Oj, vad länge sedan jag läste något av Dorothy Sayers. Minns hur jag läste allt av henne för många år sedan. Nu fick jag tag i hennes första bok om lord Peter Wimsey i ljudboksformat. Det var en underbar lyssnarupplevelse och trots att jag hade läst boken kom jag inte ihåg vad som skulle hända, för det var som sagt var väldigt många år sedan jag läste den.
Därför lyssnade jag med färska, nyfikna öron, visst vet jag vad som händer sedan med Harriet Vane, men det förtar ändå inte spänningen i denna mycket annorlunda och fängslande mordgåta. Lite som en Agatha Christie pusseldeckare. Försök att hitta mördaren med hjälp av ledtrådarna som skickligt läggs upp för läsaren.
Osedvanligt spännande kriminalgåta med Lord Peter Wimsey i huvudrollen.
Dorothy Sayers
var den författare som gjorde kriminalberättelsen till litteratur, en
av genrens absolut största författare. I lord Peter Wimsey skapade hon
en världsvan aristokrat, lika förtjust i intrikata kriminalgåtor som i
den självständiga deckarförfattaren Harriet Vane.
Oskuld och arsenik
är berättelsen om parets första gemensamma fall: Harriet Vane står på
de anklagades bänk i ärevördiga engelska brottmålsdomstolen Old Bailey,
dömd till döden för giftmord på sin älskare. Lord Peter Wimsey är säker
på att hon är oskyldig, men han har bara en månad på sig att bevisa det.
"Hon tillförde detektivromanen originalitet, intelligens, energi och slagfärdighet." P D James
En bok jag varmt rekommenderar dig att läsa, en läsupplevelse utöver det vanliga!
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.
lördag 28 april 2012
fredag 27 april 2012
Inbjudan till Manusinlämning och fest
| |||
|
Det här meddelandet fick jag som mail och jag tänkte sprida det till dig som läser min blogg och sitter med byrålådorna fulla av noveller. Kanske är detta ett sätt för dig att få din novell uppmärksammad?
Lycka till!
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.
torsdag 26 april 2012
Skriv och Vinn en bok
Med anledning av att mitt förlag, Roslagstext, i år firar tio framgångsrika år, vill jag fira det med att varje månad skänka en bok. Samtidigt firar jag att jag i år kommer ut med min TJUGONDE bok: Mayafolkets Hemlighet.
Det enda du behöver göra för att ha chans att vinna, är att skriva en recension/berätta vad du tycker om någon av mina böcker. Den sista varje månad meddelas vem som vunnit månadens bok. Du får lov att delta hur många gånger som helst och väljer själv om du vill skicka in flera recensioner en månad, eller sprida ut dem över hela året.
Tävlingen pågår fram till 31 december då årets sista vinnare meddelas.För att vara med i varje månadsutlottningen ska recensionen ha kommit till oss FÖRE den sista i månaden. Vi drar vinnaren endast från de recensioner som är inskickade den månad utlottningen gäller.
Du väljer om du vill lägga ut recensionen här i kommentarer på bloggen, skicka den i ett brev, eller maila. Märk ditt bidrag med "Recension tävling". Skriv namn, adress och eventuellt mailadress om du snabbt vill få reda på om du har vunnit.
Skicka ditt bidrag till:
Roslagstext
Trullebo, Kolshult 28
370 17 Eringsboda
forlag(at)roslagstext.se (byt ut (at) mot @-tecknet)
Du får fritt välja vilken bok du vill ha utav dem som har kommit ut. Observera att du inte kan önska dig Mayafolkets Hemlighet förrän boken är utgiven!
NÅGON AV NEDANSTÅENDE BÖCKER KAN DU RECENSERA OCH VÄLJA
Den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona har läsare från 7 år upp till 98 år. Här får du Spänning för stunden och Lärdom för livet.
Tillbaka till Pompeji är min debutbok, som kom ut julen 1997. Den sålde i 11.000 exemplar första veckan.
Detta är första boken i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona som reser i tiden och upplever många spännande äventyr.
Ramona vet att staden kommer att utplånas i ett vulkanutbrott och att alla människor kommer att dö, även hon och Theo om de inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att ske, om hundra år, om tio år eller om tio minuter...
LÄS MER HÄR
Vill du veta vad som fick mig att skriva Tillbaka till Pompeji och läsa om min debut kan du kika här.
Jag är ingen häxa är andra boken i serien om Theo och Ramona.
Den här gången reser Theo och Ramona tillbaka i tiden till Häxförföljelsens tid. Plötsligt står de framför ett brinnande bål med en människa fastbunden vid en påle på bålet. Theo och Ramona lyckas rädda flickan.
När Theo, Ramona och flickan springer därifrån börjar den vilda häxjakten. Snart står de själva anklagade för att vara häxor. Därmed väntar samma öde dem, som flickan de tidigare räddat.
LÄS MER HÄR
Vill du veta hur jag skrev Jag är ingen häxa, kan du läsa om det här.
Faraos förbannelse är tredje fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.
I en gravkammare i Egypten försvinner Ramona plötsligt och hamnar i ett mörkt, kallt och kusligt utrymme.
Theos sökande efter Ramona för honom på en resa genom tiden, längre bort än han någonsin vågat drömma om, till cirka 1323 f.Kr. och farao Tutankhamons rike. En tid av makt, överflödande rikedom och intriger. Där väntar många fler faror än Tutankhamons förbannelse på Theo och Ramona.
Vill du veta vad som fick mig att skriva Faraos förbannelse kan du läsa om det här.
Den gömda Inkastaden är fjärde boken om Theo och Ramona.
En spännande äventyrsbok som tar dig med till Inkariket när conquistadorerna invaderar landet och dödar inkafolket i jakt på gyllene skatter.
Av Inkahövdingen Inka Manco får Theo och Ramona ett, i deras ögon, omöjligt uppdrag. De inser snart att de har många fiender. Oräkneliga krafter är delaktiga i de händelser som kastar dem mellan hopp och förtvivlan. Ska de någonsin kunna ta sig levande tillbaka till sin egen tid?
LÄS MER HÄR
Läs hemligheten bakom Den gömda Inkastaden och hur nära den här boken var att få mig att ge upp böckerna om Theo och Ramona.
Vikingaträl är femte fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.
Under ett oväder förflyttas Theo och Ramona plötsligt i tiden och blir tillfångatagna av vikingar.
Theo och Ramona inser att den lugna fisketuren har bytts ut till något betydligt farligare. De har förflyttats till 900-talet och vikingatiden. Nu börjar en kamp på liv och död.
LÄS MER HÄR
Svarta Döden är den sjätte boken om Theo och Ramona. En otroligt otäck och fängslande bok som du garanterat inte lägger ifrån dig i första taget.
Det är pestens år 1348 i Florens. Pesten utplånar allt i sin väg och lämnar byar och städer öde. Theo och Ramona förflyttas i tiden och hamnar i den pestsjuka staden. De inser att de måste ta sig därifrån så fort de kan. Deras flykt gör att de till slut står öga mot öga med SVARTA DÖDEN!
LÄS MER HÄR
Snapphanar! är sjunde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. Här får du för första gången möta Ramonas kusin Robert.
I en gammal kista hittar Ramona ett dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden. Hon hamnar hos Snapphanarna. Vid en olycka förlorar hon minnet. Theo och Robert lyckas följa efter Ramona, men hamnar på motståndarsidan. Plötsligt möts de tidigare vännerna i en strid på liv och död.
LÄS MER HÄR
Giljotinen är åttonde boken om Theo och Ramona och också en av mina favoritböcker.
År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen...
Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken.
"Vidunderligt bra! En författare som har mycket att ge dagens läsare." Bokrecensent/Bokhandlare Lars-Olof Wiksten.
LÄS MER HÄR
Riddarsvärdet är nionde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.
Boken utspelar sig under riddartiden i Normandie.
Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte har kommit tillbaka till sin egen tid. Planer smids om ond, bråd död, som även inkluderar Theo och Ramona...
LÄS MER HÄR
Det glömda kriget 1808-1809 är tionde boken om Theo och Ramona och ännu en av mina favoritböcker.
Den här gången förflyttas Ramona i tiden medan Theo och Robert gör allt de kan för att resa efter henne.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?
LÄS MER HÄR
Kinesiska draken är den tolfte boken om Theo och Ramona. En av mina absoluta favoriter bland mina böcker. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!
Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina.
LÄS MER HÄR
Theos Pompeji är trettonde fristående boken i serien om Theo och Ramona.
Detta är en bok som utspelar sig före boken Tillbaka till Pompeji.
Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.
Älskar den här boken! Har varit så roligt att skriva den!
LÄS MER HÄR
Boudicas strid mot Romarna är fjortonde fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. En otroligt spännande bok som tar dig med till druider, kelter, romarna och givetvis till kelternas drottning Boudica.
Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.
LÄS MER HÄR
På liv och död i andra världskrigets skugga är femtonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. En mycket efterlängtad bok.
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden!
På flykt från andra världskrigets fasa är sextonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona, även den en mycket efterlängtad bok, eftersom den berör samma tema som den 15:e boken i serien.
Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv.
LÄS MER HÄR
Mayafolkets hemlighet är sjuttonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.
Mayafolkets flera tusen år gamla kalender slutar den 21 december 2012. Det har fått många att tro att jorden kommer att gå under just denna dag. Hade mayafolket någon annan orsak till att låta kalender upphöra den här dagen, eller är det verkligen jordens undergång?
LÄS MER HÄR.
Utkommer 15 augusti 2012
En helt ny serie som utspelar sig på Nya Zeeland är Kimberlie-serien om Kimberlie och Andy.
Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland, första boken om Kimberlie och Andy.
Här möts Kimberlie och Andy på ett mycket dramatiskt sätt. En bok fylld av äventyr från första till sista sidan.
Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.
LÄS MER HÄR
Kimberlie - Ett nytt liv, andra boken om Kimberlie och Andy.
En bok som fått många att ligga sömnlösa eftersom de inte har kunnat lägga ifrån sig boken.
Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.
LÄS MER HÄR
Kimberlie - Främlingar, tredje boken om Kimberlie och Andy.
Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin. De verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned, och ingenting blir sig likt, när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.
LÄS MER HÄR
Vill du veta mer om böckerna, läsa recensioner eller läsa Smakprov ur böckerna, bläddra igenom flera kapitel och mycket mer. Då ska du fortsätta vidare till min hemsida www.kimselius.se där hittar du allt du behöver veta om böckerna och lite till. Du kan även titta in på Roslagstext förlags hemsida för fler upplysningar. Du kan även följa arbetet med de nya Theo- och Ramona-böckerna på deras alldeles egna hemsida.
Lycka till!
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.
Det enda du behöver göra för att ha chans att vinna, är att skriva en recension/berätta vad du tycker om någon av mina böcker. Den sista varje månad meddelas vem som vunnit månadens bok. Du får lov att delta hur många gånger som helst och väljer själv om du vill skicka in flera recensioner en månad, eller sprida ut dem över hela året.
Tävlingen pågår fram till 31 december då årets sista vinnare meddelas.För att vara med i varje månadsutlottningen ska recensionen ha kommit till oss FÖRE den sista i månaden. Vi drar vinnaren endast från de recensioner som är inskickade den månad utlottningen gäller.
Du väljer om du vill lägga ut recensionen här i kommentarer på bloggen, skicka den i ett brev, eller maila. Märk ditt bidrag med "Recension tävling". Skriv namn, adress och eventuellt mailadress om du snabbt vill få reda på om du har vunnit.
Skicka ditt bidrag till:
Roslagstext
Trullebo, Kolshult 28
370 17 Eringsboda
forlag(at)roslagstext.se (byt ut (at) mot @-tecknet)
Du får fritt välja vilken bok du vill ha utav dem som har kommit ut. Observera att du inte kan önska dig Mayafolkets Hemlighet förrän boken är utgiven!
NÅGON AV NEDANSTÅENDE BÖCKER KAN DU RECENSERA OCH VÄLJA
Den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona har läsare från 7 år upp till 98 år. Här får du Spänning för stunden och Lärdom för livet.
Tillbaka till Pompeji är min debutbok, som kom ut julen 1997. Den sålde i 11.000 exemplar första veckan.
Detta är första boken i den fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona som reser i tiden och upplever många spännande äventyr.
Ramona vet att staden kommer att utplånas i ett vulkanutbrott och att alla människor kommer att dö, även hon och Theo om de inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att ske, om hundra år, om tio år eller om tio minuter...
LÄS MER HÄR
Vill du veta vad som fick mig att skriva Tillbaka till Pompeji och läsa om min debut kan du kika här.
Jag är ingen häxa är andra boken i serien om Theo och Ramona.
Den här gången reser Theo och Ramona tillbaka i tiden till Häxförföljelsens tid. Plötsligt står de framför ett brinnande bål med en människa fastbunden vid en påle på bålet. Theo och Ramona lyckas rädda flickan.
När Theo, Ramona och flickan springer därifrån börjar den vilda häxjakten. Snart står de själva anklagade för att vara häxor. Därmed väntar samma öde dem, som flickan de tidigare räddat.
LÄS MER HÄR
Vill du veta hur jag skrev Jag är ingen häxa, kan du läsa om det här.
Faraos förbannelse är tredje fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.
I en gravkammare i Egypten försvinner Ramona plötsligt och hamnar i ett mörkt, kallt och kusligt utrymme.
Theos sökande efter Ramona för honom på en resa genom tiden, längre bort än han någonsin vågat drömma om, till cirka 1323 f.Kr. och farao Tutankhamons rike. En tid av makt, överflödande rikedom och intriger. Där väntar många fler faror än Tutankhamons förbannelse på Theo och Ramona.
Vill du veta vad som fick mig att skriva Faraos förbannelse kan du läsa om det här.
Den gömda Inkastaden är fjärde boken om Theo och Ramona.
En spännande äventyrsbok som tar dig med till Inkariket när conquistadorerna invaderar landet och dödar inkafolket i jakt på gyllene skatter.
Av Inkahövdingen Inka Manco får Theo och Ramona ett, i deras ögon, omöjligt uppdrag. De inser snart att de har många fiender. Oräkneliga krafter är delaktiga i de händelser som kastar dem mellan hopp och förtvivlan. Ska de någonsin kunna ta sig levande tillbaka till sin egen tid?
LÄS MER HÄR
Läs hemligheten bakom Den gömda Inkastaden och hur nära den här boken var att få mig att ge upp böckerna om Theo och Ramona.
Vikingaträl är femte fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.
Under ett oväder förflyttas Theo och Ramona plötsligt i tiden och blir tillfångatagna av vikingar.
Theo och Ramona inser att den lugna fisketuren har bytts ut till något betydligt farligare. De har förflyttats till 900-talet och vikingatiden. Nu börjar en kamp på liv och död.
LÄS MER HÄR
Svarta Döden är den sjätte boken om Theo och Ramona. En otroligt otäck och fängslande bok som du garanterat inte lägger ifrån dig i första taget.
Det är pestens år 1348 i Florens. Pesten utplånar allt i sin väg och lämnar byar och städer öde. Theo och Ramona förflyttas i tiden och hamnar i den pestsjuka staden. De inser att de måste ta sig därifrån så fort de kan. Deras flykt gör att de till slut står öga mot öga med SVARTA DÖDEN!
LÄS MER HÄR
Snapphanar! är sjunde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. Här får du för första gången möta Ramonas kusin Robert.
I en gammal kista hittar Ramona ett dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden. Hon hamnar hos Snapphanarna. Vid en olycka förlorar hon minnet. Theo och Robert lyckas följa efter Ramona, men hamnar på motståndarsidan. Plötsligt möts de tidigare vännerna i en strid på liv och död.
LÄS MER HÄR
Giljotinen är åttonde boken om Theo och Ramona och också en av mina favoritböcker.
År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen...
Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken.
"Vidunderligt bra! En författare som har mycket att ge dagens läsare." Bokrecensent/Bokhandlare Lars-Olof Wiksten.
LÄS MER HÄR
Riddarsvärdet är nionde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.
Boken utspelar sig under riddartiden i Normandie.
Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte har kommit tillbaka till sin egen tid. Planer smids om ond, bråd död, som även inkluderar Theo och Ramona...
LÄS MER HÄR
Det glömda kriget 1808-1809 är tionde boken om Theo och Ramona och ännu en av mina favoritböcker.
Den här gången förflyttas Ramona i tiden medan Theo och Robert gör allt de kan för att resa efter henne.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?
Snapphaneresan är 11 boken i serien om Theo och Ramona och en fristående fortsättning på boken Snapphanar!
Theo, Ramona och Robert hittar en skattkarta och färdas i tiden för att hitta Loshultsskatten.
Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.
Kinesiska draken är den tolfte boken om Theo och Ramona. En av mina absoluta favoriter bland mina böcker. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!
Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina.
LÄS MER HÄR
Theos Pompeji är trettonde fristående boken i serien om Theo och Ramona.
Detta är en bok som utspelar sig före boken Tillbaka till Pompeji.
Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.
Älskar den här boken! Har varit så roligt att skriva den!
LÄS MER HÄR
Boudicas strid mot Romarna är fjortonde fristående historiska äventyrsserien om Theo och Ramona. En otroligt spännande bok som tar dig med till druider, kelter, romarna och givetvis till kelternas drottning Boudica.
Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.
LÄS MER HÄR
På liv och död i andra världskrigets skugga är femtonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona. En mycket efterlängtad bok.
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden!
På flykt från andra världskrigets fasa är sextonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona, även den en mycket efterlängtad bok, eftersom den berör samma tema som den 15:e boken i serien.
Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv.
LÄS MER HÄR
Mayafolkets hemlighet är sjuttonde fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona.
Mayafolkets flera tusen år gamla kalender slutar den 21 december 2012. Det har fått många att tro att jorden kommer att gå under just denna dag. Hade mayafolket någon annan orsak till att låta kalender upphöra den här dagen, eller är det verkligen jordens undergång?
LÄS MER HÄR.
Utkommer 15 augusti 2012
En helt ny serie som utspelar sig på Nya Zeeland är Kimberlie-serien om Kimberlie och Andy.
Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland, första boken om Kimberlie och Andy.
Här möts Kimberlie och Andy på ett mycket dramatiskt sätt. En bok fylld av äventyr från första till sista sidan.
Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.
LÄS MER HÄR
Kimberlie - Ett nytt liv, andra boken om Kimberlie och Andy.
En bok som fått många att ligga sömnlösa eftersom de inte har kunnat lägga ifrån sig boken.
Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.
LÄS MER HÄR
Kimberlie - Främlingar, tredje boken om Kimberlie och Andy.
Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin. De verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned, och ingenting blir sig likt, när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.
LÄS MER HÄR
Vill du veta mer om böckerna, läsa recensioner eller läsa Smakprov ur böckerna, bläddra igenom flera kapitel och mycket mer. Då ska du fortsätta vidare till min hemsida www.kimselius.se där hittar du allt du behöver veta om böckerna och lite till. Du kan även titta in på Roslagstext förlags hemsida för fler upplysningar. Du kan även följa arbetet med de nya Theo- och Ramona-böckerna på deras alldeles egna hemsida.
Lycka till!
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.
onsdag 25 april 2012
Egenutgivarna, en förening för dig som ger ut, eller vill ge ut din egen bok
Nu finns en förening för dig som ger ut dina böcker själv. Men även du som vill ge ut dina böcker och ännu inte tryckt upp någon bok, kan gå med för att få lite tips och råd.
Gruppen heter Egenutgivarna.
Om Egenutgivarna:
Bli medlem i Egenutgivarna:
MÅSTE MAN HA GETT UT EN BOK SJÄLV FÖR ATT BLI MEDLEM?
Det korta svaret är nix, vi välkomnar alla som vill att vara med i föreningen oavsett om man gett ut femton böcker, skriver på sin första eller ”bara” vill stödja en bredare bokmarknad. Det längre svaret finns här.
Visa upp din bok på Bokmässan hos Egenutgivarna:
Nu har du en deadline, ett absolut "måste vara färdig"-datum för din bok, om du vill vara med i Egenutgivarnas monter på bokmässan! Lycka till!
Här hittar du Egenutgivarna på Facebook.
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Gruppen heter Egenutgivarna.
Om Egenutgivarna:
Egenutgivarna är en intresseorganisation för alla som skriver och ger
ut böcker i Sverige. Egenutgivarnas syfte är att verka för spridning av
medlemmarnas titlar. Egenutgivarna ska också sprida information om att
ge ut böcker och vara ett forum där medlemmar kan dela med sig till
varandra av sina erfarenheter av bokutgivning.
Genom att stötta och inspirera varandra att fullfölja sina drömmar
att ge ut sina böcker arbetar Egenutgivarna med att bredda bokmarknaden.
Detta är något som läsarna vinner på.
Föreningens stadgar.
Egenutgivarnas historia
Idén till föreningen kom upp i en konversation mellan Hanna Lans och
Kristina Svensson på internet under sommaren 2011. Båda la upp
inbjudningar på sina webbsidor att alla med intresse för att ge ut
böcker på egen hand skulle träffas på en lunch under Bokmässan i
Göteborg september 2011. Åtta personer kom på lunchen och gensvaret på
frågan om en förening för gemensam marknadsföring var stort. Efter
lunchen skapades en grupp på Facebook som i november samlade femton
medlemmar. I denna grupp annonserades föreningens konstituerande mötet
den 2 december 2011 ut.
Hanna Lans, Kristina Svensson och Joanna Björkqvist träffades, bildade en förening (protokoll konstituerande möte) och inbjuder härmed alla att vara med.
Bli medlem i Egenutgivarna:
Drömmer du om att skriva en bok? Du inte ensam! Fler och fler ger ut
sin egen bok. Det är inte svårt. Men det kan vara ensamt. Speciellt att
nå ut med boken, att marknadsföra den. Vi är övertygade om att det är en
styrka att göra detta tillsammans. Om en person pratar om en bok
försvinner det lätt i bruset men om hundra personer talar om hundra
böcker hörs det bättre.
Egenutgivarna är en intresseorganisation för alla som vill
marknadsföra, läsa och prata om sina och andras böcker samt utbyta
erfarenheter med kollegor. Vi välkomnar alla som vill att vara med i
föreningen oavsett om man gett ut femton böcker, funderar på att börja
skriva på sin första eller ”bara” vill stödja en bredare bokmarknad.
Ledorden för Egenutgivarna är att alla får vara med, att vi gör saker
tillsammans och att vi delar med oss. Välkommen som medlem!
MEDLEMSFÖRMÅNER UNDER 2012
Möjlighet ställa ut och sälja bok/böcker i Egenutgivarnas monter på bokmässan (till självkostnadspris och förutsatt att tillräckligt många vill delta).
Möjlighet ställa ut och sälja bok/böcker i Egenutgivarnas monter på bokmässan (till självkostnadspris och förutsatt att tillräckligt många vill delta).
Inbjudan till bokgala under våren (mer information kommer i inbjudan).
Möjlighet att presentera sig själv och sina böcker här på www.egenutgivarna.se (ingår i medlemsavgift).
Möjlighet få med kommande titlar i gemensam reklam till bokhandlares vår respektive höstinköp (ingår i medlemsavgift).
Vara med i en förening där man kan träffa likasinnade, få möjlighet utbyta idéer och marknadsföra varandras böcker.
BLI MEDLEM I EGENUTGIVARNA
Medlemsavgiften är 200 kronor för kalenderåret 2012. Medlemskap tecknas genom att betala in medlemsavgiften till föreningens bankgiro nr 840-5094. Ange namn, födelsedag och mejladress. Medlemsavgift tecknas på årsbasis.
Medlemsavgiften är 200 kronor för kalenderåret 2012. Medlemskap tecknas genom att betala in medlemsavgiften till föreningens bankgiro nr 840-5094. Ange namn, födelsedag och mejladress. Medlemsavgift tecknas på årsbasis.
MÅSTE MAN HA GETT UT EN BOK SJÄLV FÖR ATT BLI MEDLEM?
Det korta svaret är nix, vi välkomnar alla som vill att vara med i föreningen oavsett om man gett ut femton böcker, skriver på sin första eller ”bara” vill stödja en bredare bokmarknad. Det längre svaret finns här.
Visa upp din bok på Bokmässan hos Egenutgivarna:
Bok & Bibliotek, den stora bokmässan i Göteborg 27-30 september
2012 är en av de absoluta höjdpunkterna för alla litteraturintresserade.
Genom att gå samman och dela på kostnader och arbete gör vi det möjligt
för oss själva att delta i denna bokfest.
Vi har bokat en monter på 10 kvm
som kommer vara i A-hallen (i närheten av Sveriges författarförbund och
SF-bokhandeln). En projektgrupp bestående av Kristina Svensson, Hanna
Lans, Stellan Tengroth, Eva Holmquist och Helene Kolseth har med hjälp
av bland andra Annika Bengtsson och Petra Jankov Picha suttit och räknat
och funderat på hur vi ska dela på kostnaderna. För att tillfredsställa
så många som möjligt har vi tagit fram tre olika paket som man kan köpa
in sig i.
Det finns inget vinstintresse, utan alla medel kommer användas för
Egenutgivarnas utställning under bokmässan. Vi reserverar oss för
ändringar utom vår kontroll.
FÖRENING BETYDER ATT ALLA HJÄLPS ÅT
En viktig grundregel är att du är där som en del av en förening. För att sälja så många böcker som möjligt så säljer vi rätt bok till varje besökare. Den besökare som är intresserad av en roman säljer vi en roman till, den som vill ha en diktsamling får köpa en diktsamling, den som ska resa till Wales… Ja ni förstår.
En viktig grundregel är att du är där som en del av en förening. För att sälja så många böcker som möjligt så säljer vi rätt bok till varje besökare. Den besökare som är intresserad av en roman säljer vi en roman till, den som vill ha en diktsamling får köpa en diktsamling, den som ska resa till Wales… Ja ni förstår.
När du är schemalagd i montern som säljare, då marknadsför du och
säljer den bok som är rätt till de besökare du pratar med, oavsett om
det råkar vara din egen eller din kollegas. I gengäld så kan du lugnt
lämna montern emellanåt för fikapaus, toalettbesök eller för att titta
på resten av mässan.
Vi planerar att ha en del monterprogram där du talar eller intervjuas
om just din bok och då är det självklart din bok och ditt författarskap
som står i centrum.
En förutsättning för att kunna marknadsföra varandras böcker är
givetvis att alla har läst på om böckerna. Vi kräver att alla utställare
distribuerar informationsmaterial om sin bok/böcker i förväg och det är
ett krav att alla har läst detta före bokmässan. Vi sätter inget krav
på att du ska höja en bok till skyarna som du inte gillar, du ska vara
ärlig i dina omdömen, bara att du berättar att den finns. Allra bäst är
förstås att ha läst så många böcker som möjligt, så det är bara att
börja byta böcker med varandra!
Givetvis ska alla ha betalt medlemsavgift (vara medlem) för att få vara med!
GULD: HUVUDUSTÄLLARE (MAX 9 st)
För dig som verkligen vill uppleva Bokmässan på riktigt! Genom att vi delar på kostnader och arbete gör vi det möjligt för oss själva att delta i Bokmässan. Dessutom har vi en trevlig gemenskap! Det ska synas att du och dina böcker är i montern, därför har vi begränsat antalet huvudutställare.
För dig som verkligen vill uppleva Bokmässan på riktigt! Genom att vi delar på kostnader och arbete gör vi det möjligt för oss själva att delta i Bokmässan. Dessutom har vi en trevlig gemenskap! Det ska synas att du och dina böcker är i montern, därför har vi begränsat antalet huvudutställare.
Detta gäller:
- Du får ha obegränsat antal titlar till försäljning i montern. Du har utrymme för ca 80 böcker i montern. Givetvis är det fritt fram att fylla på böcker under helgen, men du måste lagra resten av böckerna på annan plats.
- Du blir anmäld som samutställare, du blir då sökbar som utställare på Bokmässans webb samt får tillgång till utställningsservice online.
- Du får möjlighet att köra ett schemalagt monterprogram per dag.
- Du får fyra dagars utställarkort, det gäller som entré och du kan gå in utställarentrén och slippa långa köer.
- Du blir omnämnd i vårt pressutskick till utvalda kulturredaktioner och bokbloggare.
- Du får möjlighet att ha med ett större porträtt av dig själv med din bok i montern (exakt storlek kommer vi återkomma till men runt A3, och de kommer troligen hamna på en vägg.).
- Du får möjlighet att ta med både visitkort och eget profilmaterial i montern, exempelvis mindre broschyrer (dock inga vepor, roll-ups eller affischer).
- Du har möjlighet delta i vårt vinmingel torsdag kväll.
- Du ansvarar själv för att transportera dina böcker till och från mässan (vi rekommenderar att du själv bär dit dem).
- Du blir schemalagd som dedikerad säljare i flera pass alla dagar du själv vill. Du kommer också antingen vara med och bygga eller riva montern.
- Se även de allmänna reglerna överst.
Pris: 4000 kr. Betalas till bankgiro nr 840-5094,
ange namn, mejladress och ”guld”. Först till kvarn gäller och inbetald
avgift gäller som anmälan. Sista anmälningsdag 120531 med reservation
för att det blir slutsålt innan dess.
SILVER: UTSTÄLLARE
För dig med begränsad ekonomi som ändå vill uppleva Bokmässan. Lite mindre exponering än guldutställarna men lika roligt!
För dig med begränsad ekonomi som ändå vill uppleva Bokmässan. Lite mindre exponering än guldutställarna men lika roligt!
Detta gäller:
- Du får ta med 1-2 titlar till försäljning i montern. Du kommer ha utrymme för ca 30 böcker i taget i montern, men givetvis har du möjligt att fylla på under helgen (dock behöver du lagra påfyllnadsböckerna på annan plats).
- Du får möjlighet att köra ett schemalagt monterprogram under mässan.
- Du får upp till fyra dagars utställarkort, det gäller som entré och du kan gå in utställarentrén och slippa långa köer.
- Du får möjlighet att ställa ut ett mindre porträtt av dig med din bok (exakt storlek på ”mindre” och närmare detaljer kommer vi återkomma till men troligen vanligt foto, ingen förstoring).
- Du får möjlighet att ta med visitkort till montern.
- Du ansvarar själv för att transportera dina böcker till och från mässan (vi rekommenderar att du själv bär dit dem).
- Du har möjlighet delta i vårt vinmingel torsdag kväll.
- Du blir schemalagd i pass alla dagar du själv vill. Du kommer också antingen vara med och bygga eller riva montern.
Pris: 1500 kr. Betalas till bankgiro nr 840-5094,
ange namn, mejladress och ”silver”. Betalning gäller som anmälan, sista
anmälningsdag 120531. Reservation för att det blir slutsålt.
BRONS: BOKFÖRSÄLJNING
För dig som inte har möjlighet vara på plats i Göteborg men ändå vill att din bok finns på Bokmässan har vi ett begränsat specialerbjudande. Guld & silverutställarna ställer ut och säljer dina böcker åt dig! (Bonusen för oss är att vi kan erbjuda alla besökare ett bredare utbud av böcker).
För dig som inte har möjlighet vara på plats i Göteborg men ändå vill att din bok finns på Bokmässan har vi ett begränsat specialerbjudande. Guld & silverutställarna ställer ut och säljer dina böcker åt dig! (Bonusen för oss är att vi kan erbjuda alla besökare ett bredare utbud av böcker).
Detta gäller:
- Du får skicka 25 exemplar av en titel. Guld & silverutställarna tar hand om allt praktiskt åt dig, från att hämta, packa upp, ställa ut, marknadsföra och sälja till att redovisa pengarna för sålda böcker. Du står själv för ev returfrakt.
- Du är precis som alla andra medlemmar varmt välkommen att hälsa på i montern, men inga monterprogram eller annonserade signeringar ingår. I den mån vi har utställarkort som just då inte används (för att någon av guld- eller silverutställarna inte är på plats) kan du låna ett utställarkort till ditt besök. Detta är dock inget vi kan garantera. I annat fall gäller vanlig entrébiljett, eller att du köper ett utställarkort som gäller fyra dagar till självkostnadspris, 340 kronor.
- Du står själv för frakt/transport till och från mässan.
Nu har du en deadline, ett absolut "måste vara färdig"-datum för din bok, om du vill vara med i Egenutgivarnas monter på bokmässan! Lycka till!
Här hittar du Egenutgivarna på Facebook.
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
tisdag 24 april 2012
Hemskt om andra världskriget
Det finns många händelser som upprör och berör, men aldrig tidigare har jag blivit så ledsen och arg som när jag arbetade med research för mina två böcker om andra världskriget.
Det fanns så många röster som ville bli hörda, så många som fortfarande lever kvar, som ville berätta sin historia. Jag fick ta del av många hemska berättelser.
Bland annat hörde jag berättelsen om kvinnan som stod i urvalskön i Auschwitz. Den som ledde fram till duscharna, där giftig gas vällde ned över de oskyldiga, helt vanliga människorna. Men det fanns också riktiga duschar, där det verkligen kom vatten ur duschmunstyckena.
Den här kvinnan hade en kvinna med ett spädbarn i famnen framför sig. En soldat gick fram till kvinnan med spädbarnet, ryckte barnet ur hennes famn, kastade upp det i luften och sköt prick på det medan han skrattade...
Det är bara en av alla de berättelser jag fick höra. Eftersom jag ser allt i bild så är den här bilden etsad på mina näthinnor och jag blir lika ledsen varje gång jag tänker på det.
Många gånger har jag undrat: "Hur kan en vanlig människa göra så här?"
Just nu är massmedia fulla av reportage om den norske massmördaren Breivik, överallt får du höra/läsa hans kalla, opersonliga ord om hur han metodiskt utrotade människorna på ön, ungdomar som var i början av sitt liv. Hans hånfulla leende har också etsat sig fast på min näthinna och jag ser honom som den soldat som sliter det lilla barnet ur mammans famn, för att få en stunds avbrott från rutinerna, genom att öva prickskjutningen på barnet som flyger genom luften.
Världen är grym, men tillsammans kan vi försöka göra den lite bättre genom att säga ett vänligt ord till våra medmänniskor, att bry oss om vår nästa, att vägra acceptera att grymheten tillåts ta överhand. Annars är risken stor att vi får en ny massmördare som kallblodigt mördar bara för att han/hon kan.
Här kan du läsa mer om mina böcker På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa.
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.
Det fanns så många röster som ville bli hörda, så många som fortfarande lever kvar, som ville berätta sin historia. Jag fick ta del av många hemska berättelser.
Bland annat hörde jag berättelsen om kvinnan som stod i urvalskön i Auschwitz. Den som ledde fram till duscharna, där giftig gas vällde ned över de oskyldiga, helt vanliga människorna. Men det fanns också riktiga duschar, där det verkligen kom vatten ur duschmunstyckena.
Den här kvinnan hade en kvinna med ett spädbarn i famnen framför sig. En soldat gick fram till kvinnan med spädbarnet, ryckte barnet ur hennes famn, kastade upp det i luften och sköt prick på det medan han skrattade...
Det är bara en av alla de berättelser jag fick höra. Eftersom jag ser allt i bild så är den här bilden etsad på mina näthinnor och jag blir lika ledsen varje gång jag tänker på det.
Många gånger har jag undrat: "Hur kan en vanlig människa göra så här?"
Just nu är massmedia fulla av reportage om den norske massmördaren Breivik, överallt får du höra/läsa hans kalla, opersonliga ord om hur han metodiskt utrotade människorna på ön, ungdomar som var i början av sitt liv. Hans hånfulla leende har också etsat sig fast på min näthinna och jag ser honom som den soldat som sliter det lilla barnet ur mammans famn, för att få en stunds avbrott från rutinerna, genom att öva prickskjutningen på barnet som flyger genom luften.
Världen är grym, men tillsammans kan vi försöka göra den lite bättre genom att säga ett vänligt ord till våra medmänniskor, att bry oss om vår nästa, att vägra acceptera att grymheten tillåts ta överhand. Annars är risken stor att vi får en ny massmördare som kallblodigt mördar bara för att han/hon kan.
Här kan du läsa mer om mina böcker På liv och död i andra världskrigets skugga och På flykt från andra världskrigets fasa.
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.
måndag 23 april 2012
Upptäcksfärd med GPS till Käringahejans naturreservat och föreläsning i Vilboksskolan, Jämshögs- och Kyrkhults skola i Olofström
Föreläsningar följer på varandra varje vecka, nya elever, nya utmaningar, nya skrivövningar. Men jag utmanade även mig själv genom att åka på upptäcktsfärd under den här resan.
Dagen började på Vilboksskolan i Olofström. En skola jag har besökt många gånger, men för skoj skull knappade jag in skolan på min GPS. Ja ska jag vara ärlig så har jag faktiskt alltid kört lite fel när jag ska till den här skolan som ligger mitt inne bland villorna på en liten gata.
Med hjälp av min mobil, där jag har gps, kom jag direkt till skolan där ivriga elever väntade på att få lyssna på mig när jag berättade om pesten/digerdöden/svarta döden. Samtliga elever hade fått min bok Svarta döden och exemplaren låg eller stod på bänkarna medan de lyssnade. Här kan du läsa mitt föredrag om pesten.
Det var knappt om tid efter lektionen, för jag skulle vidare till nästa skola, så trots att jag gärna ville hann jag inte signera elevernas böcker. Det får bli när jag kommer tillbaka nästa gång i maj, då ska vi ha skrivövningar tillsammans.
Det var helt underbara elever som satt tysta och stilla hela tiden, fängslade av min berättelse.
När jag är ute och föreläser brukar jag alltid lämna över min kamera till läraren för att hon/han ska fotografera eleverna. Men allra först frågar jag om det är någon elev som inte får vara med på bild. Nu för tiden är eleverna väldigt medvetna om de vill synas på internet eller inte. I den här klassen var läraren flitig och fotograferade annorlunda kort än jag är van vid. Kul!
Eleverna fick ett autografkort med rykande färska autografer, givetvis handskrivna och inte tryckta! Dessutom fick de en folder om digerdöden/pesten/svarta döden och en folder om samtliga mina böcker. Den foldern var däremot kommen direkt från tryckeriet dagen innan och de här eleverna var de första som fick Mayafolkets Hemlighet på framsidan av foldern. Något de tyckte var spännande.
Sedan slängde jag mig i bilen och körde iväg till Jämshögs skola. Där har jag också varit flera gånger och hittar väldigt lätt, eftersom det är bra skyltat. Det är en stor, gammal skola med många stentrappor.
I Jämshögs skola mötte jag elever som jag hade träffat förra året då jag föreläste i Gränum skola, då en 4-5-6:a. Nu var det sjätteklassare jag mötte. Det var roligt att träffa eleverna igen och de hade vuxit sedan senast, ändå kände jag igen dem, vilket jag tyckte var mycket roligt!
Eftersom vi hade träffats tidigare kanske det var lättare för eleverna att ställa frågor, inte vet jag, men många bra frågor fick jag.
Det kändes lite ledsamt när jag nästan var klar och jag tackade för att de varit så mysiga, tysta och snälla under min föreläsning. Läraren påminde mig då om att jag skulle komma tillbaka och träffa eleverna igen om en månad, något som gjorde mig mycket glad.
Jag berättade för dem om en idé jag hade för att fira att mitt förlag fyller tio år, och de tyckte min idé var mycket bra. Vi bestämde att prata mer om den nästa gång vi träffades. Sedan var det full fart iväg till nästa skola: Kyrkhultsskolan.
Den skolan har jag besökt jättemånga gånger eftersom jag hade samarbete med en klass där som jag följde under många år. Det känns lite som "hemma" att komma dit, även om inte alla lärarna var kvar och där fanns många nya. Tyvärr glömde jag plocka fram kameran i den här klassen, så det får bli foton nästa gång istället.
Så var det dags att köra hem igen. Är inte pigg på att köra E22an eftersom jag kör där jätteofta, i och med alla föreläsningar som hålls i Skåne och i Olofströms kommun just nu. Eftersom klockan inte var så mycket, det var hyfsat väder, mulet och regnskurar, med lite sol då och då, tänkte jag att jag skulle testa min gps och förlita mig helt och hållet på den. Jag knappade in min hemadress och började köra. Gps:n tog mig åt ett helt annat håll än vad jag hade planerat, bort från E22an, in i mörka skogen.
Gps:n förde mig in på så smala, slingrande vägar att jag ibland funderade över vad jag hade gett mig in på. Men så plötsligt öppnade sig landskapet och jag kom fram till naturreservatet Käringahejan. Åh, vad vackert där vad. Eftersom jag inte hade mött en enda bil på den här smala vägen, stannade jag mitt på vägen, hoppade ut och började fotografera. Du kan ju gissa vad som hände:
Givetvis kom det en bil! Han tyckte säkert jag var konstig som inte hade kört till sidan av vägen, men det är jag i ett nötskal, impulsiv, handlar innan jag tänker, precis så som jag gör när jag skriver: Bara kastar ur mig orden. Och det verkar fungera bra, varför då inte även i det verkliga livet?
Efter det här lilla uppfriskande avbrottet i bilkörningen fortsatte jag köra efter gps:ns anvisningar. Ibland kändes det som om vägen inte var mer än en kostig, ibland dök de mest små charmiga samhällen upp. Jag passerade genom ytterligare två vackra naturreservat och otaliga sjöar innan jag började närma mig välkända trakter.
När jag kom hem var jag uppspelt och glad efter den annorlunda bilfärden, och den där platsen som jag vanligtvis brukar vara nära att somna på under min väg hem från Skåne, den passerade jag inte ens och var därför extra pigg vid hemkomsten.
Det gäller att göra varje dag till ett spännande äventyr, för livet är kort och det är här och nu som är livet!
Se fler bilder från Käringahejans naturreservat.
Hitta till Käringahejans naturreservat.
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.
Dagen började på Vilboksskolan i Olofström. En skola jag har besökt många gånger, men för skoj skull knappade jag in skolan på min GPS. Ja ska jag vara ärlig så har jag faktiskt alltid kört lite fel när jag ska till den här skolan som ligger mitt inne bland villorna på en liten gata.
Med hjälp av min mobil, där jag har gps, kom jag direkt till skolan där ivriga elever väntade på att få lyssna på mig när jag berättade om pesten/digerdöden/svarta döden. Samtliga elever hade fått min bok Svarta döden och exemplaren låg eller stod på bänkarna medan de lyssnade. Här kan du läsa mitt föredrag om pesten.
Det var knappt om tid efter lektionen, för jag skulle vidare till nästa skola, så trots att jag gärna ville hann jag inte signera elevernas böcker. Det får bli när jag kommer tillbaka nästa gång i maj, då ska vi ha skrivövningar tillsammans.
Det var helt underbara elever som satt tysta och stilla hela tiden, fängslade av min berättelse.
När jag är ute och föreläser brukar jag alltid lämna över min kamera till läraren för att hon/han ska fotografera eleverna. Men allra först frågar jag om det är någon elev som inte får vara med på bild. Nu för tiden är eleverna väldigt medvetna om de vill synas på internet eller inte. I den här klassen var läraren flitig och fotograferade annorlunda kort än jag är van vid. Kul!
Eleverna fick ett autografkort med rykande färska autografer, givetvis handskrivna och inte tryckta! Dessutom fick de en folder om digerdöden/pesten/svarta döden och en folder om samtliga mina böcker. Den foldern var däremot kommen direkt från tryckeriet dagen innan och de här eleverna var de första som fick Mayafolkets Hemlighet på framsidan av foldern. Något de tyckte var spännande.
Sedan slängde jag mig i bilen och körde iväg till Jämshögs skola. Där har jag också varit flera gånger och hittar väldigt lätt, eftersom det är bra skyltat. Det är en stor, gammal skola med många stentrappor.
I Jämshögs skola mötte jag elever som jag hade träffat förra året då jag föreläste i Gränum skola, då en 4-5-6:a. Nu var det sjätteklassare jag mötte. Det var roligt att träffa eleverna igen och de hade vuxit sedan senast, ändå kände jag igen dem, vilket jag tyckte var mycket roligt!
Eftersom vi hade träffats tidigare kanske det var lättare för eleverna att ställa frågor, inte vet jag, men många bra frågor fick jag.
Det kändes lite ledsamt när jag nästan var klar och jag tackade för att de varit så mysiga, tysta och snälla under min föreläsning. Läraren påminde mig då om att jag skulle komma tillbaka och träffa eleverna igen om en månad, något som gjorde mig mycket glad.
Jag berättade för dem om en idé jag hade för att fira att mitt förlag fyller tio år, och de tyckte min idé var mycket bra. Vi bestämde att prata mer om den nästa gång vi träffades. Sedan var det full fart iväg till nästa skola: Kyrkhultsskolan.
Den skolan har jag besökt jättemånga gånger eftersom jag hade samarbete med en klass där som jag följde under många år. Det känns lite som "hemma" att komma dit, även om inte alla lärarna var kvar och där fanns många nya. Tyvärr glömde jag plocka fram kameran i den här klassen, så det får bli foton nästa gång istället.
Så var det dags att köra hem igen. Är inte pigg på att köra E22an eftersom jag kör där jätteofta, i och med alla föreläsningar som hålls i Skåne och i Olofströms kommun just nu. Eftersom klockan inte var så mycket, det var hyfsat väder, mulet och regnskurar, med lite sol då och då, tänkte jag att jag skulle testa min gps och förlita mig helt och hållet på den. Jag knappade in min hemadress och började köra. Gps:n tog mig åt ett helt annat håll än vad jag hade planerat, bort från E22an, in i mörka skogen.
Gps:n förde mig in på så smala, slingrande vägar att jag ibland funderade över vad jag hade gett mig in på. Men så plötsligt öppnade sig landskapet och jag kom fram till naturreservatet Käringahejan. Åh, vad vackert där vad. Eftersom jag inte hade mött en enda bil på den här smala vägen, stannade jag mitt på vägen, hoppade ut och började fotografera. Du kan ju gissa vad som hände:
Givetvis kom det en bil! Han tyckte säkert jag var konstig som inte hade kört till sidan av vägen, men det är jag i ett nötskal, impulsiv, handlar innan jag tänker, precis så som jag gör när jag skriver: Bara kastar ur mig orden. Och det verkar fungera bra, varför då inte även i det verkliga livet?
Efter det här lilla uppfriskande avbrottet i bilkörningen fortsatte jag köra efter gps:ns anvisningar. Ibland kändes det som om vägen inte var mer än en kostig, ibland dök de mest små charmiga samhällen upp. Jag passerade genom ytterligare två vackra naturreservat och otaliga sjöar innan jag började närma mig välkända trakter.
När jag kom hem var jag uppspelt och glad efter den annorlunda bilfärden, och den där platsen som jag vanligtvis brukar vara nära att somna på under min väg hem från Skåne, den passerade jag inte ens och var därför extra pigg vid hemkomsten.
Det gäller att göra varje dag till ett spännande äventyr, för livet är kort och det är här och nu som är livet!
Se fler bilder från Käringahejans naturreservat.
Hitta till Käringahejans naturreservat.
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker. Här kan du köpa mina böcker.
söndag 22 april 2012
Skrivguiden Kreativt och journalistiskt skrivande
Skrivguiden är en mycket trevlig och bra sida för dig som vill satsa på ditt skrivande, men även för dig som "bara" skriver för nöjes skull.
Så här presenterar sig Johan Dahlberg på Skrivguiden:
Här skriver jag – Johan Dahlberg – om mina erfarenheter inom området ”skriva”. På Skrivguiden hittar du tips som kan göra dig till en bättre skribent, allt från förklaringar för nybörjar till avancerade knep för den vane skribenten. Har du till exempel koll på vad olika genrer innebär, hur man citerar på ett korrekt sätt eller vilka olika stilfigurer man kan använda sig av när man skriver?
Förutom tips och guider till ett bättre skrivsätt finns även övningar till en del av de mer teoretiska sakerna. Jag bjuder även på mer personligt präglat innehåll. Kanske kan en skrivartävling dyka upp i framtiden, eller kanske får du möjlighet att dela med dig av dina texter. Vi får se vad som kan komma att bli aktuellt.
Om du intresserar dig för att skriva, eller om du till exempel i jobbet är tvungen att producera skriftligt material men inte riktigt vet hur du ska gå till väga, då är Skrivguiden något för dig. Det är bara att börja läsa
Hälsningar Johan Dahlberg
Hoppas att du hittar allt det du söker på Skrivguiden. Lycka till med ditt skrivande!
För fler skrivtips kika här.
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Så här presenterar sig Johan Dahlberg på Skrivguiden:
Skrivguiden
Hej! Du har kommit till Skrivguiden, en hemsida om – just det – att skriva.Här skriver jag – Johan Dahlberg – om mina erfarenheter inom området ”skriva”. På Skrivguiden hittar du tips som kan göra dig till en bättre skribent, allt från förklaringar för nybörjar till avancerade knep för den vane skribenten. Har du till exempel koll på vad olika genrer innebär, hur man citerar på ett korrekt sätt eller vilka olika stilfigurer man kan använda sig av när man skriver?
Kreativt och journalistiskt skrivande
Skrivguiden fokuserar på två ämnesområden: kreativt skrivande, till exempel noveller, romaner, dikter, osv., samt journalistiskt skrivande, dvs. artiklar, reportage och faktabaserade texter. Här kommer några exempel på artiklar du hittar på Skrivguiden:- Skriv dina memoarer
- Hur du skapar bra bipersoner
- Planera romanen med post-it lappar
- Allt om styckesindelning
- Plagiat och att citera korrekt
- Sätt mål och hitta motivation
Förutom tips och guider till ett bättre skrivsätt finns även övningar till en del av de mer teoretiska sakerna. Jag bjuder även på mer personligt präglat innehåll. Kanske kan en skrivartävling dyka upp i framtiden, eller kanske får du möjlighet att dela med dig av dina texter. Vi får se vad som kan komma att bli aktuellt.
Inspirationsguiden
Har du kört fast? Den kanske roligaste delen av Skrivguiden är Inspirationsguiden. Här hittar du olika uppgifter som sätter fart på ditt skrivande. Inspirerande citat, bilder med tillhörande övningar, ofullständiga meningar att börja din novell med, och mycket mera!Personliga tips – kontakta Skrivguiden
Du får mer än gärna kontakta mig, till exempel om du behöver hjälp med något inom skrivarämnet, har åsikter om hemsidan, förslag eller bara vill säga hej. Jag blir glad för alla mejl! Har du en fråga om att skriva svarar jag personligen, så utförligt jag kan.Om du intresserar dig för att skriva, eller om du till exempel i jobbet är tvungen att producera skriftligt material men inte riktigt vet hur du ska gå till väga, då är Skrivguiden något för dig. Det är bara att börja läsa
Hälsningar Johan Dahlberg
Hoppas att du hittar allt det du söker på Skrivguiden. Lycka till med ditt skrivande!
För fler skrivtips kika här.
Kramisar Kim
Jag skulle bli mycket glad om du berättar vad du tycker om det du just har läst. Kika in på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta mer om mig och mina böcker.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)