringar etc, då väntar arbetet med att styra upp allt.

Boken blir längre, mäktigare och mer innehållsrik. Det är inte längre bara ett spännande äventyr, det blir en detaljrik berättelse där läsaren förhoppningsvis ska se platserna framför sig, så som jag ser dem inuti mitt huvud.

Det här är också en rolig del i skrivandet. Även om det inte är lika mycket äventyr och spänning, är det härligt att läsa vad jag har skrivit. Jag läser nämligen inte berättelsen i sin helhet förrän den är helt klar. När jag nu läser igenom texten förundras jag ibland över den. "Har jag verkligen skrivit det här!" tänker jag när jag läser något som är extra bra skrivet. Det har jag och det är just det som gör det så underbart att göra bearbetningen, att upptäcka att allt det arbete jag har hållit på med under månader nu visar sig hålla måttet.

Ombrytning
När berättelsen är bearbetad in i minsta detalj är det dags att bryta om den, vilket innebär att jag flyttar över texten från word och lägger den i InDesign, där jag gör helt färdiga boksidor.

Efter att ha gjort det korrekturläser jag texten, kontrollerar avstavningar och horungar. Jag försöker få texten så perfekt som möjligt innan jag skickar iväg den för korrekturläsning.

Korrekturläsning
Om jag hade varit en nagelbitare hade jag nu bitit på naglarna när väl berättelsen  gått iväg till kritiskt granskande ögon, korrekturläsarna, som är lite som lektörer, eftersom de inte bara rättar fel, de ser även till helheten i berättelsen. Jag är tacksam över att jag har flera bra korrekturläsare som alla ser på berättelsen ur olika synvinklar. Det gör att när jag väl får tillbaka mitt manus har jag några synpunkter att ta ställning till.

Korrigering
Då är det dags att föra in de ändringar som korrekturläsarna/lektörerna har påpekat. Ibland är det inte många ändringar alls, ibland kan det bli omvälvande ändringar. I vissa fall märker jag när personen har låtit sig uppslukas av berättelsen, istället för att korrekturläsa den. Det är lätt hänt, sådant händer även mig när jag läser min berättelse. Då får jag gå tillbaka och läsa igen.

Tryckning
När berättelsen är perfekt, förhoppningsvis inte ett enda stavfel, omslaget är klart och jag känner mig nöjd med berättelsen, då går materialet iväg till tryckeri. Om du tror att jag ivrigt sitter och väntar på boken medan jag rullar tummarna har du fel, för nu väntar nästa äventyr.

Nytt äventyr
I samma stund som jag låter berättelsen gå iväg till tryckeriet, sätter jag igång med nästa äventyr. Jag kastar mig handlöst in i det och låter mig föras till en ny plats på jorden, en ny historisk tid, nya historiska personer och ett nytt spännande äventyr. I det här fallet är det TudorRosen - Kampen om makten som följer på Sveriges Pompeji - Sandby Borgs öde.

Under lång tid har den berättelsen legat och kokat ihop sig i mitt bakhuvud, jag släpper nu loss alla ord och skriver på. Den historiska tidsperioden är väl påläst under flera månader, gula lappar är skrivna och det är bara att sätta igång.

Nya äventyr i sikte
Inte nog med att jag skriver flera böcker per år och håller många i huvudet, jag har också flera års framförhållning på vad jag kommer att skriva om. Ibland lockar de nya  historierna alltför mycket och jag är tvungen att skriva ned lite text i den nya berättelsen. Vilket innebär att när det väl är dags att plocka upp det nya äventyret är det redan påbörjat och har puttrat ett bra tag inom mig.

Några av de platser som puttrar inom mig och så småningom ska skrivas om är Japan och Island.

Lyckligt lottad
Jag känner mig lyckligt lottad som får syssla med det jag älskar. Det gör att jag vill sprida skrivglädjen till andra, för att även de ska få känna hur underbart det känns när orden flödar. Därför har jag gjort ännu en skrivbok, eller rättare sagt, jag håller på med en ny skrivbok: Att hitta glädje i skrivandet.

För att verkligen kunna inspirera andra att älska orden lika mycket som jag gör, håller jag också skrivarkurser på hemmaplan under sommaren. Det är mycket inspirerande och givande även för mig.

Livet är ett enda stort äventyr, det gäller bara att våga dyka ned i det och ge sig hän åt upplevelserna.

Ja, nu vet du hur jag kan skriva många böcker per år, jag har ständigt flera böcker på gång i huvudet. Dessutom har jag ett antal färdiga böcker liggande i mina byrålådor, bara att plocka fram, rätta upp och ge ut.

Ha en bra dag, nu ska jag påbörja ett nytt spännande äventyr :-)

Blev du nyfiken på böckerna? Fråga efter dem hos din bokhandlare, annars finns dem på nätet, till exempel hos Adlibris , Bokus, CDON.COM.

Rubriken på Kim M Kimselius Författarblogg är "Idag packar jag".

Kramisar Kim

Vad roligt att du läser min blogg. Kommentera gärna vad du tycker om det här blogginlägget. Mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka!

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se.



Jag med några av mina drygt 30 böcker. Foto Bertil Knoester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!